Magnolia18 08.04.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Mieszkam w Gminie Pawłowice. Oficjalnie dopłacają do kolektorów słonecznych. Czy coś więcej? Nie wiem. W ich gazecie nie ma takiej informacji. W urzędzie jeszcze nie pytałem. Mogę stwierdzić że gazeta wydawana przez Urząd Gminy ma charakter propagandowy jak z PRL. Jeśli coś by było w temacie, miałbym to dużymi literami na 1 stronie. 3% załatwi sprawę. Wejdę w PC. no wlasnie u mnie tez ze niby kolektory .. ale doczytalem i sie okazuje, ze kolektory + kotly na biomase no i .. PC przejdz sie badz zadzwon do wydzialu srodowiska ?? nie wiem jak sie to u Was zwie ale tam gdzie te kolektory dotuja i dopytaj a kreska BOŚ ... finalnych warunkow na 2012 nie znam, wiem jakie byly na 2011, czekam jak mowilem na tel. z BOŚ, ze moge podejsc bo znaja szczegoly, w 2011 bylo 75-90% kosztow finansowanych i koszt 3% rocznie. Zrobisz jak zrobisz ale jak to mawia moj znajomy, mlodsi juz nie bedziemy a wygoda bezcenna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 no wlasnie u mnie tez ze niby kolektory .. ale doczytalem i sie okazuje, ze kolektory + kotly na biomase no i .. PC przejdz sie badz zadzwon do wydzialu srodowiska ?? nie wiem jak sie to u Was zwie ale tam gdzie te kolektory dotuja i dopytaj a kreska BOŚ ... finalnych warunkow na 2012 nie znam, wiem jakie byly na 2011, czekam jak mowilem na tel. z BOŚ, ze moge podejsc bo znaja szczegoly, w 2011 bylo 75-90% kosztow finansowanych i koszt 3% rocznie. Zrobisz jak zrobisz ale jak to mawia moj znajomy, mlodsi juz nie bedziemy a wygoda bezcenna ! U mnie gmina żyje z kopalni. We wtorek będę niedaleko urzędu i chyba jednak podjadę dopytać. Wątpię. Znajoma od mojej żony montuje PC gruntową za 70k,nic nie wspominała o dotacjach z gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 link do strony naszego UM http://www.um.gliwice.pl/bip/index.php?id=25678/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 U mnie gmina żyje z kopalni. We wtorek będę niedaleko urzędu i chyba jednak podjadę dopytać. Wątpię. Znajoma od mojej żony montuje PC gruntową za 70k,nic nie wspominała o dotacjach z gminy. ja tez nie slyszalem, ze u nas jest. KOLEKTORY tylko, nawet po osiedlu latali ... jakos jak dzis, wieczorowa pora zaczalem zglebiac, grzebac i .. trafilem na ten wlasnie link ponizej ... poczytalem, podumalem, zadzwonilem i ... BINGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 09.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisałem średnioroczny a nie dla okresu grzewczego Jeśli chcesz grzać tylko jedną taryfą to COP sezonu grzewczego będzie wg mnie zdrowo ponad 2 i bliżej 3. Ale to nie COP jest najważniejszy...Dla mnie na poziomie 2 to i tak znaczy niskie rachunki,tym bardziej,że dom budowany jest pod grzanie z COP1 Ja nie z tych obrażalskich Jeżeli możesz to zapytaj Swojego instalatora czy udostepni z "INSTALLATION AND MAINTENANCE INSTRUCTIONS" pare podpunktów dla Twojej pompy może być na PW ja nie chcę tu robić "bur.lu" ani nikomu biznesów psuć , potrzebuje to dla mojej wiedzy (porównać "chinczyka z "krajowym"). Technical specifications : szczególnie "Delivered/suppiled power at -XX/YY*C", "noise","Compresor type" a i cena bez montażu + symulacja naprawy pompy po gwarcji (możliwe uszkodzenia i ceny napraw/części). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 09.04.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Magnolia18Jak rozumiem to inicjatywa regionalna a nie ogólnopolska? Dobrze rozumiem, że to dotacja do już wykonanej instalacji i w dodatku w formie konkretnej kwoty a nie dopłaty do odsetek kredytu (czyli nie jest to nabijanie kieszeni bankom ale faktycznie dotacja dla klienta)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 09.04.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeżeli możesz to zapytaj Swojego instalatora czy udostepni Przecież miki121 udostępnił na swoje stronie instrukcje i dtr-ki do Atlantic-ów. Znajdziesz tam potrzebne dane (poza kosztami napraw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.04.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Przecież miki121 udostępnił na swoje stronie instrukcje i dtr-ki do Atlantic-ów. Znajdziesz tam potrzebne dane (poza kosztami napraw). Właśnie jestem w trakcie organizowania nowego działu związanego z serwisem pomp ciepła i kosztami serwisowymi... Czekam za cenami części zamiennych do pomp ciepła: - Atlantic; - Daikin; - ME; - Wolf; - Buderus / IVT / Junkers; - Viessmann; - NIBE; Trochę to potrwa ale chcę to wszystko zebrać w jeden komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 09.04.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Siedzisz już trochę w PC... Możesz zdradzić jaka najkosztowniejsza awaria spotkała twoich klientów? Padł np. komuś kiedykolwiek kompresor w markowej PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.04.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Magnolia18 Jak rozumiem to inicjatywa regionalna a nie ogólnopolska? Dobrze rozumiem, że to dotacja do już wykonanej instalacji i w dodatku w formie konkretnej kwoty a nie dopłaty do odsetek kredytu (czyli nie jest to nabijanie kieszeni bankom ale faktycznie dotacja dla klienta)? Dokladnie, to konkretna dotacja dla inwestora przyznawana przez UM. Dotacja do istniejacego juz ogrzewania wykonanego max rok wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 U mnie dosyć często elektrownia wyłącza prąd na ułamek sekundy, do 10 razy na minute. Ponadto zdarza się że w przeciągu doby, prąd jest wyłączny na sekundę (krócej lub dłużej). Jak pompy radzą sobie w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Wklep swoje dane do arkusza kbab-a,na szybko wychodzą w miarę miarodajne dane dot.zapotrzebowania na ciepło: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=32 Drążąc temat. Cena miału węglowego. U mnie na kopalni cena to 560 złoty. Skąd w arkuszu tylko 330? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja nie patrzę się na porównanie źródeł ciepła bo jest to błędne,niedokładne i nic nam nie daje. Najważniejsze jest zapotrzebowanie domu na ciepło i to jest baza wyjściowa,od tej bazy możemy porównywać przez przeliczenie na kWh wg wydajności cieplnej danego źródła. Akurat liczyłem na odpowiedź twórcy arkusza. Tak jak pisałem wcześniej, sam przeliczam. Dopytywałeś instalatora o częste zaniki napięcia i ewentualne negatywne oddziaływanie na pompę? Napięcie także mam nierówne, waha się o 20V. Ale to akurat chyba nie ma znaczenia. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 U mnie dosyć często elektrownia wyłącza prąd na ułamek sekundy, do 10 razy na minute. Ponadto zdarza się że w przeciągu doby, prąd jest wyłączny na sekundę (krócej lub dłużej). Jak pompy radzą sobie w takiej sytuacji? A jak na to reaguje np komputer lub plazma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) A jak na to reaguje np komputer lub plazma??? W przypadku komputera zależy. Jeśli pod ups to spox. Markowy zasilacz podtrzyma do kilku mili sekund, zwykły powoduje wyłączenie komputera. Dodatkowo zasilacz chroni przed gwałtownym skokiem napięcia (markowy). TV mam, ale nie oglądam. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.04.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Z tabelami wydajności typu jak poniżej spotkałem się w przypadku renomowanych firm,w chińczykach nie widziałem tego. Moim zdaniem,wydajności w pompach powietrznych są podobne,różnice mogą być w dokładności i staranności wykonania,hałasu itp Ale głowny agument to gwarancja i instalator na telefon w przypadku jakiegoś problemu.Dajmy na to wyskoczy jakiś bład serwisowy w chinolu i rybka,nie będzie grzało i rybka.Po prostu nie ma serwisu,a jak ktoś będzie chciał przyjechać to wizyty szybko zredukują koszt zakupu [ATTACH=CONFIG]110676[/ATTACH] Tabele wydajności są ogólnodostępne w necie. DTR na stronie u mikiego: http://rekuperatory.co/pompy-ciep%C5%82a-atlantic-alfea---w-trakcie-budowy.html Wykresu u chińczyka nie ma , ale jest tabela - dostałem insturukcję dla instalatora. Części też wyślą jak będę chciał jednym transportem razem z pompą. Gwaranacja i serwisant na telefon dla mnie nie jest dla głównym argumentem. Nie będzie grzało -> sprawdzasz jaki "error" -> serwisówka i wio, a jak zero "errorów" to sterownik na stół pomiary i wio <- dla mnie mało istotne czy się uszkodzi czy nie (mam drugie źródło ciepła o wydajności większej jak pompa) Jakbyś mógł to rzuć ceną bez montażu na PW (twojej pompki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk-z-wiata/?AreaMaxMenu=120 Miał być inny ale taki bez poddasza będzie i oczywiście Alfea Duo z agregatem TRI 11 A no i chce zobaczyć po pierwszej zimie jak Twoja płyta będzie grzała Eryk ładny Tyle, że układ pomieszczeń nei pasował zbytnio do mojej działki i zdecydowałem się na indywidualny - ale na jego podstawie i w bardzo podobnej bryle. Też w coś takiego jak Tri11 bede celował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Szczerze to na płycie bym nie robił,chyba,ze warunki są mało odpowiednie,lub zależy nam na czasie to wtedy płyta ale z warstwą styro pod podłogówką. To dlaczego sam masz płytę i PCi, a biorąc pod uwagę ilość m3 betonu o jeszcze większej akumulacyjności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.04.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Akurat liczyłem na odpowiedź twórcy arkusza. Pełny dostęp do arkusza ma każdy kto trafi na ten link, zatem wszyscy mogą wstawić aktualną cenę nośnika ze swojego regionu, na dole są podobne arkusze (ark 11 do 15) - można porównać. Przypomnę link z krótką instrukcją do poszczególnych arkuszy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pełny dostęp do arkusza ma każdy kto trafi na ten link, zatem wszyscy mogą wstawić aktualną cenę nośnika ze swojego regionu, na dole są podobne arkusze (ark 11 do 15) - można porównać. Przypomnę link z krótką instrukcją do poszczególnych arkuszy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Dzięki. Tak jak pisałem wcześniej. Brak dopłat do pomp ciepła, gazu itp. Dopłaty tylko do kolektorów słonecznych z dwóch źródeł do 70% inwestycji. O szczegóły nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts