Arnika 19.01.2011 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Zalogowałam się i nie wchodzi... trudno... Na razie siedzę z nosem w mądrej książce z obrazkami zielonego i w necie... Czytam wszystko co mi podpowiadacie.... Podoba mi się kilka roślin i je mogłabym zaadoptować do siebie.... Wiem , że już mam obiecane bergenie sercowatą, parzydło leśne, rozchodnik okazały/ ogrodowy, juka ogrodowa, goździk ogrodowy. Mam jedną azalię która cudem przeżyła, maleńki miniaturowy rododendron, oraz już duży rozłożysty mający kilka lat rododendron, który przeniosę z innej działki.... Tam jest sam piach z popiołami i bardzo słabo rośnie, pomimo iż jest wsadzony w torf.... Przecież różaneczniki i hortensje też nie lubią pełnego słońca.... A mam ładną hortensje i też można by było ja dać do trójkąta...., albo jakiś rododendron... ale r. mógłyby się połamać pod ciężarem spadającego śniegu.... a hortensje się obcina na zimę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.01.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Miłorząb musiałby być posadzony nieco pod dachem, aby spadający śnieg go nie zniszczył..... Rozchodnik będzie na skalniak koło tarasu... ale taras to na później i część z postu wyżej roślinek też na część słoneczną... Już wiem... I czytam i w necie informacje i patrzę w książkę, które mi się podobają roślinki i je dopasowuję... Może masz racje , że parzydło to nie bardzo nadaje się do frontu domu... Może gdzieś pod płot albo przy którejś drewutni aby i tam też ładnie było.... Bergenie już mam za płotem, tylko wiosną muszę ją przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.01.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A w trójkącie rośnie już mahonia.... Ale taka z lasu.... Powiedzcie mi proszę czy Miłorząb to wydatek kilkuset zł????????? Podoba mi się, ale cena zabójcza jeśli dobrze znalazłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.01.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Tak, to raczej koszt ok 200- 300 zł i w górę. czasem można dostać Marikena taniej, ale często to kiepski zakup- szczepiony na wysokości np 80-100 cm. Wtedyy na takiej wysokości buduje mu sie korona i masz jakiś krzaczek, ale nie drzewo. A na porządnym pieńku , wysoko zaszczepione, kosztują. Ale jak posadzisz Marikena pod okapem to zrobisz mu jakiś spadek ziemi żeby deszczówka spływała mu pod korzenie? A jak nie to co- będziesz podlewać? Co do hortensji- nie wiem o których mówisz- wiechowate tnie sie wiosną o 50-70 % zeszłoroczne pędy- więc tez będzie co łamać śniegiem. A wielkokwiatową = taka kolorową - jej tnie sie wiosna tylko chore, suche i same stare pąki. Tak samo z h. piłkowana i dębolistną. Żadnej nie ścinasz nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 A poza tym podoba mi się Twój pomysł na trójkąt, pod warunkiem że sadzisz te roslinki nie za rzadko. Tez bym jednak nie dawała parzydła tak blisko wejscia- może zerknij na zawilce japońskie, albo języczki pomarańczowe, albo duże odmiany funkii ( babkolistna, Siebolda, 'Sum and Sunset") Tylko z tym Miłorzębem mam wątpliwości czy mu tam będzie dobrze i czy nie zbyt egzotyczny do takiego zestawienia. Ale nic dużego tam nie da rady , bo wszystko połamie śnieg, więc chyba zostań przy bylinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 20.01.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 No to może być problem z miłorzębem czy prawie każdym krzaczkiem Już dzwoniłam do szkółki mają miłorzęby takie od 100-120cm do 180cm, ale jest problem z tym zadaszeniem... Szkoda by było go zniszczyć.... Myślałam też nad rododendronem, który mogę przenieść z innego ogródka. Rośnie tam wkopany w folii podziurawionej , w torfie... Ale nie jest mu tam dobrze, Jest już spory i mogłabym go przenieść.... Wsadzić w kącie ale tak aby gleba była wilgotna, i aby śnieg nie zlatywał na niego.... Nie mam pomysłu czym rozweselić tą rabatę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 20.01.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 W ostateczności położę skrzynki balkonowe na parapetach i wsadzę jakieś roślinki jednoroczne... Ale wolałabym nic nie ustawiać po parapetach, raz, że odbijają się ślady, a dwa ja zapominam o podlewaniu roślinek. Więc ma to być ładne i raczej mało obsługowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 20.01.2011 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 To była propozycja tylko roślin. Wiem, że np żurawek musi być kilka bo to małe bylinki.I chyba bym je posadziła w kępach bardziej.... Tzn kilka niedaleko siebie, bo i tak się rozrosną... Coś chciałam tylko do tego rogu ciut wyższego posadzić... Parzydło jeśli już to na tej ścianie koło garażu.... Ale nic na siłę... Mam go gratis u sąsiadki za płotem wiec jest OK.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.01.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Obejrzyj moje propozycje zamiast parzydła- duże funkie dadzą ładny kontrast i mogą rozjaśnić jak dasz jaśniejsze odmiany, a zawilce maja ładne kwiaty i to dość długo latem. Języczka zaś ma super liście. Z tym rododendronem można spróbować gdyby znaleźć jakiś sposób na osłonięcie go od spadającego sniegu- jakas konstrukcja metalowa nakładana na zimę na niego , czy skrzynia ( ale trzeba pamiętać że on rośnie i będzie większy). Popatrz jak spada snieg- może nie wszędzie tak się zwala. taki rododendron były ładnym tłem dla bylin. Hortensja tak samo. A zamiast skrzynek balkonowych jak będzie Ci brakować koloru to sadź jednoroczne do cienia w grunt grupami- np. niecierpki. Albo wstaw 2 naprawdę duże, ładne donice ceramiczne czy betonowe na brzeg rabaty z kwiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 20.01.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 fajna strona z roslinkami...może przyda się w poszukiwaniach http://kwiaty-ogrody.pl/?page_id=218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 imho mariken może być niewidoczna zza parzydła. Szczepi się ja niewysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.01.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Arniko, fajny watek stworzylas, bede ogladac jak rosnie u Ciebie Twoj ogrod i trzymam kciuki, bo ja tez jestem poczatkujaca ogrodniczka,zreszta wiesz, bo bylas na moim watku, u mnie bedzie 3ci sezon i juz sie nie moge doczekac. Juz zamowilam troche roslinek na allegro, juz mam plany. A zima to dobra pora by rysowac plany. co gdzie przesadzic, by im razem dobrze bylo. Ja w tym roku zaczynam z rozami i jestem strasznie ciekawa rezultatu moich jesiennych wypocin.Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulkowo 24.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ja też dołączę się do podglądaczy:) na wiosnę czeka mnie 'przebudowa' działki rekreacyjnej. Kupiliśmy latem ub.roku i poprzednicy zostawili nam wszystko, takie typowo dziadkowe. Pozmieniałam tyci, bo byłam w zaawansowanej ciaży. Ale teraz zaszaleję Już myślę nad kwiatami i iglakami. U nas królować będą wrzosy, wrzośce, lawenda i róże okrywowe i pnące. Powodzenia:) ************* http://asiulkowo.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.01.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ja też bardzo lubię róże. Mam ich kilka, ale jakoś marne są szczególnie po ekipie ociepleniowej.. Ni uważali na moje różyczki, ale i też musieli zrobić swoją pracę. Jeszcze jesienią czeka raz nas ekipa od tynków.... Musimy przeżyć..... Cały czas siedzę i czytam różne encyklopedie roślin i różne wątki o kwiatach... Cały czas... W głowie mi się już miesza.... Ale mam już parę wyrysowanych pomysłów....Jak będę gotowa to pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.01.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Poszukałam w necie i w książce jakie mi się mniej więcej podobają roślinki do trójkąta... Mam 4 propozycje. Oczywiście małe roślinki albo będę sadzić grupami, albo w rzędach .... http://lh6.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TT8jWmuk1-I/AAAAAAAACLY/01DkbCrPYCw/s512/skanuj0010.jpg http://lh5.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TT8jkH8FBPI/AAAAAAAACLc/u7brmk-rmPo/s512/skanuj0011.jpg Mam nadzieję, że widać mniej więcej wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2011 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 serduszka okazała zanika w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 26.01.2011 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Oj to szkoda A które roślinki z sobą będą dobrze wyglądały: Przylaszczka pospolita, orlik ogrodowy, orlik alpejski, ciemiernik, prymulki, funki, zawilec japoński, bergenia, trzmieliny, mahonia, złotlin, żurawka, kopytnik ( do zadarnienie)??? Do samego kąta można dać rododendron (mam sporego do przesadzenia), ostrokrzew maservy bluegirl lub pieris japoński. Można posadzić tak w kącie, aby śnieg na nie nie spadał, ale, by gleba była wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 27.01.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Mi sie podoba propozycja nr. 3 , z tym że orlik potraktowłabym bardziej jako akcent, albo rosline która może się mieszaż z innymi, bo on jest dość delikatny i nie da efektu zadarnienia.Może w jego miejsce hosty , a po zewnetrznej żurawki, . Ta propozycja tylko z rhododendronem byłaby ciekawa. Co do innych- osobiście nie lubię złotlinu, a jeśli to gdzieś w dzikawych miejscach. Jeszcze nr. 1 i 2 jest w porządku, poza tym że trzmielina jak podrośnie to będzie wyższa niż hosty- zamień na coś innego, może fiołek motylkowaty Priceana, czy ułudka wiosenna, czy kopytnik. I może nie układaj na brzegu takiego sznureczka, tylko bardziej rób z roślin plamy- będzie ciekawiej. Nr 4 ma za dużo gatunków nie tworzących ładnych kęp- serduszka znika latem, orlik za delikatny, ciemiernik tez nie da mocnego zadarnienia, przylaszczka latem jak jest sucho zanika. Zawilec moim zdaniem powinien być przy ścianie- jak zakwitnie, to zasłoni funkie- jest wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Strzyżony ostokrzew powinien być wytrzymały na ewentualny opad ściegu, bo przy regularnym strzyżeniu ma gęste i sztywne gałązki. Różanecznik i pieris są za kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.02.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Mam propozycje do trójkąta... Co o tym sądzicie????????? http://lh5.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TUe3fYT8zDI/AAAAAAAACL0/AqyO1w5AEeQ/s512/skanuj0013.jpg I zastanawiam się czy posadzić w samym kącie ( zachowując odległość 50cm od ściany na opaskę koło domu ) ostrokrzew czy może rododendron?I jeden i drugi mi się podoba..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts