chcialbympompe 21.04.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 trzymam za słowo z tą relacją Mam robić zdjęcia? Nie wiem tylko czy ekipa Michała się zgodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.04.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 jeśli sa dobrzy to będzie dla nich tylko reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.04.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 jeśli sa dobrzy to będzie dla nich tylko reklama No to najpierw do fryzjera i stylisty a potem na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.04.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 jeśli sa dobrzy to będzie dla nich tylko reklama Wyrwałem swoich monterów z kilku firm Ekipa 40+ daje mi minimalnie 20 lat doświadczenia:) A większość z nich pracowało w firmach gdzie liczyła się kasa dla szefa a pracownicy byli traktowanie jak "robole". A szczerze mówiąc mogę ich wysyłać z zamkniętymi oczami i wiem że robota jest zrobiona dobrze i fachowo... Jeżeli człowiek traktuje drugiego jak partnera to tylko procentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 21.04.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witki. Ja znowu z problemem (jeśli to problem). Jeszcze się nie wprowadziliśmy więc nie jestem w stanie naszej pompy obcykać excelia tri 14kW. W domu jest ustawione 17C, było w budynku 17.5 jak przyjechałem więc pompa nie pracowała, ustawiłem temperaturę 21C, pompa ruszyła na 100% mocy. Na początku temperatura zasilania 20C powrotu 17,5C. Pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania na poziomie 40C. Po jakim czasie powinna pompa osiągnąć taką temperaturę w podłogówce. Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 No zawsze mogę tv wyrzucić W nowym domku będzie robić za grzejnik. Nic się nie zmarnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2012 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 W nowym domku będzie robić za grzejnik. Nic się nie zmarnuje Ma kolega oczywiście rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2012 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witki. Ja znowu z problemem (jeśli to problem). Jeszcze się nie wprowadziliśmy więc nie jestem w stanie naszej pompy obcykać excelia tri 14kW. Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody. Jakby tak celuje w ten model. Ale skąd wzięliście tyle rury? nawet u mnie jest mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witki. Ja znowu z problemem (jeśli to problem). Jeszcze się nie wprowadziliśmy więc nie jestem w stanie naszej pompy obcykać excelia tri 14kW. W domu jest ustawione 17C, było w budynku 17.5 jak przyjechałem więc pompa nie pracowała, ustawiłem temperaturę 21C, pompa ruszyła na 100% mocy. Na początku temperatura zasilania 20C powrotu 17,5C. Pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania na poziomie 40C. Po jakim czasie powinna pompa osiągnąć taką temperaturę w podłogówce. Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody. Zmień krzywą A czas ze dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 22.04.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Zmień krzywą A czas ze dwa dni ale mnie chodzi nie o osiągnięcie temperatury w domu tylko temperatury wody w podłogówce z 20C do 40C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ale mnie chodzi nie o osiągnięcie temperatury w domu tylko temperatury wody w podłogówce z 20C do 40C Dlaczego wyliczyła 40 przy tych parametrach. Trzeba zagrzać 20 m3 betony (szliczhty )z mocą 14 kW podczas oddawania ciepła przez szlichtę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 22.04.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dlaczego wyliczyła 40 przy tych parametrach. Trzeba zagrzać 20 m3 betony (szliczhty )z mocą 14 kW podczas oddawania ciepła przez szlichtę. do mnie @hydrauli prostym językiem pisz bo ja ciemna masa jestem pytam bo włączyłem z 17 na 20 w domu pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania 43C. Po 0,5h temperatura zasilania 28, po 1h 32C, po 1,5h od włączenia osiągneła 33 i ni hu hu więcej nie osiągała (ale musiałem wyjść i nie wiem jak dalej) ale temperatura powrotu była 23C ponad 10C różnicy. Mam podejrzenie, nie wiem czy uzasadnione że pompa jest niewydajna w 100% to znaczy nie osiąga chyba tych 14kW, bo przewody łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną były lekko tłuste (copodobno świadczy o wycieku czynnika chłodniczego). Nie chcę ferrować wyroków że jest nie tak coś, ale chcę mieć pewność. W przyszłym tygodniu będzie uruchamiana ciepła woda wtedy mam nadziej będe miał 100% pewności czy ona ogrzeje wodę w zbiorniku do np. 45C bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Z ciemnym masem to będzie trudno.Ale tak naprawdę ten wyciek jest niepokojący.W instrukcji masz wykres krzywej .Pooglądaj.Jeżeli masz podłogówkę to przu -20 powinna wyliczy około 40 CPrzy 0 * C około 30 CTAk jak ustawiłeś to ona pracuje na 100% nawet więcej niż 14 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.04.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Mam podejrzenie, nie wiem czy uzasadnione że pompa jest niewydajna w 100% to znaczy nie osiąga chyba tych 14kW, bo przewody łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną były lekko tłuste (copodobno świadczy o wycieku czynnika chłodniczego). nie wiem czy to nie efekt tego że pompa więcej nie jest w stanie podciągnąć temp wody w obiegu, bo tylko na tyle jej moc wystarcza. duże dT wskazuje że woda mocno wychładza się czyli budynek dużo pobiera ciepła. wg mnie temp wody się podniesie pow tej osiągniętej gdy temp w domu zacznie sie podnosić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 nie wiem czy to nie efekt tego że pompa więcej nie jest w stanie podciągnąć temp wody w obiegu, bo tylko na tyle jej moc wystarcza. duże dT wskazuje że woda mocno wychładza się czyli budynek dużo pobiera ciepła. wg mnie temp wody się podniesie pow tej osiągniętej gdy temp w domu zacznie sie podnosić.. Jak na powrocie zacznie rosnąć to i na zasilaniu wzrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 a dokładnie, a zacznie rosnąć jak się posadzka bardziej wygrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.04.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 nie wiem jak Wy to robicie że macie takie niskie rachunki za prąd bytowy... naprawdę... w bloku płaciliśmy 264zł teraz z wiadomych względów (więcej pomieszczeń) wychodzi jeszcze więcej ok 330zł. fakt nie oszczędzam, nie pilnuje godzin taniej taryfy żeby uprać, zmyć, ugotować, nie wiem... Fakt dużo nas w domu i dużo prądu zużywamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 nie wiem jak Wy to robicie że macie takie niskie rachunki za prąd bytowy... naprawdę... w bloku płaciliśmy 264zł teraz z wiadomych względów (więcej pomieszczeń) wychodzi jeszcze więcej ok 330zł. fakt nie oszczędzam, nie pilnuje godzin taniej taryfy żeby uprać, zmyć, ugotować, nie wiem... Fakt dużo nas w domu i dużo prądu zużywamy Racja ja mam za dwie osoby i 76m2 w bloku miesięcznie około 160zł. ale myślę że można by trochę zejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.04.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Już sam nie wiem. Chyba jestem za "głupi".Gadałem dziś z gościem od pomp ciepła, stwierdził że potrzebuję DODATKOWEGO źródła ciepła: tz albo gaz, albo minimum kominek. Ręce opadają. Najlepsze jest to, że PC PW do CO plus druga dodatkowa pompa powietrzna do CWU.W tym tygodniu mam mieć wycenę pompy powietrznej tylko do CO.AAA... Najlepsze co usłyszałem, poniżej -20* zabiją mnie rachunki za prąd gdyż wtedy włączają sie elektryczne grzałki.W zapytaniu podałem pompę 12KW powietrze woda.Podałem całą specyfikację mojego domu. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Weż atlantica tri 11 albo me zubadanka i nic cię nie zabije ale twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts