pomarszczonyfred 01.05.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) piszę słyszałem, bo nie chcę aby ktoś pomyślał, że atakuje atlantica, choć słyszałem, że to producent grzejników, jak jest dobry to się obroni sam, jeżeli byle g... takie jak E... reklamują jako pompa ciepła ze sprężarką hitachi to co dopiero jak cała pompa jest z fabryki hitachi , nie jakiś składak wszystkiego co dostępne. 1. atlantica był agregaty z klimatyzacji po tym roku następne agregaty są już produkowane jako dedykowane do... - ok, rozumiem, kolega jest lepiej zorientowany w atlanticu, tak się akurat składa, że hitachi PCi produkowane są w fabryce w Barcelonie Hiszpania, 2. protokół komunikacji o którym wspomniałem jak kolega informuje jest oparty na simensie czyli to nawet nie jest protokół komunikacji fujitsu?, a hitachi ma własny H-Link, całym sprzęcie produkowanym na świecie. 3. oczywiście pomp ciepła może być dużo sprzedawanych, ważne aby chodziły jak trzeba, bo czy PCi firmy A, B, C to jak będzie źle działać to będzie robić złą reklamę rozwiązaniom powietrznym bez względu na markę. 4. cieszy mnie, że kolega idzie w telemetrie, myślę, że pomoże to wyedukować społeczeństwo i rozwiać obawy, jak z -20°C zrobić +50°C Edytowane 1 Maja 2012 przez pomarszczonyfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 piszę słyszałem, bo nie chcę aby ktoś pomyślał, że atakuje atlantica, choć słyszałem, że to producent grzejników, jak jest dobry to się obroni sam, jeżeli byle g... takie jak E... reklamują jako pompa ciepła ze sprężarką hitachi to co dopiero jak cała pompa jest z fabryki hitachi , nie jakiś składak wszystkiego co dostępne. 1. atlantica był agregaty z klimatyzacji po tym roku następne agregaty są już produkowane jako dedykowane do... - ok, rozumiem, kolega jest lepiej zorientowany w atlanticu, tak się akurat składa, że hitachi PCi produkowane są w fabryce w Barcelonie Hiszpania, a to rozwiązanie z rurą 2. protokół komunikacji o którym wspomniałem jak kolega informuje jest oparty na simensie czyli to nawet nie jest protokół komunikacji fujitsu?, a hitachi ma własny H-Link, całym sprzęcie produkowanym na świecie. 3. oczywiście pomp ciepła może być dużo sprzedawanych, ważne aby chodziły jak trzeba, bo czy PCi firmy A, B, C to jak będzie źle działać to będzie robić złą reklamę rozwiązaniom powietrznym bez względu na markę. 4. cieszy mnie, że kolega idzie w telemetrie, myślę, że pomoże to wyedukować społeczeństwo i rozwiać obawy, jak z -20°C zrobić +50°C Broni się broni i działa bardzo dobrze Szczególnie seria TRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 01.05.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 no to czekam na kolegi wizualizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 no to czekam na kolegi wizualizację Ja w lipcu odpalam 5 więc będzie mógł kolega popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.05.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Zgodnie obietnicą raport z działania PC: Na razie wiem na pewno, że Excelia bez problemu uzyskuje ponad 60 stopni bez użycia grzałek w obecnych warunkach (czyli ciepło za oknem). Co do grzałek to mam pewność 100% bo po prostu są wyłączone bezpieczniki Jak ja żałuję, że na dworze jest już tak ciepło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Zgodnie obietnicą raport z działania PC: Na razie wiem na pewno, że Excelia bez problemu uzyskuje ponad 60 stopni bez użycia grzałek w obecnych warunkach (czyli ciepło za oknem). Co do grzałek to mam pewność 100% bo po prostu są wyłączone bezpieczniki Jak ja żałuję, że na dworze jest już tak ciepło ;) No bo po co używać coś czego nie potrzebujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.05.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 No bo po co używać coś czego nie potrzebujemy Dziwne tylko, że w instrukcji "stoi jak byk", iż dla uzyskanie CWU powyżej 45 stopni konieczne jest użycie grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 no warto się zabezpieczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 no warto się zabezpieczyć ale więcej niż 45 stopni lepiej nie ustawiać w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 01.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam. Ja jestem w trakcie zamawiania klimatyzatora który będzie współpracował z reku Nicol przez wymiennik kanałowy ( taka dość duża skrzynka w środku z 3 chłodnicami przez które przebiega powietrze na dom ) instalacja oparta na glikolu, czy warto ciut dołożyć do pompy i używać ją do dogrzewania, czy ktoś ma taką instlację ( powietrze glikol powietrze ). Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam. Ja jestem w trakcie zamawiania klimatyzatora który będzie współpracował z reku Nicol przez wymiennik kanałowy ( taka dość duża skrzynka w środku z 3 chłodnicami przez które przebiega powietrze na dom ) instalacja oparta na glikolu, czy warto ciut dołożyć do pompy i używać ją do dogrzewania, czy ktoś ma taką instlację ( powietrze glikol powietrze ). Dzięki za odpowiedź. To jak duży ty masz wydatek w rekuperatorze aby całość ogrzać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 01.05.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam. Reku max 800m sześć,najczęściej chodzi na pół mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 01.05.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Acha dom o kubatrurze około 700 m sześć, całoroczne zapotrzebowanie na energię CO i CWU za zeszły ( pierwszy sezon ), 2400 metrów gazu ( za ten sezon pewnie około 200 m wyjdzie mniej, ale cały rok kończy mi się w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 01.05.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 ale więcej niż 45 stopni lepiej nie ustawiać w zasobniku Rozumiem, że w trosce o żywotność sprężarki. Zatem dla jakiej temperatury powietrza, odradzasz temperaturę na wyjściu wyższą niż 45 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Rozumiem, że w trosce o żywotność sprężarki. Zatem dla jakiej temperatury powietrza, odradzasz temperaturę na wyjściu wyższą niż 45 stopni? Nie dla komfortu użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 02.05.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 miki121Z wykresu dla Zubadana wynika, że w temperaturach od -25 do -17 stopni max. temp. na wyjściu = 47 stopni.60 stopni na wyjściu uzyskuje dopiero przy -3 stopniach. Obejrzałem tabelkę dla Alfea S 11 excellia tri i zgodnie z nią ta pompa przy -20 stopniach uzyskuje na wyjściu 60 stopni [COP=1,22].Czy tak jest faktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 miki121 Z wykresu dla Zubadana wynika, że w temperaturach od -25 do -17 stopni max. temp. na wyjściu = 47 stopni. 60 stopni na wyjściu uzyskuje dopiero przy -3 stopniach. Obejrzałem tabelkę dla Alfea S 11 excellia tri i zgodnie z nią ta pompa przy -20 stopniach uzyskuje na wyjściu 60 stopni [COP=1,22]. Czy tak jest faktycznie? Tak jest. Niestety przy niskim COP ale jest taka możliwość Najlepiej jednak pracować na parametrach +30 - 40 lepsze COP:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.05.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Dziwne tylko, że w instrukcji "stoi jak byk", iż dla uzyskanie CWU powyżej 45 stopni konieczne jest użycie grzałki heh, fakt, 'rebie' az milo ponad 50* bez grzalki ... ale tez fakt, ze za oknem cieplo ... jednakowoz 'w domu zimno bo grzejniki nie cieple' . :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 03.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 ale więcej niż 45 stopni lepiej nie ustawiać w zasobniku bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.05.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 heh, fakt, 'rebie' az milo ponad 50* bez grzalki ... ale tez fakt, ze za oknem cieplo ... jednakowoz 'w domu zimno bo grzejniki nie cieple' . :D A w mordę dlaczego nie grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts