Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72

Fakt

Na przyszlosc nie pisz Arturo, ze czegos nie masz jak masz, bo to nie ladnie, nie waze gdzie i po co ta kabina stoi, mogles napisac, ze owszem masz ale nie w lazience i nie bedziesz czesto uzywal bylo by zgodnie z prawda tak?

Fakt,ona nawet nie była w planie ale jak było miejsce to za 250zł z brodzikiem grzech było nie skorzystać.W łazience jest tylko wanna.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Boli sprzedawcę pomp,że doradzam nie po myśli i psuje biznes ? Kabina stoi w pomieszczeniu gospodarczym gdzie raczej kąpać się nie będziemy.Można sprzedawać ale doradzac rzetelnie a nie tylko patrząc na swoją kieszeń...

witam

my montujemy różne systemy

kotły gazowe, węglowe, elektryczne, pompy ciepła i kable grzejne też

każdy ma u nas wybór

wstydu oszczędź - stałeś się pośmiewiskiem forum, warto to sobie już uswiadomić

pozdrawiam

Gość Arturo72
Bez stresu... zaraz zaproponuje Meetinga za 7900:- bez zbiornika CWU ;)

Na pewno do domu 80m2,bo o takim mowa nie będę pisał o Daikinie HT za 40tys.zł.Panowie sprzedawcy pomp,wy się osmieszacie proponując takie rozwiązania do takiego domu...

Edit: Sugerowanie do tak malego domu dodatkowo kominka z DGP to juz przerost formy nad trescia. Wezcie sie ludzie ogarnijcie i przemyslcie rozsadnosc takich inwestycji.

Pozdrawiam

Sugeruję kominek jako awaryjne źródło ciepła na wypadek długotrwałego braku prądu.

jak ktoś nie chce moze się bawic w agregaty prądotwórcze lub inne cuda.

dgp przy tak małym domu może byc grawitacyjne nie musi byc wspomagane mechanicznie a i tak spełni swoją rolę.

co do całej reszty Twojego postu zgadzam się w 90%

niezależnie od wyboru sposobu grzania jakaś kotłownia w planie domu zazwyczaj jest

kosztem w pzypadku wyboru ekogroszku może być jedynie zmniejszenie któregoś z przylegajacych pomieszczeń o kilka m2. natomiast ściany i tak postawić trzeba tyle że w innym miejscu. było to już wałkowane tyle razy że nie ma sensu po raz kolejny.

najważniejsze jest to co piszesz czyli policzyć i odpowiedzieć sobie na pytanie czego ja chcę a nie co chcą mi inni do domu wcisnąć

Boli sprzedawcę pomp,że doradzam nie po myśli i psuje biznes ? Kabina stoi w pomieszczeniu gospodarczym gdzie raczej kąpać się nie będziemy.Można sprzedawać ale doradzac rzetelnie a nie tylko patrząc na swoją kieszeń...

Myślę ,że każdy sprzedawca PC sprzedaje jeszcze coś .:rolleyes:

Doradzaj cokolwiek ,zawsze ktoś zarobi;)

Ja szukajac na szybko widzę 13950.Ceny z allegro raczej do wielkiej negocjacji nie są, mało tego, ktoś tu pisał, że u jednego ze sprzedawców faktycznie jest atrakcyjna cena, tyle że tylko na 8% VAT, w pakiecie z montażem, który już tak atrakcyjnie nie wygląda.Dolicz sobie montaż (albo przynajmniej materiał) , dolicz sobie zbiornik CWU.
jest 1 myk na to - można czasami kupic u kogos z 2 końca polski cos na 8% vat bez montażu - kwestia negocjacji :D

Dlatego pytam.

Wg. mnie jeśli jednostka centralna umieszczona jest wewnątrz budynku to 8%, ale kolektor już 23%.

Jeśli PCi na zewnątrz to całość na 23%, bo jest to nic innego jak zewnętrzna kotłownia.

Przez analogię z instalacją gazową.

Projekt - 23%.

Kocioł - 8%.

Zbiornik z instalacją zewnętrzną - 23% mimo, iż kocioł bez gazu nie ma sensu, podobnie jak PCi bez kolektora.

Dylemat 8 czy 23% umieściłem tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217052-8-czy-23-VAT-na-instalacje-zewn%C4%99trzne&p=6042946#post6042946

ale niestety nie cieszy się zainteresowaniem.

Tamże zamieściłem również jedną z interpretacji.

Uważam, że temat wart zastanowienia, gdyż potyczka z US o VAT może być bardzo przykra.

Co by nie zaśmiecać tego wątku zainteresowanych zapraszam do dyskusji pod link powyżej.

Witam serdecznie!

Mieszkam obecnie w starym, nieocieplonym domu. Zbliża się zima...niestety ...i czas zacząć myśleć o tym żeby było w domu ciepło. Poniżej wrzucę mały plan rozmieszczenia pomieszczeń. W każdym pomieszczeniu są piece kaflowe, jednak zimą korzystamy z jednego pokoju "sypialni", kuchni i łazienki (ze względu na brak czasu na palenie we wszystkich piecach...i na oszczędność opału). Nie chcemy inwestować dużo pieniędzy w zmiany, ponieważ nie wiemy jak długo będziemy tu mieszkać (majątek rodzinny-mała mażliwość dojścia do porozumienia). Chciałabym na zimę "uruchomić" jeszcze jeden pokój "SALON". Ponieważ wspólnie z mężem pracujemy czasem do późnych godzin, po powrocie zimą do domu jest czasem 8stopni...zanim piece kaflowe się nagrzeją zajmuje to trochę czasu (a nie chcę wstawać o 4 rano żeby palić w piecach...;)). Chciałabym wprowadzić niedrogie w założeniu i eksploatacji rozwiązanie, które w szybkim tempie nagrzeje pomieszczenia lub utrzyma w nich temperaturę do czasu rozpalenia w piecach kaflowych, które przejmą później funkcję utrzymania temperatury. Zastanawiam się nad panelami grzewczymi na podczerwień (np. INFRAPANEL), nie wymagają przerabiania instalacji grzewczej a do tego w każdej chwili można je zabrać ze sobą i przenieść do innego miejsca zamieszkania...lub odsprzedać po prostu. Co Wy na to? W kuchni mamy żeliwny "cyganek", który szybko nagrzewa pomieszczenie, jednak piece kaflowe potrzebują kilku godzin by ogrzać wnętrze. Dodatkowo nad pomieszczeniami jest nieużywane piętro,bez ocieplenia dachu, gdzie ucieka dużo ciepła, plus stare drewniane nieszczelne okna).Proszę o pomoc i pomysły w rozwiązaniu ogrzania niskim kosztem ok 50m2 (sypialni, salonu, kuchni i łazienki).:)

Pozdrawiam

plan dom.jpg

Teraz ludzie budując dom,nie stawiają na piece do c.o. - wiadomo ekologia się kłania. Są przecież inne metody ogrzewania domu.

jakie na przykład? kolektory w polsce nie mają racji bytu. ja mam kociol kellera na ekogroszek, w ktorym zastosowano takie rozwiązania, zeby byl ekonomiczny i ekologiczny

W wielu kamienicach i starych domach piece przebudowywano i montowano w nich grzałki elektryczne, które kumulowały i utrzymywały ciepło przez dłuższy czas. ale piece bardzo wolno ogrzewają pomieszczenia, temperatura długo się potem utrzymuje, ale najbardziej w pobliżu samego pieca. najlepsza byłaby podlogówka, ja mam keller pex w pokojach, które są wysokie, bo w starym poniemieckim dworku. ale skoro nie chcecie dużo inwestować to może warto zamontować kocioł grzewczy - gazowy lub elektryczny. i grzejniki płytowe?

Dziękuję za odpowiedz.

Co prawda nad gazowym z butlą się zastanawialiśmy ale do naszego domu nie bardzo pasuje ze względu na produkcję wilgoci (podobno).

Panele na podczerwień kształtują sie w różnych cenach np. taki podstawowy o parametrach:

Moc: 700 W

Wydajność: 15-17 m2

Wysokość: 119,2 cm

Szerokość: 59,2 cm

Grubość: 5 cm

Waga: 10,7kg

kosztuje 899zl brutto (http://www.infrasystem.com.pl/index.php?p=oferta)

kupując dwa takie, koszt ok.200zł z regulatorami temperatury.

Na podstawie kosztów wyliczonych na w/w stronie dla 70m2 dobrze zaizolowanych:

wyliczenie.jpg

przypuszczam,ze w naszym przypadku rachunek za prąd mógłby wynieść też koło 300zł góra przy dodatkowym paleniu w piecach kaflowych. Nie potrafię sama tego wyliczyć...ale tak na "chłopski" rozum mogłoby tak wyjść...a w domu byłoby ciepło http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wiggle.gif

Co do klimatyzacji..też o tym myślałam,ale boję się,że powietrze będzie bardzo suche...zazwyczaj po kilku godzinach spędzonych w pomieszczeniu klimatyzowanym łapie mnie katar.:/

kocioł grzewczy to za duża inwestycja póki co...duuużo przebudowy instalcjii, kucia ścian....a dom jest jeszcze ocieplany słomą i czego się nie ruszy to się sypie.;) To nie jest zły pomysł tylko z perspektywą na dłuższy czas, a my tu może zostaniemy rok...może dwa i zależy nam na tym żeby przetrwać zimę, jak temperatura na dworze wyniesie koło 15 stopni nie potrzebujemy żadnego ogrzewania. A do zasypiania przy 15stopniach się przyzwyczaiłam z poprzedniej zimy...jednak nie chcę żeby to się powtórzyło.;)

Jest to PC P/P... a wiec do grzania pomieszczenia.

okej, okej...trochę udało mi się znaleźć już informacji na temat tego rozwiązania...jakieś propozycje co do firmy lub modelu?

Tu sie boisz wilgoci a tu suchoty

Ani to ani to nie jest dobre.;) W starym budownictwie wilgoć nie jest zbyt porządana...a suche powietrze mi nie służy.;) Dlatego szukam czegoś co zadowoli i mnie i moje konto. Nie mam kompletnie pojęcia o możliwościch ogrzewania (ta umiejętność ogranczała się przez ostatnie 25 lat do rozkręcania kaloryfera,a teraz poszerzyła się do palenia w piecach kaflowych) dlatego znalazłam się tu na forum prosząc o pomoc...a sezon grzewczy już niedługo. :bash: