Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Moja pompa mnie przerasta. Pisałem wcześniej o problemach z nią, z wyłączaniem. Teraz działała wieczorem i działa ok. Tzn. Nie wyłącza się, grzeje do zadanych temperatur (dochodzi do 58C temp. zasilania więc chyba nie ma problemu z ilością czynnika R410) różnica jest taka że teraz testy wykonywałem wieczorem 22-23 gdzie temperatury są na dworze o ok. 10C niższe. I jeszcze jedna rzecz wcześniej nie było skroplin a teraz się z niej leje ciurkiem podczas grzania. Czy ma ktoś jakiś pomysł??

Witam.

Moja pompa mnie przerasta. Pisałem wcześniej o problemach z nią, z wyłączaniem. Teraz działała wieczorem i działa ok. Tzn. Nie wyłącza się, grzeje do zadanych temperatur (dochodzi do 58C temp. zasilania więc chyba nie ma problemu z ilością czynnika R410) różnica jest taka że teraz testy wykonywałem wieczorem 22-23 gdzie temperatury są na dworze o ok. 10C niższe. I jeszcze jedna rzecz wcześniej nie było skroplin a teraz się z niej leje ciurkiem podczas grzania. Czy ma ktoś jakiś pomysł??

Lać się będzie i to jest normalne :)

A ty grzejesz teraz w celu wysuszenia posadzki???

Jeżeli tak to jest program dedykowany do takiego rozwiązania :)

No właśnie.......o tym pisałam.......OZC , czynnik R410 , legionella czy tam antylegionella........nie można jakoś bardziej ludzkim językiem.......jak człowiek coś takiego poczyta to największą ochotę ma na piec węglowy:):) proszę o wyjaśnienia:):)

No właśnie.......o tym pisałam.......OZC , czynnik R410 , legionella czy tam antylegionella........nie można jakoś bardziej ludzkim językiem.......jak człowiek coś takiego poczyta to największą ochotę ma na piec węglowy:):) proszę o wyjaśnienia:):)

Jeżeli nie chcesz zapłacić za PC jak za zboże a przy tym nie zainstalować czegoś, co nie da rady ogrzać domu to musisz "łyknąć" trochę podstawowej wiedzy lub znaleźć porządnego fachowca (np. miki121).

Jeżeli nie chcesz zapłacić za PC jak za zboże a przy tym nie zainstalować czegoś, co nie da rady ogrzać domu to musisz "łyknąć" trochę podstawowej wiedzy lub znaleźć porządnego fachowca (np. miki121).

No dobra... masz już pompę... to wiemy, stałeś się żywą reklamą mikiego.... masz do tego prawo, jestem za tym, żeby chwalić rzetelnych i uczciwych wykonawców, ale napisz w końcu jakiś konkret.

Zużywasz już cwu? Ile dziennie? Ile trwa podgrzanie zbiornika i ile żużywa energii przy obecnych temp. zewn.?

Zużywam sporo CWU. Jakieś 300l dziennie (3 pełne wanny narożne). Zasobnik nagrzewam do 45 stopni i przy obecnych temperaturach na zewnątrz wychodzi lekko ponad 5kWh na dobę. Centralne ogrzewanie wyłączone bo w domu temperatura około 23-24 stopnie bez dogrzewania. Podgrzanie zbiornika od po wyczerpaniu wody zajmuje godzinę może 1,5h...

Zużywam sporo CWU. Jakieś 300l dziennie (3 pełne wanny narożne). Zasobnik nagrzewam do 45 stopni i przy obecnych temperaturach na zewnątrz wychodzi lekko ponad 5kWh na dobę. Centralne ogrzewanie wyłączone bo w domu temperatura około 23-24 stopnie bez dogrzewania. Podgrzanie zbiornika od po wyczerpaniu wody zajmuje godzinę może 1,5h...

Poza wanną jeszcze zużywasz pewnie wodę do mycia itp.

Ale średnio 300l zbiornik to około 4kW :)

Gość Arturo72
Zużywam sporo CWU. Jakieś 300l dziennie (3 pełne wanny narożne). Zasobnik nagrzewam do 45 stopni i przy obecnych temperaturach na zewnątrz wychodzi lekko ponad 5kWh na dobę.Podgrzanie zbiornika od po wyczerpaniu wody zajmuje godzinę może 1,5h...

O,ważna informacja bo także będę miał tylko wannę ;)

Ogrzewanie to rzecz względna,inna dla kazdego domu i tutaj ja bym nie porównywał zużycia.

O,ważna informacja bo także będę miał tylko wannę ;)

Ogrzewanie to rzecz względna,inna dla kazdego domu i tutaj ja bym nie porównywał zużycia.

A jaką pompę będziesz miał ?? ;)

Czyżby Atlantica??

A tak przy okazji miałem plany na ten rok 35 pomp PW Atlantica:)

Niestety zawiodłem i wczoraj klient odesłał mi podpisaną 43 umowę na PC Atlantica :)

Poza wanną jeszcze zużywasz pewnie wodę do mycia itp.

Ale średnio 300l zbiornik to około 4kW :)

Atlantic podaje, że nagrzanie o 50 stopni całego zasobnika grzałką 3,3kW zajmuje 5h16 czyli wnioskuję, że pochłania 17kWh czystego prądu. Ja podgrzewam o 40 stopni więc przyjmijmy, że potrzeba 13kWh. Do tego straty dobowe 2,7kW (wg karty katalogowej) czyli blisko 16kW. Czyli moje zużycie daje obecnie rzeczywisty COP na poziomie 3 (jeżeli faktycznie zużywam 300l wody).

Atlantic podaje, że nagrzanie o 50 stopni całego zasobnika grzałką 3,3kW zajmuje 5h16 czyli wnioskuję, że pochłania 17kWh czystego prądu. Ja podgrzewam o 40 stopni więc przyjmijmy, że potrzeba 13kWh. Do tego straty dobowe 2,7kW (wg karty katalogowej) czyli blisko 16kW. Czyli moje zużycie daje obecnie rzeczywisty COP na poziomie 3 (jeżeli faktycznie zużywam 300l wody).

GRZAŁKĄ ELEKTRYCZNĄ która w twoim przypadku jest odłączona ( wyłączony bezpiecznik ) a grzejesz PC

Większość użytkowników mieści się w zakresie 3,6 - 5,8 kW na zbiornik o temperaturze +45 stopni :)

A jaką pompę będziesz miał ?? ;)

Czyżby Atlantica??

A tak przy okazji miałem plany na ten rok 35 pomp PW Atlantica:)

Niestety zawiodłem i wczoraj klient odesłał mi podpisaną 43 umowę na PC Atlantica :)

Niedługo będziesz sobie mógł wybierać klientów :)

Ciekawe jakie będą kryteria, poza tym, że ceny pójdą w górę :)