Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Nie chciałbym się wtrącać ale chyba od tego roku już z oferty wypadły model Evolution z powodu słabego zainteresowania się produktem...

Są S i TRI a za chwilę mają się pojawić Alfa Duo :)

Miki

Ja mam jeden egzemplarz .Wiem co piszę

A duo już była w ofercie ,a teraz wraca .Też je montowałem 3 lata temu.Też wycofano z powodu małego zainteresowania (Wysoka cena)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miki

Ja mam jeden egzemplarz .Wiem co piszę

A duo już była w ofercie ,a teraz wraca .Też je montowałem 3 lata temu.Też wycofano z powodu małego zainteresowania (Wysoka cena)

Rozumiem zaległości magazynowe :)

Spoko teraz wiem o co chodziło koledze :)

Duo było i wróciło był monoblok i mam nadzieję że też wróci :)

Witam.

Osoby zainteresowane otrzymaniem wejściówek na Targi Targbud 2012 Katowice w dniach 13-15.04 proszę o kontakt na priva.

Co do targów to w Poznaniu będą "Instalacje" 23-26 kwietnia. Byłem dwa lata temu - bardzo dobre i duże targi branżowe. Przy okazji również "Kominki" w tym samym terminie jak ktoś chce sobie pooglądać.

Ta z Twojego linka to chyba jest nie Tri a S bo wydajność leci na łeb na szyję w miarę spadku temperatury. Rozumiem, że w wersji Alfea Tri Duo parametry są podobne jak w przypadku "zwykłej" Alfea Tri? Podobałoby mi się mieć w kotłowni takie jedno ładne urządzenie zamiast osobnego zbiornika i jednostki wewnętrznej.

Co powiecie na temat tej pompy. Koledze taką zaproponowano.

Pompa ciepła powietrze-woda

serii Aquarea firmy Panasonic

model jedn. ZewnetrznaWH-UX09DE5 oraz jedn.Wewn. WH-SXF09D3E5

Dodatkowy moduł grzewczyelektryczny firmy Kospel EKCO LN2-12

To jest chyba T-cap 9kW. Też miałem ją kupić ale miki121 zaproponował podobną cenę za Atlantica Tri 11kW więc wybrałem Atlantica.

Rozumiem, że w wersji Alfea Tri Duo parametry są podobne jak w przypadku "zwykłej" Alfea Tri? Podobałoby mi się mieć w kotłowni takie jedno ładne urządzenie zamiast osobnego zbiornika i jednostki wewnętrznej.

Brałem pod uwagę to rozwiązania ale ma ninus:

- wyższa cena niż oddzielne elementy

- oficjalnie nie jest jeszcze sprzedawana w Polsce przez Atlantica

- największa wada - mały zasobnik CWU (chyba 170l).

Co powiecie na temat tej pompy. Koledze taką zaproponowano.

Pompa ciepła powietrze-woda

serii Aquarea firmy Panasonic

model jedn. ZewnetrznaWH-UX09DE5 oraz jedn.Wewn. WH-SXF09D3E5

Dodatkowy moduł grzewczyelektryczny firmy Kospel EKCO LN2-12

To jest przede wszystkim pompa jednofazowa, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Brałem pod uwagę to rozwiązania ale ma ninus:

- wyższa cena niż oddzielne elementy

- oficjalnie nie jest jeszcze sprzedawana w Polsce przez Atlantica

- największa wada - mały zasobnik CWU (chyba 170l).

Pewna firma ze Szczecina :) /link wyżej/ ma już duo w ofercie. Czyżby nieoficjalnie?

A zasobnik 190 litrów, czyli szału nie ma, podobne zbiorniki mają gruntówki. Więcej upchać się w "lodówce" nie da.

Ma opcję chłodzenia..

Jest to opcja dodatkowo płatna...

Kilku klientów w tym roku będzie miało zastosowane takie rozwiązanie w swoich domach...

Ja jestem jednym z tych klientów. Zobaczymy za kilka miesięcy ile to warte. Będzie pompa PW Atlantic 14kW. Jak na razie początek instalacji. Wszystko wygląda bardzo profesjonalnie i bezproblemowo. Miki ma coś takiego jak amerykański serwis, jak ktoś był w USA to wie o czym mówię. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Pewna firma ze Szczecina :) /link wyżej/ ma już duo w ofercie. Czyżby nieoficjalnie?

A zasobnik 190 litrów, czyli szału nie ma, podobne zbiorniki mają gruntówki. Więcej upchać się w "lodówce" nie da.

Może i nie ma szału, ale wydajność w specyfikacji 20 litrów ciepłej wody/minutę to powinno wystarczyć. A czy jest konieczność posiadania takiego np 300 litrowego zbiornika jeśli większość domowników preferuje prysznic jako formę oczyszczania ciała z brudów dnia? A taka lodówka mimo wszystko ładnie wygląda.

Faktycznie miałeś rację. A w trzech zdaniach, dlaczego 1-fazowa jest gorsza od 3-fazowej?

Niesymetryczne obciążenie faz, duży prąd rozruchu.

3fazowe mają też większy maksymalny pobór mocy przez sprężarkę, co by wskazywało, że będzie większa moc grzewcza przy niskich temperaturach, ale teraz teoretyzuję, musieli by się wypowiedzieć znawcy tematu.

Popatrz jeszcze na zwykłą pompę 9kW i różnice w parametrach 1f i 3f. Tak jakby to była przepaść technologiczna /charakterystyki grzewcze/.

Oficjalnie z zeszłorocznych wyprzedaży....

A ja już od jutra oficjalnie czekam tylko na nowe ceny :)