miki121 06.05.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Niedługo będziesz sobie mógł wybierać klientów Ciekawe jakie będą kryteria, poza tym, że ceny pójdą w górę No niestety nie tędy droga Ceny będą stałe bo klient to partner w biznesie a nie krowa dojna A mam jeszcze dwóch dobrych hydraulików i kolejnych dwóch którzy pracowali ze mną w poprzedniej pracy i powoli dorastają do decyzji przejścia do mnie. Trzy ekipy muszą mieć co robić Podział obowiązków jest prosty 3 x 2 do pomp ciepła i ogrzewania + 1 x 2 do REKU i jeden serwisant od obsługi i to jest kierunek w jakim idę A mając takich fachowców jak np. Heniu ( niektórzy z forum już go poznali ) mogę być pewny że montaż nie będzie robiony na sztukę Więc damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 No niestety nie tędy droga Ceny będą stałe bo klient to partner w biznesie a nie krowa dojna A mam jeszcze dwóch dobrych hydraulików i kolejnych dwóch którzy pracowali ze mną w poprzedniej pracy i powoli dorastają do decyzji przejścia do mnie. Trzy ekipy muszą mieć co robić Podział obowiązków jest prosty 3 x 2 do pomp ciepła i ogrzewania + 1 x 2 do REKU i jeden serwisant od obsługi i to jest kierunek w jakim idę A mając takich fachowców jak np. Heniu ( niektórzy z forum już go poznali ) mogę być pewny że montaż nie będzie robiony na sztukę Więc damy radę A potem ekspansja na cały kraj... oddziały... biura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A potem ekspansja na cały kraj... oddziały... biura... Nie Po co biura i problemy Ale może znajdę jakiegoś partnera który podobnie będzie myślał i wtedy może jeszcze jakieś jedno biuro np. w Wawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 No jakbyś zgadł S8 zgaduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Bingo,prorok czy co ? A ja dzisiaj musiałem do Rzeszowa podjechać do klientów Zamiast w domu siedzieć i odpoczywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.05.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 GRZAŁKĄ ELEKTRYCZNĄ która w twoim przypadku jest odłączona ( wyłączony bezpiecznik ) a grzejesz PC Większość użytkowników mieści się w zakresie 3,6 - 5,8 kW na zbiornik o temperaturze +45 stopni Ależ ja doskonale sobie zdaję sprawę, że nie używam grzałki elektrycznej w zasobniku! Oszacowałem tylko ile kWh potrzeba by zagrzać te 300l wody i wyszło, że około 16. Ponieważ moja PC na ten cel zużywa 5 z malutkim ogonem to napisałem, że rzeczywisty COP jest na poziomie 3. Coś źle liczę wg ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.05.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A mając takich fachowców jak np. Heniu ( niektórzy z forum już go poznali ) mogę być pewny że montaż nie będzie robiony na sztukę Heniu u mnie odwalił niezły numer. Pół dnia robił instalację miedzianą od kotła gazowego do PC i zasobnika. Na drugi dzień rano patrzę a on wszystko rozebrał do zera!!! Przez noc doszedł do wniosku, że tak jak robił będzie nieestetycznie wyglądało i postanowił zrobić wszystko od nowa tak był wyglądało ładnie. Michał nie był zbyt szczęśliwy z tego pomysłu Henia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ależ ja doskonale sobie zdaję sprawę, że nie używam grzałki elektrycznej w zasobniku! Oszacowałem tylko ile kWh potrzeba by zagrzać te 300l wody i wyszło, że około 16. Ponieważ moja PC na ten cel zużywa 5 z malutkim ogonem to napisałem, że rzeczywisty COP jest na poziomie 3. Coś źle liczę wg ciebie? Nie dobrze myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.05.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Nie dobrze myślisz I do tego zgadzało by się to z COP podawanym w DTR. Zasobnik jest grzany obiegiem o temperaturze 47-50 stopni a na dworze było jakieś 8. Biorąc pod uwagę niewielkie straty sprawności na wężownicy wynik uznaję za celujący (wg DTR dla +8 i temperaturze wyjścia z PC +50 mamy COP 3,38). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Heniu u mnie odwalił niezły numer. Pół dnia robił instalację miedzianą od kotła gazowego do PC i zasobnika. Na drugi dzień rano patrzę a on wszystko rozebrał do zera!!! Przez noc doszedł do wniosku, że tak jak robił będzie nieestetycznie wyglądało i postanowił zrobić wszystko od nowa tak był wyglądało ładnie. Michał nie był zbyt szczęśliwy z tego pomysłu Henia No byłem zdziwiony ale potem wszystko wytłumaczył i przyznałem mu rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.05.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Miki121 wysłałam wczoraj zapytanie na pw, daj znać czy doszło i czy mam czekac na odpowiedź czy to poza Twoim rejonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.05.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Miki121 wysłałam wczoraj zapytanie na pw, daj znać czy doszło i czy mam czekac na odpowiedź czy to poza Twoim rejonem? Jutro prześlę ofertę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.05.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 06.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 co radzicie. wg. DTR które dostałem od mikiego wychodzi mi że dobry byłby Atlantic s10, ale przy dużych mrozach chodziłby non stop, znowu Tri 11wychodzi bardzo dobrze na duży mróz ale 3/4 zimy byłaby mocno za duża. i teraz co lepsze dla pompy - włanczanie się kilka razy na dobę z krótką pracą czy dłużasza praca ciągła ale rzadko by się właczała. wg zużycia wegla przy dużych mrozach wychodzi mi zapotrzebowanie bez cwu ok6-7kw. najlepsza by była 8kw tri, ale nie mają. i ciągle dumam aż głowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.05.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 to niech sie wlacza 2 razy na tanie taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.05.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jak to oceniłeś , że chodziłby non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 06.05.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jak to oceniłeś , że chodziłby non stop? skoro zapotrzebowanie domu przy -20 jest 6kw i pompa osiąga przy tej temp 5kw to musi działać cały czas? tak myślę. tylko nie wiem czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.05.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 chcialbympompe -COP 3 ? Słabo nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 06.05.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) co radzicie. wg. DTR które dostałem od mikiego wychodzi mi że dobry byłby Atlantic s10, ale przy dużych mrozach chodziłby non stop, znowu Tri 11wychodzi bardzo dobrze na duży mróz ale 3/4 zimy byłaby mocno za duża. i teraz co lepsze dla pompy - włanczanie się kilka razy na dobę z krótką pracą czy dłużasza praca ciągła ale rzadko by się właczała. wg zużycia wegla przy dużych mrozach wychodzi mi zapotrzebowanie bez cwu ok6-7kw. najlepsza by była 8kw tri, ale nie mają. i ciągle dumam aż głowa boli. jak moge podpowiedziec jezeli cena jest podobna, i konsumpcja pradu podobna ( 0,5kWh to juz duzo) to wez 11-stke, przyda sie w zimie ( odlaczysz grzalki, a jak bedzie za zimno to wlaczysz ) inverter bierze tyle pradu ile w danym momencie potrzebuje - stad oszczednosci na inverterze ze nie ma stalego poboru pradu dla pompy lepsze jak sie wlacza raz na dluzej niz kilka razy na krotko (edit co wplywa na zywotnosc sprezarki im mniej zalaczen tym dluzej powinna dzialac co do zapotrzebowania na cieplo - zrob za 500pln wycene OZC (lub sam jak potrafisz lub juz to moze zrobiles) - jak tu wszyscy radza Edytowane 6 Maja 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.05.2012 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 skoro zapotrzebowanie domu przy -20 jest 6kw i pompa osiąga przy tej temp 5kw to musi działać cały czas? tak myślę. tylko nie wiem czy dobrze? Będzie się załączała częściej ale nie będzie chodziła non stop. No chyba ze masz słabo ocieplony dom. Przecież dom ma swoja akumulacyjny. U mnie pompa ma chodzić w nocy a oddawać ciepło w dzień. Odnośnie przewymiarowania pompy to tez jest bez sensu, po to sa grzałki aby w dniach krytycznych dogrzewały. A ile jest takich dni? 3-5 w zależności od roku. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts