Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie dzisiaj rozmawiałem z Panią dyrektor oddziału operacyjnego BOŚ w sprawie kredytów na PC i jestem zadowolony :)

Najpóźniej w drugim tygodniu maja będę mógł przygotować wszystkie dokumenty do kredytu dla klienta i przygotowywać całą procedurę bankową wraz z klientem na jednym spotkaniu :)

Dodatkowo każda podpisana umowa zrealizowana pomiędzy Nami a BOŚ będzie premiowana dla klienta zwrotem 2% wartości całej inwestycji..

Może nie wiele ale wraz z upustem indywidualnym będzie to dodatkowe kilkaset złotych na inne wydatki :)

I bez tego jest duży zainteresowanie PC pw

To chyba te ceny oleju i fochy gazoli (minimum 9 miesięcy na załatwienie gazu). Mi pasuje

Odpalałem wczoraj Daikina HT Rewelacja .Ale próżnie i załadunek r410A inaczej niż zwykle .Można sobie narobić kłopotu .Nawet instrukcja wprowadza w błąd.

U mnie średnia za całość domu przy dwóch taryfach wyszła w roku 0,4zł za kWh. Na całość poszło koło 8000kWh za które zapłaciłem 3200zł. Gdybym miał jedną taryfę, to zapłacił bym o 1440zł więcej. No ale ja grzeję gruntową z niemal niezmiennym COP do -30*

Ta suma 3200 zł to za cały prąd ? za jaki okres grzewczy ?

Za wszystko, wedle rachunków. Od stycznia 2011 do stycznia 2012.

nie wiem jak to sie robi zeby wyszedl taki rachunek :(

u siebie place w lecie ok 250zl/m-c czyli ok 3000zl/rok bez ogrzewania

z kim bym nie rozmawial z moich znajomych rachunki maja od 200-300zl/m-c (pomijam tych co w domu tylko sypiaja)

QQQQ czy nie widzisz ,że wszyscy którym wychodzą takie rachunki mają coś wspólnego z pompami ? Nawet jak się do tego nie przyznają to po czasie wyjdzie - było takich przypadków na forum wiele.

Wymyślono nowe potrzeby i stworzono nowe produkty dodano marketing i ludzie łykają wynalazki i płacą po kilkadziesiąt tysięcy -pompy cieplą,reku , GWC i inne.Spory przemysł ,sporo ludzi i sporo pieniędzy.A mają nadzieję ,że się ten przemysł dopiero rozkręca

Uwielbiam wypowiedzi tomka132. Prawie w każdym temacie ma coś do powiedzenia. Czyli fachowiec:bye:. Ja co prawda na razie w bloku 100m2 ale za wszystkie media (prąd, gaz,ogrzewanie) płacę średnio 300 -320 zł miesięcznie. W nowym domu 170m2 mam zamiar dzięki nowym technologiom nie przekroczyć tej kwoty a może się uda coś uszczknąć.

Jeżeli masz gaz ziemny to inwestycja w pompę (jak dodatek do kotła) jest wg mnie bez sensu. Sam będę miał (jak miki121 dotrzyma tym razem terminu...) niedługo PC wpiętą razem z kotłem ale ja grzeję propanem więc pompa da duże oszczędności a poza tym mam nadzieję, że kocioł gazowy okaże się zbędnym dodatkiem i przejdzie na emeryturę.

Jeżeli masz gaz ziemny to inwestycja w pompę (jak dodatek do kotła) jest wg mnie bez sensu. Sam będę miał (jak miki121 dotrzyma tym razem terminu...) niedługo PC wpiętą razem z kotłem ale ja grzeję propanem więc pompa da duże oszczędności a poza tym mam nadzieję, że kocioł gazowy okaże się zbędnym dodatkiem i przejdzie na emeryturę.

Dotrzyma, dotrzyma :)

Dostałem potwierdzenie że pompa będzie u Ciebie w czwartek razem z Nami :)

Pozdrawiam

no wlasnie chce wykorzystac w miare wysoki COP i taryfe W2- zeby sie w niej zmiescic .....

no wlasnie chce wykorzystac w miare wysoki COP i taryfe W2- zeby sie w niej zmiescic .....

Gdybym był w twojej sytuacji to kupiłbym Ulricha 3,5kW (bo to "markowa chińszczyzna" albo raczej koreańszczyzna) i zasobnik z 2 wężownicami. Dolną podpiąć do PC napełnionej glikolem a górną używać do grzania kotłem lub zamiennie do "podkradania ciepła" na potrzeby CO. Wystarczy dorobić odpowiedni sterownik i zawory trójdrożne.