Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po prostu koszt zainstalowania wentylacji mechanicznej + rekuperacji jest znaczny a oszczędności względem wentylacji grawitacyjnej przy ogrzewaniu PC niewielkie.

Dokładnie. Ale wentylacja mechaniczna kosztuje niemal tyle samo co grawitacyjna i warto ją zrobić. Natomiast nad samym rekuperatorem można się zastanowić. Może lepszym rozwiązaniem będzie GWC...

Tu Liwko ma trochę racji. Jeśli mamy PC, do tego gruntową, która na prawdę bardzo tanio grzeje nam dom, rekuperator nie jest niezbędnym urządzeniem. Co innego wentylacja mechaniczna. Tylko jaki jest koszt samej centrali wentylacyjnej bez reku lub choćby dwóch sterowalnych wentylatorów wywiewnego i nawiewnego - nie wiem. A muszą to być dobre wentylatory, które wytrzymają min. 10-15 lat i pobierają niewiele energii. Do tego muszą mieć możliwość sterowania - choćby trzy prędkości do wyboru. Do tego obowiązkowo wydajny wymiennik gruntowy - glikolowy, rurowy, czy żwirowy i mamy went. mechaniczną z prawdziwego zdarzenia z namiastką klimatyzacji w gorące dni. Jak kiedyś znajdzie się trochę kasy i chęci albo wejdzie ciekawy projekt dofinansowania np. 75% kosztów reku (UE), zawsze można zastąpić zwykłe wentylatory centralką rekuperacyjną.

Zagadała ? Czyli powód do dumy ;)

jeszcze do konca nie gada ;) sciemnilo sie ... ale gadala :) i wiesz co ... szmerala wrecz cichusienko :)

jak widziales, 'rzezba' u mnie niezla jest .. samo odpowietrzanie zajelo w cholere czasu ;/ tak czy owak stoi i gotowa na D-Day :) ale jutro to trza kluski i rolady a i modra a nie grzebac sie :)

Jak ktos tam gdzies rzekl ... zestaw likendowy i za tydzien w sobote wpadaj poogladac i zobaczyc, bedzie ( ma byc ) juz podlicznik etc. a i zimniej ma byc ...

Edytowane przez Magnolia18

jeszcze nie mam tego zapotrzebowania ... myslalem ze skoro ludzie tutaj montuja pompy to maja rozeznanie jakie takie budynki maja zapotrzebowanie, oczywiscie wiem ze kazdy budynek, kazda rodzinna inna, ale pewnie jakies obliczenia średnie maja :) - bo na podstawie czegos polecaja pompy do "danego" budynku .. :)

pięknie powiedziane namiastka klimatyzacji xD, nie wiem czemu służy pisanie takich bzdur.
mam reku z gwc i nie można o takim rozwiązaniu powiedzieć że bedzie robiło za klimę, no chyba że na przedwiośniu... później nawet namiastką tego nie można nazwać. Mam takie dwa pokoje na górze gdzie zaraz jak skończe sezon grzewczy będzie włączona klima bo nie szło by tam posiedzieć...

mam reku z gwc i nie można o takim rozwiązaniu powiedzieć że bedzie robiło za klimę, no chyba że na przedwiośniu... później nawet namiastką tego nie można nazwać. Mam takie dwa pokoje na górze gdzie zaraz jak skończe sezon grzewczy będzie włączona klima bo nie szło by tam posiedzieć...

Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury.

Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem.

Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi ;)

Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury.

Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem.

Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi ;)

Nikt tu nie mówi o chłodzeniu domu GWC. Natomiast na pewno spowalnia on nagrzewanie domu. To czasami może wystarczyć by przetrwać falę upałów.

I znowu w tym przypadku górą są pompy gruntowe, które to mają taki GWC jakby przy okazji i przy okazji ładnie sobie go można regenerować.

I tak na marginesie. Wiele osób źle znosi klimatyzację, osobiście takiej mieć nie mogę.