Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam w stopce. od VIII. no właśnie. może to błędy wieku dzieciecego. i te zużycie jakieś sporo większe od waszych. ja rozumiem parametry domu, ale mam ocieplony w miarę dobrze. ty chyba masz grzejniki i jak zużycie. właśnie mówili że ten wspaniały Dreamliner się psuje za tle baniek. to co tam nasze pompki.

Twój soft jest nowszy.

On jest z nowej generacji w której już nie ma Albatrosa :)

I twój soft jest bardziej rozbudowany..

Czy to oznacza, że Atlantic "po lifcie" ma zupełne inny sterownik?

A jaki jest ostatni soft to Albatrosa 41.813, który siedzi w naszych pompkach?

Z tego co pamiętam były jeszcze dwie zmiany.

Sprawdzałem szczegółowe informację dotyczące odmrażania i ustawienia w sofice nie mają zbyt dużego wpływu na taktowanie.

Cały sposób sterowania odbywa się w agregacie i tam na płycie siedzi sobie soft :)

On ma za zadanie wyliczanie momentu odszraniania - w oparciu o pomiary powietrza parownika itp.

Co do sterowania czasowego jest jeden fakt który w przypadku braku odszraniania przez 240min reaguje i przechodzi w defrost.

Pisanie że można parowania uściślić - określić np. timer-em jest niezgodne z prawdą.

Algorytm pilnuje tego a jedyną nastawą czasową jest 240min.

Nie mądrzę się bo się nie znam, tylko się zastanawiam nad tym, że w porównywalnych warunkach Magnolia nie miał wczesniej defrostów co 35 minut, a teraz ma. Co takiego (jaki parametr) musiał się zmienić (na stałe?), że jest tak a nie inaczej.

To nie pompa.

To z jeziora wylazł Jozin!

Nie mądrzę się bo się nie znam, tylko się zastanawiam nad tym, że w porównywalnych warunkach Magnolia nie miał wczesniej defrostów co 35 minut, a teraz ma. Co takiego (jaki parametr) musiał się zmienić (na stałe?), że jest tak a nie inaczej.

Według Francuzów mogła paść płyta w jednostce zewnętrznej.

Która wczoraj już do mnie wyszła.

Więc albo dzisiaj albo jutro rano ją wymienimy i napewno Magnolia nie omieszka się wypowiedzieć na ten temat.

:p

miki czekam na instrukcje :D

co do tematu: ludzie nie widzą co montują, a potem wyżywają się na kim popadnie, miki na twoim miejscu (i artura) nie bawiłbym się w opisywanie na forum spraw związanych z serwisem. nic na tym nie zyskasz, a stracic mozesz wiele.

Nie, no jasne, niech będzie tylko sielanka, a problemów zero.

Lepiej głośno mówić o takich sprawach, np. masz grzejniki to tanio nie będzie.

Ale tu oto chodzi aby ludzie zrozumieli co kupują a nie potem się wyżywali na innych :)

Bo jeżeli nie zrozumieją co chcą kupić i co to daje to nigdy nie będą zadowoleni z siebie:)

Co do serwisu właśnie kończę swoją stronę http://www.st24.com.pl i tam jest opisane jasno i czytelnie co przy czym powinno się sprawdzać i jest stawka serwisowa od kotła po klimę na pompie kończąc..

Jest gro ludzi co za 300zł na klęczkach do Częstochowy pójdzie bo to drogo ale po 4 latach jak im padnie pompa i się okaże że pan Heniu który to podłączył zapomniał o próżni i sprężarka padła to nagle się okaże że zamiast wydać 1200zł za serwis przez 4 lata wydadzą około 5000tyś złoty za wymianę nowej i wtedy może puknie się jeden z drugim w makówkę...

Ja serwisuje wszystko co muszę kocioł a nawet kominiarz miałem już przed zimą i umówiłem się z nim na wiosnę...

Bo nie chcę się obudzić w zimny domu lub co gorszę przy piecykach gazowych usnąć w wannie i z niej już nie wyjść...

Przez dwa lata miałem mieszkanie w wspólnocie w BB i tam co roku przed zimą przychodzili Panowie i regulowali okna oraz sprawdzali uszczelki niby można by powiedzieć że złodzieje że chcą 150zł za mieszkanie za pokręcenie kilkoma śrubkami :)

Ale po ich wizycie zima upływał miło i przyjemnie.

Wszystko się otwierało i zamykało płynnie itp.

Nie mówie o sielnace, ale o tym, że ktoś kogoś wkręcił w gówno, a miki wychodzi na ofiarę tego tematu. chodzi mi o magnolie - to idealny przyklad, jak ktos sie dal nabrac. miki probuje to odkrecic i wychodzi na tym kiepsko.

Wiem, ze pompy ciepla p-w nie sa idealne, ale opisywane problemy sa spowodowane niewiedza i bledami w montazu. Kazde urzadzenie blednie zamontowane nie ma prawa dzialac poprawnie.

Klient kupujac dana rzecz powinien chociaz w minimalnym stopniu zainteresowac sie danym sprzetem.

Nieprawidłowy montaż. Wierz mi, że nawet pralkę można źle podłączyć :D nie takie rzeczy widziałem. I nie mówię, że ty coś źle zamontowałeś, tylko ogólnie. Źle zamontowana pompa, czy to PW, czy grunt będzie działać źle, albo nie będzie działać wcale. Zatem przy ocenie pomp, która lepsza powinniśmy brać pompy prawidłowo zainstalowane i działające zgodnie ze swoim przeznaczeniem.

Porównanie pompy gruntowej z nowego domu, odpowiednio ocieplonego do ogrzewania pompą ciepła, do domu 100letniego, z jakimiś starymi instalacjami i dokoptowaną do tego pompą ciepła, która nie jest stworzona do grzania kaloryferów i musi chodzić na 120% jest co najmniej niesprawiedliwe, ale jak ktoś chce podnieść swoje ego, to takie porównania będzie kręcił :D

Oj będzie go kręciło i to nawet mocno :)

A co do poprawności montaży to fakt często robię uruchomienia zewnętrzne :)

I nieraz mam różne dziwne sytuacje.

Ogólnie nie piszę o nich tak samo jak pisałem koledze z mgły aby nie pisał jaki instalator zrobił babola.

Bo uważam że ktoś kto się uczy montować pompy ciepła musi mieć czas i trochę się nagłowić przy tych rzeczach :)