chcialbympompe 27.04.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 A my siedzimy w hotelu niestety tylko z prysznicem Ale za to wczoraj też go mieliście! A ja nie Proszę grzecznie kłaść się spać bo jutro trzeba przerobić gazową PC na powietrzną Za to przyznam, że z lekkim zdziwieniem zauważyłem różnicę w "komforcie" CWU z zasobnika 100l w stosunku do nowego 300l (grzanego "gazową PC"). Przy wannie nie mam baterii termostatycznej i stary zasobnik 100l wymagał korygowania "proporcji zimnej i ciepłej wody" by było OK. Nowy 300l dawał stabilną temperaturę CWU cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Proszę grzecznie kłaść się spać bo jutro trzeba przerobić gazową PC na powietrzną To trzeba było poczekać i wziąść Atlantica Hybrydę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.04.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 To trzeba było poczekać i wziąść Atlantica Hybrydę Ale butle stojąca obok domu przeszkadza i lepiej aby wyparowała Więc hybryda by nie miała skąd gazu brać Ale tak to jest z tymi hybrydami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 28.04.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Zaczynam się lekko denerwować drugi dzień uruchamiania ciepłej wody i nici... Zauważyłem ciekawą przypadłość pompy (Excelia TRI14kW) ma zadaną (przez siebie temperaturę) zasilania 49C dochodzi do 35(ale nie temperatura w zasobniku tylko zasilania) po ok 20-30 minutach a potem się wyłącza jednostka zewnętrzna. Pisze modulacja sprężarki 100%. Już kurcze powoli opadam z sił mamy się przeprowadzać urlopy pobrane a tu taka lipa. Mam jeszcze takie szczegółowe pytanie do MIKIEGO lub HYDRAULI czy w jednostce wewnętrznej powinna migać zielona dioda. Ale nie ta na płytce drukowanej (bo tam chyba też są dwie diody czerwona i zielona ) tylko zaraz nad zaciskami zasilania na sterowniku pompy ciepła. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.04.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Ja czegoś nie rozumiem Kasia & Krzysiek... Samodzielnie montowaliście tą pompę? Bo jeżeli nie to składasz reklamację do sprzedawcy/instalatora i jego obowiązkiem jest przyjechać i problem usunąć. Przecież pompa jest chyba jeszcze na gwarancji? PS.A ja już mam CWU z PC ale na razie w trybie serwisowym bo "dnia nie stało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 28.04.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam. Zaczynam się lekko denerwować drugi dzień uruchamiania ciepłej wody i nici... Zauważyłem ciekawą przypadłość pompy (Excelia TRI14kW) ma zadaną (przez siebie temperaturę) zasilania 49C dochodzi do 35(ale nie temperatura w zasobniku tylko zasilania) po ok 20-30 minutach a potem się wyłącza jednostka zewnętrzna. Pisze modulacja sprężarki 100%. Już kurcze powoli opadam z sił mamy się przeprowadzać urlopy pobrane a tu taka lipa. Mam jeszcze takie szczegółowe pytanie do MIKIEGO lub HYDRAULI czy w jednostce wewnętrznej powinna migać zielona dioda. Ale nie ta na płytce drukowanej (bo tam chyba też są dwie diody czerwona i zielona ) tylko zaraz nad zaciskami zasilania na sterowniku pompy ciepła. nie masz czasem ustawionej temp. wylaczenia PCi przy 35* ? Sprawdz co masz ustawione w parametrach, linie : 1041, 1612, 2844 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 29.04.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 No i instalacją zakończona (prawie). Pompa uruchomiona już nie w trybie serwisowym. Zasobnik z CWU nagrzany, instalacja CO także pomimo upałów za oknem. Brak tylko sterownika pokojowego bo Atlantic go nie wydał pomimo umieszczenia na fakturze. Podobno za 2 tygodnie będzie dostępna wersja z polskim językiem więc uznali, że klient może poczekać Nie do końca skonfigurowana jest także współpraca z kotłem gazowym bo nawet nie ba za bardzo warunków na testowanie tego. Teraz pozostaje obserwować licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 29.04.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam. Dzisiaj badałem dokładnie zachowanie pompy, ot co ustaliłem.Ustawiam temperatur dla zbiornika CWU 45C. Pompa ustawia sobie temperaturę zasilania którą ma osiągnąć na 49C.Zaczyna grzać osiąga raczej bez problemu temperaturę zasilania ok 50C (po ok 10min) temperatura powrotu jest na poziomie42-44C. Temperatura w zbiorniku powoli jest podnoszona i wszystko wygląda git. Po 15 minutach od uruchomienia sprężarka się wyłącza (na dworze wentylatory stoją, jednostka zewnętrzna nie wydaje żądnych dźwięków ) spada temperatura zasilania i powrotu (normalne) ale na jednostce wewnętrznej pisze że modulacja jest 100%.Wygląda na to że jednostka zewnętrzna wyłącza niezależnie sprężarkę (zawsze po ok. 15 minutach - powtarzałem próbę nagrzania ze 4 razy) a jednostka wewnętrzna "myśli" że sprężarka pracuje i moduluje jej pracę. Nie wyświetla żadnych błędów na jednostce wewnętrznej ani zewnętrznej (jak wyłączę jednostkę wewnętrzną to na jednostce zewnętrznej jest wyświetlany błąd o braku komunikacji między jednostkami - sprawdzałem). Jak mówię sytuacja się za każdym razem tak samo powtarza. Uruchamiam, 15 minut działa normalnie (grzeje wodę) i po tym czasie sprężarka się wyłącza;( bywa tak że modulacja jest np. na 35% bo tyle pewnie wystarcza do ogrzewania wody w tych warunkach sprężarka się wyłączy spadają temperatury zasilania i powrotu a modulacja zaczyna rosnąć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.04.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 No i instalacją zakończona (prawie). Pompa uruchomiona już nie w trybie serwisowym. Zasobnik z CWU nagrzany, instalacja CO także pomimo upałów za oknem. Brak tylko sterownika pokojowego bo Atlantic go nie wydał pomimo umieszczenia na fakturze. Podobno za 2 tygodnie będzie dostępna wersja z polskim językiem więc uznali, że klient może poczekać Nie do końca skonfigurowana jest także współpraca z kotłem gazowym bo nawet nie ba za bardzo warunków na testowanie tego. Teraz pozostaje obserwować licznik No działa działa A sterownik będzie już w czwartek u mnie.. W ramach przeprosin dla klienta zamiast T55 ( jak w umowie ) bedzię T75 aby klient był zadowolony A z kotłem gazowym jak mówiłem przed sezonem grzewczym umówimy się na bezpłatną wizytę kontrolną w celu sprawdzenia kontrolnego instalacji i regulacji kotła gazowego ( który na pewno się nie przyda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 29.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam. Dzisiaj badałem dokładnie zachowanie pompy, ot co ustaliłem. Ustawiam temperatur dla zbiornika CWU 45C. Pompa ustawia sobie temperaturę zasilania którą ma osiągnąć na 49C. Zaczyna grzać osiąga raczej bez problemu temperaturę zasilania ok 50C (po ok 10min) temperatura powrotu jest na poziomie42-44C. Temperatura w zbiorniku powoli jest podnoszona i wszystko wygląda git. Po 15 minutach od uruchomienia sprężarka się wyłącza (na dworze wentylatory stoją, jednostka zewnętrzna nie wydaje żądnych dźwięków ) spada temperatura zasilania i powrotu (normalne) ale na jednostce wewnętrznej pisze że modulacja jest 100%. Wygląda na to że jednostka zewnętrzna wyłącza niezależnie sprężarkę (zawsze po ok. 15 minutach - powtarzałem próbę nagrzania ze 4 razy) a jednostka wewnętrzna "myśli" że sprężarka pracuje i moduluje jej pracę. Nie wyświetla żadnych błędów na jednostce wewnętrznej ani zewnętrznej (jak wyłączę jednostkę wewnętrzną to na jednostce zewnętrznej jest wyświetlany błąd o braku komunikacji między jednostkami - sprawdzałem). Jak mówię sytuacja się za każdym razem tak samo powtarza. Uruchamiam, 15 minut działa normalnie (grzeje wodę) i po tym czasie sprężarka się wyłącza;( bywa tak że modulacja jest np. na 35% bo tyle pewnie wystarcza do ogrzewania wody w tych warunkach sprężarka się wyłączy spadają temperatury zasilania i powrotu a modulacja zaczyna rosnąć ) sprawdzales co masz w ustawieniach w liniach jakie podalem? dodatkowo obadaj linie 5030 co tam masz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.04.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Magnolia: grzejesz jeszcze C.O. czy już tylko C.W.U.? Chciałbym porównać zużycie prądu na samo C.W.U. (C.O. nie ma teraz sensu bo w domu 24 stopnie bez ogrzewania).Co do problemu Kasia & Krzysiek to proponuję sprawdzić program pracy C.W.U. Jeżeli dobrze rozumiem to co jest w instrukcji to "temperatura zadana" C.W.U. jest uzyskiwana tylko w godzinach zaprogramowanych pod programem nr 4 a w pozostałych jest "temperatura zredukowana" (domyślnie 25 stopni). Nie bardzo tylko potrafię zrozumieć "co autor miał na myśli" programując jak domyślne godziny "temperatury zadanej" 0-5? Czy w normalnych domach ludzie kąpią się właśnie w tych godzinach czy jak?? Spróbuj zmienić godziny programu i wtedy podgrzać zasobnik. Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 nie masz czasem ustawionej temp. wylaczenia PCi przy 35* ? Sprawdz co masz ustawione w parametrach, linie : 1041 Parametr 1041 dotyczy 2-go obwodu a C.W.U. pracuje chyba na pierwszym? Czyli będzie to parametr 741. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 30.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Elo. Witam. Dzięki za zainteresowanie Panowie (Panie). Niestety to wszystko co podpowiadacie nic nie daje bo: - sterowanie jest git- temperatury które podpowiadacie są ok ustawioneproblem tkwi (moim zdaniem laika użytkownika) w czym innym. Coś nie teges jest ze sprężarką chyba, albo z jej ustawieniami bo ona pracuje u mnie 15 minut i koniec. Potem ma przerwę i znowu pracuje, a problem polega na tym że jednostka wewnętrzna nie wie że sprężarka nie pracuje (bo cały czas steruje jej pracą), nie powinno tak być moim zdaniem bo powinien jakiś błąd wyskoczyć że się wyłącza np. z przegrzania albo innego powodu. Wnioskuje to z tego że po 90 minutach nieudanego nagrzania CWU( tyle mam ustawione i w tym czasie sprężarka ok 3 razy się włącza i wyłącza była włącza a jednostka wewnętrzna cały czas myśli że przez 100% czasu sprężarka pracowała) pompa uruchamia grzałki w zbiorniku aby dogrzać (i tu znowu problem bo nie mam grzałek podłączonych , ale to się lada chwila zmieni). Reasumując. Chyba jakiś bezpiecznik wyłącza prace sprężarki i wentylatorów i jakimś cudem jednostka wewnętrzna o tym nie wie. Brak komunikacji?? Dlaczego żaden błąd nie wyskakuje?? A może jakieś ustawienia OEM są porobione?? Czy posiadacze Exceli mogą sprawdzić ile u nich wynosi Delta T na skraplaczu podczas grzania CWU i czy jest załączona pompa skraplacza linie 8425 i 8406. Pozdro. Udanego łikendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.04.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Elo. Witam. Dzięki za zainteresowanie Panowie (Panie). Niestety to wszystko co podpowiadacie nic nie daje bo: - sterowanie jest git - temperatury które podpowiadacie są ok ustawione problem tkwi (moim zdaniem laika użytkownika) w czym innym. Coś nie teges jest ze sprężarką chyba, albo z jej ustawieniami bo ona pracuje u mnie 15 minut i koniec. Potem ma przerwę i znowu pracuje, a problem polega na tym że jednostka wewnętrzna nie wie że sprężarka nie pracuje (bo cały czas steruje jej pracą), nie powinno tak być moim zdaniem bo powinien jakiś błąd wyskoczyć że się wyłącza np. z przegrzania albo innego powodu. Wnioskuje to z tego że po 90 minutach nieudanego nagrzania CWU( tyle mam ustawione i w tym czasie sprężarka ok 3 razy się włącza i wyłącza była włącza a jednostka wewnętrzna cały czas myśli że przez 100% czasu sprężarka pracowała) pompa uruchamia grzałki w zbiorniku aby dogrzać (i tu znowu problem bo nie mam grzałek podłączonych , ale to się lada chwila zmieni). Reasumując. Chyba jakiś bezpiecznik wyłącza prace sprężarki i wentylatorów i jakimś cudem jednostka wewnętrzna o tym nie wie. Brak komunikacji?? Dlaczego żaden błąd nie wyskakuje?? A może jakieś ustawienia OEM są porobione?? Czy posiadacze Exceli mogą sprawdzić ile u nich wynosi Delta T na skraplaczu podczas grzania CWU i czy jest załączona pompa skraplacza linie 8425 i 8406. Pozdro. Udanego łikendu. Jedyna realna opcja to wezwać serwis... Ale obstawiam na 90% czynnik chłodniczy ( w taką pogodę max 25 minut zbiornik 300l do 45 stopni ) 10% ustawienia Jeżeli chcesz to możemy się umówić na wizytę... Na pewno nie stracisz gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 30.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Magnolia: grzejesz jeszcze C.O. czy już tylko C.W.U.? Chciałbym porównać zużycie prądu na samo C.W.U. (C.O. nie ma teraz sensu bo w domu 24 stopnie bez ogrzewania). Co do problemu Kasia & Krzysiek to proponuję sprawdzić program pracy C.W.U. Jeżeli dobrze rozumiem to co jest w instrukcji to "temperatura zadana" C.W.U. jest uzyskiwana tylko w godzinach zaprogramowanych pod programem nr 4 a w pozostałych jest "temperatura zredukowana" (domyślnie 25 stopni). Nie bardzo tylko potrafię zrozumieć "co autor miał na myśli" programując jak domyślne godziny "temperatury zadanej" 0-5? Czy w normalnych domach ludzie kąpią się właśnie w tych godzinach czy jak?? Spróbuj zmienić godziny programu i wtedy podgrzać zasobnik. ja wiem ze jestem juz tu 'przykladem' jak GRZAC buehehheheh ale bez przesady , za oknem milion stopni , aczkolwiek 'w nocy' jest chlodno ... ehhhhh Kwiecien 671 pln ... co + CWU .. 4-6 dni testowych w sensie ze nabily na licznik ... szczerze ? ---> liczba nie powala .. WAS dla mnie jak na uczenie, kombinowanie i co najwazniejsze ... nie wiem jak to przekazac bo musielibyscie byc u mnie ... 24h na dobe ma sie grzac, ma byc woda etc... jest to COS ... wiele taniej niz Tona groszku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.04.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) ja wiem ze jestem juz tu 'przykladem' jak GRZAC buehehheheh ale bez przesady , za oknem milion stopni , aczkolwiek 'w nocy' jest chlodno ... ehhhhh Kwiecien 671 pln ... co + CWU .. 4-6 dni testowych w sensie ze nabily na licznik ... szczerze ? ---> liczba nie powala .. WAS dla mnie jak na uczenie, kombinowanie i co najwazniejsze ... nie wiem jak to przekazac bo musielibyscie byc u mnie ... 24h na dobe ma sie grzac, ma byc woda etc... jest to COS ... wiele taniej niz Tona groszku ... Specyfika domu i klienta dla każdego coś indywidualnego Szczególnie że to dom 1930 z zapotrzebowaniem co najmniej 80w/m2 100% grzejniki i ciepło bardzo ciepło Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 01.05.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 jakiś tydzień temu byłem na spotkaniu gdzie była osoba z hitachi z francji.zapytałem co sądzi o atlantic'u, stwierdził, że nie są to złe urządzenia ale mogą mieć problemy ze sterowaniem, zarządzaniem pracą agregatu przez moduł wewnętrzny, ponieważ nie pochodzą elementy od jednego producenta. nie wiem czy go dobrze zrozumiałem ale moduł wewnętrzny pochodzi od NIBE a agregat od Fujitsu i tu mogą się pojawiać problemy z dogadaniem się tych urządzeń ze sobą, może i nie będzie. jestem ciekaw, (pytanie do Miki'ego) jak ma zamiar opomiarować instalacją, co pokazać i na jakim sprzęcie, czy to będzie widoczne online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.05.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 jakiś tydzień temu byłem na spotkaniu gdzie była osoba z hitachi z francji. zapytałem co sądzi o atlantic'u, stwierdził, że nie są to złe urządzenia ale mogą mieć problemy ze sterowaniem, zarządzaniem pracą agregatu przez moduł wewnętrzny, ponieważ nie pochodzą elementy od jednego producenta. nie wiem czy go dobrze zrozumiałem ale moduł wewnętrzny pochodzi od NIBE a agregat od Fujitsu Moduł zewnętrzny jest od Fujitsu a wewnętrzny (podobno) Atlantica. W praktyce cała automatyka jest SIEMENS'a, który sprzedaje ją do bardzo wielu producentów pomp. Ta automatyka to jak się zdążyłem zorientować bardzo zaawansowany i poprawny produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 jakiś tydzień temu byłem na spotkaniu gdzie była osoba z hitachi z francji. zapytałem co sądzi o atlantic'u, stwierdził, że nie są to złe urządzenia ale mogą mieć problemy ze sterowaniem, zarządzaniem pracą agregatu przez moduł wewnętrzny, ponieważ nie pochodzą elementy od jednego producenta. nie wiem czy go dobrze zrozumiałem ale moduł wewnętrzny pochodzi od NIBE a agregat od Fujitsu i tu mogą się pojawiać problemy z dogadaniem się tych urządzeń ze sobą, może i nie będzie. jestem ciekaw, (pytanie do Miki'ego) jak ma zamiar opomiarować instalacją, co pokazać i na jakim sprzęcie, czy to będzie widoczne online. Widzę że kolega coś słyszał ale chyba nie do końca Po pierwsze moduł hydrauliczny jest produkowany przez atlantica a nie nibe a sterowanie jest oparte na simensie albatros. Przez pierwsze rok agregaty sprzedawane z urządzeniami fujitsu - waterstage i atlantica był agregaty z klimatyzacji po tym roku następne agregaty są już produkowane jako dedykowane do... Opowiadanie komuś że coś nie pochodzi od jednego producent a jest trochę naciągane bo z tego co kojarzę to hitachi produkuje swoje jednostki wewnętrzne w chinach i nie są one na pewno z hitachi. Co do NIBE i atlantica to sprawa jest banalnie prosta - NIBE a dokładnie pompy ciepła gruntowe są sprzedawane pod marką Atlantica na terenie Francji. Tak samo od 10 lat klimatyzatory fujitsu są sprzedawane pod marką atlantica. Marka Atlantic to potężny i znany gracz na tym rynku z uznaną marką nie raz nie warto próbować wprowadzać porduktu pod marką f czy n i wydać majątek na promowanie produktu gdzie można tylko dogadać się z dostawcą i wprowadzić nową ofertę do znanej marki. A w przypadku produkcji przez NIBE jednostek zewnętrznych dla Atlantica to może i fajnie by było bo marka nibe to jakby nie było nie żadna chińszczyzna tylko najlepszy produkt w zakresie pomp ciepła na rynku rozwiązań gruntowych. Uwielbiam określenia "słyszałem" i " może" bo pomp Atllantica jest coraz więcej i więcej i jakoś nie słyszałem że jakieś mają problemy z działaniem i psuciem się czy też kłopotami z komunikacją. Co do opomiarowania mogę wykorzystać to z czego kolega korzysta tzn. z rozwiązań firmy progstar lub z rozwiązań firmy honeywell i teraz testuje obie aby sprawdzić jak działają i czy klient i ja nie będziemy mieli problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Widzę że kolega coś słyszał ale chyba nie do końca Po pierwsze moduł hydrauliczny jest produkowany przez atlantica a nie nibe a sterowanie jest oparte na simensie albatros. Przez pierwsze rok agregaty sprzedawane z urządzeniami fujitsu - waterstage i atlantica był agregaty z klimatyzacji po tym roku następne agregaty są już produkowane jako dedykowane do... Opowiadanie komuś że coś nie pochodzi od jednego producent a jest trochę naciągane bo z tego co kojarzę to hitachi produkuje swoje jednostki wewnętrzne w chinach i nie są one na pewno z hitachi. Co do NIBE i atlantica to sprawa jest banalnie prosta - NIBE a dokładnie pompy ciepła gruntowe są sprzedawane pod marką Atlantica na terenie Francji. Tak samo od 10 lat klimatyzatory fujitsu są sprzedawane pod marką atlantica. Marka Atlantic to potężny i znany gracz na tym rynku z uznaną marką nie raz nie warto próbować wprowadzać porduktu pod marką f czy n i wydać majątek na promowanie produktu gdzie można tylko dogadać się z dostawcą i wprowadzić nową ofertę do znanej marki. A w przypadku produkcji przez NIBE jednostek zewnętrznych dla Atlantica to może i fajnie by było bo marka nibe to jakby nie było nie żadna chińszczyzna tylko najlepszy produkt w zakresie pomp ciepła na rynku rozwiązań gruntowych. Uwielbiam określenia "słyszałem" i " może" bo pomp Atllantica jest coraz więcej i więcej i jakoś nie słyszałem że jakieś mają problemy z działaniem i psuciem się czy też kłopotami z komunikacją. Co do opomiarowania mogę wykorzystać to z czego kolega korzysta tzn. z rozwiązań firmy progstar lub z rozwiązań firmy honeywell i teraz testuje obie aby sprawdzić jak działają i czy klient i ja nie będziemy mieli problemów. A co do POMP CIEPŁA Hitachi to bardzo porządne rozwiązanie i godny konkurent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts