chcialbympompe 26.05.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Co innego montować pompy ciepła(masz klienta pod opieką) , a co innego np. budowa gazociągu w terenie otwartym(zasypujesz i zapominasz) No niestety ale nie działam w branży "wykonaj i zapomnij" Też mam na karku klienta z wieloletnią gwarancją (nawet 10 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.05.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 PS. Wg mnie firmie nie wypada mieć strony www na darmowym hostingu z reklamami... Moim zdaniem jest to zenujace. Powiem tak, mam wykupiony serwer + wlasna domena ...com.pl to koszt ok 200zl na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.05.2012 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Nie zapłaciłem za reklamę (telefon w stopce) ,więc mnie wygwiazdkowali Bez żadnego sygnału i propozycji.Ale na pytania odpowiadać będę chyba ,ze mnie wytną całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.05.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 29.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 tak to jest , w Polsce jest szara strefa i będzie bo zawsze ktoś chce coś dostać " za darmo". Rynek jest zniszczony sloganami o darmowych prezentach czy fikcyjnych dotacjach . Pewna firma obwieściła " dotacja 4000zł .." i instalatorzy przestali zarabiać bo teraz każdy klient żąda takiej obniżki. A tu się okazuje , że to nie dotacja, a ostra obniżka ceny bo nie mogą już sprzedawać w takich cenach, a za towar w magazynie trzeba dostawcy zapłacić. Pozdrawiam pompy ciepła Exothermhttp://exotherm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.05.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 (....)Pewna firma obwieściła " dotacja 4000zł .." i instalatorzy przestali zarabiać (....) NIBE, powiedzmy wprost ...A instalatorzy wcale nie przestali zarabiać, bzdury jakieś Kolega sieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 30.05.2012 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 fiur fiur. chwile czlowiek nie ma a tu takie kwiatki .... to ja tez chce 'dotacje' --> da rade 'w tyl' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 30.05.2012 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Bzdury chłopie wypisujesz. Jestem ciekaw jak przy takiej sprzedaży udzielać gwarancji i zapewniać usługę serwisową. Już nie wspomnę o kosztach pracowniczych, samochodach, dojazdach etc. Trafi się kilkumiesięczny kiepski okres i taki cudowny instalator zwija firmę i zwalnia pracowników. Masa klientów pozostaje na lodzie. hmm. mam gwarancje Atlantica czy instalatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 30.05.2012 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 opinie można pisać, ale chciałbym poobserwować, jak to działa, zobaczyć jakiś wykresik na przestrzeni miesiąca lub więcej. to jest coś więcej niż opinia jednego klienta, który jest dziś a za pół roku już się nie udziela na forum maj CWU + 2 dni co pizgalo to grzalem do 22* w domu bo bylo zimnawo - 243kW zuzyte co daje nieco ponad 120pln - mam 2 taryfy. 5 twarzy, zasobnik 300l. Pisze jak jest bo po co mam sciemniac ? Mam grzejniki bez podlogowki i w zimie tez bede podawal ze place ponad 1K miesiecznie ( tak zakladam - obym sie nie mylil ;/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.05.2012 03:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 tak to jest , w Polsce jest szara strefa i będzie bo zawsze ktoś chce coś dostać " za darmo". http://exotherm.pl/ Czy podanie telefonu w stopce jest reklamą ,a na priv nie jest reklamą? Nic nie chcę za darmo, Po prostu nie dostałem Oferty Współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 30.05.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 maj CWU + 2 dni co pizgalo to grzalem do 22* w domu bo bylo zimnawo - 243kW zuzyte co daje nieco ponad 120pln - mam 2 taryfy. 5 twarzy, zasobnik 300l. Pisze jak jest bo po co mam sciemniac ? Mam grzejniki bez podlogowki i w zimie tez bede podawal ze place ponad 1K miesiecznie ( tak zakladam - obym sie nie mylil ;/ ) 1k na miesiac ..??? czyzby sporo ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.05.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 1k na miesiac ..??? czyzby sporo ..?? Magnolia już to wyjaśniał. Wydaje się dużo... Ale jeżeli jest to tyle co było za "eko"groszek to już okazuje się całkiem tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 30.05.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 1k na miesiac ..??? czyzby sporo ..?? 230m2 starego domu z 1930r do grzania, same grzejniki + specyficzne upodobania mieszkancow ... te 1K to jak bedzie dosc mocno zimno, przy 'normalnej' zimie sadze, ze bedzie mniej. Eko spalalem ( tzn. wrzucalem ) 1-1.5 T miesiecznie. Srednia cena ~ 800,00 pln/T Inna rzecz, ze jak zacznie robic sie zimno jesienia bede mogl pokombinowac z ustawieniami i dobrac te wlasciwe. Eko nie grzal mi CWU. Natenczas jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 31.05.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Daikin Altherma 8,43kW zbiornik 300l, 4 os rodzina, duża wanna, nie chodzimy brudni Zużycie prądu za maj za ok 80zł - na początku maja jeszcze trochę CO chodziło. Ostatnie 2 tygodnie CWU to 57,6kW czyli ok 27,45 zł Najlepsze jest to, że po blisko 6 mies już widzę, że pomimo kiepskiej podłogówki realne jest zejście za rok za CO i CWU poniżej 4000zł może nawet 3500zł, a poprzednio było na oleju ok 11000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 31.05.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 to dość spore zużycie prądu , powinno się sprawdzić wydajność pompy. Daikin Altherma ma dość wysokie średnie COP, a jeśli zużywa ok. 4000zł ,a oleju ok. 11000zł ( a olej praktycznie wychodzi wręcz identycznie jak prąd ) to COP średnie ledwo przekracza 2,75 . Na tą pompę COP średnie powinno być wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.05.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Daikin Altherma 8,43kW zbiornik 300l, 4 os rodzina, duża wanna, nie chodzimy brudni Zużycie prądu za maj za ok 80zł - na początku maja jeszcze trochę CO chodziło. Ostatnie 2 tygodnie CWU to 57,6kW czyli ok 27,45 zł Najlepsze jest to, że po blisko 6 mies już widzę, że pomimo kiepskiej podłogówki realne jest zejście za rok za CO i CWU poniżej 4000zł może nawet 3500zł, a poprzednio było na oleju ok 11000 zł jest ok W wielu przypadkach mam podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 31.05.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 No właśnie, dla jednego dużo dla innego mało Jak podpisywałem umowę to brałem w ciemno każdy wynik poniżej 5000zł, a jak na razie za 5 mies PC zużyła prądu za 1600 zł Nie chcę nawet myśleć ile bym wydał na olej. Mojego domu nie można porównywać z nowymi budynkami, to dom budowany w połowie lat 90 i podłogówka jest znacznie rzadziej rozłożona i pompa musi pracować z wyższą temp, poza tym PC jest delikatnie niedowymiarowana. Jeżeli dobrze pamiętam to w ofercie było podane COP lub SCOP (nie jestem pewien) 2,9 i najważniejsze dla mnie jest to, że symulacja Daikina pokrywa się z realnym zużyciem prądu To dobrze świadczy o produkcie i instalatorze wg mnie, a że mogłoby być taniej.....cóż zawsze można osiągnąć lepszy wynik Ja jestem mega zadowolony, a pomyśleć, że rozważałem solary, a później gruntową PC i rycie ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.05.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Ostatnie 2 tygodnie CWU to 57,6kW czyli ok 27,45 zł dlaczego tak duzo liczysz za prad? nie masz 2 taryf? u mnie za ostatni tydzien podlicznik wskazal 30kWh x 0,345zł = 10,35PLN edit : p.s cos poprzestawialem ze zaczela mi sie wlaczac grzalka w zasobniku - i wynik jest zbyt wysoki Edytowane 31 Maja 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 01.06.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 dlaczego tak duzo liczysz za prad? nie masz 2 taryf? u mnie za ostatni tydzien podlicznik wskazal 30kWh x 0,345zł = 10,35PLN edit : p.s cos poprzestawialem ze zaczela mi sie wlaczac grzalka w zasobniku - i wynik jest zbyt wysoki Mam 2 taryfy, ale z tych 57kW ok 35% jest w I tar i dlatego taki wynik. Mógłbym ustawić w sumie na próbę grzanie tylko w II, przynajmniej w lecie, ale ..... jakoś nie mam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.06.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 wizualizacja pracy powietrznej pompy ciepła http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php Ponieważ z pozytywnymi efektami pracuję nad systemem monitoringu PC online to mam do ciebie pytanie... Jak to jest, że na twoich wykresach temperatura w zasobniku osiąga wyższą wartość niż temperatura wody z PC zasilającej zasobnik? Możliwości są dwie: 1. Pracuje grzałka w zasobniku 2. Monitoring jest niezbyt dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts