Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, mam różne zainteresowania ;) To jak z tymi pelletami, będzie ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie? :)

witam

tak jak GREENGAZ wybrałbym: gaz

założenia: zapotrzebowanie na c.o. i c.w.u.: 10.000 kWh

pelet: 850zł za tonę, 5.000 kWh z tony pelet, całoroczna sprawość splania pelet na poziomie: 75%, koszt 1kWh z pelet to: 23 grosze

gaz ziemny: całoroczna sprawność na poziomie: 90%, koszt 1 kWh z gazu ziemnego to: 26 groszy

róznica w kosztach na rok: 289 zł, - tylko koszt peletu i gazu, nie uwzględniono prądu do zasilania kotła na pelety i kotła gazowego

nie uwzględdniono też ewentualnej twojej pracy związanej z obsługą kotła na pelety

pozdrawiam

U nas cieplo systemowe > 90;-/ GJ

Duza rozbieznosc miedzy dzielnicami...

Do tego dochodzi "komfort" okresow grzewczych.

A to świnie propagandyści :D Po prostu mam takie ulotki od nich, ze względu na to, że niedawno odbywałem u nich praktykę studencka i jest jak byk 45zł/GJ bez żadnych 'gwiazdek'. Wszedłem teraz na stronę i dla mocy zamówionej np 8kW opłate stałą mamy zależną od 1 Mw co dla 8 kW daję 49zł + opłta zmienna 30zl/GJ. W innych dzielnicach np na Ursusie jest drożej, bo tam mają ciepło z Dalkiowych kotłowni na olej i gaz a dla reszty Warszawy idzie woda z elektrociepłowni

• 2 months później...

Czy przeczytałeś taki wątek przyklejony na górze, napisany WIELKIMI, WYTŁUSZCZONYMI LITERAMI?

PRZECZYTAJ ZANIM NAPISZESZ SWÓJ PIERWSZY POST! czyli jak szukać informacji

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36013-PRZECZYTAJ-ZANIM-NAPISZESZ-SW%C3%93J-PIERWSZY-POST!-czyli-jak-szuka%C4%87-informacji

Dzięki niemu wiedziałbys gdzie szukac odpowiedzi i nie robiłbyś pracy moderatorom. :mad:

Łączę z wątekim o wyborze systemu grzewczego.

Ogrzewanie podłogowe można mieć z gazem. Nawet jest to jedno z lepszych rozwiązań dla pieców gazowych kondensacyjnych.

Koszty instalacji - ostatnio robiłam u siebie instalację gazową i się na gaz obraziłam. Koszty podłączenia horrendalne (długość podłączenia do skrzynki gazowej w płocie - 1,5 m, bo gaz w ulicy - koszt ponad 2 tyś.), do tego te wszytskie odbiory, próby ciśnieniowe, opinie. Zakup komina, pieca, wynagrodzenie instalatora, miedziana instalacja, rurki ogrzewania podłogowego, zbiornik wyrównawczy, pogodówka, itd. Łącznie pewnie 20 tyś.

Doszłam do wniosku, że w małym domu, akumulacyjnym, energooszczędnym, z wentylacją mechaniczną (czyli NF poniżej 40 kW/m2/rok) robienie instalacji gazowej to przerost formy nad treścią. Wystarczy prąd niecentralny (czyli maty grzewcze + regulatory).

• 3 months później...
Według mnie najlepsze ogrzewanie w obecnym czasie to pellet. Ceny pelletu od lat są jednakowe mówię o pellecie z czystych trocin drewnianych o kaloryczności 19-20 MJ/kg . Innego nie znam więc nie wypowiadam się . Taki pellet daje gwarancje ciepła w pomieszczeniach , czystość w kotłowni , praktycznie biorąc nie ma popiołu . Dlatego myślę że pellet to dobry wybór

28 października 2013 jeszcze pytałeś.

proszę o informacje na temat tego ogrzewania . Dla mnie to nowość a jestem przed wyborem sposobu ogrzewania domu. podobno jest ekologiczny ,wydajny i mało brudzący . Czy ktoś już używa tego typu ogrzewanie to proszę o opinię .

Zdążyłeś nabyć doświadczeń?

Według mnie najlepsze ogrzewanie w obecnym czasie to pellet. Ceny pelletu od lat są jednakowe mówię o pellecie z czystych trocin drewnianych o kaloryczności 19-20 MJ/kg . Innego nie znam więc nie wypowiadam się . Taki pellet daje gwarancje ciepła w pomieszczeniach , czystość w kotłowni , praktycznie biorąc nie ma popiołu . Dlatego myślę że pellet to dobry wybór

Ja myślę, że pier... jak potłuczony. Odkopałeś wątek z listopada ubiegłego roku. Do niedawna udawałeś niedośwadczonego użytkownika FM szukającego rozwiązań dot. ogrzewania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220541-Ogrzewanie-pellet&p=6194803#post6194803

już po 2 dniach naganiałeś na pellet

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220389-Piec-do-nowego-domu-co-wybra%C4%87-na-pewno-nie-gazowy&p=6197915#post6197915

Wszystkie twoje wpisy to słodkie pierdzenie o pellecie.

• 1 year później...