Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

-dodatkowo tez nie podaje się strat energii COP dla cykli rozmrażania, które występują co 30 do 80 min. pracy.

-oraz testy wykonuje się w bardzo specyficznych warunkach nierealnych dla normalnego użytkownika

Na jakiej podstawie twierdzisz, że podawany COP nie uwzględnia cykli rozmrażania? Potrafisz przytoczyć jakieś wiarygodne informacje na temat metodyki badać COP dla PC P-W?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to wlasnie.Dyskutujcie,dyskutujcie o to wlasnie chodzi.Ustalcie w koncu stan faktyczny ,bo mi chyba gaz beda ciagnac ,a juz sie przyzwyczailem do mysli ze bede mial pompe powietrze-woda i teraz bedzie mi smutno
Napisz prawdę. Nie myślałeś poważnie o pompie. Koniec.

Gdyby taka pompa kosztowała 10k o gazie byś zapomniał.

Po drugie. Jaki masz dom? Pochwal się zapotrzebowaniem.

Napisz prawdę. Nie myślałeś poważnie o pompie. Koniec.

Gdyby taka pompa kosztowała 10k o gazie byś zapomniał.

Po drugie. Jaki masz dom? Pochwal się zapotrzebowaniem.

u mnie tez gaz ciagna i pompa tez bedzie, ale chigo(6kW) - 6 tys. z zasobnikiem 200l (na 2 wezownice) - grzeje do -7, i mi dom ogrzeje i cwu, ponizej gaz popracuje ,, :D i wtedy nie musze miec wypasionego kondensata tylko jakis za 1500zl jednofunkcyjny o sprawnosci 90% - roznica bedzie minimalna ...

u mnie tez gaz ciagna i pompa tez bedzie, ale chigo(6kW) - 6 tys. z zasobnikiem 200l (na 2 wezownice) - grzeje do -7, i mi dom ogrzeje i cwu, ponizej gaz popracuje ,, :D i wtedy nie musze miec wypasionego kondensata tylko jakis za 1500zl jednofunkcyjny o sprawnosci 90% - roznica bedzie minimalna ...
Polecisz w taniej taryfie? W całodobowej to chyba nie warto bawić się w dodatkowe kombinacje. Przy niższych temperaturach nieopłacalne bawić się w dwa źródła.

Z drugiej strony przy założeniu że COP dla -7 będzie równe lub większe od 3 to ma sens. Ale po co tak kombinować? Ile taka pompa kosztuje?

Edytowane przez klaudiusz_x

witam

Oczywiście, że niektóre pompy są wstanie pracować bez grzałek, ale utrata sprawności i mocy jest tak duża, że ich praca jest po prostu całkowicie niewydajna.

Jeśli np. w pompie o mocy 12 KW 7/35 jest sprężarka Scroll o poborze nominalnym ok. 3,2KW to jeśli przy -24C COP będzie 1,62 ( niespotykany wysoki wynik ) to uzyskamy moc grzewczą na poziomie 3,2 KW x COP 1,62 =5,18 KW . Ale taką małą mocą nie ogrzejemy domu o pow. 140 mkw przy -24C . Przy takich temperaturach zapotrzebowanie na ciepło bardzo gwałtownie rośnie, a czasami nawet do kwadratu jeśli będzie nawet słaby wiatr . Zainstalowany falownik obrotów sprężarki nic tu nie da , nie doda mocy. Falownik tzw . inverter tylko zmienia częstotliwość napięcia i tym samym obroty silnika sprężarki, a pośrednio moc. Ale nie doda nam więcej niż wynika to z konstrukcji. Prosze też zauważyć, że silniki indukcyjne sprężarek scroll w niskich temperaturach pobierają coraz mniejszą moc elektryczną niz nam się wydaje. Zjawisko to występuje , ponieważ cały układ zaczyna pracować na coraz niższych ciśnieniach gazu i tym samym na niższych oporach elektrycznych.

Exotherm

Jak falownik nie daje więcej, jak rozkręca pompę w przedziale 30 do 130 %, a 130% to trochę więcej niż 100 o całe 30% :D.

U mnie wygląda to tak, -24stopnie, pompa działa i ogrzewa moją szkieletówkę do zadanej temp. 22,5 stopnia. to o czym mam jeszcze napisać, działa, sprawdziłem organoleptycznie. U mnie pobór elektroniki, grzałki i wentylatorów to ok 200Wh, COP 1,62 który podałem, uwzględniał moc pobraną rzeczywistą (ze wszystkim co ma PC) Widać że kolega exotherm woli sprzedawać gruntówki niż pc powietrzne i chyba temu je tak tępi.

Z tych wykresów (a również z tabelek, które mam w pliku) wynika, że moc tych 3 wariantów tj 11,14 i 16 kW przy - 20 stopniach jest IDENTYCZNA! Wniosek z tego wydaje mi się oczywisty.

Ktoś kiedyś pisał, że TRI 14 i 16 to jest to samo, tylko 14 jest programowo "ograniczona" i można z 14-tki zrobić softem 16-tkę. Prawda to ?

-dodatkowo tez nie podaje się strat energii COP dla cykli rozmrażania, które występują co 30 do 80 min. pracy.

-oraz testy wykonuje się w bardzo specyficznych warunkach nierealnych dla normalnego użytkownika

Ale oczywiście mówimy o sprawności pomp ciepła na R410A przy -25C , a nie -17C. A to robi ogromną różnicę. Stąd proszę nie schodzić na -17C.

Podobne błędy są robione przy podawaniu parametrów lodówek itp.

Więc nijak ma to się do tabeli.

http://www.elgra.info.pl/atesty/gazy/r410a%20linde.pdf

Po pierwsze nieprawda .NP program określający COP średnioroczne Firmy daikin uwzglednia nawet grzałki.

Ciekawe jaka jest wiarygodność pomiarów twoich pomp skoro inni robią w warunkach idealnych.

Tabele służą do porównywania skoro robisz inaczej to nie można porównać.Może leprze może gorsze przy tych -25

Gratuluję projektowania instalacji na -25 C.(Niektórzy dobierają grzejniki 100 W / m2)

A może -30 też dobre

Ostatnio Wydział Termodynamiki na jednej z Politechnik w Niemczech wykonywał podobne testy w/w pompy i.... okazało się, że jednak studiowanie ma sens, bo student jest wstanie rozróżnić reklamę od badań.

A wszystko polega tylko na zasadach wykonywaniu testów , bo jesli;

-nie uwzględnimy pobory elektrycznego przez wentylatory ( ok.350W), poboru elektroniki ( ok. 150W ), poboru pomp obiegowych ( ok. 160W ), poboru kabla grzewczego parownika ( ok. 80W), poboru grzałki korpusu sprężarki ( ok.50W )

Ale oczywiście mówimy o sprawności pomp ciepła na R410A przy -25C , a nie -17C. A to robi ogromną różnicę. Stąd prosze nie schodzić na -17C.

To wynik podawany w reklamie będzie imponujący.

Pzdr Exotherm

Więc podaj te dane.

A jak ty wyjmiesz ze wszystkich PC elektronikę ,pompy cyrkulacyjne to pogadamy i PC

Wentylatory to opisujesz bez pojecia ,bo mają moc około 100w na 100% ale są modulowane jak porzreba

A pompy cyrkulacyjne 160 W (i to musi być jakaś rewelacja bo normalnie 300 W) to dolnego źródła dla gruntówki chyba.Moja do co na 20W

U mnie OZC było robione na -20st ale ja jestem z mazowsza :) Może kolega EXOTHERM jest z Suwałk :)

Suwałki leżą w V strefie klimatycznej czyli -24 oC, wg norm przelicza sie na temp od -16 oC (I strefa) do -24 oC (V strefa),nie przelicza się dla -25 oC, ale jak ktoś chce to czemu nie.

Jak rozpieścicie mikiego to za rok bez kija nie podchodz będzie,a potem się zacznie partolenie roboty z tej pewności siebie i skargi na forum .Było nie raz.A ja dumam bo mi gaz ciągną - wchodzić w powietrzną czy robić gaz.Także mi mikiego nie rozpieszczać ,bo kto mi pompę zrobi jakby co

Jak rozpieścicie mikiego to za rok bez kija nie podchodz będzie,a potem się zacznie partolenie roboty z tej pewności siebie i skargi na forum .Było nie raz.A ja dumam bo mi gaz ciągną - wchodzić w powietrzną czy robić gaz.Także mi mikiego nie rozpieszczać ,bo kto mi pompę zrobi jakby co

Ja tobie zrobię. Dzisiaj właśnie uruchomiłem jedną... głębinową:D

Ja go nie rozpieszczam. Lekko u mnie nie ma. Roboty okazało się więcej niż się wydawało (czyli jak zawsze).

Wiem, że to przeczyta ale chłop jest "swój" i myślę, że w piórka nie obrośnie więc napiszę: hydraulik z ekipy miki'ego to mistrz świata! On lipy nie wypuści. Woli robić dzień dłużej niż pozwolić by instalacją miała... że tak to nazwę "wady estetyczne" a o technicznych nie wspominając.

Poza tym chłopaki zapierdzielają od rana do praktycznie nocy i za to należy im się szacunek.

PS.

Okazało się, że miki121 zainstalował mi pompę ciepła gazową!!! Czyli na tą chwilę mój stary kocioł gazowy grzeje poprzez 2 zawory trójdrożne hydrobox Atlantica i zasobnik 300l Atlantica :D Nie wiem czy jest to najlepiej wydane blisko 30tys. ;) ;) ;)

Ja go nie rozpieszczam. Lekko u mnie nie ma. Roboty okazało się więcej niż się wydawało (czyli jak zawsze).

Wiem, że to przeczyta ale chłop jest "swój" i myślę, że w piórka nie obrośnie więc napiszę: hydraulik z ekipy miki'ego to mistrz świata! On lipy nie wypuści. Woli robić dzień dłużej niż pozwolić by instalacją miała... że tak to nazwę "wady estetyczne" a o technicznych nie wspominając.

Poza tym chłopaki zapierdzielają od rana do praktycznie nocy i za to należy im się szacunek.

PS.

Okazało się, że miki121 zainstalował mi pompę ciepła gazową!!! Czyli na tą chwilę mój stary kocioł gazowy grzeje poprzez 2 zawory trójdrożne hydrobox Atlantica i zasobnik 300l Atlantica :D Nie wiem czy jest to najlepiej wydane blisko 30tys. ;) ;) ;)

No testujesz ją jak się zachowa w wypadku W - awarii :)

No testujesz ją jak się zachowa w wypadku W - awarii :)

Ba! Niechcący opracowałem dzisiaj plan awaryjny na wypadek totalnego padu PC. Ale to wszystko ch...eczka jak mawiają poeci! Wykompać się w pełnej wannie gorącej wody po raz pierwszy od 2 dni: ...bezcenne! Za resztę zapłacisz... gotówką ;) Bo Miki na razie MC albo VISA nie akceptuje ;)

Ba! Niechcący opracowałem dzisiaj plan awaryjny na wypadek totalnego padu PC. Ale to wszystko ch...eczka jak mawiają poeci! Wykompać się w pełnej wannie gorącej wody po raz pierwszy od 2 dni: ...bezcenne! Za resztę zapłacisz... gotówką ;) Bo Miki na razie MC albo VISA nie akceptuje ;)

A my siedzimy w hotelu niestety tylko z prysznicem ;)