Tomaszs131 11.02.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 przymierzałem się pod Galmet, też mam ich zasobnik i .... cena może dobra, rabaty w necie uzyskasz, ale popytaj o: - czy jest sens kupować ten model z zintegrowanym zasobnikiem CWU czy nie lepiej (wg. mnie tak) kupić osobno New MiniLand i zasobnik CWU. Zasobnik Galemta lub zasobnik nie gorszy od Galmeta i nie droższy jest czeski Drazice (ciekawa kontroferta). - podpytaj co z hałasem - bo słyszałem osobiście tą PC i to chyba lider hałasu na rynku. Nie mam takiego porównania jak instalatorzy więc dopytaj ale mi się wydaje, że ta PC bardzo hałasuje. Tez slyszalem ze sa bardzo glosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 11.02.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Szanownizamierzam nabyć drogą kupna pompę Panasa SDC 9kW. Czy możecie polecić kogoś z listy autoryzowanych monterów z okolic Warszawy? Chodzi mi o firmę, która i zamontuje jak należy i poserwisuje. Oczywiście parę ofert zebrałem ale to są mniejsze czy większe kwoty ale nie za bardzo mogę znaleźć w miarę wiarygodne referencje / opinie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.02.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Forumowy "hydrauli", który zdaje się ukrywa się teraz pod nickiem "fachman.." (coś tam jest za tym fachman) jest z Wa-wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Forumowy "hydrauli", który zdaje się ukrywa się teraz pod nickiem "fachman.." (coś tam jest za tym fachman) jest z Wa-wy. Ja bym tam pochopnie kogoś nie polecał, tylko dlatego, że jest forumowiczem. Nie mam nic do fachmana, ale polecać mogę tylko kogoś z kim miałem do czynienia i mogę za niego poręczyć. Zresztą sam chyba jesteś najlepszym przykładem "udanej współpracy" z forumowym instalatorem;) Chyba, że fachman coś robił u Ciebie i się spisał, to wtedy przepraszam i rozmowy nie było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 14.02.2015 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Witam małe sprawozdanie : - dzisiaj odpaliłem drabinkę w łazience. - pierwsze spostrzeżenia = super sprawa - obecnie płacę ok 200zł/mc za ogrzewanie, ale na stropie mam tylko 10 cm styropianu, i nie mam ocieplonych ścianek kolankowych, przebywam w domu ok 10h tygodniowo. p - obawiam się że po dociepleniu i zamieszkaniu zakończę sezon w kwocie700pln. :lol2: () - fajnie że jest to forum!!!! - koledzy patrzą z zawiścią - w domu 20 do 23 stC (jeszcze nie mieszkam więc nie zależy mi na stabilności) - styropian który zastosowałem (lambda 40)jest ok 1/3 cięższy od "styropianu renomowanych" firm -jego waga i gęstość przewyższa styropiany grafitowe które trzymałem/macałem/ dotykałem - mostków termicznych brak (ściana szczytowa to moje utrapienie, ale przed jesienią zostanie sprowadzona do parteru znaczy się dociepLopna/ zetnę 20 cm gazobetonu - GRUBSZA SPRAWA!), DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM KTÓRZY MNIE KRYTYKOWALI, JAK RÓWNIEŻ TYM KTÓRZY UDZIELALI CENNYCH WSKAZÓWEK ZA TO ŻE W EFEKCIE MAM TO CO MAM I PŁACĘ ILE PŁACĘ !! WASZE ZDROWIE (jestem w trakcie ) ps JEST MOŻE KTOŚ Z KUJ/POM kto podjechałby na małą pogawędkę o ustawieniach pompy PANASONICA 9kwT-CAP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 15.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Szanowni zamierzam nabyć drogą kupna pompę Panasa SDC 9kW. Czy możecie polecić kogoś z listy autoryzowanych monterów z okolic Warszawy? Chodzi mi o firmę, która i zamontuje jak należy i poserwisuje. Oczywiście parę ofert zebrałem ale to są mniejsze czy większe kwoty ale nie za bardzo mogę znaleźć w miarę wiarygodne referencje / opinie. Dzięki. Szanowni, po pierwsze dziękuję za troskę i za namiar na priva:) Przy okazji - pytanie natury filozoficznej.... Otóż rozmawiam z różnymi osobami, czytam to i owo i mam coraz większy mętlik bo co osoba/firma to nieco inna koncepcja (najczęściej jedynie słuszna) "kotłowni" z pompą. A chodzi mi o to w jaki sposób podłączyć pompę do podłogówki i cwu. Jedni mówią o dużym buforze (600-800l) z grzaniem przepływowym cwu, inni o mniejszym buforze dwupłaszczowym (powiedzmy 380/120). Rozumiem, że nie ma pewnie idealnego rozwiązania ale pewnie są jakieś mocno preferowane konfiguracje? Moja chałupka będzie mieć ok. 6kW dla -20, pod Warszawą, prawdopodobnie będzie pompa Panasa SDC 9kW 1 faza (aczkolwiek jedna firma proponuje 3f jaoś to tam argumentując), podłogówka po całości,rodzina 2+2. Czy moglibyście podpowiedzieć najlepszą konfigurację dla dwóch przypadków: a) pompa z kominkiem z płaszczem wodnym (zdaje sobie sprawę, że sens kominka i pompy jest wątpliwy...), chłodzenie pompą by się przydało. Skoro kominek z pw to warto byłoby grzać bufor i co/cwu. 2) pompa tylko. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Szanowni, po pierwsze dziękuję za troskę i za namiar na priva:) Przy okazji - pytanie natury filozoficznej.... Otóż rozmawiam z różnymi osobami, czytam to i owo i mam coraz większy mętlik bo co osoba/firma to nieco inna koncepcja (najczęściej jedynie słuszna) "kotłowni" z pompą. A chodzi mi o to w jaki sposób podłączyć pompę do podłogówki i cwu. Jedni mówią o dużym buforze (600-800l) z grzaniem przepływowym cwu, inni o mniejszym buforze dwupłaszczowym (powiedzmy 380/120). Rozumiem, że nie ma pewnie idealnego rozwiązania ale pewnie są jakieś mocno preferowane konfiguracje? Moja chałupka będzie mieć ok. 6kW dla -20, pod Warszawą, prawdopodobnie będzie pompa Panasa SDC 9kW 1 faza (aczkolwiek jedna firma proponuje 3f jaoś to tam argumentując), podłogówka po całości,rodzina 2+2. Czy moglibyście podpowiedzieć najlepszą konfigurację dla dwóch przypadków: a) pompa z kominkiem z płaszczem wodnym (zdaje sobie sprawę, że sens kominka i pompy jest wątpliwy...), chłodzenie pompą by się przydało. Skoro kominek z pw to warto byłoby grzać bufor i co/cwu. 2) pompa tylko. Z góry dzięki. Wypowiem się tylko w kwestii doboru pc - sdc 9kw 400V oraz kominek bez płaszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 16.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Spokojnie 1 faza wystarczy, tańsza i parametry takie same jak w 3-fazowej. Sam mam i polecam. Kominka z płaszczem nie montuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Spokojnie 1 faza wystarczy, tańsza i parametry takie same jak w 3-fazowej. Sam mam i polecam. Kominka z płaszczem nie montuj. asaselllo, Zyzik mówi o SDC, więc tam fazy mają wpływ na parametry i to znaczny. Zyzik, wyjątkowo muszę zgodzić się tu z opinią mkm silesii;) SDC 9kW 400V będzie bardziej odpowiednia dla domu o obciążeniu 6kW, bo raczej grzałki nigdy Ci nie załączy i zawsze da radę. Kominek jak tam chcesz, ja mam ale nie paliłem już ponad rok - zawsze jednak jest to jakieś zabezpieczenie w razie prądowego armagedonu, ale wtedy najlepiej zwykły, bez żadnych bajerów i rozprowadzeń. Jeszcze jedno, jak masz 100% ogrzewania podłogowego to żadnego bufora nie montuj - każdy nawet najmniejszy będzie zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 16.02.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam!Z jakiego powodu promujesz trójfazową jednostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.02.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Bo to są dwie zupełnie różne pompy jeżeli chodzi o jednostki zewnętrzne, o zupełnie innych parametrach. 3-fazowa ma podwójny wydajny parownik z dwoma wentylatorami, 1-fazowa ma 1/2 parownika z SDC 3-fazowej i jeden wentylator. Tu nie ma o czym gadać, 1-fazowa do 3-fazowej się nie umywa i tu nie chodzi o zasilanie prądem tylko o budowę pomp - choć do małych, oszczędnych domków wystarcza i ta "malutka" jednofazowa 9-ka. Edytowane 16 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.02.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To co napisał olo to jedno, a ja patrzę na to jeszcze przez pryzmat doboru pompy, a nie żadnej promocji. I tak kolega Zyzik pisze, że ma dom pod Warszawą o obciążeniu 6kW - zakładam, że liczonym dla -18/+20st i wtedy pompa 9kW SDC 1-fazowa przy A-15/W35 ma 5,9kW mocy więc przy tych pewnie -13 będzie już pracować na grzałeczkach, podczas gdy 3-fazowa do -20, albo i lepiej pociągnie bez grzałek. Większy wymiennik to też rzadsze defrosty, więc wg mnie warto dopłacić. Natomiast gdyby był to domek pod Szczecinem o obciążeniu 5kW to wtedy wybrałbym 1-fazową bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 16.02.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) 6kW dla -20kW jak napisał Zyzik.-13C to temperatura występująca ile godzin w roku??? I dla tych -13C moc nominalna 1fazowej to około 6,1kW. Wątpię, aby grzałki musiały się załączać w tej temperaturze.Różnica w cenie to kilka tysięcy, a roczne koszty eksploatacyjne będą na tym samym poziomie..... Edytowane 16 Lutego 2015 przez gdynia@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.02.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 6kW dla -20kW jak napisał Zyzik. A to 6 kW t z CWU czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 16.02.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Z zyskami, czy bez zysków bytowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.02.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Z zyskami, czy bez zysków bytowych ? Szanowna gdynio przy OZC zyski są już wliczone natomiast CWU to wielka niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 16.02.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Masz oczywiście rację. Ale czy z OZC wychodzi wartość "około"? 70% sezonu grzewczego to temperatury powyżej zera, a temperatury grubo poniżej -10C to godziny (tak przynajmniej było kiedyś, teraz zimy są tylko w kalendarzu). Dla tego konkretnego przypadku, zakup modelu 3f jest, moim zdaniem, przepłacaniem. Ale każdy ma oczywiście możliwość własnego wyboru Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.02.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Weź jeszcze pod uwagę to, że OZC to się chyba robi dla 20st a gdy w domu chcesz mieć 23-24, a niektórzy takie temp. preferują to zapotrzebowanie wychodzi sporo wyższe, poza tym gdy chcesz korzystać z dobrodziejstw taniej taryfy to pompa musi wykonać robotę w 8 godzin czy ile tam jest nocnej taryfy no i dobrze by nawet wtedy nie pracowała na maks. modulacji dla lepszego COP i jej trwałości, no i do tego CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 16.02.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam.Panowie proszę o podpowiedź czy mogę oprzeć się o to wylicznie:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lxo rozumiem ,że PompaCiepła o mocy 5kW będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam.Panowie proszę o podpowiedź czy mogę oprzeć się o to wylicznie: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lxo rozumiem ,że PompaCiepła o mocy 5kW będzie odpowiednia? a c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts