Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo po co mi TRI16,nawet jakbym miał kasę a i oferta była by konkurencyjna ?

To tak samo jakbym kupował sobie spodnie XXL a noszę L

i Tak masz Swoj Swiat :) zatem nie zwracaj uwagi na mysli moje

poniekąd jedno łączy się z drugim :)

niekoniecznie, jednakowoz zycie pokaze ...

jakby nie patrzeć klient ma budżet i wybierze ofertę która jest w zakresie jego budżetu :)

azaliz prawisz ?

Edytowane przez Magnolia18
ucielo

To może tym razem na temat,czytałem,ze ktoś przerabiał temat wyrzutu z reku skierowanego na pompę,między innymi ana-76 ma też podobnie.

Jest to w miarę skuteczne czy tylko dla polepszenia własnego samopoczucia ?

Wszak tego powietrza w zimie jest max.150m3/h a pompa potrzebuje o wiele więcej.

koksownik, lepsze rozwiazanie, tez czytalem

Przepraszam, że burzę sielankę forumową, ale potrzebuję pomocy stricte akademickiej. Praktykę znam, chciałem zrobić remanent teorii, uprzejma prośba do fachowców o potwierdzenie lub komentarz:

1. załóżmy, że mam p-w w idealnie (!) odizolowanym pomieszczeniu, w którym stoi tylko bufor i pompa p-w. Pompa pobiera ciepło z powietrza, np. o temperaturze 20*, następnie ładuje je do 50*. Energia elektryczna niezbędna do pracy pompy jest i tak zamieniana na ciepło, więc w sumie, zważywszy, że pomieszczenie jest idealnie odizolowane, energia jako taka pozostanie w tym układzie taka sama, zmieni się wyłącznie "stan skupienia" (powietrze 20* vs. woda 50*).

2. załóżmy, że mam wilgotne i gorące powietrze, które najpierw traktuję pompą p-w, ale na wylocie podgrzewam je do pierwotnej temperatury, np. nagrzewnicą. Powietrze, przechodząc przez pompę, traci sporo wilgotności. Czy mogę zakładać, że dodatni bilans energetyczny pochodzi właśnie z tej skondensowanej pary, pomimo tego, że temperatura powietrza jako takiego pozostała taka sama?

Bardzo będę wdzięczny za pomoc, bo się zakałapućkałem w akademickich rozważaniach, i już nie wiem co wiem i czego nie wiem.

aaaaaa, teraz dopiero widzę, że póki co planujesz/budujesz. W takim razie zapomnij o piecu na ekogówienko czy pellet i montuj jedynie PC. Powinno wyjść nie drożej niż piec+prosta PC+komin+miejsce na składzik opału+miejsce na kocioł (brudne, nie do wykorzystania np. na pralnię). A propos cen, na Pomorzu dobry workowany ekogroszek kosztuje 1000-1100 zł (ok.0,19 zł/kWh ciepełka), a pellet 800 zł (ok. 0,21 zł/kWh ciepełka)

najtansza powietrzena pompa 7kW to 13 tys. z groszem - róznica to juz komin i prawie instalacja ... a podłogówka drozsza (no moze SAMA podłogówka niewiele drozsza, ale potem polozenie plytek - panele sam sobie poloze, płytki juz sie boje - no i same płytki o wiele drozsze ... bo inne niz wygladajace jak drewno na samym starcie odpadały...:):):) )

nie wieze ze podlogowka drozsza - bo szwagier robi teraz remont i na grzejnikowa instalacje dostal wyzsza cene niz za podlogowke (od tej samej firmy)

panele mozna smialo klasc

masz juz jakas propozycje na wykonanie podlogowki, lub inst grzejnikowej??

20 pomp ciepła - 20 umów w 2 miesiąc :)

Ani jednej gruntówki :) samo powietrze ;)

Bym był zapomniał 17 Atlanticów - 3 Zubadany :wave:

Miki pamiętasz pytaleś mnie na pw jak mam kotlownie rozwiązaną, jak chcesz to zapraszam zobaczysz w zamian mój M chcial zobaczyć Twoje zubadany, mówi ze nawet do kotłowni nie będzie wchodził. Co Ty na to?

Miki pamiętasz pytaleś mnie na pw jak mam kotlownie rozwiązaną, jak chcesz to zapraszam zobaczysz w zamian mój M chcial zobaczyć Twoje zubadany, mówi ze nawet do kotłowni nie będzie wchodził. Co Ty na to?

Nie ma sprawy. Zubadany 2szt beda zakladane w polowie maja pod kielcami więc powinien miec blizej. Zapraszam z mila checia. Ale z gory informuje ze to sa kompelety z jednostkami wewnetrzymi a nie z wymiennikiem plytowy. Przy okazji tam sa dwa reku me i klimy 2 kanalowki tez me. Pozdrawiam

QQQQ -mam na podłogówke - kreci sie okolo 7-8 tys. plus od 4tys. wylewka

rydzadam - u mnie eko z Polski to za 700 zl jest ... a mial po 6 stów, (tani roszek z czech taniej, nawer jakby mi go 2 tony poszlo przez 2 miesiace to i tak polowe taniej niz pompa :))

pellet nie wiem, nie sprawdzalem, wiem jedynie ze pod Lesznem 2 producentów jest

co do przechowywania to niewielki problem :) - stoi sobie na palecie w workach przykryty plandeka :) - teraz tak mam :)

QQQQ -mam na podłogówke - kreci sie okolo 7-8 tys. plus od 4tys. wylewka

rydzadam - u mnie eko z Polski to za 700 zl jest ... a mial po 6 stów, (tani roszek z czech taniej, nawer jakby mi go 2 tony poszlo przez 2 miesiace to i tak polowe taniej niz pompa :))

pellet nie wiem, nie sprawdzalem, wiem jedynie ze pod Lesznem 2 producentów jest

co do przechowywania to niewielki problem :) - stoi sobie na palecie w workach przykryty plandeka :) - teraz tak mam :)

Wylicz tu nam ile to wszystko do kupy będzie cię kosztowało. Punkt po punkcie.