kbab 16.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Pytanie powinno brzmieć, czy rekuperacja się przy pompie opłaca? Przecież Tobie w lutym zamarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 17.03.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Pytanie powinno brzmieć, czy rekuperacja się przy pompie opłaca? a co pompa wietrzy pomieszczenia ?? ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 17.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Po prostu koszt zainstalowania wentylacji mechanicznej + rekuperacji jest znaczny a oszczędności względem wentylacji grawitacyjnej przy ogrzewaniu PC niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Po prostu koszt zainstalowania wentylacji mechanicznej + rekuperacji jest znaczny a oszczędności względem wentylacji grawitacyjnej przy ogrzewaniu PC niewielkie. Dokładnie. Ale wentylacja mechaniczna kosztuje niemal tyle samo co grawitacyjna i warto ją zrobić. Natomiast nad samym rekuperatorem można się zastanowić. Może lepszym rozwiązaniem będzie GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.03.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Tu Liwko ma trochę racji. Jeśli mamy PC, do tego gruntową, która na prawdę bardzo tanio grzeje nam dom, rekuperator nie jest niezbędnym urządzeniem. Co innego wentylacja mechaniczna. Tylko jaki jest koszt samej centrali wentylacyjnej bez reku lub choćby dwóch sterowalnych wentylatorów wywiewnego i nawiewnego - nie wiem. A muszą to być dobre wentylatory, które wytrzymają min. 10-15 lat i pobierają niewiele energii. Do tego muszą mieć możliwość sterowania - choćby trzy prędkości do wyboru. Do tego obowiązkowo wydajny wymiennik gruntowy - glikolowy, rurowy, czy żwirowy i mamy went. mechaniczną z prawdziwego zdarzenia z namiastką klimatyzacji w gorące dni. Jak kiedyś znajdzie się trochę kasy i chęci albo wejdzie ciekawy projekt dofinansowania np. 75% kosztów reku (UE), zawsze można zastąpić zwykłe wentylatory centralką rekuperacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 17.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ... Do tego obowiązkowo wydajny wymiennik gruntowy - glikolowy, rurowy, czy żwirowy i mamy went. mechaniczną z prawdziwego zdarzenia z namiastką klimatyzacji w gorące dni. ... pięknie powiedziane namiastka klimatyzacji xD, nie wiem czemu służy pisanie takich bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 17.03.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 stoi )) jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 17.03.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Zagadała ? Czyli powód do dumy jeszcze do konca nie gada sciemnilo sie ... ale gadala i wiesz co ... szmerala wrecz cichusienko jak widziales, 'rzezba' u mnie niezla jest .. samo odpowietrzanie zajelo w cholere czasu ;/ tak czy owak stoi i gotowa na D-Day ale jutro to trza kluski i rolady a i modra a nie grzebac sie Jak ktos tam gdzies rzekl ... zestaw likendowy i za tydzien w sobote wpadaj poogladac i zobaczyc, bedzie ( ma byc ) juz podlicznik etc. a i zimniej ma byc ... Edytowane 17 Marca 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 17.03.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 taaaa ... tylko jeszcze grzac ma a dwa Zubadana od Ann i gruntowke od Liwko parametrami zabic :D oj wybaczcie ww. wymienieni jak Bog da - tudziez ten ŁUN ( instalator ) to ja bede spiewal koledy po niemiecku z nudow :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.03.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 to ktora pompa bije wszystkie inne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.03.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 to ktora pompa bije wszystkie inne ?? Moje pompy są nastawione pokojowo - na 20-23 *C ( w pokoju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.03.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 a jakies informacje co do przypuszczalnego zuzycia prądu ?? przy pompie 8kW - dom 110m2 - nowowybudowany ?? zakladajac ze dom w miare energoszczdny ? na co i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.03.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 jeszcze nie mam tego zapotrzebowania ... myslalem ze skoro ludzie tutaj montuja pompy to maja rozeznanie jakie takie budynki maja zapotrzebowanie, oczywiscie wiem ze kazdy budynek, kazda rodzinna inna, ale pewnie jakies obliczenia średnie maja - bo na podstawie czegos polecaja pompy do "danego" budynku .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 18.03.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 pięknie powiedziane namiastka klimatyzacji xD, nie wiem czemu służy pisanie takich bzdur. mam reku z gwc i nie można o takim rozwiązaniu powiedzieć że bedzie robiło za klimę, no chyba że na przedwiośniu... później nawet namiastką tego nie można nazwać. Mam takie dwa pokoje na górze gdzie zaraz jak skończe sezon grzewczy będzie włączona klima bo nie szło by tam posiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.03.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 mam reku z gwc i nie można o takim rozwiązaniu powiedzieć że bedzie robiło za klimę, no chyba że na przedwiośniu... później nawet namiastką tego nie można nazwać. Mam takie dwa pokoje na górze gdzie zaraz jak skończe sezon grzewczy będzie włączona klima bo nie szło by tam posiedzieć... Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury. Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem. Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury. Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem. Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi Nikt tu nie mówi o chłodzeniu domu GWC. Natomiast na pewno spowalnia on nagrzewanie domu. To czasami może wystarczyć by przetrwać falę upałów. I znowu w tym przypadku górą są pompy gruntowe, które to mają taki GWC jakby przy okazji i przy okazji ładnie sobie go można regenerować. I tak na marginesie. Wiele osób źle znosi klimatyzację, osobiście takiej mieć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.03.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 addiq to straszne musisz rachunki placic na takie zapotrzebowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 adiqqmożesz mi wyjaśnić łopatologicznie jeżeli według OZC mam zapotrzebowanie na ciepło 5900W (42,2W/m2) to jakie będę miał zużycie prądu na co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 adiqq możesz mi wyjaśnić łopatologicznie jeżeli według OZC mam zapotrzebowanie na ciepło 5900W (42,2W/m2) to jakie będę miał zużycie prądu na co i cwu. Prądem-5900kWh+około 1000kWh na osobę na CWU Pompą- w zależności od COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 dzięki Liwko pytałem bo podczas rozmowy z instalatorem PCi powiedział mi on że te 5900W to nie jest liczba kWh jakie zużyje na ogrzanie domu tylko chwilowe zapotrzebowanie które może wystąpić przy założonych parametrach czyli -18/20*C więc jak to jest:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts