raas 05.01.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witajcie - pomóżcie proszę i napiszcie jak to jest z tum urzytkowaniem podłogówki....Bo jak na razie jestem na etapie oczekiwania na rozpoczęcie budowy (wiosna 2011) a już mi się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie:(. Najpierw musiałem zrezygnować z wentylacji mechanicznej z reku- powód sąsiedzi z każdej strony mają co węglowe i eksploatując je dymią jak smoki. Zmiana systemu wentylacji i rezygnacja z reku spowodowała zmianę kotła co z gazowego na węglowy z podajnikiem tłokowym eco maximus. Będzie współdziałał z buforem ciepła i zasilał podłogówke...I TU MAM PYTANIE!!!: jak to jest z tym systemem ogrzewania bo przeciwnicy wymieniają takie wady:-duża bezwładność cieplna ,niemożność szybkiej reakcji na zmieniające się warunki cieplne (nasłonecznienie w dzień itp)-małe pomieszczenia nie nadają się do ogrzewania podłogówką ( ???)Napiszcie proszę swoje doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym.A może jednak olać bufor i zastosować zwykłe grzejniki?Hmm tylko że to już do końca zmienia to, co sobie wymarzyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 podłogówka jest najlepsza , małe pomieszczenie? - wiatrołap też mam w podłogówce i sprawdza się super. A bezwładność nie jest jakimś problemem. Chłodów się spodziewasz zgodnie z porą roku i za wczasu zaczynasz sezon grzewczy , gdy za zimno możesz podgrzać się raz czy dwa kominkiem (zakładam, że takowy mieć będziesz) W łazienkach mam dodatkowo grzejniki-drabinki wpięte do instalacji z możliwością włączenia grzałki elektrycznej - do suszenia ręczników i podgrzewania w chłodniejsze dni. Za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć - otwierasz okna i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.01.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witaj, ja mam tylko podłogówkę - jeśli chodzi o małe pomieszczenie to może być ryzyko że powierzchnia podłogi jest za mała do ogrzania. Proponuję dać tam grzejnik drabinkowy zasilany z podłogówki.Natomiast problemem jest fakt że zamierzasz zastosować bufor do kotła z podajnikiem, jest to bez sensu. Bufory stosuje się do odbioru ciepła z kotłów "zasypowych" gdzie nie można kontrolować spalania. Do regulacji temp. zasilania wykorzystaj zawór mieszający 4d, a przy okazji zapewnisz ochronę powrotu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.01.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Tu znajdziesz wypowiedzi użytkowników podłogówki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej Ja też mam i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 06.01.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 @plamiak - Stosując bufor ciepła miałem nadzieję na to że uzyskam kompromis polegający na tym że podłogówka to ogrzewanie tzw niskotemperaturowe a kocioł węglowy nienajlepiej radzi sobie z takimi niskimi temperaturami. Więc myślałem tak: nabić bufor do +- 85 stopni(wysoką temperaturą zalecaną przez producenta pieca) i piec przełączyć na tryb "lato"- czyli na utrzymywanie temperatury w zbiorniku z c.w.u. Po ostygnięciu wody w buforze do poziomu uniemozliwiającego zasilanie podłogówki ponownie nabijamy bufor.Piec z podajnikiem pozwoliłby mi na precyzyjne sterowanie temperaturą w buforze. Niestety nie wiem czy dałoby się to spiąć do kupy automatyką . Proszę wypowiedzcie się również na ten temat. Możliwe jest że wyobrażam sobie bzdury:) a naprawdę jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Spokojnie, projektowałem swój uklad ponad rok, początkowo także myślałem o buforze, potem wymienniku, aż ostateczne zgłębiłem temat zaworów mieszających - i takie rozwiązanie zastosowalem.Rzeczywiście, aby zapewnić efektywne spalanie oraz trwałość kotła należy utrzymywać temp. wody powracającej do kotła powyżej 55 st. Jak ja to rozwiązałem: kocioł pracuje z temp. zadaną 74 st (realnie 71-78) i taka woda trafia na zawór mieszjący. Zawór w zależności od ustawienie wypuszcza do podłogówki 26 do 35 st. (największy mróz). Reszta wody po zmieszniu z woda powracającą z podłóg wraca do kotła. W mojej instalacji zaworem steruje pogodówka, w bliźniaczej instalacji rodziców jest sterowany ręcznie.Ładowanie bufora, czyli półtorej tony wody aby uzyskać temp. zasilania podłogówki to zły pomysł. I tak musialbyś dać do tego jakieś sterowanie.... Cieszę się że pytasz o radę POSIADACZY .....Masz linki do przentacji zasady działania zawru 4dhttp://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html moją instalację opisałem w innym topicu tego działu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 podłogówka jest najlepsza , za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć - otwierasz okna i po sprawie super!! cyt za OLIMPEM FORUM Oświeconą górą rankingu...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (. Najpierw musiałem zrezygnować z wentylacji mechanicznej z reku- powód sąsiedzi z każdej strony mają co węglowe i eksploatując je dymią jak smoki. . nie rozumiem - to nie bedziesz mial wentylacji wogóle? bo grwitacyjna działa tak ze malo kontrolowany strumień powietrza wpada przez nieszczelne okno prosto z dworu. Liczysz że będzie wpadało takie bez dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 cyt. ... "Podstawowym błędem jest podawanie teorii, zanim uzyska się dane. Wówczas niepostrzeżenie zaczyna się dostosowywać fakty, by zgadzały się z teoriami, zamiast próbować stworzyć teorię, która byłaby zgodna z faktami... " koniec cyt. Pzdr.Bogusław Ps.Ci co podają fakty nie pasujące do teorii to głupcy i naiwniaki? Mylą fakty z rzeczywistością? Wydaje im się? Mylą przyczyny ze skutkami? Kto tu ma monopol na prawdę?Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu? Chyba jednak nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 06.01.2011 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 @coulignon - Ja po prostu powróciłem do wentylacji grawitacyjnej , która była w moim projekcie przed zmianami. W tej chwili mam porównanie takie: u mnie w bloku wentylacja jest grawitacyjna (napowietrzniki w oknach i ujścia w kratkach went.) pod oknami mam sąsiadów którzy mieszkają w domach i palą czym się da (śmieci ,węgiel, miał, stare wiewiórki, buty i różne takie) Mam też kolegę mieszkającego w własnym domu- posiada wentylację mech. na razie bez reku. Mieszka również w sąsiedztwie palaczy węglowych- no i jest masakra jak nie zdąży wyłączyć wentylatorów wentylacji gdy wiatr zaczyna wiać w kierunku od sąsiada , a ten akurat ma potrzebę rozpalić w piecu (np zdechłymi wiewiórkami) No to niema przebacz w całym domu śmierdzi jak w chacie szamana....Szukałem w necie info o filtrach ale nie znalazłem dobrze działających i na kieszeń kowalskiego. Nie chciałbym aby świerze powietrze w domu było droższe od ogrzewania:( @coulignon -jaka jest Twoja rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 W tym temacie użytkownik bogusław również się nie przedstawia. Nie jest użytkownikiem podłogówki, tylko producentem grzejników. Jeszcze kilka bezsensownych cytatów i pseudonaukowych wywodów i autor wątku zniknie z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Witaj, ja mam tylko podłogówkę - jeśli chodzi o małe pomieszczenie to może być ryzyko że powierzchnia podłogi jest za mała do ogrzania. Proponuję dać tam grzejnik drabinkowy zasilany z podłogówki.Natomiast problemem jest fakt że zamierzasz zastosować bufor do kotła z podajnikiem, jest to bez sensu. Bufory stosuje się do odbioru ciepła z kotłów "zasypowych" gdzie nie można kontrolować spalania. Do regulacji temp. zasilania wykorzystaj zawór mieszający 4d, a przy okazji zapewnisz ochronę powrotu.. Rewelacyjny pomysł !!! W każdym małym pomieszczeniu prócz podłogówki - drabinka !! PEREŁKA! Na równi z otwieraniem okien celem schłodzenia, gdy jest za gorąco.. Pzdr. Ps. Bardzo mi miło. Jestem m. in. producentrem grzejników regulus. Na tym forum jestem dla nauki i dla zabawy... Był taki program "Plama, plama, plama..." Edytowane 6 Stycznia 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Na równi z otwieraniem okien celem schłodzenia, gdy jest za gorąco.. a to był żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 a to był żart No pewnie gosiek33. To było widać,że żart. Tymczasem nie wszystkie problemy da się obrócić w żart... cyt:" Za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć " koniec cyt. Nie ma co w tym kontekście pisać o samoregulacji "podłogówki". Każda wylewka, każda płyta betonowa ma taką właściwość, że akumuluje powoli nadmiar ciepła. Nie muszą w niej tkwić rurki z wodą... Serdecznie Cię pozdrawiam. Mam nadzieję, że się nie gniewasz.. Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.01.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.01.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 bogusław zdania wyrwane z kontekstu i cytaty z innych swych postów rozwalą ten i kolejne wątki w których będziesz się pojawiał. Podkreślone zdanie dotyczyło łazienki - przy małej powierzchni podłogi można wstawić drabinkę. Ostatni raz odpowiedziałem na Twoje trollowe zaczepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 bogusław zdania wyrwane z kontekstu i cytaty z innych swych postów rozwalą ten i kolejne wątki w których będziesz się pojawiał. Podkreślone zdanie dotyczyło łazienki - przy małej powierzchni podłogi można wstawić drabinkę. Ostatni raz odpowiedziałem na Twoje trollowe zaczepki. Wystarczyło spokojnie sprostować i uściślić plamiak.. Po co te "ozdobniki"? A co z innymi małymi pomieszczeniami "niełazienkami"? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) @coulignon -jaka jest Twoja rada? Porównujesz zupełnie inne uwarunkowania. Kolega ma czerpnie tam gdzie najpewniej wieją wiatry i wpychają mu spaliny od sąsiada . Ty w bloku masz pewnie tak ze dym nigdy nie dolatuje do Twoich okien. Nie ma siły - jakbyś miał dym za oknem, miałbyś go też w mieszkaniu. Przewagą wentylacji mechanicznej jest to że możesz sobie wybrać miejsce z którego bedzie czerpane powietrze. Jeśli posiedzisz na swojej działce dłużej (raczej z wybudowanym budynkiem którego bryła coś na pewno zmieni w ruchu powietrza) , poobserwujesz z której strony zwykle jest nawiewany dym i zrobisz czerpnie z drugiej strony budynku to są duże szanse że będzie ok. Może korszytsniej będzie zrobić GWC i czerpnie dalej od budynków - nie wiem - musisz poobserwować. Filtry - rzeczywiście nie ma gotowych rozwiązań "domowych". Przemysłowe znam (węgiel aktywowany) i najbliżej tego są filtry do domowych pochłanaczy (okapów) pracujących w obiegu zamkniętym. Tam również jest złoże węgla pochłanającego zapachy a wydajności przepływu powietrza są podobne (nawet większe) jak przy WM. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez coulignon ortografia głupcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Jasne że tak. Najlepiej to zrobić GWC żwirowy i czerpnie jak najdalej od sąsiadów i po kłopocie. Można jeszcze ewentualnie nasłać policję jak palą jakimś g...Co do podłogówki to mam ją w całym domu i nie chcę już nigdy słyszeć o żadnych grzejnikach panie bogusławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Jasne że tak. Najlepiej to zrobić GWC żwirowy i czerpnie jak najdalej od sąsiadów i po kłopocie. Można jeszcze ewentualnie nasłać policję jak palą jakimś g... Co do podłogówki to mam ją w całym domu i nie chcę już nigdy słyszeć o żadnych grzejnikach panie bogusławie. A ja mam produkowane przez siebie regulusy i już nigdy nie chcę słyszeć żadnych o żadnych innych grzejnikach Panie Liwko, w tym o grzejniku podłogowym.. Komfort cieplny mam przez cały rok. Komfort nie do przebicia. Pzdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts