r.tyrman 10.12.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Trochę się dziwię, że nie chcesz napisać kto Ci tą pompę pierwotnie montował. Może kogoś przy okazji uchronisz przed błędem. Wcześniej coś malux wspominał, teraz Ty, same niedopowiedzenia. Przydał by się nowy wątek pt. Instalatorzy PC- czarna lista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 10.12.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Panowie, skrzynki priv. A co do "Psycha mi już dawno siadła" to sarkastycznie było... ręce mi opadają jak ktoś nic nie wnosi tylko szpile wbija. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 10.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Sorry - pewnie wk...wię tutaj parę osób ale chciałem Wam tylko powiedzieć, że jednak nie żałuję wyboru pompy gruntowej.Nic a nic nie obchodzą mnie temperatury rzędu -10 czy -15 stopni. Mam w dolnym źródle w tej chwili plus 6,5st.Tyle tu stresów i nerwów na tym wątku, jak zaczyna się zima - jakieś pobliskie jeziora, sople, lodowiska, odszranianie pompy - ehhh.Ja wogóle nie zmieniałem ustawień od października, jak było plus 10st. a temp. w domu (jeszcze w budowie i schną gładzie) spadła z 19 do 16 st. Grzałki elektryczne mam w tej chwili zablokowane. Nie mam zamiaru nikogo tutaj gnębić ale jeśli czytają wątek osoby rozważające dopiero zakup PC - to na prawdę radzę się zastanowić nad gruntówką. Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator. Pozdrawiam i życzę dużo ciepła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 takie listy są do dupyinstalatora to brać ze swojej okolicyprzy powietrznej 24 h i to max na serwis obligatoryjnyja to tylko pisałem że powiretrzne są zbyt drogie . najpierw napisalście że pewne problemy tłumaczycie sobie jeziorem i chyba do tego tylko kolega ze strzegomia się odnosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 10.12.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nikogo tu nie wkurzysz, nie rób sobie nadziei Piszesz to co wszyscy wiedzą.... tylko po co to znowu pisać? Nie zrozumiałeś chyba istoty sprawy, że nie każdy ma warunki na gruntową, a przełacanie x2 za pompę z odwiertami nie dla każdego ma uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 tomek coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 10.12.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator. Pozdrawiam i życzę dużo ciepła! Co do tej cichej pracy to ja mam niejakie wątpliwości. Na wiosnę br byłem u gościa obejrzeć jego gruntówkę zamontowaną w pomieszczeniu gospodarczym i to buczenie dalekie było od określenia "cichy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 10.12.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Sorry - pewnie wk...wię tutaj parę osób ale chciałem Wam tylko powiedzieć, że jednak nie żałuję wyboru pompy gruntowej. Nic a nic nie obchodzą mnie temperatury rzędu -10 czy -15 stopni. Mam w dolnym źródle w tej chwili plus 6,5st. Tyle tu stresów i nerwów na tym wątku, jak zaczyna się zima - jakieś pobliskie jeziora, sople, lodowiska, odszranianie pompy - ehhh. Ja wogóle nie zmieniałem ustawień od października, jak było plus 10st. a temp. w domu (jeszcze w budowie i schną gładzie) spadła z 19 do 16 st. Grzałki elektryczne mam w tej chwili zablokowane. Nie mam zamiaru nikogo tutaj gnębić ale jeśli czytają wątek osoby rozważające dopiero zakup PC - to na prawdę radzę się zastanowić nad gruntówką. Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator. Pozdrawiam i życzę dużo ciepła! Następny... dzizas. Cieszymy się twoim szczęściem. Po co któryś raz z kolei informować że się nie miało warunków, na takie czy inne roziwązanie, że się nie jest idiotą co wziął pompę powietrzną w cenie gruntowej, matko. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 10.12.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nikogo tu nie wkurzysz, nie rób sobie nadziei Piszesz to co wszyscy wiedzą.... tylko po co to znowu pisać? Nie zrozumiałeś chyba istoty sprawy, że nie każdy ma warunki na gruntową, a przełacanie x2 za pompę z odwiertami nie dla każdego ma uzasadnienie. Oczywiście - jeśli nie miałbym odpowiednio dużego pola - nie zrobiłbym bym gruntówki - także nie zrobiłbym odwiertów pionowych - są jeszcze wg.mnie zbyt drogie. Po prostu zakładam, że jest miejsce na TANI - najlepiej własnoręcznie wykonany kolektor poziomy - wtedy ma to sens. Nie przepłacamy dwukrotnie. Jeśli więc mamy ten placyk - to na prawdę polecam gruntówkę. Co do hałasu - u mnie pompa (nibe) pracuje na prawdę cichutko - jedynie ostatnio po ok 2,5 mies. ciągłego działania słychać w rozdzielaczu bulgotanie - resztki powietrza z układu, którego pozbywamy się odpowietrzając go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 ja uważam że jednak coś jest na rzeczy odwrotnie proporcjonalnie do temp zewn jest mniej tutaj odczytów z powietrznych powietrzną łatwiej sprzedać i zamontowaćpakujesz ją do busika i do obiadu zrobionez gruntową więcej logistyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.12.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Co do tej cichej pracy to ja mam niejakie wątpliwości. Na wiosnę br byłem u gościa obejrzeć jego gruntówkę zamontowaną w pomieszczeniu gospodarczym i to buczenie dalekie było od określenia "cichy"... Fakt, że buczeć trochę buczy, ale jeśli będzie ustawiona w jakimś newralgicznym pod kątem hałasu miejscu, to można buczenie zminimalizować. Nie wiem, jak miał ten gość, ale podstawowe sprawy to elastyczne podłączenie do instalacji, położona na gumie betonowa podstawa na której stoi pompa, szczelna (niepokrzywiona) i wyciszona obudowa samej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.12.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Zauważyłem, że ceny odwiertów nieco spadły w porównaniu do zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.12.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 na nizszym niz pompa w PCi, bodajze na 2 i tak zawsze pracowala Czegoś nie ogarniam. Masz poza pompą obiegową w hydroboxie jeszcze dodatkową? Jak to masz wszystko spięte? Masz więcej niż jedn obieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 10.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 z gruntową więcej logistyki To prawda - musimy sobie wyznaczyć placyk, wynająć koparkę, zamówić rurę, płyn i rozdzielacz i do pomocy sąsiada/znajomych przy rozwijaniu tego badziewia - a jest sporo roboty przy 600set metrach ALBO zapłacić za to firmie instalacyjnej - zazwyczaj paręnaście tys zł plus koparka. Ja wybrałem wersję low cost - sam dobrałem wielkość wykopu - przewymiarowalem go o jakieś 50% i efekt teraz jest w postaci wysokich i stabilnych temperatur na wejściu do pompy. Wniosek - jeśli mamy miejsce i trochę zdolności do majsterkowania - warto czerpać z darów ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.12.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Czegoś nie ogarniam. Masz poza pompą obiegową w hydroboxie jeszcze dodatkową? Jak to masz wszystko spięte? Masz więcej niż jedn obieg? mam wpieta nowa instalacje PCi poprzez wymiennik ciepla w stara instalacje CO i tam mam za zaworem 3drogowym czy droznym pompke chodzaca na nizszym biegu niz pompka z PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.12.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Wniosek - jeśli mamy miejsce i trochę zdolności do majsterkowania - warto czerpać z darów ziemi Jeśli ktoś nie ma zdolności do majsterkowania, to wystarczą organizacyjne i oczywiście wolne miejsce. Przecież można powiedzieć: "tu pan kop, a wy dwaj tu układajcie rury". Na różnych portalach jest sporo osób, które za niewielkie pieniądze chętnie podejmą się dorywczej pracy, trzeba nimi tylko odpowiednio pokierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.12.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 mam wpieta nowa instalacje PCi poprzez wymiennik ciepla w stara instalacje CO i tam mam za zaworem 3drogowym czy droznym pompke chodzaca na nizszym biegu niz pompka z PCi Czy przepływy po obu stronach wymiennika płytowego nie powinny być identyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.12.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 mam wpieta nowa instalacje PCi poprzez wymiennik ciepla w stara instalacje CO i tam mam za zaworem 3drogowym czy droznym pompke chodzaca na nizszym biegu niz pompka z PCi Czyli PC pracuje na "małym obiegu" - tylko PC i wymiennik? I "duży obieg" ma pompę o mniejszym przepływie niż mały? Nie jestem hydraulikiem ale chyba nie jest to właściwe rozwiązanie w przypadku PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.12.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Czyli PC pracuje na "małym obiegu" - tylko PC i wymiennik? Magnolia18, masz pc podpiętą do instalacji CO za pomocą wymiennika płytowego ? Jeśli tak, to jak to uzasadniał instalator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jakie sprostowanie?? Jesteś moim sąsiadem?? A co, u Cibie fizyka innymi prawami sie rzadzi? Staram sie prostowac blad we wniskowaniu spowodowany brakami w wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts