chcialbympompe 14.03.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 widać kolego, że nie masz pojęcia o tym co piszesz. słysześ może o glikolu i jego roztworach, a fakt w rowerze nie ma potrzeby xD. Zanim się (lub sobie) następnym razem pomarszczysz przeczytaj coś więcej niż ostatnia strona. To właśnie ja napisałem, że w przypadku monobloka należy zastosować glikol. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5265527&viewfull=1#post5265527 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 14.03.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ooo to moze tak, ta pompa ktora pokazalem i do tego kociol gazowy - bo przeciez mam gaz ziemny na dzialce .... Witam, ja też tak kombinuje - gaz na działce do Co, plus pompa zewnętrzna do c.w.u Ulricha 3,5 kW. I tą pompą chciałbym dogrzewać domek w okresach przejściowych. Kombinuje - jak ukraść ciepłow CWU z zasobnika (będę miał 200L) - górna wężownica by odbierała to ciepło i puszczała w podłogówkę - tylko jest też podłączona pod kocioł gazowy - cerapur smarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 14.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Moim zdaniem TRI 11 to najlepszy model w ofercie Atlantica. Też tak myślę - widać to po parametrach pracy i wydajności. Kiedy spojrzy się na wykresy tych 3 pomp to jedynie TRI11 ma w miarę linearny przebieg krzywej zapotrzebowania na moc elektryczną i do tego proporcjonalny do spadku temp na zewnątrz. W TRI14 a zwłaszcza TRI16 wyraźnie widać, że poniżej pewnej temp spada zarówno wydajność cieplna jak i zapotrzebowanie na energie elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Kombinuje - jak ukraść ciepłow CWU z zasobnika (będę miał 200L) - górna wężownica by odbierała to ciepło i puszczała w podłogówkę - tylko jest też podłączona pod kocioł gazowy - cerapur smarta Tak mam w swoim zbiorniku 300l z 2-ma wężownicami, do dolnej jest podłączony pw kominka i solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 TRI16 wyraźnie widać, że poniżej pewnej temp spada zarówno wydajność cieplna jak i zapotrzebowanie na energie elektryczną. Na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 14.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Tak mam w swoim zbiorniku 300l z 2-ma wężownicami, do dolnej jest podłączony pw kominka i solary. Rozumiem, że górną wężownicą "kradniesz" ciepło do ogrzewania domu Czy do górnej też masz podłączone jakieś źródło ciepła?? To może inaczej zrobic u siebie - pod dolną wężownicę podłączyć PC Ulricha i kocioł gazowy dla CWU. Natomiast obieg dla podłogówki z kotłem włączyć w szereg z górną wężownicą ? Hmmmmmm Poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 14.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Na pewno? Głowy nie dam bo jestem do niej przywiązany, ale z wykresów tak wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.03.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ee jednak z gazu zrezygnuje - jak zobaczylem rachunek brata, gdzie zuzyl jakies 6m3, a rachunek prawie 50 zl ..... a trzymac gaz tylko na 2 miesiace ogrzewania to bez sensu - jak rocznie zaplace prawie 2 stówy na sam abonament ...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Rozumiem, że górną wężownicą "kradniesz" ciepło do ogrzewania domu Czy do górnej też masz podłączone jakieś źródło ciepła?? To może inaczej zrobic u siebie - pod dolną wężownicę podłączyć PC Ulricha i kocioł gazowy dla CWU. Natomiast obieg dla podłogówki z kotłem włączyć w szereg z górną wężownicą ? Jetem zwolennikiem prostych układów, górna wężownica jest połączona z kotłem gazowym i ogrzewa zarówno cwu iak i podłogówkę. Kocioł gazowy włącza się przy ustawionej temperaturze, przy niższej układ korzysta z ciepła pw kominka i solarów. System skutecznie działa od 10 lat. ee jednak z gazu zrezygnuje Mam gaz GZ-50, koszty są niskie - nie mam zamiaru z niego rezygnować - jest to tani nośnik energii i najbardziej niezawodny, korzystam z niego kilkadziesiąt lat bez przerw w dostawach. Edytowane 14 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 14.03.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ja nie mam gazu. moze bede mial pompe. wszak o tym watek? azaliz sie myle ? te NAJgorsza parametrowo wg HAL9000 . no coz ... takie zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 rydzadam - u mnie eko z Polski to za 700 zl jest ... a mial po 6 stów, (tani roszek z czech taniej, nawer jakby mi go 2 tony poszlo przez 2 miesiace to i tak polowe taniej niz pompa ) No wiesz.... Ja też mogę kupić "pseudoekogroszek", z certyfikatem (a jakże) za 750-800 zł luzem. Przerabiałem takie rzeczy i nie dam się już nabrać. Pisałem o DOBRYM eko workowanym, który kosztuje niestety 1000-1100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.03.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 tani groszek z czech taniej, nawer jakby mi go 2 tony poszlo przez 2 miesiace to i tak polowe taniej niz pompa ... a jeszcze groszek z Czech, nie zauważyłem, że o tym wspomniałeś. Powodzenia, "przerobiłem" tego jakieś 2-3 tony parę lat temu. Cena fajna, komin już nie fajny no i zużycie jeszcze mniej fajne, a już całkiem niefajne ilości żużla jaki powstaje po spaleniu tego "czegoś". Tak na prawdę to weź sobie do serca co piszą inni, uwierz mi i pozostałym na słowo i zakładaj PC, a jak masz inne koncepcje - rób po swojemu, przecież to Twoja chata, a po roku-dwóch podziel się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 15.03.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) no slucham, slucham - dlatego znowu rozwazam sama pompe ciepla ... ale przeraza mnie zycie na 2 taryfach ,,, gdzie teraz przy jednej taryfie płace ponad 450 zl.... a byloby tego w 90% w drozszej...;/ ewentualnie rozwazam jakis piecyk salonowy typu koza, albo peicyk na pellet, ale watpie zeby to ogrzało domek z poddaszem ... Edytowane 15 Marca 2012 przez lujski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 no slucham, slucham - dlatego znowu rozwazam sama pompe ciepla ... ale przeraza mnie zycie na 2 taryfach ,,, gdzie teraz przy jednej taryfie płace ponad 450 zl.... a byloby tego w 90% w drozszej...;/ ewentualnie rozwazam jakis piecyk salonowy typu koza, albo peicyk na pellet, ale watpie zeby to ogrzało domek z poddaszem ... Dlaczego myślisz, że będziesz miał 90% w droższej? Opisz jak będzie wyglądał tydzień w twoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.03.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 te NAJgorsza parametrowo wg HAL9000 A czy ja pisałem, że jest najgorsza? Jedynie przyjrzałem się dokładniej wykresom moc pobrana/ciepło wytworzone w zależności od temperatury otoczenia i jakoś tak wychodzi, że TRI 11 jest the best. Jeśli ktoś się nastawia, że poniżej -15 pompa ma być wspomagana innym źródłem i dopasował ją dla zapotrzebowania budynku (np 15 kW) na ciepło przy np -12 to dla niego TRI 16 będzie najlepsza. Pojęcie najlepsza/najgorsza jest dość względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 15.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Liwko - o 22.00 to juz tylko tv gra ... wlaczany jest kolo 7 rano, jakies 350 watów, a takze swiatlo do rybek 200w, tv dziala do 22, bo zona w domu z blizniaczkami ... a ze blizniaczki sie straaasznie brudza + straasznie przewrazlwona zona na tym punckie to pranie jest codziennie, a nieraz do 4 na dzien ... - oczywiscie nie patrzy na godziny, tylko jak ma akurat chwile czasu ... a jak jej powiem ze ma czekac na jakas tam godzine zeby zrobic pranie to najpierw mnie wysmieje, a potem dostane zjebke ... no i do tego komputer wlaczony prez wiekszosc dnia ... swiatla zona tez nie oszczedza ... aha - no akwarium grzałka 300w plus filtr 24.h na dobe chodzi 30w ... no i tak to leci .... do tego jakas zmywarka ... gotowanie wody ,..... piec elektryczny ... 2 lodówki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 no slucham, slucham - dlatego znowu rozwazam sama pompe ciepla ... ale przeraza mnie zycie na 2 taryfach ,,, gdzie teraz przy jednej taryfie płace ponad 450 zl.... a byloby tego w 90% w drozszej...;/ ewentualnie rozwazam jakis piecyk salonowy typu koza, albo peicyk na pellet, ale watpie zeby to ogrzało domek z poddaszem ... wsadz sie w auto i przyjedz masz tylko 100km (od nast czwartku jestem na miejscu) jak jeszcze nie uwierzysz to przynajmniej zobaczysz p.s. dodatkowe zrodlo ciepla - kominek - jak lubsz ( ja lubie ) to palisz jak nie to nie palisz i tu opcja z mostkiem, lub bez - moj patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Liwko - o 22.00 to juz tylko tv gra ... wlaczany jest kolo 7 rano, jakies 350 watów, a takze swiatlo do rybek 200w, tv dziala do 22, bo zona w domu z blizniaczkami ... a ze blizniaczki sie straaasznie brudza + straasznie przewrazlwona zona na tym punckie to pranie jest codziennie, a nieraz do 4 na dzien ... - oczywiscie nie patrzy na godziny, tylko jak ma akurat chwile czasu ... a jak jej powiem ze ma czekac na jakas tam godzine zeby zrobic pranie to najpierw mnie wysmieje, a potem dostane zjebke ... no i do tego komputer wlaczony prez wiekszosc dnia ... swiatla zona tez nie oszczedza ... aha - no akwarium grzałka 300w plus filtr 24.h na dobe chodzi 30w ... no i tak to leci .... do tego jakas zmywarka ... gotowanie wody ,..... piec elektryczny ... 2 lodówki ... czyli prawie jak u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przy taryfie G12 masz 2h tanie taryfy w dzień. Wystarczy na dwa szybkie prania, zmywarkę i obiadek. Wszystkie inne pierdoły też w tych godzinach będą mieć tanio.Przy G12W masz tanie całe weekendy i wszystkie święta, no ale nie masz tych dwóch godzin w dzień. Jednak trzeba się baaaardzo postarać by się ta taryfa nie opłacała.Powiedz żonie, że jak się nieco zmobilizuje to dostanie nowe buciki, zazwyczaj działa:DWarto pomyśleć też o energooszczędnym oświetleniu i urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przy G12W masz tanie całe weekendy i wszystkie święta, no ale nie masz tych dwóch godzin w dzień. nie masz racji ja mam g12w w energa i mam 2h od 13-15 i cale weekendy tj pitek od 22.00 - poniedzialek 6.00 i nie dotyczy swiat - traktowane sa jak dzien na ktory przypadaja p.s. wiekszosc sprzetu agd ma mozliwosc nastawy czasowej - korzystanie z niej czysty zysk !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts