mar1973 19.05.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam Mam zamiar na dniach po raz pierwszy uruchomić pompę ciepła. Wyjście kanałów powietrznych jest średnicy fi 150. Czy mogę zastosować rurę kanalizacyjną pomarańczową o średnicy 160 dając redukcje 150/160? Aby zamontować zaciąg ciepłego powietrza z zewnątrz musiałbym zastosować kolano 90 stop. czy mogę takie zastosować? witam możesz użyć kanalizacyjnej pamiętaj o dopuszczalnej długości przewodów (rur) - 1 kolano 900 odpowiada 2-metrowewmu odcinkowi przewodu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 20.05.2014 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 pamiętaj o dopuszczalnej długości przewodów (rur) - 1 kolano 900 odpowiada 2-metrowewmu odcinkowi przewodu pozdrawiam u mnie muszę zastosować: - 1rura x 1m + kolano 90stop.+ 1 rura x 1m - zasysanie ciepłego powietrza, - 1 rura x 2,5 m - wyrzut zimnego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.05.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Mam takie pytanie: czy za pomocą PC P-W da się zapewnić ciepłą wodę w ilości 30 L/min ? Czy przepływowo czy z zasobnika, jaka moc pc, jaki duży zasobnik. Macie jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Napisz cos o temperaturach tej wody na wejsciu i wyjsciu. To mozna policzyc bez problemu moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.05.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Mam takie pytanie: czy za pomocą PC P-W da się zapewnić ciepłą wodę w ilości 30 L/min ? Czy przepływowo czy z zasobnika, jaka moc pc, jaki duży zasobnik. Macie jakiś pomysł ? Tak jak Pyksi pisze, zależy od temperatur. Jeśli grzejesz od 15*C do 45*C i chcesz 30 litrów na minutę to potrzebujesz źródła ciepła o mocy 62,7kW. Ale domyślam się że chodzi Ci o coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 23.05.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jeżeli ma to być przepływowo, to woda zasilająca będzie miała taką temp jak mamy w sieci wodociągowej. Odkręcamy zawór - leci ciepła woda o temp 45'C przez np 15 minut. Potem przerwa np 3 minuty i znów ten sam cykl. I tak może się zdarzyć, że będzie tak przez 3godz.Może lepsze jest zastosowanie zasobnika ? Albo jednak przepływowy elektryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Przy tak duzym zapotrzebowaniu (30l/min) to robi sie taki oprzemyslowy temat. Tak jak Wihi policzyl, przeplywowo potrzebujesz zrodla ciepla o mocy 63kW. Jesli ma byc zasobnik to duuuuuzy, bo w czsie tych 3h pojdzie ponad 5m3 CWU. Na jej zagrzanie z 10/40*C (po w 45*C nikt nie da rady sie wykapac - jesli o kapiel tu chodzi) potrzebujesz 175kWh energii.Jesli bedziesz gromadzil ciepla wode o temperaturze 70*C (przy wodociagowej 10*C) ro potrzebujesz zasobnik ~2,5m3 (plus jakis zapas, bo stratyfikacja w zasobniku nie jest idealna). Jesli ma sie zagrzac w ciagu 20h nieuzywania, to moc zrodla ciepla to ~9kW. Reszte wywnioskuj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.05.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jest telefon. Nie pal głupa tylko zadzwoń i zapytaj. Powiedział ze nie stać go na grzanie pompą ciepła ,ogrzewał będzie spalając drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.05.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Powiedział ze nie stać go na grzanie pompą ciepła ,ogrzewał będzie spalając drewno. Chyba kradzione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.05.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Chyba kradzione Tego już nie drążyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 26.05.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Bry potrzebowałbym kogos kto dostarczy i podlaczy PCi powietrzna, wykona podlogowke, wchodzi w gre tez wentylacja tzn. jakby tez zrobil wentylacje byłoby extra. Realizacja - Gliwice po wakacjach ( bądź inny termin ). Wszelkie szczegoly generalnie do uzgodnienia. Zainteresowanych proszę o info na priv, podywagujemy o detalach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 28.05.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Hej ludzie jakich wymiarow macie fundament pod wentylatory pompy ? ile musi wystawac ponad grunt ? moj instalator jest na urlopie i nie chce mu dypy zawracac pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.05.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 No co? Tez bym sie bal, ze mi pompa odleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.05.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Hej ludzie jakich wymiarow macie fundament pod wentylatory pompy ? ile musi wystawac ponad grunt ? moj instalator jest na urlopie i nie chce mu dypy zawracac pozdro! Witam! Fundament około metr pod ziemią, podstawa ściana dwuwarstwowa 24cm + 12cm, wysokość 1,2m nad ziemią http://www.iv.pl/images/91794343814047786506.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.05.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Dom obraca sie wokol osi 0,5* na rok Dobrze, ze to sciana od garazu, a nie od ktorejs sypialni. Piekny Miki kiedys forumowiczowi zrobil taki wlasnie montaz na sypialnianej scianie. Gostek opisywal tu na forum swoje niezapomniane wrazenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.05.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ale Ty masz chyba druga skrajnosc. Gdzeis pod szopka obok domu i sporo rur w ziemi. Czy cos zle kojarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.05.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ale Ty masz chyba druga skrajnosc. Gdzeis pod szopka obok domu i sporo rur w ziemi. Czy cos zle kojarze? Pomyliłeś, Magnolia81 (czy tam 18, mniejsza o wiek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.05.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dom obraca sie wokol osi 0,5* na rok Dobrze, ze to sciana od garazu, a nie od ktorejs sypialni. Piekny Miki kiedys forumowiczowi zrobil taki wlasnie montaz na sypialnianej scianie. Gostek opisywal tu na forum swoje niezapomniane wrazenia. Gdyby zrobił to porządnie to nie powinno być zbyt odczuwalne nawet na ścianie sypialni. Znacznie bardziej odczuwalny jest podajnik na ekogroszek, jak miałem to czułem każdą wibrację i bez alarmu wiedziałem, czy się zaciął, czy nie:D A teraz swojej pompy w ogóle nie słyszę, ale podajnik sąsiada jest już lekko wyczuwalny przy nocnej ciszy. A wracając do tematu, zdecydowałem się na taki montaż, gdyż te konstrukcje z bloczkami betonowymi, spawanymi podstawami, czy kawałkami rynien jakoś tak kłóciły się z moim poczuciem estetyki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.05.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Jesli chodzi o estetyke, to bdb bym dal. Co do montazu na scianie sypialni, to nie ma takiej technologii montazu, ktora sprawi, ze bys jej nie slyszal (nie przeniesie wibracji). Chyba, ze na poduszkach magnetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.05.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Chociaz nasza P/W jest za rogiem ( pod wiata ) zaraz pod pokojem corki.... i nie ma problemu. Corka pewnie slucha "muzy" na takim "powerze", ze Ty bys nabawil sie twalego uszkodzenia sluchu po godzince. Jej jak spi po powrocie z "impry", to nawet kanonada artyleryjska by nie obudzila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts