Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli sa dobrzy to będzie dla nich tylko reklama :)

Wyrwałem swoich monterów z kilku firm :)

Ekipa 40+ daje mi minimalnie 20 lat doświadczenia:)

A większość z nich pracowało w firmach gdzie liczyła się kasa dla szefa a pracownicy byli traktowanie jak "robole".

A szczerze mówiąc mogę ich wysyłać z zamkniętymi oczami i wiem że robota jest zrobiona dobrze i fachowo...

Jeżeli człowiek traktuje drugiego jak partnera to tylko procentuje :)

Witki.

Ja znowu z problemem (jeśli to problem).

Jeszcze się nie wprowadziliśmy więc nie jestem w stanie naszej pompy obcykać excelia tri 14kW.

W domu jest ustawione 17C, było w budynku 17.5 jak przyjechałem więc pompa nie pracowała, ustawiłem temperaturę 21C, pompa ruszyła na 100% mocy. Na początku temperatura zasilania 20C powrotu 17,5C. Pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania na poziomie 40C. Po jakim czasie powinna pompa osiągnąć taką temperaturę w podłogówce. Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody.

Witki.

Jeszcze się nie wprowadziliśmy więc nie jestem w stanie naszej pompy obcykać excelia tri 14kW.

Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody.

Jakby tak celuje w ten model. Ale skąd wzięliście tyle rury? nawet u mnie jest mniej.

Witki.

W domu jest ustawione 17C, było w budynku 17.5 jak przyjechałem więc pompa nie pracowała, ustawiłem temperaturę 21C, pompa ruszyła na 100% mocy. Na początku temperatura zasilania 20C powrotu 17,5C. Pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania na poziomie 40C. Po jakim czasie powinna pompa osiągnąć taką temperaturę w podłogówce. Mam 1900m rury fi 16, więc ok. 300 l wody.

Zmień krzywą

A czas ze dwa dni

Dlaczego wyliczyła 40 przy tych parametrach.

Trzeba zagrzać 20 m3 betony (szliczhty )z mocą 14 kW podczas oddawania ciepła przez szlichtę.

do mnie @hydrauli prostym językiem pisz bo ja ciemna masa jestem

pytam bo włączyłem z 17 na 20 w domu pompa sobie ustawiła temperaturę zasilania 43C. Po 0,5h temperatura zasilania 28, po 1h 32C, po 1,5h od włączenia osiągneła 33 i ni hu hu więcej nie osiągała (ale musiałem wyjść i nie wiem jak dalej) ale temperatura powrotu była 23C ponad 10C różnicy. Mam podejrzenie, nie wiem czy uzasadnione że pompa jest niewydajna w 100% to znaczy nie osiąga chyba tych 14kW, bo przewody łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną były lekko tłuste (copodobno świadczy o wycieku czynnika chłodniczego). Nie chcę ferrować wyroków że jest nie tak coś, ale chcę mieć pewność. W przyszłym tygodniu będzie uruchamiana ciepła woda wtedy mam nadziej będe miał 100% pewności czy ona ogrzeje wodę w zbiorniku do np. 45C bez problemu.

Mam podejrzenie, nie wiem czy uzasadnione że pompa jest niewydajna w 100% to znaczy nie osiąga chyba tych 14kW, bo przewody łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną były lekko tłuste (copodobno świadczy o wycieku czynnika chłodniczego).

nie wiem czy to nie efekt tego że pompa więcej nie jest w stanie podciągnąć temp wody w obiegu, bo tylko na tyle jej moc wystarcza. duże dT wskazuje że woda mocno wychładza się czyli budynek dużo pobiera ciepła. wg mnie temp wody się podniesie pow tej osiągniętej gdy temp w domu zacznie sie podnosić..

nie wiem czy to nie efekt tego że pompa więcej nie jest w stanie podciągnąć temp wody w obiegu, bo tylko na tyle jej moc wystarcza. duże dT wskazuje że woda mocno wychładza się czyli budynek dużo pobiera ciepła. wg mnie temp wody się podniesie pow tej osiągniętej gdy temp w domu zacznie sie podnosić..

Jak na powrocie zacznie rosnąć to i na zasilaniu wzrośnie

nie wiem jak Wy to robicie że macie takie niskie rachunki za prąd bytowy... naprawdę... w bloku płaciliśmy 264zł teraz z wiadomych względów (więcej pomieszczeń) wychodzi jeszcze więcej ok 330zł. fakt nie oszczędzam, nie pilnuje godzin taniej taryfy żeby uprać, zmyć, ugotować, nie wiem... Fakt dużo nas w domu i dużo prądu zużywamy :)

nie wiem jak Wy to robicie że macie takie niskie rachunki za prąd bytowy... naprawdę... w bloku płaciliśmy 264zł teraz z wiadomych względów (więcej pomieszczeń) wychodzi jeszcze więcej ok 330zł. fakt nie oszczędzam, nie pilnuje godzin taniej taryfy żeby uprać, zmyć, ugotować, nie wiem... Fakt dużo nas w domu i dużo prądu zużywamy :)

Racja ja mam za dwie osoby i 76m2 w bloku miesięcznie około 160zł. ale myślę że można by trochę zejść :)

Już sam nie wiem. Chyba jestem za "głupi".

Gadałem dziś z gościem od pomp ciepła, stwierdził że potrzebuję DODATKOWEGO źródła ciepła: tz albo gaz, albo minimum kominek. Ręce opadają. Najlepsze jest to, że PC PW do CO plus druga dodatkowa pompa powietrzna do CWU.

W tym tygodniu mam mieć wycenę pompy powietrznej tylko do CO.

AAA... Najlepsze co usłyszałem, poniżej -20* zabiją mnie rachunki za prąd gdyż wtedy włączają sie elektryczne grzałki.

W zapytaniu podałem pompę 12KW powietrze woda.

Podałem całą specyfikację mojego domu.

Edytowane przez klaudiusz_x