Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak to jest , w Polsce jest szara strefa i będzie bo zawsze ktoś chce coś dostać " za darmo". Rynek jest zniszczony sloganami o darmowych prezentach czy fikcyjnych dotacjach . Pewna firma obwieściła " dotacja 4000zł .." i instalatorzy przestali zarabiać bo teraz każdy klient żąda takiej obniżki. A tu się okazuje , że to nie dotacja, a ostra obniżka ceny bo nie mogą już sprzedawać w takich cenach, a za towar w magazynie trzeba dostawcy zapłacić.

Pozdrawiam pompy ciepła Exotherm

http://exotherm.pl/

Bzdury chłopie wypisujesz.

Jestem ciekaw jak przy takiej sprzedaży udzielać gwarancji i zapewniać usługę serwisową.

Już nie wspomnę o kosztach pracowniczych, samochodach, dojazdach etc.

Trafi się kilkumiesięczny kiepski okres i taki cudowny instalator zwija firmę i zwalnia pracowników.

Masa klientów pozostaje na lodzie.

hmm. mam gwarancje Atlantica czy instalatora ?

opinie można pisać, ale chciałbym poobserwować, jak to działa, zobaczyć jakiś wykresik na przestrzeni miesiąca lub więcej.

to jest coś więcej niż opinia jednego klienta, który jest dziś a za pół roku już się nie udziela na forum

maj

CWU + 2 dni co pizgalo to grzalem do 22* w domu bo bylo zimnawo - 243kW zuzyte co daje nieco ponad 120pln - mam 2 taryfy. 5 twarzy, zasobnik 300l. Pisze jak jest bo po co mam sciemniac :) ? Mam grzejniki bez podlogowki i w zimie tez bede podawal ze place ponad 1K miesiecznie ( tak zakladam - obym sie nie mylil ;/ )

maj

CWU + 2 dni co pizgalo to grzalem do 22* w domu bo bylo zimnawo - 243kW zuzyte co daje nieco ponad 120pln - mam 2 taryfy. 5 twarzy, zasobnik 300l. Pisze jak jest bo po co mam sciemniac :) ? Mam grzejniki bez podlogowki i w zimie tez bede podawal ze place ponad 1K miesiecznie ( tak zakladam - obym sie nie mylil ;/ )

1k na miesiac ..??? czyzby sporo ..??

1k na miesiac ..??? czyzby sporo ..??

230m2 starego domu z 1930r do grzania, same grzejniki + specyficzne upodobania mieszkancow :) ... te 1K to jak bedzie dosc mocno zimno, przy 'normalnej' zimie sadze, ze bedzie mniej. Eko spalalem ( tzn. wrzucalem ) 1-1.5 T miesiecznie. Srednia cena ~ 800,00 pln/T

Inna rzecz, ze jak zacznie robic sie zimno jesienia bede mogl pokombinowac z ustawieniami i dobrac te wlasciwe. Eko nie grzal mi CWU.

Natenczas jestem na TAK :)

Daikin Altherma 8,43kW zbiornik 300l, 4 os rodzina, duża wanna, nie chodzimy brudni ;) :D

Zużycie prądu za maj za ok 80zł - na początku maja jeszcze trochę CO chodziło.

Ostatnie 2 tygodnie CWU to 57,6kW czyli ok 27,45 zł

Najlepsze jest to, że po blisko 6 mies już widzę, że pomimo kiepskiej podłogówki realne jest zejście za rok za CO i CWU poniżej 4000zł :cool: może nawet 3500zł, a poprzednio było na oleju ok 11000 zł :o

to dość spore zużycie prądu , powinno się sprawdzić wydajność pompy. Daikin Altherma ma dość wysokie średnie COP, a jeśli zużywa ok. 4000zł ,a oleju ok. 11000zł ( a olej praktycznie wychodzi wręcz identycznie jak prąd ) to COP średnie ledwo przekracza 2,75 . Na tą pompę COP średnie powinno być wyższe.

Daikin Altherma 8,43kW zbiornik 300l, 4 os rodzina, duża wanna, nie chodzimy brudni ;) :D

Zużycie prądu za maj za ok 80zł - na początku maja jeszcze trochę CO chodziło.

Najlepsze jest to, że po blisko 6 mies już widzę, że pomimo kiepskiej podłogówki realne jest zejście za rok za CO i CWU poniżej 4000zł :cool: może nawet 3500zł, a poprzednio było na oleju ok 11000 zł :o

jest ok

W wielu przypadkach mam podobnie.

No właśnie, dla jednego dużo dla innego mało ;)

Jak podpisywałem umowę to brałem w ciemno każdy wynik poniżej 5000zł, a jak na razie za 5 mies PC zużyła prądu za 1600 zł

Nie chcę nawet myśleć ile bym wydał na olej.

Mojego domu nie można porównywać z nowymi budynkami, to dom budowany w połowie lat 90 i podłogówka jest znacznie rzadziej rozłożona i pompa musi pracować z wyższą temp, poza tym PC jest delikatnie niedowymiarowana.

Jeżeli dobrze pamiętam to w ofercie było podane COP lub SCOP (nie jestem pewien) 2,9 i najważniejsze dla mnie jest to, że symulacja Daikina pokrywa się z realnym zużyciem prądu 8) To dobrze świadczy o produkcie i instalatorze wg mnie, a że mogłoby być taniej.....cóż zawsze można osiągnąć lepszy wynik ;)

Ja jestem mega zadowolony, a pomyśleć, że rozważałem solary, a później gruntową PC i rycie ogródka :lol:

dlaczego tak duzo liczysz za prad?

nie masz 2 taryf?

u mnie za ostatni tydzien podlicznik wskazal 30kWh x 0,345zł = 10,35PLN

edit : p.s cos poprzestawialem ze zaczela mi sie wlaczac grzalka w zasobniku - i wynik jest zbyt wysoki :(

Edytowane przez QQQQ

dlaczego tak duzo liczysz za prad?

nie masz 2 taryf?

u mnie za ostatni tydzien podlicznik wskazal 30kWh x 0,345zł = 10,35PLN

edit : p.s cos poprzestawialem ze zaczela mi sie wlaczac grzalka w zasobniku - i wynik jest zbyt wysoki :(

Mam 2 taryfy, ale z tych 57kW ok 35% jest w I tar i dlatego taki wynik.

Mógłbym ustawić w sumie na próbę grzanie tylko w II, przynajmniej w lecie, ale ..... jakoś nie mam czasu :D

• 2 weeks później...
wizualizacja pracy powietrznej pompy ciepła

http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php

Ponieważ z pozytywnymi efektami pracuję nad systemem monitoringu PC online to mam do ciebie pytanie... Jak to jest, że na twoich wykresach temperatura w zasobniku osiąga wyższą wartość niż temperatura wody z PC zasilającej zasobnik? Możliwości są dwie:

1. Pracuje grzałka w zasobniku

2. Monitoring jest niezbyt dokładny