Liwko 07.05.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 chcialbympompe -COP 3 ? Słabo nie? Zależy jak liczyć. Jedna taryfa 5kWh=3zł I- taryfa 5kWh=3,6zł II-taryfa 5kWh=1,6zł Grzałką w jednej taryfie 5kWhx3(COP)=9zł 9zł a 1,6 to ogromna różnica. (COP w złotówkach wychodzi prawie 6;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.05.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Liwko ,coś żeś popierdzielił w tym liczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.05.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 chcialbympompe -COP 3 ? Słabo nie? Jeżeli ma to się przełożyć na 3x taniej niż kosztowało na propanie to nie słabo ale rewelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Liwko ,coś żeś popierdzielił w tym liczeniu W którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 08.05.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Mam pytanie do znawcow tematu: Czy sa pompy powietrze woda typu split (niekoniecznie chinska) bez tej calej elektroniki, falownikow, sterownikow taka zwykla ON-Off. Dom mam jeszcze w budowie a z prostego OZC wychodzi mi roczne zapotrzebowanie okolo 8000kWh/rok, dom 160m2, bede mial bufor ciepla okolo 2,3m3 i chcialbym maksymalnie wykorzystac nocna taryfe do nagrzania bufora zeby odbierac cielo w dzien. Widzial bym to tak: nadchodzi II taryfa, termostat zalancza pompe i pompa zaczyna chodzic z maksymalna wydajnoscia grzejac bufor az do osiagniecia maksymalniej temperatury. Zainstalowal bym dodatkowe grzalki elektryczne na wypadek jakby pompa "nie wyrabiala" i np na ostatnie dwie godziny nocnej taryfy zalanczaly by sie wspomniane grzalki a pompa mogla by sie wylaczyc albo dzialac dalej pracujac rownolegle. Czy to ma sens, czy moze za duzo kombinacji? Bufor i tak bede mial do kominka z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 08.05.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 proszę zauważyć, że prawidłowo dobrany bufor , taki by akumulował nam wode nagrzaną w taryfach nocnych powinien mieć min. 70l./ 1m kwadratowy powierzchni użytkowej ! Dość sporo, więc rzadko takie się stosuje. Najlepiej akumuluje się ciepło w betonie ogrzewania podłogowego. Inaczej stosując tak mały bufor będzie on tylko służył do zmniejszenia ilości startów PC. Zbiornik o poj. 2,3 m3, pompa ciepła nagrzeje w ciągu bardzo krótkiego czasu wg. wzoru na ciepło właściwe wody, czyli moc 8 KW podniesie nam temperature wody w takim zbiorniku o około 4 stopnie C w ciagu 1h pracy, a startowac będzie od 20C+.http://exotherm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.05.2012 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Mam pytanie do znawcow tematu: Czy sa pompy powietrze woda typu split (niekoniecznie chinska) bez tej calej elektroniki, falownikow, sterownikow taka zwykla ON-Off. Dom mam jeszcze w budowie a z prostego OZC wychodzi mi roczne zapotrzebowanie okolo 8000kWh/rok, dom 160m2, bede mial bufor ciepla okolo 2,3m3 i chcialbym maksymalnie wykorzystac nocna taryfe do nagrzania bufora zeby odbierac cielo w dzien. Widzial bym to tak: nadchodzi II taryfa, termostat zalancza pompe i pompa zaczyna chodzic z maksymalna wydajnoscia grzejac bufor az do osiagniecia maksymalniej temperatury. Zainstalowal bym dodatkowe grzalki elektryczne na wypadek jakby pompa "nie wyrabiala" i np na ostatnie dwie godziny nocnej taryfy zalanczaly by sie wspomniane grzalki a pompa mogla by sie wylaczyc albo dzialac dalej pracujac rownolegle. Czy to ma sens, czy moze za duzo kombinacji? Bufor i tak bede mial do kominka z PW. Są takie pompy Np Stiebel -Eltro Ale ma inna elektronikę (regulator) A falownik to nie cud tylko część .Znana już od paru lat. Same zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.05.2012 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie Po co biura i problemy Ale może znajdę jakiegoś partnera który podobnie będzie myślał i wtedy może jeszcze jakieś jedno biuro np. w Wawie Pozdrowienia z Wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.05.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Pozdrowienia z Wawy No właśnie.... bo zainstalować pompę można.... nawet na drugim końcu Polski, tylko jak coś potem dupnie to klient jest w czarnej d... jak mu przyjdzie zapłacić za przyjazd serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No właśnie.... bo zainstalować pompę można.... nawet na drugim końcu Polski, tylko jak coś potem dupnie to klient jest w czarnej d... jak mu przyjdzie zapłacić za przyjazd serwisu. Jeżeli ktoś Tobie sprzedaje pompę to dostaje odpowiedni upust po to aby jak coś dupnie w okresie gwarancji to ty nie płacisz za jego podróże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 08.05.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 ...Zbiornik o poj. 2,3 m3, pompa ciepła nagrzeje w ciągu bardzo krótkiego czasu wg. wzoru na ciepło właściwe wody, czyli moc 8 KW podniesie nam temperature wody w takim zbiorniku o około 4 stopnie C w ciagu 1h pracy, a startowac będzie od 20C+. http://exotherm.pl/ Czyli przez 7 godzin nocnej taryfy podniesie temperature wody do 48 stopni a przez ostatnia godzine mogla by dzialac grzalka. Ogrzewanie podlogowe planuje na calosci to i dodatkowo bedzie akumulowalo w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 08.05.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Są takie pompy Np Stiebel -Eltro Ale ma inna elektronikę (regulator) A falownik to nie cud tylko część .Znana już od paru lat. Same zalety Pompa fajna, ta WPL 13E nawet by mi pasowala, tylko ta cena troche wysoka. Ma tez regulator pogodowy a to w moim przypadku niepotrzebne. Falowniki tez znam ale mi chodzi o taka prosta pompe tylko ON i silnik sprezarki chodzi z pelna predkoscia, no moze taki "soft start" nie przeszkadzal by ale falownik to juz zbedna czesc. Te pompy Stiebel Electron o ile dobrze wyczytalem maja wlasnie "miekki start". A tak swoja droga co tam jest takiego w tej pompie ze wazy ponad 200kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.05.2012 03:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Pompa fajna, ta WPL 13E nawet by mi pasowala, tylko ta cena troche wysoka. Ma tez regulator pogodowy a to w moim przypadku niepotrzebne. Falowniki tez znam ale mi chodzi o taka prosta pompe tylko ON i silnik sprezarki chodzi z pelna predkoscia, no moze taki "soft start" nie przeszkadzal by ale falownik to juz zbedna czesc. Te pompy Stiebel Electron o ile dobrze wyczytalem maja wlasnie "miekki start". A tak swoja droga co tam jest takiego w tej pompie ze wazy ponad 200kg? Miedź i sprężarka wymienniki i obudowa:p Elektronika powoduje mniejsze zalodzenie (mniejsze obniżenie temperatury powietrza w czasie modulacji)=mniej odszraniania. Ale ,co do ceny.Im nizsza temperatyra pracy tym droższa i wiecej elektroniki. Są tanie i proste on uffy np do -5 (4500) za typ 6 (chigo) Albo monobloki (basenowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yvvonna 09.05.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Miki :) my również przesłaliśmy wczoraj maila z prosbą o Twojego maila gdyż tutaj nie umiałam sobie poradzić z przesłaniem załączników a chciałabym przesłać te elementy mojego projektu o których pisałeś na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.05.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Przecież wszystko jest tutaj: http://rekuperatory.co/kontakt.html czuje sie opuszczony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.05.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 czuje sie opuszczony ... Wiem a ja bezradny z tymi moimi korzonkami A wczoraj się bawiłem Twoim nowym pilotem T78 - bezprzewodowym )) Niebezpieczna zabawka dla użytkowników PC Pełna kontrola nad PC w kieszeni Sprawdź priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.05.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Miedź i sprężarka wymienniki i obudowa:p Elektronika powoduje mniejsze zalodzenie (mniejsze obniżenie temperatury powietrza w czasie modulacji)=mniej odszraniania. Ale ,co do ceny.Im nizsza temperatyra pracy tym droższa i wiecej elektroniki. Są tanie i proste on uffy np do -5 (4500) za typ 6 (chigo) Albo monobloki (basenowe) Ale jaki jest sens kupować pompę ciepła do - 5 a co po tych - 5???? Albo ostatnio trafił mi Pan który chciał pompę połączyć z kominkiem z płaszczem wodny z kotłem gazowym, solarami i diabli wiedzą po co mu to wszystko a na sam koniec zadał pytanie czy jeż nie podpiąć mu do tego śmieciucha Powiało grozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.05.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 miki o co chodzi z tym pilotem? Napisz cos wiecej bo mnie zaciekawiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.05.2012 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Ale jaki jest sens kupować pompę ciepła do - 5 a co po tych - 5???? Albo ostatnio trafił mi Pan który chciał pompę połączyć z kominkiem z płaszczem wodny z kotłem gazowym, solarami i diabli wiedzą po co mu to wszystko a na sam koniec zadał pytanie czy jeż nie podpiąć mu do tego śmieciucha Powiało grozą Zamontowałem takie coś do olejaka .Pracowała znaczą część zimy dając oszczędności 200zł /tydzień(info od klienta).Olejak chodził tej zimy 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.05.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 miki o co chodzi z tym pilotem? Napisz cos wiecej bo mnie zaciekawiles Pilot ogólnie fajny T75 w wersji bezprzewodowej... Stacja bazowa gdzieś tam zamontowana odbiornik na pompie ( na stronie mam info na ten temat w dziale biblioteka atlantica ). A pilot gdzie chcesz... Wszystkie informacje z pompy dostępne od ręki wszystko zmieniasz też na pilocie Ogólnie wygodna sprawa ale jest jeden minus cena około 1500zł. No ale coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts