Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

nie boje sie ze zamarzne, bardziej boje sie tego kosztów .... - przez te 2 miesiace spale moze tone groszku ... a przy pompie i grzałce to zaplace za to 2x wiecej ,,, ( przy 2 miesiacach paleniem) - moja rodzina jest raczej ciepłolubna ,,, 23 stopnie to dopiero moze byc ...

Jeżeli dopiero budujesz dom to zamiast inwestować w kocioł "eko" dołóż tą kasę do mocniejszej PC i do tego zrób podłogówkę. To wg mnie znacznie rozsądniejsze wydawanie kasy. Jeżeli nawet grzałka załączy się kilka dni w roku to nie zbankrutujesz od tego.

Gdybym budował dom ponownie to bym na pewno podłogówkę zrobił przynajmniej na całym parterze.

EDIT:

Ile kosztuje tona groszku?

Edytowane przez chcialbympompe

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no nie zbankrutuje, ale jak mam wydac na ogrzewanie jakies 1500-1700 zl, a 3000 to troche różnica(na dzisiejsze ceny - tona eko groszku od 650 zł, chyba ze czeski to nawet ponizej 500) - tez myslalem zeby dolozyc do pompy, ale o wiele taniej wyjdzie piec, z ta pompa 5kw bez podłogówki no i mniejsze rachunki, fakt mniej oblusgowo, ale nie az tak uciazliwie... no chyba ze sie naprawde myle ...

Czyli jednak dopiero budujesz?

W takim razie zapomnij o "eko"! Zaoszczędź na kominie (sporo kasy), kotle + cały osprzęt i zrób tak jak mówię. Dodatkowo zadbaj o dobrą izolację budynku (a to kosztuje niewiele jeżeli robi się od razu) i jak dobrze pójdzie to pompa 5kW wystarczy na ogrzanie całości.

no nie zbankrutuje, ale jak mam wydac na ogrzewanie jakies 1500-1700 zl, a 3000 to troche różnica(na dzisiejsze ceny - tona eko groszku od 650 zł, chyba ze czeski to nawet ponizej 500) - tez myslalem zeby dolozyc do pompy, ale o wiele taniej wyjdzie piec, z ta pompa 5kw bez podłogówki no i mniejsze rachunki, fakt mniej oblusgowo, ale nie az tak uciazliwie... no chyba ze sie naprawde myle ...

3000 to wydasz jak z domu masz durszlak. Przy 110m i poprawnym dociepleniu pompa około 6Kw ci wystarczy na CO i CWU, a rachunek za cały prąd powinien się zamknąć w 1,5K - 2K.

jak dobrze pamietam to miales do mnie podjechac na rekonesans ;) przekonałbyś sie sam

tona dobrego pseudoeko nie kosztuje 650zl tylko 850zl

p.s : moze ktos z obecnych na forum fachowców pomoze koledze w rozwiazaniu problemu i pozwoli mu na to zeby jednak nie montowac pseudoekogroszku, lub peletu lub Bog wie czego innego - zeby nie zaplacil za montaz zbyt wiele, a z rachunkami za ogrzewanie byl przyjacielem :)

lujski może żle nie kombinujesz

ja pierwszą zimę pojadę tylko pompą i dopiero po niej zobaczę co dalej.

komin do kominka jest ale go nie zakładamy

chyba prędzej taki malutki piecyk 12 kw w kotłowni izamiast węglem będziemy w nim palic drewnem albo brykietem drzewnym

w tym roku byłoby maksymalnie 2 tygodnie

jeżeli ludziom nie przeszkadza kominek to tym bardziej piec w pom , gosp

QQQQ - tez pamietam, ze mialem podjechac, ale w miedzy czasie moja matka kupila powietrzna i u niej zrobilem rekonesans tematu .... i po zuzyciu w najmocniejsze mrozy stwierdzilem ze pompa tak, ale max do -5 (gdzie mozna jeszcze tania pompe kupic i wysoki COP ), potem opłaca sie bardziej czyms palic, a ze zona kominka nie chce to pozostaje mi jakis kociol na eko,

potem opłaca sie bardziej czyms palic

Uwzględniasz w tej kalkulacji koszt komina/kotła/rozbudowy instalacji itp? Wg mnie jeżeli już to jako dogrzewanie kominek. Ja rozpalam statystycznie pewnie raz na miesiąc ale frajda jest :) Zawsze można przecież ten 1m3 suchego drewna mieć na chłodne dni?