Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Arniki :)

Recommended Posts

Zalogowałam się i nie wchodzi... :( trudno...

Na razie siedzę z nosem w mądrej książce z obrazkami zielonego i w necie...

Czytam wszystko co mi podpowiadacie....

Podoba mi się kilka roślin i je mogłabym zaadoptować do siebie....

Wiem , że już mam obiecane bergenie sercowatą, parzydło leśne, rozchodnik okazały/ ogrodowy, juka ogrodowa, goździk ogrodowy.

Mam jedną azalię która cudem przeżyła, maleńki miniaturowy rododendron, oraz już duży rozłożysty mający kilka lat rododendron, który przeniosę z innej działki.... Tam jest sam piach z popiołami i bardzo słabo rośnie, pomimo iż jest wsadzony w torf....

Przecież różaneczniki i hortensje też nie lubią pełnego słońca.... A mam ładną hortensje i też można by było ja dać do trójkąta...., albo jakiś rododendron... ale r. mógłyby się połamać pod ciężarem spadającego śniegu.... a hortensje się obcina na zimę....

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miłorząb musiałby być posadzony nieco pod dachem, aby spadający śnieg go nie zniszczył.....

Rozchodnik będzie na skalniak koło tarasu... ale taras to na później i część z postu wyżej roślinek też na część słoneczną... Już wiem... I czytam i w necie informacje i patrzę w książkę, które mi się podobają roślinki i je dopasowuję...

Może masz racje , że parzydło to nie bardzo nadaje się do frontu domu... Może gdzieś pod płot albo przy którejś drewutni aby i tam też ładnie było.... Bergenie już mam za płotem, tylko wiosną muszę ją przesadzić :)

Tak, to raczej koszt ok 200- 300 zł i w górę. czasem można dostać Marikena taniej, ale często to kiepski zakup- szczepiony na wysokości np 80-100 cm. Wtedyy na takiej wysokości buduje mu sie korona i masz jakiś krzaczek, ale nie drzewo. A na porządnym pieńku , wysoko zaszczepione, kosztują.

Ale jak posadzisz Marikena pod okapem to zrobisz mu jakiś spadek ziemi żeby deszczówka spływała mu pod korzenie? A jak nie to co- będziesz podlewać?

Co do hortensji- nie wiem o których mówisz- wiechowate tnie sie wiosną o 50-70 % zeszłoroczne pędy- więc tez będzie co łamać śniegiem. A wielkokwiatową = taka kolorową - jej tnie sie wiosna tylko chore, suche i same stare pąki. Tak samo z h. piłkowana i dębolistną. Żadnej nie ścinasz nisko.

A poza tym podoba mi się Twój pomysł na trójkąt, pod warunkiem że sadzisz te roslinki nie za rzadko. Tez bym jednak nie dawała parzydła tak blisko wejscia- może zerknij na zawilce japońskie, albo języczki pomarańczowe, albo duże odmiany funkii ( babkolistna, Siebolda, 'Sum and Sunset") Tylko z tym Miłorzębem mam wątpliwości czy mu tam będzie dobrze i czy nie zbyt egzotyczny do takiego zestawienia. Ale nic dużego tam nie da rady , bo wszystko połamie śnieg, więc chyba zostań przy bylinach.

No to może być problem z miłorzębem czy prawie każdym krzaczkiem :(

Już dzwoniłam do szkółki mają miłorzęby takie od 100-120cm do 180cm, ale jest problem z tym zadaszeniem...

Szkoda by było go zniszczyć....

Myślałam też nad rododendronem, który mogę przenieść z innego ogródka. Rośnie tam wkopany w folii podziurawionej , w torfie... Ale nie jest mu tam dobrze, Jest już spory i mogłabym go przenieść.... Wsadzić w kącie ale tak aby gleba była wilgotna, i aby śnieg nie zlatywał na niego....

Nie mam pomysłu czym rozweselić tą rabatę....

W ostateczności położę skrzynki balkonowe na parapetach i wsadzę jakieś roślinki jednoroczne... Ale wolałabym nic nie ustawiać po parapetach, raz, że odbijają się ślady, a dwa ja zapominam o podlewaniu roślinek.

Więc ma to być ładne i raczej mało obsługowe....

To była propozycja tylko roślin. Wiem, że np żurawek musi być kilka bo to małe bylinki.

I chyba bym je posadziła w kępach bardziej.... Tzn kilka niedaleko siebie, bo i tak się rozrosną...

Coś chciałam tylko do tego rogu ciut wyższego posadzić... Parzydło jeśli już to na tej ścianie koło garażu.... Ale nic na siłę... Mam go gratis u sąsiadki za płotem wiec jest OK....

Obejrzyj moje propozycje zamiast parzydła- duże funkie dadzą ładny kontrast i mogą rozjaśnić jak dasz jaśniejsze odmiany, a zawilce maja ładne kwiaty i to dość długo latem. Języczka zaś ma super liście.

Z tym rododendronem można spróbować gdyby znaleźć jakiś sposób na osłonięcie go od spadającego sniegu- jakas konstrukcja metalowa nakładana na zimę na niego , czy skrzynia ( ale trzeba pamiętać że on rośnie i będzie większy). Popatrz jak spada snieg- może nie wszędzie tak się zwala. taki rododendron były ładnym tłem dla bylin. Hortensja tak samo.

A zamiast skrzynek balkonowych jak będzie Ci brakować koloru to sadź jednoroczne do cienia w grunt grupami- np. niecierpki. Albo wstaw 2 naprawdę duże, ładne donice ceramiczne czy betonowe na brzeg rabaty z kwiatami.

Arniko, fajny watek stworzylas, bede ogladac jak rosnie u Ciebie Twoj ogrod i trzymam kciuki, bo ja tez jestem poczatkujaca ogrodniczka,zreszta wiesz, bo bylas na moim watku, u mnie bedzie 3ci sezon i juz sie nie moge doczekac. Juz zamowilam troche roslinek na allegro, juz mam plany. A zima to dobra pora by rysowac plany. co gdzie przesadzic, by im razem dobrze bylo. Ja w tym roku zaczynam z rozami i jestem strasznie ciekawa rezultatu moich jesiennych wypocin.

Powodzonka

ja też dołączę się do podglądaczy:)

na wiosnę czeka mnie 'przebudowa' działki rekreacyjnej. Kupiliśmy latem ub.roku i poprzednicy zostawili nam wszystko, takie typowo dziadkowe.

Pozmieniałam tyci, bo byłam w zaawansowanej ciaży. Ale teraz zaszaleję:) Już myślę nad kwiatami i iglakami.

U nas królować będą wrzosy, wrzośce, lawenda i róże okrywowe i pnące.

Powodzenia:)

http://asiulkowo.blogspot.com/

Ja też bardzo lubię róże. Mam ich kilka, ale jakoś marne są szczególnie po ekipie ociepleniowej.. Ni uważali na moje różyczki, ale i też musieli zrobić swoją pracę. Jeszcze jesienią czeka raz nas ekipa od tynków.... Musimy przeżyć.....

Cały czas siedzę i czytam różne encyklopedie roślin i różne wątki o kwiatach... Cały czas... W głowie mi się już miesza.... Ale mam już parę wyrysowanych pomysłów....

Jak będę gotowa to pokaże.

Poszukałam w necie i w książce jakie mi się mniej więcej podobają roślinki do trójkąta...

Mam 4 propozycje. Oczywiście małe roślinki albo będę sadzić grupami, albo w rzędach ....

http://lh6.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TT8jWmuk1-I/AAAAAAAACLY/01DkbCrPYCw/s512/skanuj0010.jpg

http://lh5.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TT8jkH8FBPI/AAAAAAAACLc/u7brmk-rmPo/s512/skanuj0011.jpg

Mam nadzieję, że widać mniej więcej wszystko....

Oj to szkoda :(

A które roślinki z sobą będą dobrze wyglądały:

Przylaszczka pospolita, orlik ogrodowy, orlik alpejski, ciemiernik, prymulki, funki, zawilec japoński, bergenia, trzmieliny, mahonia, złotlin, żurawka, kopytnik ( do zadarnienie)???

Do samego kąta można dać rododendron (mam sporego do przesadzenia), ostrokrzew maservy bluegirl lub pieris japoński. Można posadzić tak w kącie, aby śnieg na nie nie spadał, ale, by gleba była wilgotna.

Mi sie podoba propozycja nr. 3 , z tym że orlik potraktowłabym bardziej jako akcent, albo rosline która może się mieszaż z innymi, bo on jest dość delikatny i nie da efektu zadarnienia.Może w jego miejsce hosty , a po zewnetrznej żurawki, . Ta propozycja tylko z rhododendronem byłaby ciekawa. Co do innych- osobiście nie lubię złotlinu, a jeśli to gdzieś w dzikawych miejscach.

Jeszcze nr. 1 i 2 jest w porządku, poza tym że trzmielina jak podrośnie to będzie wyższa niż hosty- zamień na coś innego, może fiołek motylkowaty Priceana, czy ułudka wiosenna, czy kopytnik. I może nie układaj na brzegu takiego sznureczka, tylko bardziej rób z roślin plamy- będzie ciekawiej.

Nr 4 ma za dużo gatunków nie tworzących ładnych kęp- serduszka znika latem, orlik za delikatny, ciemiernik tez nie da mocnego zadarnienia, przylaszczka latem jak jest sucho zanika. Zawilec moim zdaniem powinien być przy ścianie- jak zakwitnie, to zasłoni funkie- jest wysoki

Mam propozycje do trójkąta...

Co o tym sądzicie?????????

http://lh5.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TUe3fYT8zDI/AAAAAAAACL0/AqyO1w5AEeQ/s512/skanuj0013.jpg

I zastanawiam się czy posadzić w samym kącie ( zachowując odległość 50cm od ściany na opaskę koło domu ) ostrokrzew czy może rododendron?

I jeden i drugi mi się podoba.....