Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie - pomóżcie proszę i napiszcie jak to jest z tum urzytkowaniem podłogówki....Bo jak na razie jestem na etapie oczekiwania na rozpoczęcie budowy (wiosna 2011) a już mi się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie:(. Najpierw musiałem zrezygnować z wentylacji mechanicznej z reku- powód sąsiedzi z każdej strony mają co węglowe i eksploatując je dymią jak smoki. Zmiana systemu wentylacji i rezygnacja z reku spowodowała zmianę kotła co z gazowego na węglowy z podajnikiem tłokowym eco maximus. Będzie współdziałał z buforem ciepła i zasilał podłogówke...I TU MAM PYTANIE!!!: jak to jest z tym systemem ogrzewania bo przeciwnicy wymieniają takie wady:

-duża bezwładność cieplna ,niemożność szybkiej reakcji na zmieniające się warunki cieplne (nasłonecznienie w dzień itp)

-małe pomieszczenia nie nadają się do ogrzewania podłogówką ( ???)

Napiszcie proszę swoje doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym.

A może jednak olać bufor i zastosować zwykłe grzejniki?

Hmm tylko że to już do końca zmienia to, co sobie wymarzyłem...

https://forum.murator.pl/topic/151948-urzytkownicy-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-pom%C3%B3%C5%BCcie/

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podłogówka jest najlepsza :), małe pomieszczenie? - wiatrołap też mam w podłogówce i sprawdza się super. A bezwładność nie jest jakimś problemem.

Chłodów się spodziewasz zgodnie z porą roku i za wczasu zaczynasz sezon grzewczy ;), gdy za zimno możesz podgrzać się raz czy dwa kominkiem (zakładam, że takowy mieć będziesz) W łazienkach mam dodatkowo grzejniki-drabinki wpięte do instalacji z możliwością włączenia grzałki elektrycznej - do suszenia ręczników i podgrzewania w chłodniejsze dni.

Za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć - otwierasz okna i po sprawie :lol2:

Witaj, ja mam tylko podłogówkę - jeśli chodzi o małe pomieszczenie to może być ryzyko że powierzchnia podłogi jest za mała do ogrzania. Proponuję dać tam grzejnik drabinkowy zasilany z podłogówki.

Natomiast problemem jest fakt że zamierzasz zastosować bufor do kotła z podajnikiem, jest to bez sensu. Bufory stosuje się do odbioru ciepła z kotłów "zasypowych" gdzie nie można kontrolować spalania. Do regulacji temp. zasilania wykorzystaj zawór mieszający 4d, a przy okazji zapewnisz ochronę powrotu..

Tu znajdziesz wypowiedzi użytkowników podłogówki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej

Ja też mam i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej :yes:

@plamiak - Stosując bufor ciepła miałem nadzieję na to że uzyskam kompromis polegający na tym że podłogówka to ogrzewanie tzw niskotemperaturowe a kocioł węglowy nienajlepiej radzi sobie z takimi niskimi temperaturami. Więc myślałem tak: nabić bufor do +- 85 stopni(wysoką temperaturą zalecaną przez producenta pieca) i piec przełączyć na tryb "lato"- czyli na utrzymywanie temperatury w zbiorniku z c.w.u. Po ostygnięciu wody w buforze do poziomu uniemozliwiającego zasilanie podłogówki ponownie nabijamy bufor.Piec z podajnikiem pozwoliłby mi na precyzyjne sterowanie temperaturą w buforze. Niestety nie wiem czy dałoby się to spiąć do kupy automatyką . Proszę wypowiedzcie się również na ten temat. Możliwe jest że wyobrażam sobie bzdury:) a naprawdę jest inaczej.

Spokojnie, projektowałem swój uklad ponad rok, początkowo także myślałem o buforze, potem wymienniku, aż ostateczne zgłębiłem temat zaworów mieszających - i takie rozwiązanie zastosowalem.

Rzeczywiście, aby zapewnić efektywne spalanie oraz trwałość kotła należy utrzymywać temp. wody powracającej do kotła powyżej 55 st. Jak ja to rozwiązałem: kocioł pracuje z temp. zadaną 74 st (realnie 71-78) i taka woda trafia na zawór mieszjący. Zawór w zależności od ustawienie wypuszcza do podłogówki 26 do 35 st. (największy mróz). Reszta wody po zmieszniu z woda powracającą z podłóg wraca do kotła. W mojej instalacji zaworem steruje pogodówka, w bliźniaczej instalacji rodziców jest sterowany ręcznie.

Ładowanie bufora, czyli półtorej tony wody aby uzyskać temp. zasilania podłogówki to zły pomysł. I tak musialbyś dać do tego jakieś sterowanie....

Cieszę się że pytasz o radę POSIADACZY .....

Masz linki do przentacji zasady działania zawru 4d

http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

moją instalację opisałem w innym topicu tego działu.

podłogówka jest najlepsza :),

za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć - otwierasz okna i po sprawie :lol2:

super!!

cyt za OLIMPEM FORUM Oświeconą górą rankingu...!!!

(. Najpierw musiałem zrezygnować z wentylacji mechanicznej z reku- powód sąsiedzi z każdej strony mają co węglowe i eksploatując je dymią jak smoki. .

nie rozumiem - to nie bedziesz mial wentylacji wogóle? bo grwitacyjna działa tak ze malo kontrolowany strumień powietrza wpada przez nieszczelne okno prosto z dworu. Liczysz że będzie wpadało takie bez dymu?

cyt. ... "Podstawowym błędem jest podawanie teorii, zanim uzyska się dane.

Wówczas niepostrzeżenie zaczyna się dostosowywać fakty, by zgadzały się z teoriami, zamiast próbować stworzyć teorię, która byłaby zgodna z faktami... " koniec cyt.

Pzdr.

Bogusław

Ps.

Ci co podają fakty nie pasujące do teorii to głupcy i naiwniaki?

Mylą fakty z rzeczywistością?

Wydaje im się?

Mylą przyczyny ze skutkami?

Kto tu ma monopol na prawdę?

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu? Chyba jednak nie..

@coulignon - Ja po prostu powróciłem do wentylacji grawitacyjnej , która była w moim projekcie przed zmianami. W tej chwili mam porównanie takie: u mnie w bloku wentylacja jest grawitacyjna (napowietrzniki w oknach i ujścia w kratkach went.) pod oknami mam sąsiadów którzy mieszkają w domach i palą czym się da (śmieci ,węgiel, miał, stare wiewiórki, buty i różne takie) Mam też kolegę mieszkającego w własnym domu- posiada wentylację mech. na razie bez reku. Mieszka również w sąsiedztwie palaczy węglowych- no i jest masakra jak nie zdąży wyłączyć wentylatorów wentylacji gdy wiatr zaczyna wiać w kierunku od sąsiada , a ten akurat ma potrzebę rozpalić w piecu (np zdechłymi wiewiórkami) No to niema przebacz w całym domu śmierdzi jak w chacie szamana....Szukałem w necie info o filtrach ale nie znalazłem dobrze działających i na kieszeń kowalskiego. Nie chciałbym aby świerze powietrze w domu było droższe od ogrzewania:(

@coulignon -jaka jest Twoja rada?

W tym temacie użytkownik bogusław również się nie przedstawia. Nie jest użytkownikiem podłogówki, tylko producentem grzejników. Jeszcze kilka bezsensownych cytatów i pseudonaukowych wywodów i autor wątku zniknie z forum.
Witaj, ja mam tylko podłogówkę - jeśli chodzi o małe pomieszczenie to może być ryzyko że powierzchnia podłogi jest za mała do ogrzania. Proponuję dać tam grzejnik drabinkowy zasilany z podłogówki.Natomiast problemem jest fakt że zamierzasz zastosować bufor do kotła z podajnikiem, jest to bez sensu. Bufory stosuje się do odbioru ciepła z kotłów "zasypowych" gdzie nie można kontrolować spalania. Do regulacji temp. zasilania wykorzystaj zawór mieszający 4d, a przy okazji zapewnisz ochronę powrotu..

Rewelacyjny pomysł !!!

W każdym małym pomieszczeniu prócz podłogówki - drabinka !!

PEREŁKA!

Na równi z otwieraniem okien celem schłodzenia, gdy jest za gorąco..

Pzdr.

Ps.

Bardzo mi miło. Jestem m. in. producentrem grzejników regulus.

Na tym forum jestem dla nauki i dla zabawy...

Był taki program

"Plama, plama, plama..."

Edytowane przez boguslaw
a to był żart :lol2:

No pewnie gosiek33. To było widać,że żart.

Tymczasem nie wszystkie problemy da się obrócić w żart...

cyt:" Za gorąco się robi, i nie zdąży jeszcze ostygnąć " koniec cyt.

Nie ma co w tym kontekście pisać o samoregulacji "podłogówki".

Każda wylewka, każda płyta betonowa ma taką właściwość, że akumuluje powoli nadmiar ciepła. Nie muszą w niej tkwić rurki z wodą...

Serdecznie Cię pozdrawiam.

Mam nadzieję, że się nie gniewasz..

Bogusław

bogusław zdania wyrwane z kontekstu i cytaty z innych swych postów rozwalą ten i kolejne wątki w których będziesz się pojawiał. Podkreślone zdanie dotyczyło łazienki - przy małej powierzchni podłogi można wstawić drabinkę.

Ostatni raz odpowiedziałem na Twoje trollowe zaczepki.

bogusław zdania wyrwane z kontekstu i cytaty z innych swych postów rozwalą ten i kolejne wątki w których będziesz się pojawiał. Podkreślone zdanie dotyczyło łazienki - przy małej powierzchni podłogi można wstawić drabinkę.

Ostatni raz odpowiedziałem na Twoje trollowe zaczepki.

Wystarczyło spokojnie sprostować i uściślić plamiak..

Po co te "ozdobniki"?

A co z innymi małymi pomieszczeniami "niełazienkami"?

Pzdr.

@coulignon -jaka jest Twoja rada?

Porównujesz zupełnie inne uwarunkowania. Kolega ma czerpnie tam gdzie najpewniej wieją wiatry i wpychają mu spaliny od sąsiada . Ty w bloku masz pewnie tak ze dym nigdy nie dolatuje do Twoich okien. Nie ma siły - jakbyś miał dym za oknem, miałbyś go też w mieszkaniu. Przewagą wentylacji mechanicznej jest to że możesz sobie wybrać miejsce z którego bedzie czerpane powietrze. Jeśli posiedzisz na swojej działce dłużej (raczej z wybudowanym budynkiem którego bryła coś na pewno zmieni w ruchu powietrza) , poobserwujesz z której strony zwykle jest nawiewany dym i zrobisz czerpnie z drugiej strony budynku to są duże szanse że będzie ok. Może korszytsniej będzie zrobić GWC i czerpnie dalej od budynków - nie wiem - musisz poobserwować.

Filtry - rzeczywiście nie ma gotowych rozwiązań "domowych". Przemysłowe znam (węgiel aktywowany) i najbliżej tego są filtry do domowych pochłanaczy (okapów) pracujących w obiegu zamkniętym. Tam również jest złoże węgla pochłanającego zapachy a wydajności przepływu powietrza są podobne (nawet większe) jak przy WM.

Edytowane przez coulignon
ortografia głupcze!

Jasne że tak. Najlepiej to zrobić GWC żwirowy i czerpnie jak najdalej od sąsiadów i po kłopocie. Można jeszcze ewentualnie nasłać policję jak palą jakimś g...

Co do podłogówki to mam ją w całym domu i nie chcę już nigdy słyszeć o żadnych grzejnikach panie bogusławie.

Jasne że tak. Najlepiej to zrobić GWC żwirowy i czerpnie jak najdalej od sąsiadów i po kłopocie. Można jeszcze ewentualnie nasłać policję jak palą jakimś g...

Co do podłogówki to mam ją w całym domu i nie chcę już nigdy słyszeć o żadnych grzejnikach panie bogusławie.

A ja mam produkowane przez siebie regulusy i już nigdy nie chcę słyszeć żadnych o żadnych innych grzejnikach Panie Liwko, w tym o grzejniku podłogowym..

Komfort cieplny mam przez cały rok. Komfort nie do przebicia.

Pzdr.

B.