duduś 15.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Poszukuję pomysłu na rośliny ,na " dywan " pod sosnami. Myślałam o barwinku ale wszędzie pisze że :"gleba żyzna " - jednak pod sosnami gleba jest raczej sucha i jałowa . Może macie pomysł na takie rośłinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 15.01.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Poszukuję pomysłu na rośliny ,na " dywan " pod sosnami. Myślałam o barwinku ale wszędzie pisze że :"gleba żyzna " - jednak pod sosnami gleba jest raczej sucha i jałowa . Może macie pomysł na takie rośłinki? W miejscu gdzie sosny rosną rzadko i cień jest niewielki spróbuj posadzić rozchodnik ostry i macierzankę, jesli gleba nie jest skrajnie sucha da radę bodziszek korzeniasty i przywrotnik ostroklapowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.01.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) a4ogrody , napisz proszę czy te rosliny sa z tych bezobsługowych czy trzeba co jesień je np. obcinać , wyrywać lub coś w tym rodzaju , chciałabym posadzić cos koło czego nie trzeba chodzić, czy one są jednoroczne ??? Edytowane 15 Stycznia 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 15.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Barwinek jest wieloletni, gęsto i szczelnie pokrywa glebę i zielsko nie ma szans.Ja czytam że jest mało wymagający co do gleby. Mam takowy, rośnie szybko i gęsto, no i te kwiatki kwitnące nieomal przez cały rok/oprócz zimy/. Miałam różne okrywowe ale ten przebił poprzedników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.01.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 napisz mi jeszcze proszę jak zaczyna sie takie nasadzenie , kupuje sie sadzonkę o ona sie rozrasta , czy kupiuć kilka i gesto posadzić a może z nasion - sory za głupie pytania ale laik trochę jestem a mam sporo do obsadzenia pod tymi drzewami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 16.01.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Na pewno poradzi sobie bluszcz, z tym, że kwiatków zero. Rozrasta się o wiele szybciej od barwinka /to oznacza, że po kilku latach trzeba będzie go przyciąć, jeżeli wejdzie na ścieżkę itp./. Jeżeli chodzi o barwinek, to z nasion nie siałam. Najlepiej kupić na wiosnę kilka wyrośniętych roślinek i już przed wsadzeniem pobrać /odciąć/ z nich tyle łodyżek na sadzonki, ile się da. Długie /np.20cm/ łodyżki można podzielić na dwie, pamiętając, gdzie jest 'góra' każdej. Oberwać dolne listki, zanurzyć w ukorzeniaczu do roślin zielonych i do doniczki. W ten sposób po dwóch miesiącach będziesz miała mnóstwo własnych sadzonek. Jeśli zdecydujesz się na bluszcz, to zrób tak samo. U mnie barwinek kwitnie tylko wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.01.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Pod sosnami trzeba najpierw podsypać trochę ziemi, żeby w czymś mogły się rośliny ukorzenić, ponadto wszystko będzie miało sucho i przysypane będzie igłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 16.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 "a4ogrody , napisz proszę czy te rosliny sa z tych bezobsługowych czy trzeba co jesień je np. obcinać , wyrywać lub coś w tym rodzaju , chciałabym posadzić cos koło czego nie trzeba chodzić, czy one są jednoroczne ??? "macierzanka i rozchodnik ostry oraz barwinek i bluszcz są zimozielone -właściwie bezosługowe przywrotnik i bodziszek mają sezonowe liście - trzeba je przycinać albo jesienią albo po zimie -to zalezy kiedy robią się suche . Mój bodziszek był przykryty śniegiem a teraz gdy on stopniał to widzę że ma wciąz sporo zielonych liści. Żeby osagnąć szybko efekt zaradniania trzeba posadzić po kilka roslin w grupieJa sadzę minimum 6-7 barwinków na 1 m kw podobne ilości bodziszka i przywrotnika, macierzanki i rozchodnika więcej -nawet 10-12 szt/1 m kw. bluszcz 2 -3 szt /1 mkw.Jak masz bardzo piszczystą glebę to przy sadzeniu rób dołki ok 3 razy szersze niż doniczka rosliny i wypełniaj je żyzną ziemią, sadz rosliny. Na czas ukorzeniania bedą miały lepsze podłoże a po roku, dwóch dadzą sobie radę byle były podlewane w okresach suszy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.01.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 wszystkim b. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.01.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 do suchego cienia polecam gajowiec żółty . Nawet teraz, w styczniu wygląda super. Porasta ziemię szybko, nie przerastają go łatwo chwasty i jest bezobsługowy.Dobry też jest bluszcz, ale początkowo warto o niego zadbać- dać lepszej ziemi, podlać czasem, choć tez bez przesady. Udadzą się w takim miejscu też konwalie, i będzie śliczne pole, ale na efekt trzeba poczekać kilka lat. Barwinek w suchym miejscu lubi zamierać latem. Potem się odrodzi, ale mi bardzo przeszkadzają takie przyschnięte pędy latem. Macierzanka w słońcu jest świetna, ale jak masz zacienienie to robi się wysilona, i rzadka. Gajowiec powinno się sadzić co 40 cm, ale jak posadzisz rzadziej , też zarośnie Konwalie jak najgęściej- co 30 cm,nawet co 25cm. Bluszcz ze sklepu co 60 cm, a od sąsiada drobne gałązki ( wiosną czy jesienią nawet nie ukorzenione, byle w lepszej ziemi i podlane) znacznie gęściej- co 40-50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.01.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 no tak ale ten gajowiec z tego co widzę jest dosyć wysoki i ma dużo liści więć po lecie chyba coś trzeba z tym zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 17.01.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 no tak ale ten gajowiec z tego co widzę jest dosyć wysoki i ma dużo liści więć po lecie chyba coś trzeba z tym zrobić ??? Gajowiec ma liście częsciowo zimozielone - w tym roku przechowały się pod śniegiem i są wciąż zielone To naprawdę świetna roslina do zacienionych miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.01.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 wysoki? on ma pędy kilkadziesiąt cm. długości, które się pokładają. Na wysokość zadarnienie z gajowca ma do 30-40 cm wysokości. To chyba nie jest wysoko. Nic nie musisz z nim robić, chyba że będzie za bardzo się rozłaził z rabaty, wtedy 1-2 razy w roku wypielić go na granicy rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 18.01.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Tylko nie konwalie, rozrasta się toto i wszędzie włazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.01.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 właśnie dlatego konwalie są dobre na duże powierzchnie. I tam wygladają ładnie w obszernej plamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.01.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) oto zdjęcia gdzie mają rosnąć rośliny http://img526.imageshack.us/img526/264/img1355j.jpghttp://img98.imageshack.us/img98/120/img1356y.jpghttp://img841.imageshack.us/img841/6884/img1359d.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 22 Stycznia 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 bez podlewania co najwyżej można spróbować z kostrzewami - Festuca scoparia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 23.01.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 U mnie w podobnych warunkach bluszcz zarósł teren w trzy lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.01.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 zależy mi na czymś niskim , płaskim . Skama ale u mnie w zasadzie jest latem od 13-14 słońce , nie wiem czy dla bluszczu to dobre rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.01.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 a musicie wiedzieć że b. mi zależy bo to jest dokładnie widok z okna kuchni , przy zlewie więc wiecie ile spędzam tam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts