Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mały kłamczuszek z miki121 :) Obiecał dać T75 w ramach przeprosin a nie dał :(

Zamiast tego otrzymałem radiowy moduł T78!!! (1450zł netto w cenniku)

Fajna zabawka dla kogoś, kto nie ma przygotowanego okablowania do czujnika temperatury w pomieszczeniu i nie chce kuć ścian.

http://images38.fotosik.pl/1574/39d74bacdd914c50.jpg

Dla kogoś kto dopiero "poznaje swój dom" też fajna opcja bo można przetestować różne lokalizacje dla sterownika i wybrać najlepszą. Dla maniaków też fajne - można zabrać do łóżka i eksperymentować z ustawieniami PC ;)

RAPORT:

Zużycie prądu po 20 dniach (na CWU) to 120kWh co w mojej taryfie daje 67zł. Daje się zauważyć zmienny COP. Kiedy ostatnio temperatura w nocy spadała do +2 a w dzień było poniżej +10 to dzienne zużycie było około 1kWh większe niż w ciepłe dni. Latem zapewne wyniki będą jeszcze lepsze.

sorry co to za gejowskie ( mówiąc delikatnie ) rozmowy , TO NIE JEST portal dla rowerzystów , takie wypowiedzi jak ; Mały kłamczuszek z miki121 Obiecał dać T75 w ramach przeprosin a nie dał ... to nie na tym portalu. Panowie chyba pomyliliście fora , może lepiej skoczcie sobie na gay.pl to coś dla was..

Skończcie z tą wzajemną reklamą, piszcie jak faceci...

sorry co to za gejowskie ( mówiąc delikatnie ) rozmowy , TO NIE JEST portal dla rowerzystów , takie wypowiedzi jak ; Mały kłamczuszek z miki121 Obiecał dać T75 w ramach przeprosin a nie dał ... to nie na tym portalu. Panowie chyba pomyliliście fora , może lepiej skoczcie sobie na gay.pl to coś dla was..

Skończcie z tą wzajemną reklamą, piszcie jak faceci...

Jak masz problem z własną orientacja seksualną albo jakąś homofobię to polecam terapię grupową pod okiem jakiegoś doświadczonego terapeuty.

Jak lubisz portale gejowskie to twoja sprawa - tutaj ich reklamować nie musisz a nawet nie powinieneś.

Tak więc chyba sam chyba pomyliłeś forum z własnym klozetem - tam możesz rządzić - tutaj możemy pisać co chcemy i powiem tak jak sobie życzysz, jak facet: odpie..ol się od nas i najlepiej od forum!

Tak szczerze, to wygląda mi to na czystą reklamę. Poważni ludzie nie mają czasu na wypisywanie pierdół (chyba, że traktujemy to jako hobby wtedy to ok)

a poważni instalatorzy nie rozdają w gratisie sterowników za 1500 netto.

Zapewniam cię, że jestem zupełnie przypadkowym klientem usera miki121. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to zapraszam na PW. Wymienimy się numerami telefonów a jak będziesz miał ochotę to zaprasza do obejrzenia instalacji w moim domu (Zachodniopomorskie). Moje pozytywne komentarze to obiektywna ocena zaangażowania jakie Michał wkłada w swoją pracę. Wszelkie przedstawione fakty (także ten gratisowy sterownik) są prawdziwe i łatwe do udowodnienia.

To ja przepraszam ale za jaką kwotę instalacja została wykonana?

Kolego tak dla jasności sterownik nie kosztuje 1500zł dla klienta :)

Po drugie z mojej winy ( brak sterownika na magazynie uzgodnionego i wpisanego w umowie ) klient otrzymał sterownik po 2 tygodniach.

Aby klient nie czuł się olany i w ramach przeprosin za popełniony błąd poniosłem koszt - z mojego zysku odliczyłem kilka stówek :)

Ważniejsze jest zadowolenie klienta i pozytywna opinia użytkownika a nie 300zł więcej w kieszenie...

Stary, normalnie się wzruszyłem...

Dobra, Wasza sprawa, tylko wkurza mnie strasznie, bo od ponad pół roku jest straszna tendencja do pierdzielenia rynku.

Klienci dostają oferty, gdzie pseudo instalator schodzi tak z ceny, że zarabia marne grosze, ponadto wciska się ludziom klimatyzatory mówiąc, że to pompa ciepła.

Normalnie jak na przetargach.

A potem słyszę: "Jak żyć panie premierze?"

Miki masz pw

bo od ponad pół roku jest straszna tendencja do pierdzielenia rynku.

Klienci dostają oferty, gdzie pseudo instalator schodzi tak z ceny, że zarabia marne grosze, ponadto wciska się ludziom klimatyzatory mówiąc, że to pompa ciepła.

Normalnie jak na przetargach.

A potem słyszę: "Jak żyć panie premierze?"

Witaj w klubie! W mojej branży (przemilczę jakiej) ta sytuacja trwa już dobre kilka lat ale po woli się klaruje. Wygląda na to, że przetrwają najlepsi pod względem parametrów technicznych i jakości wykonania i ...najtańsi. Środek chyba wyginie śmiercią naturalną. Mam cichą nadzieję, że z czasem niska cena = niska jakość też przejdzie do historii. Może rynek PC czeka to samo?

Co do określania pomp ciepła takich jak Daikin, Atlantic, ME czy wiele innych jest idealnym rozwiązaniem dla małych domów których się bardzo dużo buduje ostatnio.

Sami też zajmujemy się gruntówkami i oferujemy to przy większych inwestycjach :)

Cieszę się że udało mi się ciebie wzruszyć...

A co do życia to powiem Tobie że jestem zadowolony i nie narzekam na życie :)

Ważne jest robić to co się lubi i mieć satysfakcję z zadowolonych klientów :)

patrzenie na instalatora z pozycji "jakim prawem on na mnie zarabia, przecież ja mam kredyt do spłecenia :)" jest krótko wzroczne, ponieważ jeżeli nie będzie zarabiał to padnie, jeżeli padnie to przyjedzie drugi być może ten który zostało odrzucony przy instalacji i co myślisz, że będzie się litował :) bo co, bo tanio kupiłem to tanio mi napraw, to tylko urządzenie.

jeżeli taki instalator który jedzie na drugi koniec kraju i robi to duże taniej to albo jest nie doświadczonym biznesmenem (i myśli, że jak nastuka niewiadomo ile instalacji to będzie gość, masz dużo instalacji i musisz mieć pieniądze na ludzi którzy to obsłużą, taki klient za serwis też będzie chciał aby go tanio potraktować) albo ma z niewiadomo jakiego źródła urządzenia, albo zatrudnia na czarno, albo wyzuskuje pracownika albo jeszcze co innego.

patrzenie na instalatora z pozycji "jakim prawem on na mnie zarabia, przecież ja mam kredyt do spłecenia :)" jest krótko wzroczne, ponieważ jeżeli nie będzie zarabiał to padnie, jeżeli padnie to przyjedzie drugi być może ten który zostało odrzucony przy instalacji i co myślisz, że będzie się litował :) bo co, bo tanio kupiłem to tanio mi napraw, to tylko urządzenie.

jeżeli taki instalator który jedzie na drugi koniec kraju i robi to duże taniej to albo jest nie doświadczonym biznesmenem (i myśli, że jak nastuka niewiadomo ile instalacji to będzie gość, masz dużo instalacji i musisz mieć pieniądze na ludzi którzy to obsłużą, taki klient za serwis też będzie chciał aby go tanio potraktować) albo ma z niewiadomo jakiego źródła urządzenia, albo zatrudnia na czarno, albo wyzuskuje pracownika albo jeszcze co innego.

Ale ty do mnie pijesz???

Bo jeżeli tak to wal bezpośrednio a nie baw się w kotka i myszkę :)

Niestety zatrudnia na umowę o pracę i nie mam urządzeń z niewiadomego źródła i nie wyzyskuje pracowników :)

A co do dobrych cen to podpowiem koledze - termin dawno umarł a przedpłata przed odbiorem towaru czyni cuda ;)

Edytowane przez miki121

A ja wolę robić to na swoim niż robić u tzw. biznesmenów co tzw. specjalistom bez wyzysku płacą za 200h 1800zł na rękę i mówią sorry ale musiałem kupić nowego merca dla swojej kobiety :)

Każdy montaż pompy ciepła robię sam z pracownikami i wiem jedno ani ja ani oni nie są wykorzystani ;)

I "nawet" na tym zarabiamy ;)

Ale takie rzeczy można robić gdy Twój dostawca pomp ciepła traktuje ciebie jak partnera a nie kolesia do strzyżenia

Edytowane przez miki121

To powinno być motto na dzień dobry dla zazdraszczaczy ;)

Nie to powinno obudzić te rozdmuchane w sobie pseudo salony z ekspozycją itp...

Że gdyby nie ten "robol" ( tzn. np przez naście lat JA ) to nawet jak podpiszą umowę za miliony to bez monterów nie zrobią nic...

A brak szacunku do ludzi którzy ciężko zaiwaniają na budowie pokazuje kto kogo wyzyskuje...

Dzięki takim tzw. " szefom - biznesmenom" itp. ja znalazłem dobrych fachowców którzy chcieli godnie zarobić i usłyszeć choćby jedno słowo na tydzień od szefa dziękuję :)

W moim zakresie inwestycji - wykorzystywania zysków firm nie są wakacje, zakup auta sportowego tylko narzędzia dla ludzi, szkolenia, rozbudowa monitoringu pomp ciepła itp.

Taki monitoring to nie tylko reklam ale także dostęp do podstawowych parametrów pracy pompy ciepła dla serwisanta :)

A jeżeli ktoś ma problem z tym że pompa u mnie jest tańsza 15% niż u niego to niech usiądzie ze swoim dostawcą i ustali warunki współpracy:)

Pozdrawiam oburzonych co nawet na płatny profil żałują a innych uczyć chcą jak mają sprzedawać albo insynuować że niby sprzęt z dziwnego źródła lub tym podobne ;)

No i najważniejsza chyba sprawa w dobie dzisiejszego kryzysu : małą łyżeczką też się najesz nie zawsze trzeba używać chochli ;)

Edytowane przez miki121

Nasz rację z łyżeczką.

Nie znam twoich cen, ale żeby nie było jak z autostradami.Nie można obniżać ceny w nieskończoność.

Ja też się bawię w montaż i mogę obniżyć ceny do dumpingowych(mam inne źródło dochodu).Zrobiłem taka kiedyś z Buderusem w miasteczku w którym nie miałem żadnych interesów sprzedawałem z 3% zyskiem.Żaden sklep nie sprzedawał tam później Buderusa.Wystarczyła jedna jesień

Zapewniam ,że przebiję twoje ceny tylko gdzie sens.:D

Zapewniam ,że nie krytykuję twoich cen i podejścia do klienta(sam też tak robię ).

Kiedyś klient zje.....ł mnie ,że nie mam sekretarki i biura .Obiecałem ,że będzie ale pod warunkiem ,że podniesiemy cenie usługi o 10%.

Wkurzył się jeszcze bardziej.