Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorry - pewnie wk...wię tutaj parę osób ale chciałem Wam tylko powiedzieć, że jednak nie żałuję wyboru pompy gruntowej.

Nic a nic nie obchodzą mnie temperatury rzędu -10 czy -15 stopni. Mam w dolnym źródle w tej chwili plus 6,5st.

Tyle tu stresów i nerwów na tym wątku, jak zaczyna się zima - jakieś pobliskie jeziora, sople, lodowiska, odszranianie pompy - ehhh.

Ja wogóle nie zmieniałem ustawień od października, jak było plus 10st. a temp. w domu (jeszcze w budowie i schną gładzie) spadła z 19 do 16 st. Grzałki elektryczne mam w tej chwili zablokowane.

Nie mam zamiaru nikogo tutaj gnębić ale jeśli czytają wątek osoby rozważające dopiero zakup PC - to na prawdę radzę się zastanowić nad gruntówką. Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator.

Pozdrawiam i życzę dużo ciepła!

Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator.

Co do tej cichej pracy to ja mam niejakie wątpliwości. Na wiosnę br byłem u gościa obejrzeć jego gruntówkę zamontowaną w pomieszczeniu gospodarczym i to buczenie dalekie było od określenia "cichy"...

Sorry - pewnie wk...wię tutaj parę osób ale chciałem Wam tylko powiedzieć, że jednak nie żałuję wyboru pompy gruntowej.

Nic a nic nie obchodzą mnie temperatury rzędu -10 czy -15 stopni. Mam w dolnym źródle w tej chwili plus 6,5st.

Tyle tu stresów i nerwów na tym wątku, jak zaczyna się zima - jakieś pobliskie jeziora, sople, lodowiska, odszranianie pompy - ehhh.

Ja wogóle nie zmieniałem ustawień od października, jak było plus 10st. a temp. w domu (jeszcze w budowie i schną gładzie) spadła z 19 do 16 st. Grzałki elektryczne mam w tej chwili zablokowane.

Nie mam zamiaru nikogo tutaj gnębić ale jeśli czytają wątek osoby rozważające dopiero zakup PC - to na prawdę radzę się zastanowić nad gruntówką. Cicha bezproblemowa eksploatacja a w lecie robimy sobie darmową klimatyzację, puszczając zimny glikol przez rekuperator.

Następny... dzizas.

Cieszymy się twoim szczęściem. Po co któryś raz z kolei informować że się nie miało warunków, na takie czy inne roziwązanie, że się nie jest idiotą co wziął pompę powietrzną w cenie gruntowej, matko.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Nikogo tu nie wkurzysz, nie rób sobie nadziei :)

Piszesz to co wszyscy wiedzą.... tylko po co to znowu pisać?

Nie zrozumiałeś chyba istoty sprawy, że nie każdy ma warunki na gruntową, a przełacanie x2 za pompę z odwiertami nie dla każdego ma uzasadnienie.

Oczywiście - jeśli nie miałbym odpowiednio dużego pola - nie zrobiłbym bym gruntówki - także nie zrobiłbym odwiertów pionowych - są jeszcze wg.mnie zbyt drogie.

Po prostu zakładam, że jest miejsce na TANI - najlepiej własnoręcznie wykonany kolektor poziomy - wtedy ma to sens. Nie przepłacamy dwukrotnie.

Jeśli więc mamy ten placyk - to na prawdę polecam gruntówkę.

Co do hałasu - u mnie pompa (nibe) pracuje na prawdę cichutko - jedynie ostatnio po ok 2,5 mies. ciągłego działania słychać w rozdzielaczu bulgotanie - resztki powietrza z układu, którego pozbywamy się odpowietrzając go.

Co do tej cichej pracy to ja mam niejakie wątpliwości. Na wiosnę br byłem u gościa obejrzeć jego gruntówkę zamontowaną w pomieszczeniu gospodarczym i to buczenie dalekie było od określenia "cichy"...

Fakt, że buczeć trochę buczy, ale jeśli będzie ustawiona w jakimś newralgicznym pod kątem hałasu miejscu, to można buczenie zminimalizować. Nie wiem, jak miał ten gość, ale podstawowe sprawy to elastyczne podłączenie do instalacji, położona na gumie betonowa podstawa na której stoi pompa, szczelna (niepokrzywiona) i wyciszona obudowa samej pompy.

z gruntową więcej logistyki

To prawda - musimy sobie wyznaczyć placyk, wynająć koparkę, zamówić rurę, płyn i rozdzielacz i do pomocy sąsiada/znajomych przy rozwijaniu tego badziewia - a jest sporo roboty przy 600set metrach :)

ALBO

zapłacić za to firmie instalacyjnej - zazwyczaj paręnaście tys zł plus koparka. Ja wybrałem wersję low cost - sam dobrałem wielkość wykopu - przewymiarowalem go o jakieś 50% i efekt teraz jest w postaci wysokich i stabilnych temperatur na wejściu do pompy.

Wniosek - jeśli mamy miejsce i trochę zdolności do majsterkowania - warto czerpać z darów ziemi ;)

Czegoś nie ogarniam. Masz poza pompą obiegową w hydroboxie jeszcze dodatkową? Jak to masz wszystko spięte? Masz więcej niż jedn obieg?

mam wpieta nowa instalacje PCi poprzez wymiennik ciepla w stara instalacje CO i tam mam za zaworem 3drogowym czy droznym pompke chodzaca na nizszym biegu niz pompka z PCi

Wniosek - jeśli mamy miejsce i trochę zdolności do majsterkowania - warto czerpać z darów ziemi ;)

Jeśli ktoś nie ma zdolności do majsterkowania, to wystarczą organizacyjne i oczywiście wolne miejsce. Przecież można powiedzieć: "tu pan kop, a wy dwaj tu układajcie rury". Na różnych portalach jest sporo osób, które za niewielkie pieniądze chętnie podejmą się dorywczej pracy, trzeba nimi tylko odpowiednio pokierować.

mam wpieta nowa instalacje PCi poprzez wymiennik ciepla w stara instalacje CO i tam mam za zaworem 3drogowym czy droznym pompke chodzaca na nizszym biegu niz pompka z PCi

Czyli PC pracuje na "małym obiegu" - tylko PC i wymiennik? I "duży obieg" ma pompę o mniejszym przepływie niż mały? Nie jestem hydraulikiem ale chyba nie jest to właściwe rozwiązanie w przypadku PC.