Kominki Piotr Batura 19.03.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Pękania trójników z powodu szoku termicznego nie wyeliminujesz inaczej jak neutralizacją ceramiki. (Jutro jadę wywalić rury szamotowe i włożyć rury stalowe, bo ma być Hajduk prosto w komin. Grubość rur o,5 mm, i będą pracować bez wełny...) Natomiast w przypadku pozostawienia rur ceramicznych, należy adapter dawać na trójnik, a nie wkładać do środka. Nie rozwali trójnika, a jak trójnik szamotowy pęknie to trochę przedłuży pozory bezpieczeństwa. Kominiarze kupujcie kamery i uczcie sie ich używać. Będą coraz częściej potrzebne...a i wy przy okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nie twierdzę, że przyjazd na moje szkolenie Ci coś da.... Darek był nie raz... ) Pierwsze zadanie możliwe że prawdziwe ... Drugie niestety całkowicie nieprawdziwe. Szkolenie w ramach zjazdu OSKP na którym byłem w Twoim BUDYNKU organizowało STOWARZYSZENIE OSKP , nie przypisuj więc sobie mojego udziału na konto Twoich szkoleń . Był to zresztą pokaz różnych produktów nie szkolenie... takie małe prawie TARGI ... no może z wyjątkiem dotyczącym paleniska zduńskiego Trmokaust [ teoria i pokaz budowy] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Pękania trójników z powodu szoku termicznego nie wyeliminujesz inaczej jak neutralizacją ceramiki. Natomiast w przypadku pozostawienia rur ceramicznych, należy adapter dawać na trójnik, a nie wkładać do środka. ... Taka metodę mocowania rury NA TRÓJNIK stosujemy od lat .... Jest to metoda podręcznikowa która daje dobry efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (Jutro jadę wywalić rury szamotowe i włożyć rury stalowe, bo ma być Hajduk prosto w komin. Grubość rur o,5 mm, i będą pracować bez wełny...) .. Taki wpis sugeruje że Hajduk puszcza tyle ciepła w komin że nie wystąpi zjawisko KONDENSACJI ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 19.03.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 jeśli jest skuteczna, to super jestem jednak zdania, ze trójnik nie pęka od temperatury , a od rozszerzalności, wkład "rośnie" ok 0,5 cm, półtora metra rury spokojnie drugie tyle, dodam tylko, ze nie pękają również trójniki na rurach elastycznych i wejściach do wewnątrz adapterem z kwasówki bez styku metalu z trójnikiem, inaczej niż u wiodącego producenta "wejść" Taka metodę mocowania rury NA TRÓJNIK stosujemy od lat .... Jest to metoda podręcznikowa która daje dobry efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nawet źle zamontowana rureczka o ściankach 0,5 mm podczas bardzo intensywnego nagrzewania się może uszkodzić / urwać / trójnik . Takie cienkie kolanko wykonane z 0,5 bardzo pracuje ..... MECHANICZNIE uszkodzić komin jest można bardzo łatwo Wiedza na temat rozszerzalności cieplnej materiałów to lekcja 3-4 w szkole zduńskiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Panowie dyskusja ciekawa ale raczej na wasze branżowe szkolenie. Wiecie że taką dyskusją na forum strzelacie sobie w kolano bo wynika z niej jedno Pan Stefan (niekoniecznie W) może też mieć rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.03.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Pierwsze zadanie możliwe że prawdziwe ... Drugie niestety całkowicie nieprawdziwe. Szkolenie w ramach zjazdu OSKP na którym byłem w Twoim BUDYNKU organizowało STOWARZYSZENIE OSKP , nie przypisuj więc sobie mojego udziału na konto Twoich szkoleń . Był to zresztą pokaz różnych produktów nie szkolenie... takie małe prawie TARGI ... no może z wyjątkiem dotyczącym paleniska zduńskiego Trmokaust [ teoria i pokaz budowy] Uciążliwy się robisz z tymi kompleksami...I tą swoja manią wyższości... Szkolenie ja robiłem. I tak napisałem...A dla kogo to inna sprawa...OSKP fundnęło Ci ciastka i kawę...Teraz w Riwalu, będziesz miał wszystko za frajer. A może lepiej odwołaj swój przyjazd, jak ci się mają kompleksy powiększyć? Koniec dyskusji. Remiks ma rację...(po raz kolejny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 19.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Rację to mam ja. Swoja rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Szkolenie ja robiłem. I tak napisałem...A dla kogo to inna sprawa...OSKP fundnęło Ci ciastka i kawę... Szkolenie robiło OSKP , natomiast Ty Piotrze jedynie wynająłeś ODPŁATNIE lokal , zresztą całkiem ładny i funkcjonalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Uciążliwy się robisz z tymi kompleksami...I tą swoja manią wyższości... A może lepiej odwołaj swój przyjazd, ) Chciałbyś ..... Jak pierwszy raz mam sposobność zobaczenia jak prowadzisz własne szkolenia to sobie tej frajdy sobie nie odpuszczę ... Kaucję wpłaciłem ... nie masz odwrotu. Gdy się spotkamy to pogadamy , jak w Lublinie i zły humor Tobie minie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 19.03.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Rurka ktora w 20*C temp. pokojowej ma o ile pamietam 187 mm(o grubosci dajmy 0.8 lub nawet1.0) po zewnatrz rozszerzy sie w temp. 400*C do jakich rozmiarow ? 191mm ? Nawet źle zamontowana rureczka o ściankach 0,5 mm podczas bardzo intensywnego nagrzewania się może uszkodzić / urwać / trójnik . Takie cienkie kolanko wykonane z 0,5 bardzo pracuje ..... MECHANICZNIE uszkodzić komin jest można bardzo łatwo Wiedza na temat rozszerzalności cieplnej materiałów to lekcja 3-4 w szkole zduńskiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Lektura na wieczór dla zdunów http://wl.ur.krakow.pl/zasoby/3/kmpl_CWICZENIE9.pdf proponuję wykonanie takiego prostego stanowiska badawczego jak w artykule. A jako ciekawostka współczynnik rozszerzalności cieplnej żelaza i np betonu jest dość podobny więc???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 19.03.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Chciałbyś ..... Jak pierwszy raz mam sposobność zobaczenia jak prowadzisz własne szkolenia to sobie tej frajdy sobie nie odpuszczę ... Kaucję wpłaciłem ... nie masz odwrotu. Gdy się spotkamy to pogadamy , jak w Lublinie i zły humor Tobie minie .... zaraz wyjdzie że jak kaczor jeden odmowi spotkania na które nikt nikogo nie zapraszał.... ale jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E.B 19.03.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Dzień dobry!Zwracam się do Państwo z prośbą o pomoc…. Jestem w trakcie zakupu domu który ma zostać urządzony „pod klucz”. Jest opcja wykonania kominka jednak z góry mam narzucony zarys materiałów składowych na kominek. Jako ze nigdy nie interesowałem się kominkami proszę Was o pomoc czy te elementy są coś warte lub w przybliżonym zakresie cenowym mógłbym zastosować coś dużo lepszego. Dom parterowy 145,00 m2 wybudowany w technologii szkieletowej, planowane ogrzewanie z kominka całego parteru tj. 6 pomieszczeń.Propozycje dla kominka z zamkniętą komora spalania:Wkład kominkowy MAJA 14 KW – obudowa Picolo (kratki.pl)Wkład kominkowy PP 190 Korner Standard 14 KW (Lechma)Kominek LaudelTurbina kominkowa do cyrkulacji powietrza DOSPELZabudowa Lechma Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 19.03.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Wez popros o nieco lepszy wklad , w tym wypadku szamotowy zamiast tego wykonczenia picollo. Ramke zrobisz we wlasnym zakresie lub pozniej a wklad misi byc zamontowany od razu jak najlepszy.Moze dali by ci wklad zibi lub choc basie(wszysko tez kratki.pl)Ten korner to nieporozumienie,a laudel to jakis konkretny model czy tak ogolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.03.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 SPROSTOWANIE (głównie dla członków OSKP, którzy jak wiem też tu bywają), w związku z rozpowszechnianiem fałszywych informacji publicznie. Szkolenie o którym mowa wyżej, zorganizowałem dla OSKP NIEODPŁATNIE. To ważny dla mnie element mojej działalności, która opiera się również na działaniach non profit...W sprawie wątpliwości, proszę zasięgnąć języka u ówczesnego prezesa OSKP, S.Kurcwalda. Przepraszam za , ale być może jest to ważna informacja dla jeszcze kogoś, kto do OSKP należy tylko po to by czerpać, nie dając nic w zamian... http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&uact=8&ved=0CHQQFjAL&url=http%3A%2F%2Fwww.kominkipolskie.com.pl%2F&ei=8K8LVf3bFYvlapq_gMAE&usg=AFQjCNHMp7ilJBfmdEqvKbZ8rgJvlnzonA&bvm=bv.88528373,d.d2s Szkolenie "Kaflowym Szlakiem" o którym mowa również wyżej, jest całkowicie darmowe. Łącznie z hotelem i aprowizacją. Stąd pewnie cieszy się tak wielkim zainteresowaniem Jeszcze raz przepraszam za to, że wciągnąłem was w tą idiotyczną dyskusję. Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.03.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 SPROSTOWANIE (głównie dla członków OSKP, którzy jak wiem też tu bywają), w związku z rozpowszechnianiem fałszywych informacji publicznie. Szkolenie o którym mowa wyżej, zorganizowałem dla OSKP NIEODPŁATNIE. To ważny dla mnie element mojej działalności, która opiera się również na działaniach non profit...W sprawie wątpliwości, proszę zasięgnąć języka u ówczesnego prezesa OSKP, S.Kurcwalda. Przepraszam za , ale być może jest to ważna informacja dla jeszcze kogoś, kto do OSKP należy tylko po to by czerpać, nie dając nic w zamian... http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&uact=8&ved=0CHQQFjAL&url=http%3A%2F%2Fwww.kominkipolskie.com.pl%2F&ei=8K8LVf3bFYvlapq_gMAE&usg=AFQjCNHMp7ilJBfmdEqvKbZ8rgJvlnzonA&bvm=bv.88528373,d.d2s Szkolenie "Kaflowym Szlakiem" o którym mowa również wyżej, jest całkowicie darmowe. Łącznie z hotelem i aprowizacją. Stąd pewnie cieszy się tak wielkim zainteresowaniem Jeszcze raz przepraszam za to, że wciągnąłem was w tą idiotyczną dyskusję. Piotr Batura Szkolenia powinny mieć jakiś jasny, czytelny, konkretny cel i przesłanie - to jest najważniejsze. Szkoleń, prezentacji, itp. nie ma darmowych, ktoś (coś) musi to finansować, jakieś środki muszą być. Jeżeli finansuje, to w jakimś celu. Finanse - to księgowość. Tak ogólnie uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.03.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Szkolenia powinny mieć jakiś jasny, czytelny, konkretny cel i przesłanie - to jest najważniejsze. Szkoleń, prezentacji, itp. nie ma darmowych, ktoś (coś) musi to finansować, jakieś środki muszą być. Jeżeli finansuje, to w jakimś celu. Finanse - to księgowość. Tak ogólnie uważam No to jeszcze jedno sprostowanie specjalnie dla Ciebie...Szkolenie jest całkowicie darmowe dla słuchaczy. Dojazd muszą sobie zapłacić sami. Jeszcze jakieś pytania? http://blog.kominki-batura.pl/szkolenie-riwal-promat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E.B 20.03.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Wez popros o nieco lepszy wklad , w tym wypadku szamotowy zamiast tego wykonczenia picollo. Ramke zrobisz we wlasnym zakresie lub pozniej a wklad misi byc zamontowany od razu jak najlepszy. Moze dali by ci wklad zibi lub choc basie(wszysko tez kratki.pl) Ten korner to nieporozumienie,a laudel to jakis konkretny model czy tak ogolnie Dziękuję Kolego lecho*ski za podjęcie tematu. Laudel mogę dowolnie wybrać lecz w zakresie cenowym jak w/w elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts