malux20 23.03.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 o za słaby jestem w tych klockach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zaznaczam, że nie chce osiągnąć efektu klimy - co najwyżej pare najgorszych dni w roku delikatnie to ciepło wyciągnąć najlepiej miedzy 13-15 w sumie temperatura docelowa ok 23-25 stopni jakieś rady? Podłogówka dobrze oddaje ciepło, bo powietrze znad podłogi ogrzewa się i unosi się, robiąc miejsce chłodniejszemu, którę się nagrzewa i tak w kółko. Oczywiście dzieję się to wolniej i bez tych powietrznych "wirów", które mają miejsce nad gorącymi kaloryferami. W przypadku chłodzenia dolna warstwa powietrzna zostanie schłodzona, pozostanie przy podłodze i znacząco spowolni wymianę ciepła. Po dwóch godzinach efektem będzie jedynie nieprzyjemna, zimna podłoga i niewiele więcej. Wymuszenie ruchu powietrza może oczywiście w pewien sposób pomóc. Zaznaczam, że to moje, teoretyczne rozważania, ale też jakoś taki sposób chłodzenia nie jest specjalnie popularny, co moze świadczyć, ze nie działa zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Najlepszym rozwiązaniem do chłodzenia, było by puszczenie rurek w suficie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 23.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 wiem, wiem ale mimo wszystko moze działa?? nikt kto ma powietrzna pc nie sprawdził tego latem ?? w najgorszym wypadku sprawdze sam w lipcu i wstrzymam sie z dokonczeniem instalacji do jesieni... bo jak działa to czemu tego nie wykorzystać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.03.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 malux20 czy ty już odpaliłeś Atlantis? Czy dopiero w następnym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam, jaka polecice niedroga pompe - dom 110m2 - przypuscmy ze 55Kw/m2/rok - wszedzie podłogówka, ale bez rekuperacji .... pompa ma byc jedynym zrodlem ciepla dla co i cwu kładłbym nacisk na ....niedroga.... jeżeli jedyne źródło ciepła to wiadomo co... zubadan, fakt nie najtańszy, ale odchodza Ci koszta komina, kominka itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 wiem, wiem ale mimo wszystko moze działa?? nikt kto ma powietrzna pc nie sprawdził tego latem ?? w najgorszym wypadku sprawdze sam w lipcu i wstrzymam sie z dokonczeniem instalacji do jesieni... bo jak działa to czemu tego nie wykorzystać?? w ME jest taka funkcja, ale ja bym jej u siebie nie chciała... dlaczego? chociażby dlatego że nie chciałabym by moje dzieci latem siadały 'gołym' tyłkiem na podłodze o temp 10-13st brrrr, a efektu chłodu to napewno nie będzie. Mój M ma teraz takiego klienta który się uparł na taki system ale na wlasną odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 23.03.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zabudan za drogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zabudan za drogi ... Tri11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.03.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 malux20 czy ty już odpaliłeś Atlantis? Czy dopiero w następnym sezonie? pompę będę odpalał w okolicach maja chcę ją wykorzystać do wygrzania posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.03.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 no to powodzenia i koniecznie opisz jak ci to będzie działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 24.03.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Najlepszym rozwiązaniem do chłodzenia, było by puszczenie rurek w suficie;) Najlepsze są w takim układzie rurki w ścianach - cyrkulacja powietrza zapewniona na zdecydowanie wyższym poziomie niż gdyby umieszczone były w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 24.03.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jakoś nikt nie wspomina o tym, że do chłodzenia można wykorzystać klimakonwektory. Naturalnie jest to dodatkowy koszt (sam klimakonwektor, dodatkowy obieg na dodatkowym rozdzielaczu, podłączenia, sterowniki itp.), ale chyba warto pomyśleć o ich instalacji, zwłaszcza w najbardziej nagrzewających się pomieszczeniach, np. w pokojach z oknami od południa, albo na poddaszu.Można też przygotować od razu rozdzielacz i podejścia, do instalacji klimakonwektorów w przyszłości. Nie wiem czy wszystkie pompy P-W mają możliwość przygotowania "wody lodowej", ale jeżeli mają - to aż szkoda tego nie wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.03.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) w ME jest taka funkcja, ale ja bym jej u siebie nie chciała... dlaczego? chociażby dlatego że nie chciałabym by moje dzieci latem siadały 'gołym' tyłkiem na podłodze o temp 10-13st brrrr, a efektu chłodu to napewno nie będzie. Mój M ma teraz takiego klienta który się uparł na taki system ale na wlasną odpowiedzialność. Nie przesadzajcie z tym "efektem chłodu". Jak jest w starszych domach bez styropianu w podłodze? Sam w takim mieszkam, ocieplony tylko 5cm styro, na parterze drewniana podłoga bez ocieplenia, poniźej piwnica. Latem w największe upały mam max 25* przy wewnętrznych źaluzjach. Jest całkiem przyzwoicie. Dla dziecka rozłożysz piankę i będzie ok. Edytowane 24 Marca 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Nie przesadzajcie z tym "efektem chłodu". Jak jest w starszych domach bez styropianu w podłodze? Sam w takim mieszkam, ocieplony tylko 5cm styro, na parterze drewniana podłoga bez ocieplenia, poniźej piwnica. Latem w największe upały mam max 25* przy wewnętrznych źaluzjach. Jest całkiem przyzwoicie. Dla dziecka rozłożysz piankę i będzie ok. to jesteś szczęśliwcem że masz w największe upały max 25st w domu. U mnie przy styropianie 12 na ścianach i 30 cm wełny na strychu potrafiło być powyżej 30, a pisząc o chłodnej podłodze pisałam o tym kiedy system pc działa latem z podłogówką w formie chłodzenia... gdzie podłoga ma 10-13st, nie mów proszę że chodzenie po takiej podłodze jest komfotowe... być może mam niezbyt dobrze 'ułożone' dzieci które siadają zazwyczaj nie tam gdzie jest ich dywanik tylko obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 25.03.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 dobra, dobra.... widze że nikt nie sprawdzał więc sprawdze za pare miesiecy sam i sie podzele informacjami.... a tak poki co to PC ma ograniczenie do minimalnej wartości wody bodajże na powrocie 18* więc temperatura podłogi chłodniejsza niż jakieś 20* być nie powinna, czyli w sumie tyle co teraz jak wyłączyłem ogrzewanie... da sie żyć, pytanie czy to coś ochłodzi życie przy 35-40 na zewnątrz??? a fancoili przy ich cenach to raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie założy, lepiej osobna klime założyć - taniej i jeszcze pare plusów sie znajdzie. tak jak pisałem - codów typu 18* się nie spodziewam, ale 25* jak u kolegi z zimna piwnicą zamiast 30* w najgorętsze dni to już można by pomyśleć czy nie dołożyć tych kilku stówek na elektrozawory co poodcinają łazienki itp. pomieszczenia na czas chłodzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 dobra, dobra.... widze że nikt nie sprawdzał więc sprawdze za pare miesiecy sam i sie podzele informacjami.... a tak poki co to PC ma ograniczenie do minimalnej wartości wody bodajże na powrocie 18* więc temperatura podłogi chłodniejsza niż jakieś 20* być nie powinna, czyli w sumie tyle co teraz jak wyłączyłem ogrzewanie... da sie żyć, pytanie czy to coś ochłodzi życie przy 35-40 na zewnątrz??? a fancoili przy ich cenach to raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie założy, lepiej osobna klime założyć - taniej i jeszcze pare plusów sie znajdzie. tak jak pisałem - codów typu 18* się nie spodziewam, ale 25* jak u kolegi z zimna piwnicą zamiast 30* w najgorętsze dni to już można by pomyśleć czy nie dołożyć tych kilku stówek na elektrozawory co poodcinają łazienki itp. pomieszczenia na czas chłodzenia..... W wypadku waterstage / alfea na pewno to działa klimakonwektory nie są tak strasznie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 a tak poki co to PC ma ograniczenie do minimalnej wartości wody bodajże na powrocie 18* więc temperatura podłogi chłodniejsza niż jakieś 20* być nie powinna, czyli w sumie tyle co teraz jak wyłączyłem ogrzewanie... da sie żyć, pytanie czy to coś ochłodzi życie przy 35-40 na zewnątrz??? skoro wg Ciebie jest tak jak napisałeś powyżej to nie uważasz że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie? Chłodzenie wymuszone ma właśnie powodować że podłoga będzie miała temperaturę na poziomie 13st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 skoro wg Ciebie jest tak jak napisałeś powyżej to nie uważasz że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie? Chłodzenie wymuszone ma właśnie powodować że podłoga będzie miała temperaturę na poziomie 13st Coś z tymi 13 stopnia przy chłodzeniu podłogowym ann przesadziłaś... Z tego co pamiętam to przy chłodzeniu naturalnym jak i aktywnym w zależności czy pompa ciepła jest powietrzna czy gruntowa zawsze konieczne jest kontrolowanie punktu rosy, realizowane przez regulator pompy ciepła w zależności od producenta w różny sposób. Temperatura powierzchni ogrzewania podłogowego w trybie chłodzenia nie może spaść poniżej 20°C układ kontroli punktu rosy utrzymuje temperaturę zasilania na takim poziomie aby nie następowało wykroplenie wilgoci z powietrza na powierzchni podłogi i raczej spadek temperatury medium poniżej 20 stopni nie byłoby wskazane a tym bardziej do 13 stopni. Proces taki można bardzo łatwo zaobserwować przy klimakonwektorach lub klimatyzacji w obydwu przypadkach urządzenia pracujące w trybie chłodzenia muszą mieć wykonanie odprowadzenie skroplin... W podłogówce raczej trudno wykonać oprowadzenie skroplin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 ot, drobne luki w wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts