Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Arniki :)

Recommended Posts

Strzyżony ostokrzew powinien być wytrzymały na ewentualny opad ściegu, bo przy regularnym strzyżeniu ma gęste i sztywne gałązki.

Różanecznik i pieris są za kruche.

Chyba przeoczyłam, albo nie zatrybiłam, że różanecznik i rododendron to to samo....:oops:

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arnika jest bardzo fajnie! Co do rododendrona czy ostrokrzewu- oba będą dobre. Ja osobiście wolę rododendrony,ale to moje odczucie.

Ja bym tylko uważała na kolor liście funkii- nie dawałabym sinych liści ( czyli jak np u funkii Siebolda) , tylko zielone, albo w kolorze limonkowym.

Jeszcze mi przyszło do głowy- czy jak masz miejsce gdzie ten rododendron jest poza linią spadania śniegu, to czy tam nie znalazłoby się miejsce na drugi rododendron, tym razem mały, karłowy, albo azalię japońską? Chodzi mi o to żeby między wysokością krzewu a bylinami było jeszcze piętro średniej wysokości. Nie musi być symetrycznie,wystarczy takie niższe piętro po 1 stronie. Ale nie jest to konieczne, tak jak na twoim rysunku jest też dobrze.

Na ciemiernik bym zostawiała mniej miejsca, albo dodałabym do niego jeszcze jakieś niskie bylinki.

Magnolia to jest propozycja... Znalazło by się miejsce koło opaski , ale już nie pod ścianą , żeby roślinki miały troszkę wody , na jeszcze jakąś azalię czy rh.

Rododendron mam duuży już posadzony w torfie kilka lat temu 3-4 , w worze podziurawionym na innej działce, tylko czy da się przesadzić???????? Popatrzę wiosną i jak co to przesadzę.... jak nie to kupię nowego RH. Ciemierniki nie są duże, więc rysunek raczej poglądowy, i nie wiem ile sztuk kupię i jak to będzie wyglądało jak wsadzę.

A co byś jeszcze proponowała do tego zestawu?

Aaaaa i funki mam jasne, Tych bardzo ciemnych nie lubię i nawet by tu u mnie w trójkącie nie pasowały, bo za ciemne.

Dodam jeszcze te jaśniutko seledynowe z białym. Nie pytajcie jaka odmiana bo nie mam pojęcia, ale sąsiadka ma za płotem, to zaadoptujemy :)

Rododendron mam duuży już posadzony w torfie kilka lat temu 3-4 , w worze podziurawionym na innej działce, tylko czy da się przesadzić???????? Popatrzę wiosną i jak co to przesadzę....

spoko, przesadzaj a kupić nowy zawsze możesz

azalie japońskie to bardzo dobry pomysł

I tak właśnie przesadzę wiosną. Trochę szkoda żeby czasami się nie zniszczyło, ale i kasy też szkoda. A za takie prawie już drzewko musiałabym słono zapłacić.... Z tego co pamiętam ma kolor rózowy... Tak tam często bywam ( z raz w roku, albo dwa....), że nawet nie wiem jak wiosną wygląda....

Różanecznik wymaga zdecydowanie gleby kwaśnej, więc łatwiej posadzić ostrokrzew. By ostrokrzew zawiązywał owoce, musisz posadzić w tym miejscu formę żeńską a gdzieś niedaleko męską. Chyba, że posadzisz w jednym dołku 2-3 krzaczki, w tym jedną męską i będziesz strzygła utrzymując zwarty pokrój.

np masz ostrokrzew 'Blue Prince'- facet, a 'Blue Princess'- samiczka. . W dobrym sklepie i w szkółkach będą wiedzieć. Ale będziesz je musiała ciąć, bo są wysokie i jeszcze do tego szerokie, szczególnie że są zwykle szersze od do dołu.

Co ja bym dodała małego?- coś jesiennego- najchętniej gaulterię, ale jej trzeba zakwasić ziemię,i w tym miejscu raczej nie wywalać śniegu, bo ona jest śliczna też całą jesień i zimę. A jak nie to, to może poziomkę indyjską-ma żółte kwiatki latem i jesienią czerwone owocki ( nie dobre ale nie trujące). Albo liriope muscari- to wyglądałoby fajnie.