lujski 23.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ano włączaja(najczesciej, bo pompa moze dzialac nadal, ale juz bedzie miala taka mala wydajnosc ze sie grzalki wlacza), ja zakladam ze w sezonie grzewczym bedzie taki zimny miesiac .. policz ile Cie to wyjdzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Najlepsze co usłyszałem, poniżej -20* zabiją mnie rachunki za prąd gdyż wtedy włączają sie elektryczne grzałki. Mogłeś mu powiedzieć,że są goście którzy grzeją tylko prądem(grzałkami,kablami) i rachunki ich nie zabijają Nie wiem czemu aż tak boicie się grzać samymi grzałkami Jakiś amator z tego doradcy,pewnie on z tych,którzy uważają,że tylko pompa ciepła wpływa na niskie rachunki za c.o Ty w swoim domu nie musisz przejmować się włączanymi grzałkami. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Przyjmijmy że mamy zapotrzebowanie 8kW dobieramy pompę o mocy 11kW TRI 11 która przy -20 ma moc około 10,20kW i COP na poziomie 2,09 i grzałka się nie załączy jeszcze Z opomiarowanych dwa lata temu dwóch TRI11 wynika że przy -25 ma moc około 9,15kW i COP na poziomie 1,84 ale więc nadal powyżej zapotrzebowania. Jeden z użytkowników zaobserwował że grzałka się odpaliła w jego przypadku przy - 28 ale raptem na ostatnią zimę przez niecałe 21 godzin Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 23.04.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 nie wiem jak Wy to robicie że macie takie niskie rachunki za prąd bytowy... naprawdę... w bloku płaciliśmy 264zł teraz z wiadomych względów (więcej pomieszczeń) wychodzi jeszcze więcej ok 330zł. fakt nie oszczędzam, nie pilnuje godzin taniej taryfy żeby uprać, zmyć, ugotować, nie wiem... Fakt dużo nas w domu i dużo prądu zużywamy Ana 10h ich nie ma, 10h spia a pozostale 4h .. tez spia ale teraz powaznie Ty siedzisz praktycznie caly czas w domu, podobnie jak i u mnie, caly czas ktos jest, graja TV, sie gotuje, pierze etc. bez patrzenia na taryfy ... to raz . dwa, patrzac pewnie na koncowy wynik ekonomiczny zatracaja sie i tna jak tylko moga ... wiem wiem, zaraz bedzie stado oburzonych od razu WAM odpowiem jak nie ciagniecie ze slupa to albo WAS nie ma w ogole w domu albo NIE uzywacie pradu i prosze mi nie pociskac kitow. Matematyka to taka wredna zaraza, jest TYLKO jedna i wg tejze wszystko da sie policzyc Poznizej pisze Miki, 160pln, 2 osoby, 76m2 i za dnia praktycznie go nie ma ( tak mysle z uwagi na specyfike Jego pracy ), wywolana Ana 330pln ... patrzac na moj rachunek sadze, ze realne liczby ... aczkolwiek, Ana 330 prad a nieco ponad 4K pln lacznie z ME ... hmm hmm i raz jeszcze hmm Moja buda stara, grzejniki, temp. palmiarniane, CWU grzane 24h bo tylko ON wie kiedy komu sie spodoba moczyc zatem nie moge sie rownac do Twoich warunkow nie mniej jednak obecnie za kwiecien juz mam 600 na liczniku ( PCi only ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.04.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 600zł czy 600kWh za te 3 tygodnie? Bo jeżeli 600zł to dużo biorąc pod uwagę, że na dworze cały czas na plusie... Fakt, że ty masz "specyficzne warunki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.04.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 AAA... Najlepsze co usłyszałem, poniżej -20* zabiją mnie rachunki za prąd gdyż wtedy włączają sie elektryczne grzałki. W zapytaniu podałem pompę 12KW powietrze woda. Podałem całą specyfikację mojego domu. przy takim ociepleniu nic cie nie zabije, a na pewno rachunki za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 24.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 600zł czy 600kWh za te 3 tygodnie? Bo jeżeli 600zł to dużo biorąc pod uwagę, że na dworze cały czas na plusie... Fakt, że ty masz "specyficzne warunki". byly i minusy noca a i w poblizu zera za dnia. wiekszosc grzania lece w drogiej taryfie, poza tym 2-3 dni typowo testowe z duzym zuzyciem ... wyjde na kosztach jak za groszek a CWU grzalem pradem. Jestem natenczas na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 24.04.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 jeżeli większość grzania lecisz w drogiej, do tego nei stosujesz sie do taryfy to nie lepiej będzie wziąć całodobówkę? Wg mnie zapłacisz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 24.04.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 jeżeli większość grzania lecisz w drogiej, do tego nei stosujesz sie do taryfy to nie lepiej będzie wziąć całodobówkę? Wg mnie zapłacisz mniej. na razie nie zmieniam, koszty wymiany licznika, latanie etc. ... Tauron ma wprowadzic promocje na PCi czekam co to ciekawego bedzie, moze tak jak w DE calkowicie inna taryfa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.04.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 byly i minusy noca a i w poblizu zera za dnia. wiekszosc grzania lece w drogiej taryfie, poza tym 2-3 dni typowo testowe z duzym zuzyciem ... wyjde na kosztach jak za groszek a CWU grzalem pradem. Jestem natenczas na TAK Jak widać to co wydaje się dużą kwotą może się okazać niewielką. Wszystko zależy do czego ją porównamy. Skoro grzanie groszkiem kosztowało Ciebie porównywalne pieniądze to faktycznie efekt pracy PC w dodatku z grzejnikami należy uznać za rewelacyjny wynik. Mam nadzieję, że niedługo też będę się mógł pochwalić rewelacyjnym wynikiem (ale te 600 to w moim przypadku mam nadzieję mieć w zimie a nie wiosną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 24.04.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) WitamW większości pomp typu powietrze-woda czy będzie to zwykły prosty układ chłodniczy czy system tzw EVI ( schłodzenie gazu + doprężenie itp. ) w każdym typie, grzałki wspomagające CO zazwyczaj startują już od -7C ..-10C, głównie dla podstawowej funkcji, ale też w trakcie cykli rozmrażania parownika.Podczas rozmrażania parownika pompa ciepła odbiera ciepło z wody CO i gdyby grzałka tego cyklu nie wspomagała to po pewnym czasie wystąpiła by spora utrata ciepła w CO. Dla obecnie dostępnych gazów freonowych typu R410A, R417A, R407C czy a 134 temperaturą graniczną rozprężenia jest od -25 C do -30C, więc temperaturą końcową pracy pomp tego typu jest ok. -20C..-25C. I nic więcej. W takich temperaturach zew. COP dla w/w typów układów gazowych oraz zastosowania w/w gazów dochodzi do 1,8.., a nawet 1. Pomijamy oczywiście gaz R22, najlepszy czynnik wszechczasów, jak okreslają go fachowcy. Patrząc na powyższe grzałka el. musi wystartować wcześniej niz tu podają Panowie, praw fizyki nie oszukamy.Exotherm Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez E*x**M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.04.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) grzałki wspomagające CO zazwyczaj startują już od -7C ..-10C, Ciekawe, że niektórzy twierdzą, że do -28 ich PC działa bez grzałek... Zresztą jak mogą się załączyć grzałki w PC, która ich nie posiada (patrz koleżanka od Zubadana). Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez chcialbympompe Przekręciłem nazwę PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 24.04.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 skoro w pompie jest gaz R410 - to do jakich temp. minusowych bedzie ta pompa dzialac /??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 24.04.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Wszystko zalezy od typu układu gazowgo itp. Ale jeśli stosuje sie gaz R410A to skrajne niskie ciśnienie na parowniku wystąpi przy -28C ( patrz tabela odparowania ).Generalnie jeśli mamy temperature zew. np. -25C to R410A ma juz ok. -29C, czyli juz nie da rady odparowac i ma postać ciekłą. Trzeba pamietac, że scrolle rozlatuja się jeśłi bedą zalewane cieczą, a nie gazem.Exotherm Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez E*x**M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) przy takim ociepleniu nic cie nie zabije, a na pewno rachunki za ogrzewanie Wiem. Mogłeś mu powiedzieć,że są goście którzy grzeją tylko prądem(grzałkami,kablami) i rachunki ich nie zabijają Nie wiem czemu aż tak boicie się grzać samymi grzałkami Jakiś amator z tego doradcy,pewnie on z tych,którzy uważają,że tylko pompa ciepła wpływa na niskie rachunki za c.o Ty w swoim domu nie musisz przejmować się włączanymi grzałkami. Kto się boi? Według moich wyliczeń za ogrzewanie w nocnej taryfie nie powinienem przekroczyć 3k. Takie bajki jakie usłyszałem nie wywierają na mnie żadnego wþływu. Kiedy słyszę historie o tym, że się nie wypłacę, lub o tym, że potrzeba dwóch pomp, pomijam milczeniem i przytakuję. Nie mam siły i uporu by z tym walczyć. Jedyny sens, to poproszenie o przełożonego/szefa tej firmy, ale to i tak może nie odnieść skutku. Musiałbym wskoczyć na miejsce doradcy, lub w tym wypadku pracownika działu inwestycji. Specjalnie w info o moim domu pominąłem powierzchnie okien. O dziwo , nie dopytali. Z rzutów które przedstawiłem nie można tego doczytać. Nie interesowało go (pracownika) ustawienie domu według stron świata, powierzchnia balkonu i jego ocieplenie, wielkość komina, WM z reku itp. Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 W piątek na targach w Bielsku - Białej spotkałem klienta który trzy lata zamontował Atlantica Domek 120m2 bez reku bardzo dobrze ocieplony. Pan od października do marca za wodę i cwu zużył 1200 zł Więc jeżeli wszyscy handlowcy / sprzedawcy kłamią to czy klieńci też kłamią ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 24.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 W piątek na targach w Bielsku - Białej spotkałem klienta który trzy lata zamontował Atlantica Domek 120m2 bez reku bardzo dobrze ocieplony. Pan od października do marca za wodę i cwu zużył 1200 zł Więc jeżeli wszyscy handlowcy / sprzedawcy kłamią to czy klieńci też kłamią ??? No bo wiesz, jak to jest, wszyscy klienci są podstawiani (śmiech) Orientujesz się ile gościu ma styro na domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Ciekawe, że niektórzy twierdzą, że do -28 ich PC działa bez grzałek... Zresztą jak mogą się załączyć grzałki w PC, która ich nie posiada (patrz koleżanka od Zubadana). Obok czynnika R407C na rynku dostępna jest „blisko-azeotropowa” mieszanina oznaczona przez ASHRAE jako R410A. Znalazła ona obecnie szerokie zastosowanie, głównie w urządzeniach klimatyzacyjnych. Istotną jego cechą jest wyższa o prawie 50% w porównaniu z R22 wydajność chłodnicza, uzyskana jednak kosztem proporcjonalnego wzrostu ciśnienia w układzie. Analiza własności termodynamicznych obu czynników prowadzi do wniosku, że w warunkach wysokiej temperatury skraplania, mieszanina R410A wypada gorzej od R22 pod względem zużycia energii i współczynnika wydajności chłodniczej. Z drugiej strony, wysoka sprawność izentropowa uzyskiwana przez R410A w sprężarkach tłokowych i spiralnych sprawia, że w praktyce te różnice są mniejsze. Do zalet R410A należy zaliczyć wysokie współczynniki przejmowania ciepła w parownikach i skraplaczach, udowodnione eksperymentalnie i stwarzające korzystne warunki pracy wymienników. W zoptymalizowanym układzie napełnionym R410A możliwe jest nawet osiągnięcie lepszej efektywności niż z innymi czynnikami chłodniczymi. Wobec znikomego poślizgu temperaturowego (poniżej 0,2 K) zachowanie się tej mieszaniny w układzie i podczas prac serwisowych można uznać za zbliżone do jednorodnych czynników chłodniczych. Tolerancja materiałowa i współpraca z olejami są porównywalne do opisanych poprzednio mieszanin z grupy HFC. Trzeba jednak brać pod uwagę wyższe ciśnienie robocze R410A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 No bo wiesz, jak to jest, wszyscy klienci są podstawiani (śmiech) Orientujesz się ile gościu ma styro na domku? Według rozmowy 15cm a strop 30cm waty. Rodzina 2 + 1 przede wszystkim prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam W większości pomp typu powietrze-woda czy będzie to zwykły prosty układ chłodniczy czy system tzw EVI ( schłodzenie gazu + doprężenie itp. ) w każdym typie, grzałki wspomagające CO zazwyczaj startują już od -7C ..-10C, głównie dla podstawowej funkcji, ale też w trakcie cykli rozmrażania parownika. Podczas rozmrażania parownika pompa ciepła odbiera ciepło z wody CO i gdyby grzałka tego cyklu nie wspomagała to po pewnym czasie wystąpiła by spora utrata ciepła w CO. Dla obecnie dostępnych gazów freonowych typu R410A, R417A, R407C czy a 134 temperaturą graniczną rozprężenia jest od -25 C do -30C, więc temperaturą końcową pracy pomp tego typu jest ok. -20C..-25C. I nic więcej. W takich temperaturach zew. COP dla w/w typów układów gazowych oraz zastosowania w/w gazów dochodzi do 1,8.., a nawet 1. Pomijamy oczywiście gaz R22, najlepszy czynnik wszechczasów, jak okreslają go fachowcy. Patrząc na powyższe grzałka el. musi wystartować wcześniej niz tu podają Panowie, praw fizyki nie oszukamy. No chyba nie do końca, mam PC powietrze-powietrze, działała tej zimy nawet przy -25 stopniach na polu, grzałka się nie załączała bo jej po prostu nie ma, chyba że mówimy o grzałce 40W do ogrzania oleju, ale to jest wartość pomijalna, więc chyba ale ktoś fizykę nagiął, albo nie do końca znasz technologię pracy tych urządzeń. Jestem laikiem w tych sprawach ale u mnie taka pompa działa i nawet przy tych -25st, ogrzała mi chałupę. Przy -24 stopniach COP miała na poziomie 1,62, jak to pomnożę przez maksymalny pobór prądu to wychodzi 6,48 kWh mocy cieplnej, to po co by mi się miała jeszcze jakaś grzałka włączać?? Edytowane 21 Grudnia 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts