Henderson 25.05.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 to ściema totalna; instalator z Bielska Białej jedzie 800km w zachodniopomorskie by zamontować jedną pompe ciepła i jeszcze daje gratis sterownik za 1500zł, sam przejazd w obie strony to min. 1600 km i sam koszt paliwa min. 960zł, noclegi min 2. ok. 400zł, oraz sama trasa to min 20h , pracownik ( bo sam tego nie zamontuje ) to min 250zł dziennie , ale jeszcze podczas podróży pisze 400 kolejnych postów na forum muratora jak to super !! Samych podstawowych kosztów będzie ok. 2500-3000zł !A na koniec to do pompy jeszcze klient dostaje gratis wczasy w Egipcie na 4 osobowej rodziny, komplet garnków, mikser kuchenny oraz oczywiście super sterownik , też gratis...Panowie takimi bzdurami to tylko psujecie rynek, jak ktoś ciężko pracuje w tej branży to nie ma czasu na ciągłe pisanie na forum muratora po kilkanaście postów dzienne, a czasy są trudne i trzeba pracowac w terenie po 12-15 h na dobę. Z drugiej strony jak instalator ma tyle czasu by zajmować się takimi banialukami to po prostu nie ma roboty .Dlatego tak mnie to wnerwiło, a jak kogoś uraziłem to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.05.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Arturo bardzo dobrze wiemy że jesteś tu podstawiony i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 to ściema totalna; instalator z Bielska Białej jedzie 800km w zachodniopomorskie by zamontować jedną pompe ciepła i jeszcze daje gratis sterownik za 1500zł Żadna ściema. Masz wątpliwości? Zapraszam do mojego domu na kawę (gratis). Skontaktuj się na PW. Pokażę umową a jeżeli miki121 wyrazi zgodę to również całą korespondencję PW i mailową. Twoje podejrzenia o "podstawionym kliencie" są wyssane z palca! a czasy są trudne i trzeba pracowac w terenie po 12-15 h na dobę. Wiesz co to takiego internet mobilny? Zamiast szukać spisku rozejrzyj się dookoła i zobacz, że technika idzie do przodu. Dlatego tak mnie to wnerwiło, a jak kogoś uraziłem to przepraszam Mnie nie uraziło za to bardzo rozbawiło. Chciałbym zobaczyć twoją minę gdybyś przyjechał i zobaczył PC i dokumentację :D A może chcesz zdjęcie PC z dzisiejszym numerem Kuriera Szczecińskiego ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 25.05.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 A co powiesz na to,że cena katalogowa samej pompy ciepła u producenta a cena u końcowego instalatora to różnica ponad 10tys.zł i to jeszcze z zarobkiem tegoż instalatora ?Jest z czego obniżać ?Jeśli instalator dogaduje się z producentem na temat fajnej ceny to trzeba mieć pretensje tylko do siebie,że się tego nie potrafi zrobić...Nie sztuka sprzedać jedną pompę i mieć zarobku na przyszłe kilka miesięcy....łyżeczką a nie chochlą Ktoś potrafi sprzedać 5 pomp i mieć zarobek taki jak ten kto sprzeda 1 pompę.Czy to nie jest jasne u kogo inwestor kupi taką usługę ??To jest rynek Oczywiście nie odnosze się konkretnie do nikogo,to jest jedynie przykład. Bzdury chłopie wypisujesz. Jestem ciekaw jak przy takiej sprzedaży udzielać gwarancji i zapewniać usługę serwisową. Już nie wspomnę o kosztach pracowniczych, samochodach, dojazdach etc. Trafi się kilkumiesięczny kiepski okres i taki cudowny instalator zwija firmę i zwalnia pracowników. Masa klientów pozostaje na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Trafi się kilkumiesięczny kiepski okres i taki cudowny instalator zwija firmę i zwalnia pracowników. Masa klientów pozostaje na lodzie. No to się ciesz! Późnij będziesz nas strzygł jak owieczki jeszcze śmiał się z nas... Przyjmę to z pokorą. No chyba, że jednak nie masz racji (a raczej nie masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 25.05.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) No to się ciesz! Późnij będziesz nas strzygł jak owieczki jeszcze śmiał się z nas... Przyjmę to z pokorą. No chyba, że jednak nie masz racji (a raczej nie masz). Chłopie, gdybym miał prowadzić firmę jak arturo napisał wyżej to bym zbankrutował. Miesięczne koszta są obłędne. Minimum pracownik z uprawnieniami zarabia 4k netto, do tego dolicz mu noclegi, dojazdy, amortyzacje etc. Licząc tylko jednego a jak masz kilku to wyobraź sobie jak to wygląda. Ludzie nie zdają sobie z tego sprawy ile dawanie komuś pracy kosztuje. Jak mam ganiać za parę % od zysku z każdej instalacji to wolę zamknąć interes, bo narażam siebie i klientów. Tymczasem Panowie, trzeba interesu dopilnować Edytowane 25 Maja 2012 przez Sadicus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 to ściema totalna; instalator z Bielska Białej jedzie 800km w zachodniopomorskie by zamontować jedną pompe ciepła i jeszcze daje gratis sterownik za 1500zł, sam przejazd w obie strony to min. 1600 km i sam koszt paliwa min. 960zł, noclegi min 2. ok. 400zł, oraz sama trasa to min 20h , pracownik ( bo sam tego nie zamontuje ) to min 250zł dziennie , ale jeszcze podczas podróży pisze 400 kolejnych postów na forum muratora jak to super !! Samych podstawowych kosztów będzie ok. 2500-3000zł ! A na koniec to do pompy jeszcze klient dostaje gratis wczasy w Egipcie na 4 osobowej rodziny, komplet garnków, mikser kuchenny oraz oczywiście super sterownik , też gratis... Panowie takimi bzdurami to tylko psujecie rynek, jak ktoś ciężko pracuje w tej branży to nie ma czasu na ciągłe pisanie na forum muratora po kilkanaście postów dzienne, a czasy są trudne i trzeba pracowac w terenie po 12-15 h na dobę. Z drugiej strony jak instalator ma tyle czasu by zajmować się takimi banialukami to po prostu nie ma roboty . Dlatego tak mnie to wnerwiło, a jak kogoś uraziłem to przepraszam Nie gratis... Ale wiesz lepiej albo nie potrafisz czytać... Dolozylem 300zl. Ze swojego zysku i uwierz ze była to naprawdę uczciwy zarobek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 25.05.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 cytuje;"Wiesz co to takiego internet mobilny? Zamiast szukać spisku rozejrzyj się dookoła i zobacz, że technika idzie do przodu." Czyli hydraulik lutując, skręcając instalację, siedząc w kotłowni 800km od domu itp.ma ochotę i będzie jeszcze pisał posty na muratorze w trakcie pracy ? Jesli tak to to nie jest fachowiec, ale to i tak wielka ściema.Jak by obcy klient do mnie powiedział i to jeszcze publicznie .." ty kłamczuszku jeden .." to wybaczcie pogonił bym takiego. A tu chłopaki jeszcze są zadowoleni i piszczą z zachwytu , ach jak słodko.. Ja czegoś podobnego to nie widziałem przy pracach hydraulicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Chłopie, gdybym miał prowadzić firmę jak arturo napisał wyżej to bym zbankrutował. Miesięczne koszta są obłędne. Minimum pracownik z uprawnieniami zarabia 4k netto, do tego dolicz mu noclegi, dojazdy, amortyzacje etc. Licząc tylko jednego a jak masz kilku to wyobraź sobie jak to wygląda. Ludzie nie zdają sobie z tego sprawy ile dawanie komuś pracy kosztuje. Jak mam ganiać za parę % od zysku z każdej instalacji to wolę zamknąć interes, bo narażam siebie i klientów. Tymczasem Panowie, trzeba interesu dopilnować Ja rozumiem ze 25 procent to mało i robisz to na 50:) A co do cen to porownalem ostatnio swoją ofertę na 16kW pompę ciepla z atlantica z konkurencja.... I za 2 dni pracy po 10 godzin dziennie dla dwóch ludzi Pan x chciał zarobić 15k i to sie nazewa frycowe a inna oferta z zachodniopomorskiego była tanszacjezeli chodzi o pompę ale Pan Y dopisał nascie pozycji i w sumie za montaż kotlowienki wraz z 10 metrowa instalacja policzył sobie prawie 14k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.05.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 :jawdrop::jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) cytuje; "Wiesz co to takiego internet mobilny? Zamiast szukać spisku rozejrzyj się dookoła i zobacz, że technika idzie do przodu." Czyli hydraulik lutując, skręcając instalację, siedząc w kotłowni 800km od domu itp.ma ochotę i będzie jeszcze pisał posty na muratorze w trakcie pracy ? Jesli tak to to nie jest fachowiec, ale to i tak wielka ściema. Jak by obcy klient do mnie powiedział i to jeszcze publicznie .." ty kłamczuszku jeden .." to wybaczcie pogonił bym takiego. A tu chłopaki jeszcze są zadowoleni i piszczą z zachwytu , ach jak słodko.. Ja czegoś podobnego to nie widziałem przy pracach hydraulicznych. Kolego masz racje nie mam pracy i nie montuje po 5 pompek miesięcznie i jestem tak samo jak ty zgoszknialy i siedzę w domu klnac na rząd, klientów itp. A forma kontaktu wymaga na forum jakiegoś poziomu. Kolega chciałbympompe ma prawo sie wyrazić jak chce bo w przeciwności do ciebie nie pluje jadłem i zazdrościća. Wręcz przeciwnie uczciwy i porządny z niego klient. Ale w tym kraju bycie normalnym to prawie przestępstwo. Co do pisania postów na forum praca nie polega na ciągłym siedzeniu na budowie ale trzeba tez trochę ofert porobic Edytowane 25 Maja 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 25.05.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jak zwykle odwieczny problem z konkurencją na ryku każdy, kto funkcjonuje w handlu, obiera własną ścieżkę funkcjonowania i rozwoju. Dla klienta końcowego jest super, jak dostanie dobry towar w jeszcze lepszej cenie. Niemniej jednak, sam pracując, z grubsza, 10 lat w handlu, "przerobiłem" już niejedną firmę, któa cenami chciała zawojowac rynek. Po większości zostało mgliste wspomnienie. Przy sprzedaży PC, gdzie faktury wystawiane klientom, są gotówkowe, moze nie a z tym problemu, ale pracując na minimalnych marżach, czesto wystarczy jedna "wtopa" z klientem, któy nie zapłaci za dostarczony towar/usługę, żeby pięknie się wyłożyć. Piszę to również z punktu widzenia inwestora. Oczywiście negocjowałem ceny - jako PH z 10-letnim stażem, mam to opanowane niemal do perfekcji , ale wszystko ma swoje granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 25.05.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jaby co to ja jestem z zachodniopomorskiego - może ja się karne do "chciałbympompe" xD.generalnie nie jestem za rozdawnictwem ani za krojeniem do kości, ale działalność gospodarcza kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jaby co to ja jestem z zachodniopomorskiego - może ja się karne do "chciałbympompe" xD. generalnie nie jestem za rozdawnictwem ani za krojeniem do kości, ale działalność gospodarcza kosztuje Dlatego układ musi być partnerski i każdy musi zarobic. Ale stawki mogą być normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.05.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jak zwykle odwieczny problem z konkurencją na ryku każdy, kto funkcjonuje w handlu, obiera własną ścieżkę funkcjonowania i rozwoju. Dla klienta końcowego jest super, jak dostanie dobry towar w jeszcze lepszej cenie. Niemniej jednak, sam pracując, z grubsza, 10 lat w handlu, "przerobiłem" już niejedną firmę, któa cenami chciała zawojowac rynek. Po większości zostało mgliste wspomnienie. Przy sprzedaży PC, gdzie faktury wystawiane klientom, są gotówkowe, moze nie a z tym problemu, ale pracując na minimalnych marżach, czesto wystarczy jedna "wtopa" z klientem, któy nie zapłaci za dostarczony towar/usługę, żeby pięknie się wyłożyć. Piszę to również z punktu widzenia inwestora. Oczywiście negocjowałem ceny - jako PH z 10-letnim stażem, mam to opanowane niemal do perfekcji , ale wszystko ma swoje granice. Np właśnie sie zastanawiam co to znaczy minimalna marza i pare procent? Bo dla jednego może to być 2 a dla drugiego 25 procent..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 25.05.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 zależy od branży. Przy sprzedaży piwa, czy cukierków, pewnie 2% to przyzwoita marża. Śmiem twierdzić, że przy sprzedaży PC takie 2% nawet nie jest brane pod uwagę. W mojej branży marże poniżej 40-50% są śmieszne. Przy takich narzutach, to startuje sie w przetargach. Klient końcowy to dużo wyższy zarobek. Jednocześnie w mojej branży praca na narzutach rzędu 20-30% to jak balans na krawędzi, szczególnie jeśli chodzi o małe firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Chłopie, gdybym miał prowadzić firmę jak arturo napisał wyżej to bym zbankrutował. Miesięczne koszta są obłędne. Minimum pracownik z uprawnieniami zarabia 4k netto, do tego dolicz mu noclegi, dojazdy, amortyzacje etc. Licząc tylko jednego a jak masz kilku to wyobraź sobie jak to wygląda. Ludzie nie zdają sobie z tego sprawy ile dawanie komuś pracy kosztuje. No co ty nie powiesz? Niestety nie trafiłeś na owieczkę, której można się pożalić jak to ciężko być przedsiębiorcą. Prowadzę własną firmę od kilkunastu lat. Zatrudniam ludzi, płacę podatki (uczciwie) i potrafię skalkulować koszty pracy. Co roku wypracowuję niezły zysk pomimo, że zdarza mi się robić roboty na 5% marży... Tak więc nie użalaj się nad swoim losem tak bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jaby co to ja jestem z zachodniopomorskiego - może ja się karne do "chciałbympompe" xD. generalnie nie jestem za rozdawnictwem ani za krojeniem do kości, ale działalność gospodarcza kosztuje Zapraszam. Jestem do ciebie w stronę zachodnią. Może mi przy okazji opowiesz o swoim systemie monitoringu PC? Temat mnie zainteresował i chętnie poznam szczegóły techniczne jeżeli je znasz. Ja dość często jeżdżę do Słupska więc mogę też wpaść do ciebie do Sławna jak by co. PS. Wg mnie firmie nie wypada mieć strony www na darmowym hostingu z reklamami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jak by obcy klient do mnie powiedział i to jeszcze publicznie .." ty kłamczuszku jeden .." to wybaczcie pogonił bym takiego. Jeszcze tylko słowo wyjaśnienia... Ponieważ poznaliśmy się z miki121 na forum, na którym pisze się "na ty" to uznaliśmy, że w realu nie ma się co wygłupiać na Pan - tym bardziej, że jesteśmy w podobny wieku (dokładnie nie wiem). Stąd pozwoliłem sobie na bardzo luźny ton wypowiedzi ale miki121 raczej się z tego powodu nie obraził. No i nikt normalny w przeciwieństwie do ciebie podtekstów gejowskich w tej wypowiedzi się chyba nie doszukiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.05.2012 03:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 No co ty nie powiesz? Niestety nie trafiłeś na owieczkę, której można się pożalić jak to ciężko być przedsiębiorcą. Prowadzę własną firmę od kilkunastu lat. Zatrudniam ludzi, płacę podatki (uczciwie) i potrafię skalkulować koszty pracy. Co roku wypracowuję niezły zysk pomimo, że zdarza mi się robić roboty na 5% marży... Tak więc nie użalaj się nad swoim losem tak bardzo... Co innego montować pompy ciepła(masz klienta pod opieką) , a co innego np. budowa gazociągu w terenie otwartym(zasypujesz i zapominasz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts