Magnolia18 08.04.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Rzeczywiście w pierwszej kolumnie jest zły opis w tytule .Powinno być wysokie temperatury zewnętrzne (około 10 *C) Druga kolumnia to niskie temperatury około -10*C Np jeżeli przy -10 *C jest za zimno(w pomieszczeniu) to nie zmieniać parametru 721 a zmień parametr 720 na + Jeżeli jest zimo (w pomieszczeniu) przy +10 C(na dworze)zmień parametr 721 na + a nie zmieniaj 720 Weź wykres a zrozumiesz .Jak jest zimo na dworze to zmieniasz nachylenie ,a jak jest ciepło to przesuwasz krzywą (góra-duł) Oczywiście najpierw ustawiasz temperaturę żądana w pomieszczeniu np 22 C ni huhu, albo jestem tepy albo jednak zle cos wywnioskowales ... jesli jest zimno w domu i na dworze zimno wystepuje w 3 przypadkach w konfiguracji ( w powiazaniu z parametrem JESLI jest Dobrze ) i mam 3 mozliwosci zmian. ALE ... skad u licha mam wiedziec, ze teraz jest mi zimno gdy zimno na dworze ALE MOZE mi byc dobrze badz cieplo GDY na dworze BEDZIE cieplo ??? Wynika, ze musialbym prowadzic 'dziennik' odczuc jak mi BYLO gdy bylo +10 a teraz jest -10 i dzis mi jest inaczej ... poza tym na chu...steczke mi takie twarzki, gdy np. przez dlugi okres bedzie srednio ( ni zimno ni cieplo ) na dworze ... Obecnei jest 0' ( zero za oknem ) czyli ani tak ani siak i gdyby mi bylo zimno/cieplo to co mialbym zrobic ? przeciez nie wiem jak mi bedzie GDY bedzie +/-10' Troche namieszalem ale naprawde JA jestem glupi od tych twarzek Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.04.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 A automatyczne ustalanie krzywej grzewczej nie zadziałało? Jeżeli w domu jest termostat a na zewnątrz pogodówka to nie ma wg możliwości by w domu było za ciepło... Co najwyżej za zimno jeżeli jest ustalona zbyt niska krzywa i ogrzewanie nie jest wstanie nagrzać wnętrza do zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 A automatyczne ustalanie krzywej grzewczej nie zadziałało? Jeżeli w domu jest termostat a na zewnątrz pogodówka to nie ma wg możliwości by w domu było za ciepło... Co najwyżej za zimno jeżeli jest ustalona zbyt niska krzywa i ogrzewanie nie jest wstanie nagrzać wnętrza do zadanej temperatury. rzecz w tym, ze intryguja a zarazem irytuja mnie te 'twarzki' ... cos chciano w ten sposob przekazac i skreca mnie z ciekawosci tok myslenia tego jegomoscia, ktory stworzyl te zagadke ... jest cieplo ale jest mi zimno i jest zimno ale 'twarzka' spocona ... bez zapisow w 'twarzkowym dzienniku' nic nie poradzisz :| ... czasopozeracz kolejny ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) ni huhu, albo jestem tepy albo jednak zle cos wywnioskowales ... jesli jest zimno w domu i na dworze zimno wystepuje w 3 przypadkach w konfiguracji ( w powiazaniu z parametrem JESLI jest Dobrze ) i mam 3 mozliwosci zmian. ALE ... skad u licha mam wiedziec, ze teraz jest mi zimno gdy zimno na dworze ALE MOZE mi byc dobrze badz cieplo GDY na dworze BEDZIE cieplo ??? Wynika, ze musialbym prowadzic 'dziennik' odczuc jak mi BYLO gdy bylo +10 a teraz jest -10 i dzis mi jest inaczej ... poza tym na chu...steczke mi takie twarzki, gdy np. przez dlugi okres bedzie srednio ( ni zimno ni cieplo ) na dworze ... Obecnei jest 0' ( zero za oknem ) czyli ani tak ani siak i gdyby mi bylo zimno/cieplo to co mialbym zrobic ? przeciez nie wiem jak mi bedzie GDY bedzie +/-10' Troche namieszalem ale naprawde JA jestem glupi od tych twarzek Buźki są proste - dwie kolumny pierwsza - temperatura w domu: dobrze -temp jest taka jak zadana, zimno - temperatura jest niższa jak zadana, ciepło - temp wyższa jak zadana; druga kolumna to Twoje odczucia czy przy temp zadanej w domu jest Ci zimno , ciepło czy w sam raz , w zależności od tego czy temp w domu jest taka jak zadana, niższa, wyższa i tego co czujesz korygujesz odpowiednio "kręciąłkiem" Wyjaśniłem ? Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 08.04.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tak jak zawsze:no: Lepiej parę złotych dołożyć --- eeee 8 tys a atlantic 18 tys.To pare złotych nigdy się nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tak jak zawsze:no: Lepiej parę złotych dołożyć --- eeee 8 tys a atlantic 18 tys.To pare złotych nigdy się nie zwróci Zwróci się i to szybko... Zobaczysz po jakimś czasie jak ci się wysypie urządzenie i wezwiesz serwis jakikolwiek i przyjdzie kupić sprężarkę Albo zobaczysz jak się zachowa pompa przy - 15 stopniach na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Co ile wysypuje sie sprężarka w pompach atlantic | panasonic | inych >= 15000PLN ? Jak wygląda COP pomp >= 15000PLN przy -25*C , -20*C, -15*C ?Jakie są koszty prądu w jednej taryfie na cały sezon w domku ~150m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jakie są koszty prądu w jednej taryfie na cały sezon w domku ~150m2 ? Zgadnij, od czego to zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.04.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Co ile wysypuje sie sprężarka w pompach atlantic | panasonic | inych >= 15000PLN ? Słyszałem, że trwałość markowej sprężarki to około 100tys. godzin pracy Jak wygląda COP pomp >= 15000PLN przy -25*C , -20*C, -15*C ? Dla Atlantica Tri zawsze powyżej 2.0 dla pracy z podłogówką. Może miki121 wystawisz gdzieś DTR dla "wątpiących"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Słyszałem, że trwałość markowej sprężarki to około 100tys. godzin pracy Dla Atlantica Tri zawsze powyżej 2.0 dla pracy z podłogówką. Może miki121 wystawisz gdzieś DTR dla "wątpiących"? Jutro wrzucę na http://www.rekuperatory.co dla wszystkich pomp dtr-ki wraz z instrukcjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Słyszałem, że trwałość markowej sprężarki to około 100tys. godzin pracy Dla Atlantica Tri zawsze powyżej 2.0 dla pracy z podłogówką. Może miki121 wystawisz gdzieś DTR dla "wątpiących"? No już wrzuciłem na http://www... W zakładce do pobrania ... link poniżej: http://rekuperatory.co/pompy-ciep%C5%82a-atlantic-alfea---w-trakcie-budowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.04.2012 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 . ALE ... skad u licha mam wiedziec, ze teraz jest mi zimno gdy zimno na dworze ALE MOZE mi byc dobrze badz cieplo GDY na dworze BEDZIE cieplo ??? Wynika, ze musialbym prowadzic 'dziennik' odczuc jak mi BYLO gdy bylo +10 a teraz jest -10 i dzis mi jest inaczej ... poza tym na chu...steczke mi takie twarzki, gdy np. przez dlugi okres bedzie srednio ( ni zimno ni cieplo ) na dworze ) Ale nikt ci nie powie kiedy jest ci ciepło a kiedy zimno.A jak jest 0 to modyfikuj dw parametry . Poztaraj się zrozumieć ideę krzywej grzania .jak na dworze jest ciepło to zmiana nachylenia krzywej nieiwele zmienia . Więć wtdy trzeba ją podnosić lub opuszczać .Jak jest zimno to kąt nachylenia staje się istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) @Atruro72 przy jakiej pompie dasz gwarancje że COP bedzie na poziomie 3 przy -20*C ? Na Śląsku to ja w marcu w krótkim rękawku biegałem... spróbuj tak pod Giewontem OZC już dawno policzyłem początek 2011r... Nie raz i nie dwa razy i ciągle licze dla różnych scenarujszy..., może nie profesjonalnie ale dlatego przyjmuję 50W/m2 - do podłogówki skorzystam z usług kolegi z forum. Chcę mieć obraz całości ...dalej nie doczekałem się rachunków z prąd w I taryfie i pompie p-w poza zubadanem (Ana-76 podejście do użytkownika całkiem w pożądku ) za cały sezon. Mam dużo sprzetu który pobiera wiecej niż 4kW i musi pracować przez cały dzień - przecież nie mogę pracować tylko po 21:00 albo miedzy 13-15:00 ... Wyśmiewać się bez konkretów każdy potrafi - szczególnie sprzedawca pomp albo jego "śfagier" Biorąc cenę prądu w I taryfie 0,6zł/kWh i COP3 zużycie prądu za sezon grzewczy dla domku 150m2 będzie: 1.Przy zapotrzebowaniu na ciepło 40kWh/m2/rok=1200zł 2.Przy zapotrzebowaniu na ciepło "normowym" ok.90kWh/m2/rok=2700zł Ale to tak z doświadczenia czy z fusów kolega podał ? Ja nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła , może nawet kupię chinczyka albo "markowego" w "normalnej" cenie ale "zachcianek" i "PoBożnych życzeń" nie zcierpie ... Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 @Atruro72 przy jakiej pompie dasz gwarancje że COP bedzie na poziomie 3 przy -20*C ? Na Śląsku to ja w marcu w krótkim rękawku biegałem... spróbuj tak pod Giewontem OZC już dawno policzyłem początek 2011r... Nie raz i nie dwa razy i ciągle licze dla różnych scenarujszy..., może nie profesjonalnie ale dlatego przyjmuję 50W/m2 - do podłogówki skorzystam z usług kolegi z forum. Chcę mieć obraz całości ...dalej nie doczekałem się rachunków z prąd w I taryfie i pompie p-w poza zubadanem (Ana-76 podejście do użytkownika całkiem w pożądku ) za cały sezon. Mam dużo sprzetu który pobiera wiecej niż 4kW i musi pracować przez cały dzień - przecież nie mogę pracować tylko po 21:00 albo miedzy 13-15:00 ... Wyśmiewać się bez konkretów każdy potrafi - szczególnie sprzedawca pomp albo jego "śfagier" Ale to tak z doświadczenia czy z fusów kolega podał ? Ja nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła , może nawet kupię chinczyka albo "markowego" w "normalnej" cenie ale "zachcianek" i "PoBożnych życzeń" nie zcierpie ... Te kwoty które podał Arturo nie są wyssane z palca tylko są blisko rzeczywistych kosztów które mogą się różnić od temperatury pomieszczenia w jakiej chcemy przebywać np + 20 albo + 23 i tutaj będzie różnica w kosztach eksploatacyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Takie pytanie,w projekcie masz wyliczone zapotrzebowanie domu na energię,czy myślisz,ze było to liczone z głowy lub z fusów czy wg konkretnych założeń co do budowy ? Widząc po tym co mam w moim, mogę jednoznacznie stwierdzić, że jest błędne. Biorę pod uwagę budowę zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 08.04.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 CUT Ale nic,kompletnie nic to Ci nie da ! Każdy dom jest inny,każdy dom ma inne zapotrzebowanie na ciepło,każdy będzie miał różne rachunki. CUT Takie pytanie,w projekcie masz wyliczone zapotrzebowanie domu na energię,czy myślisz,ze było to liczone z głowy lub z fusów czy wg konkretnych założeń co do budowy ? No właśnie chcę porównać ... O ile w przypadku znienawidzonego "wungla" nie ma "czarów" i zużycie wychodzi podobnie dla domków z podobnym zapotrzebowaniem na ciepło /m2 to w przypadku pomp ciepła P-W (nie ciecz-cziecz) "użytkownicy tychże zapdają się pod ziemię..." więc ciężko cokolwiek wyciągnąć ... "Każdy dom jest inny" ... Pozwolę się z tym nie zgodzić jeżeli powierzchnia ogrzewania jest zbliżona i zapotrzebowanie na ciepło na /m2 jest podobne + wentylacja to myśle że różnicę "robi" tylko strefa (V,IV,III itd) Co więcej trzeba wziąć pod uwagę ? No tak ..."robociznę" za komin (nie obrazisz się ?) Dlatego ja przyjmuje bezpieczy COP średnioroczny w powietrznej jako 2,5,myślę,że bez problemu taki osiągnę. Myślę że bezpieczny bedzie COP=2, chyba że więcej osób użytkujących pompy P-W (nie tylko Ana-76) poda FAKTYCZNE koszty użtkowania takiej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Buźki są proste - dwie kolumny pierwsza - temperatura w domu: dobrze -temp jest taka jak zadana, zimno - temperatura jest niższa jak zadana, ciepło - temp wyższa jak zadana; druga kolumna to Twoje odczucia czy przy temp zadanej w domu jest Ci zimno , ciepło czy w sam raz , w zależności od tego czy temp w domu jest taka jak zadana, niższa, wyższa i tego co czujesz korygujesz odpowiednio "kręciąłkiem" Wyjaśniłem ? wlasnie, ze tak nie jest ... obie temp. odnosza sie do zewnetrznej, przynajmniej tak wynika z instrukcji niekoniecznie w jez. polskim poza tym, zauwaz, jesli 1 kolumna to zadana w domu i jest mi dobrze czy zimno to jak na zewnatrz zimno jednoczensie nie powinno mi sie twarzka pocic, a jest taka mozliwosc, rajt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ale nikt ci nie powie kiedy jest ci ciepło a kiedy zimno.A jak jest 0 to modyfikuj dw parametry . Poztaraj się zrozumieć ideę krzywej grzania .jak na dworze jest ciepło to zmiana nachylenia krzywej nieiwele zmienia . Więć wtdy trzeba ją podnosić lub opuszczać .Jak jest zimno to kąt nachylenia staje się istotne skoro mi nikt nie powie to dlaczego twarzki sugeruja ze mi dobrze badz zle ? wiem ze to moje odczucia, jasne i zrozumiale ale nie bardzo kumam jak sie to odnosci do tego ze DZIS zimno i mi zimno ( przykladowo ) ale jakby bylo cieplo to skad mam wiedziec JAK mi bedzie ? Tak czy owak, Zenon Nowak ... Podniesienie krzywej czyli pokretlo na + 'wpuszcza' mi cieplejsza wode na obieg = cieplej w domu, proste a co daje przesuniecie tej krzywej ? .. a twarzkoschemat i tak nie da mi zyc obiecalem sobie, ze tok myslenia tworcy musi byc mi znany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 No właśnie kolega adkwapniewski nie zgadnie,bo zastanawia się nad ekogroszkiem i nie wie,nie zdaje sobie sprawy,że zużycie prądu na c.o zależy od zapotrzebowania domu na ciepło Biorąc cenę prądu w I taryfie 0,6zł/kWh i COP3 zużycie prądu za sezon grzewczy dla domku 150m2 będzie: 1.Przy zapotrzebowaniu na ciepło 40kWh/m2/rok=1200zł 2.Przy zapotrzebowaniu na ciepło "normowym" ok.90kWh/m2/rok=2700zł Arturo zatem ile ja zabule ?? wg Twoich danych/wiedzy/na oko ? nie zebym sie czepial z ciekawosci pytam co mi zapodasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Arturo zatem ile ja zabule ?? wg Twoich danych/wiedzy/na oko ? nie zebym sie czepial z ciekawosci pytam co mi zapodasz no biorąc pod uwagę że masz zapotrzebowania jakieś 80w/m2 plus temperaturę powyżej 22 stopni i 5 osób na wannach bez żadnych oszczędności to dla Arturo z jednego twojego roku starczy na 4 lata u niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts