aleksus 07.04.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 wysylalem zapyania o konkretne modele w przedziale 7-9 kw bo takie mnie interesuja.Prawie kazda odpisala(oprucz abatronic) wola wyslac gdzies za granice niz byc bardziej konkurencyjni w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 wysylalem zapyania o konkretne modele w przedziale 7-9 kw bo takie mnie interesuja.Prawie kazda odpisala(oprucz abatronic) wola wyslac gdzies za granice niz byc bardziej konkurencyjni w PL Za granicą? Polski? UE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Na poprzedniej stronie było , ale co tam jeszcze raz : link do pompki Z drugiej strony. Czy warto dopłacać 3k do polskiej 3-letniej gwarancji? Potem i tak będziesz naprawiać na własny koszt. 3 tysiące to 40% pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 07.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 ale gdzie moge kupic polska pompe za 8-9 tys zl a nawet 10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.04.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 ale gdzie moge kupic polska pompe za 8-9 tys zl a nawet 10 tys 3k więcej, chińczyk, niestety ze zdjęć monoblock. http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrzna-meeting-12-kw-promocja-i2257309445.html Gdzieś tu na forum jest temat o tanich pompach. Niestety nikt nie przedstawił osiągów po ostatniej zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 07.04.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 ale ja szukam pompy typu split Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.04.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) ale ja szukam pompy typu split Ja także. Jeśli jesteś pewien dostawcy, można ryzykować. TYLKO powinni się w tej kwestii wypowiedzieć znawcy pomp. Mam do czynienia trochę z elektroniką z jednej z dziedzin, tu to wygląda tak, że to co ma działać, to w przeciągu 4-5 lat wytrzyma, po tym okresie to zazwyczaj jest nieśmiertelne. Niestety ryzyko jest duże. Mimo prosiłbym o opinię znawców. Pompa z linku z Chin ma wymiennik płytowy. Co dziś nie jest chińskie? Jedna fabryka klepie dla różnych producentów. Jeśli coś jest po za normą u jednych, biorą to inni dla których towar mieści się w widełkach. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.04.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 znawcy pomp sie tutaj niewypowiedza, a jak juz to negatywnie ... nawet jak sprzedaja to samo, ale w innym opakowaniu ... poprostu im sie to nie opłaca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.04.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ale ja szukam pompy typu split Proszę bardzo: http://allegro.pl/pompa-ciepla-avh-24v1d-10kw-inverter-split-f-vat-i2202014275.html Chinol do kupienia w Polsce, od ręki i 24mc gwarancji.Widziałem to cudo na żywo ale sprzedawca sam odradzał zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie dziwię się tylko do -15 i te COP =2 przy -15 też mocno wątpliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ponizej cos co ma pomoc uzytkownikowi PC ( w tym wypadku Atlantic ) ustawic parametry krzywej grzewczej w zaleznosci od odczucia temp. Patrzylem na te 'twarzki' z 30 min. i powiem szczerze, NIE WIEM co poeta mial na mysli komu to nie pokazuje, nikt nie jest w stanie czegos sensownego powiedziec ... odczucia jesli jest cieplo I ( tam jest wlasnie I - & w wersji angielskiej ) jelsi jest zimno ... to albo jest cieplo albo jest zimno a np w pozycji nr 7 od gory jest dobrze I jest zimno ale obie 'twarzki' spocone, heheh ... Stawiam dobra flaszke temu, ktory rozwikla ten facjatowy kalambur i przedstawi tok myslenia tworcy Howgh ! http://images37.fotosik.pl/1450/0c136313f760bc8dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 np tu jeżeli dobrze zrozumialem wysyłka gratis alibaba na aukcji pisze że od 5 do 18kw ale model YHR-9BEF więc wnioskuje że 9kW, -25*C itd , zero konkretów ... Z VAT`em +4%cła ~7300PLN Co o niej myślicie ? Może wysłać meila z zapytaniem o dokładną specyfikacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.04.2012 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Rzeczywiście w pierwszej kolumnie jest zły opis w tytule .Powinno być wysokie temperatury zewnętrzne (około 10 *C)Druga kolumnia to niskie temperatury około -10*CNp jeżeli przy -10 *C jest za zimno(w pomieszczeniu) to nie zmieniać parametru 721 a zmień parametr 720 na +Jeżeli jest zimo (w pomieszczeniu) przy +10 C(na dworze)zmień parametr 721 na + a nie zmieniaj 720Weź wykres a zrozumiesz .Jak jest zimo na dworze to zmieniasz nachylenie ,a jak jest ciepło to przesuwasz krzywą (góra-duł)Oczywiście najpierw ustawiasz temperaturę żądana w pomieszczeniu np 22 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ponizej cos co ma pomoc uzytkownikowi PC ( w tym wypadku Atlantic ) ustawic parametry krzywej grzewczej w zaleznosci od odczucia temp. Patrzylem na te 'twarzki' z 30 min. i powiem szczerze, NIE WIEM co poeta mial na mysli komu to nie pokazuje, nikt nie jest w stanie czegos sensownego powiedziec ... odczucia jesli jest cieplo I ( tam jest wlasnie I - & w wersji angielskiej ) jelsi jest zimno ... to albo jest cieplo albo jest zimno a np w pozycji nr 7 od gory jest dobrze I jest zimno ale obie 'twarzki' spocone, heheh ... Stawiam dobra flaszke temu, ktory rozwikla ten facjatowy kalambur i przedstawi tok myslenia tworcy Howgh ! http://images37.fotosik.pl/1450/0c136313f760bc8dm.jpg Ja od siebie dołożę jeszcze jedną flaszkę Kreatywność ludzka jest bardzo wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Rzeczywiście w pierwszej kolumnie jest zły opis w tytule .Powinno być wysokie temperatury zewnętrzne (około 10 *C) Druga kolumnia to niskie temperatury około -10*C Np jeżeli przy -10 *C jest za zimno(w pomieszczeniu) to nie zmieniać parametru 721 a zmień parametr 720 na + Jeżeli jest zimo (w pomieszczeniu) przy +10 C(na dworze)zmień parametr 721 na + a nie zmieniaj 720 Weź wykres a zrozumiesz .Jak jest zimo na dworze to zmieniasz nachylenie ,a jak jest ciepło to przesuwasz krzywą (góra-duł) Oczywiście najpierw ustawiasz temperaturę żądana w pomieszczeniu np 22 C Kolega ma rację ale te kalambury obrazkowe miały pomóc potencjalnemu kowalskiemu bez wykresu skorygować pracę pompy a nie szukać w wykresach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Może wysłać meila z zapytaniem o dokładną specyfikacje? Już wysłałem dodatkowo zapytalem czy da rade wysłać razem z pompą części zamienne . Co się najczęściej psuje w takich pompach (EVI DC), albo inaczej co najwięcej kosztuje ? Albo gdzie można znaleźć/kupić serwisówkę (schemat elektryczny,elektroniczny,hydro.) do podobnej pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Już wysłałem dodatkowo zapytalem czy da rade wysłać razem z pompą części zamienne . Co się najczęściej psuje w takich pompach (EVI DC), albo inaczej co najwięcej kosztuje ? Albo gdzie można znaleźć/kupić serwisówkę (schemat elektryczny,elektroniczny,hydro.) do podobnej pompy ? No i dtr-ki dla niej z parametrami pracy pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem co na to fachowcy ale ja mając wybór: chinol o nieznanych parametrach za 7-8tys + części + realnie brak gwaracji wolałbym kupić np. Panasonica, którego na aledrogo można wyrwać za trochę ponad 15kzł (9 kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem co na to fachowcy ale ja mając wybór: chinol o nieznanych parametrach za 7-8tys + części + realnie brak gwaracji wolałbym kupić np. Panasonica, którego na aledrogo można wyrwać za trochę ponad 15kzł (9 kW). Albo parę złotych więcej Atlantica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) No i dtr-ki dla niej z parametrami pracy pompy ciepła... teszszszsz to są rozważania teoretyczne które nic nie kosztują, mnie tylko ciekawi jak faktycznie sprawuje się taka (EVI DC) pompa przy -25*C, -15*C i jakie są faktyczne rachunki za prąd zakładając jedną taryfę - ALE FAKTYCZNE, rachunki kolegów z pompami ciecz-ciecz widziałem , ale żadnych powietrze- ciecz poza zubadanem koleżanki Ana-76 który dla mnie jest poprostu za drogi. Kupić urządzenie a potem płakać i grzać w śmieciuchu , albo za 3 lata kupować po gwarancji nową sprężarkę mi się nie uśmiecha - to nie laptop że po gwarancji albo naprawiaj płyte główną albo kup nowy - koszty są dużo wyższe, nawet jak za chinczyka 7300PLN w tej cenie jest piec na groch ("prawie" bezobsługowy), koszty ekspolatacji trochę niższe - fakt dochodzi komin ale stawiam go sam więc cena tylko za materiał (max 3200PLN z obróbką) Chcę uzyskać pełen obraz - koszty kompletnego urządzenia(bez montażu) | ekspolatacji | serwisu(właściwie części bo myślę że dam rade, naprawiam trochę bardziej skomplikowane urządzenia a do mnie i tak serwis w zimie nie dojedzie ) Nie wiem co na to fachowcy ale ja mając wybór: chinol o nieznanych parametrach za 7-8tys + części + realnie brak gwaracji wolałbym kupić np. Panasonica, którego na aledrogo można wyrwać za trochę ponad 15kzł (9 kW). Dla mnie lepiej kupic dwa chińczyki (za dwa pewnie jakiś rabat będzie) , nawet bez rabatu - 14600PLN Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts