asolt 19.07.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Nawet jak dodasz te poprawki to robi Ci się 6,5 kW ale dodawanie ot tak na cwu 2 kW też nie jest do końca uzasadnione. Zasobniki mają swoje grzałki lub pompa może pracować w trybie magazynowania. Nie można w nieskończoność dodawać poprawek 20%, bo za chwilę dodasz poprawki do błędów w OZC, pogody, wykonania, itp bo to prowadzi właśnie do takiego błędnego koła. Co do mocy i COP przy różnym obciążeniu, to tabele miałyby tysiące wartości. Jak nałożysz na siebie typoszereg producenta, temperatury zewnętrzne, temperatury zasilania, temperatury pomieszczenia i obciążenie to robi się z tego masa danych. Ponad to algorytmy sterowania inverterem mają bardzo duże znaczenie w SCOP i producenci nie publikują tego typu danych. W ostatnim wpisie u mnie znajdziesz taki wykres COP od obciążenia, ale jest on bardziej poglądowy. Ważne jest to jak głęboką modulację mocy ma pompa i jak jest sterowana. - czyli technologia. Nie wiem jaka jest geneza mitu o rzekomym niedoszacowaniu obciażenia cieplnego i zapotrzebowania na ciepło. Być moze wynika to z obliczen wykonywanych przez amatorów, którzy to mają tendencję do uproszczania sposobu wprowadzania danych dotyczących budynku, pomijaniu mostków itd. I rzeczywiście wyniki ich obliczen są z reguły niedoszacowane. Dokładne i rzetelne wprowadzanie danych i dokładne uwzglednianie bryły budynku prawidłowa definicja przegród powoduje ze uzyskane wyniki sa przeszacowane o ok 10-15% (badania porównawcze AGH z audytów energetycznych na potrzeby termomodernizacji dla obliczen programem Audytor OZC - Sankom). Uwzgledniając fakt ze straty na wentylacji są liczone dla wartości normowych otrzymujemy całkowite przeszacowanie do 20-25%, to przeszacowanie jest częsciowo kompensowane niedokładnościami montażu izolacji termicznej i montazu okien i drzwi oraz nieprawidłowego okreslenia wsp U przez dystrybutorów. W rezultacie wyliczone wartości mogą się róznić od 5-10% częscie na plus, rzadziej na minus. Ale tylko dla dokładnych i rzetelnych obliczen, wazne jest też używanie najbardziej aktualnych wersji programu. Jak słusznie kolega clarnet zauwazył dodawanie kolejnych poprawek prowadzi do zwiekszenia mocy dobieranej pompy nawet o 50 %, co neguje celowośc tych obliczeń bo i tak dobór jest wykonywany na tzw oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.07.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Nie wiem jaka jest geneza mitu o rzekomym niedoszacowaniu obciażenia cieplnego .......... Może geneza leży w staropolskim "zastaw się a postaw się" Presja leży chyba bardziej po stronie klienta. A łatwo tej presji ulec jeśli uwzględnimy, że w pierwszym roku eksploatacji w tradycyjnej technologii, zapotrzebowanie na ciepło potrafi wzrosnąć nawet 2-3 krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.07.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A ja dzisiaj miałem spotkanie z klientami ze Szwecji (moja branża jest "nieogrzewaniowa" jak by co) i przypadkowo zobaczyłem na zdjęciu domu PC. Z ciekawością podjąłem rozmowę na ten temat. Okazało się, że mają pompę P-W NIBE zainstalowaną jakieś 6 lat temu. Dom ma chyba 100 lat a jego konstrukcja i izolacja może wywołać uśmieszek u naszych mistrzów od izolacji. Ale ludzie są bardzo zadowoleni. Mówili, że działa do -20 a później się wyłącza (przechodzi na grzałki) ale nawet u nich (baaardzo na północy) nieczęsto się to zdarza. W domu wyłącznie grzejniki!Mam nadzieję, że po kolejnej zimie będę tak samo zadowolony jak oni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Zasobniki mają swoje grzałki lub pompa może pracować w trybie magazynowania. Co do mocy i COP przy różnym obciążeniu, to tabele miałyby tysiące wartości. Jak nałożysz na siebie typoszereg producenta, temperatury zewnętrzne, temperatury zasilania, temperatury pomieszczenia i obciążenie to robi się z tego masa danych. Ponad to algorytmy sterowania inverterem mają bardzo duże znaczenie w SCOP i producenci nie publikują tego typu danych. Nie po to wydaje się 1x tyś zł na pompę, by podgrzewać CWU grzałkami ?? No, a jeżłi moja rodzina zużywaz dzienie np 150l wody o temp 42C, to chyba niezależnie, w jakim trybie pracuje pompa, ściśle określoną ilośc kW trzeba dostarczyć, by ją podgrzać. Co do wzrostu COP wraz ze spadkiem mocy, to nie chodzi mi, abyś podał mi linki do tabel, bo wiem, ze takowych nie ma, ale tylko o szacunkową informację jakiego wzrostu COP można sie spodziewać.... Edytowane 19 Lipca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 19.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ja bym to porównał do silnika. wolę mieć w samochodzie 2.0 i jeździć 90km/h niż 1.2. spali troszkę więcej ale o ile lżej pracuje. i który dłużej pojeździ? a jak trzeba to jest z czego przycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.07.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Nie po to wydaje się 1x tyś zł na pompę, by podgrzewać CWU grzałkami ?? No, a jeżłi moja rodzina zużywaz dzienie np 150l wody o temp 42C, to chyba niezależnie, w jakim trybie pracuje pompa, ściśle określoną ilośc kW trzeba dostarczyć, by ją podgrzać. Oczywiście. Masz rację. Tylko dlaczego do tego się nie chcesz zastosować? Policz więc ile kwh dziennie potrzebujesz na cwu, a następnie podziel to przez 24h I na koniec odpowiedz sobie czy słuszne było 3,8kW +20% + 2kW na cwu + coś tam jeszcze - by dostać w wyniku 10 kW. A może wystarczyło by 200Wat na cwu???) Przy odpowiednio dobranej pompie masz przez 80% sezonu nadwyżkę mocy, która wystarczy na cwu bez żadnego dodawania mocy i bez udziału grzałki. Użycie grzałki na cwu jest stale zmniejszane. A pompa jest w stanie przygotować cwu nawet przy -15 czy -20 stopniach. Jak w trybie nocnym prze godzinę, dwie załadujesz zasobnik, a potem w dzień masz dogrzew, to nawet tego nie odczujesz. A co do zmian COP od obciążenia - nie jestem Ci w stanie powiedzieć ile to jest konkretnie %, ale wrzucę takie pytanie do producenta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 W poprzednim poście oczywiście wkradł się błąd, bo nie 150, a 250l, czyli podnosząc z 10 do 42 jakieś 9-10 kWh na dobę. Mała pompa (6kW) będzie przy -15C przygotowywać CWU przez 2-5-3h ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.07.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 za duża pompa zamiast 6kw -10 kw pewnie zmniejszy ten czas nagrzewaniamoże wtedy zdążymy przed droższą taryfą naładować zasobnikczyli coś kosztem czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 za duża pompa zamiast 6kw -10 kw pewnie zmniejszy ten czas nagrzewania może wtedy zdążymy przed droższą taryfą naładować zasobnik czyli coś kosztem czegoś Dokładnie! Dobiera się PC na parametry -20/+20 ale dla 24h/dobę, a tania taryfa to 11-12h! Większość o tym zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.07.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 z czego 2-3 godziny w dzień reszta w nocy przy większych mrozach w gruntowej to nie ma takiego znaczenia pewnie jeszcze jedno czy dla żywotności pompy ma znaczenie brak stacji uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) czy dla żywotności pompy ma znaczenie brak stacji uzdatniania wody? Żadnego znaczenia. Chyba Edytowane 20 Lipca 2012 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.07.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 chodzi mi o kamień w wodzieliwko dla poprawy twojego humoru informuję cię że masz do d wkład kominkowytak mnie eniu uświadomił w dziale komin. ja akurat mam inne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 chodzi mi o kamień w wodzie liwko dla poprawy twojego humoru informuję cię że masz do d wkład kominkowy tak mnie eniu uświadomił w dziale komin. ja akurat mam inne zdanie Bo nie u niego kupiony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 20.07.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Oczywiście. Masz rację. Tylko dlaczego do tego się nie chcesz zastosować? Policz więc ile kwh dziennie potrzebujesz na cwu, a następnie podziel to przez 24h I na koniec odpowiedz sobie czy słuszne było 3,8kW +20% + 2kW na cwu + coś tam jeszcze - by dostać w wyniku 10 kW. A może wystarczyło by 200Wat na cwu???) Przy odpowiednio dobranej pompie masz przez 80% sezonu nadwyżkę mocy, która wystarczy na cwu bez żadnego dodawania mocy i bez udziału grzałki. Użycie grzałki na cwu jest stale zmniejszane. A pompa jest w stanie przygotować cwu nawet przy -15 czy -20 stopniach. Jak w trybie nocnym prze godzinę, dwie załadujesz zasobnik, a potem w dzień masz dogrzew, to nawet tego nie odczujesz. A co do zmian COP od obciążenia - nie jestem Ci w stanie powiedzieć ile to jest konkretnie %, ale wrzucę takie pytanie do producenta:) Tak tylko dodam jako użytkownik niedowymiarowanej PC PW, zużycie prądu przez grzałki w zasobniku CWU 300l za okres od 01.01 do 30.06 to raptem 67 zł (187kWh z tego 94% w II taryfie). 4 osoby, duża wanna, myjemy się codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 20.07.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 I zapewne 30% z tych 187 kwh to dezynfekcja zasobnika, jaką mamy w każdej pompie.4 osobowa rodzina potrzebuje ok 4-5 tys kwh rocznie. Tak więc w tym wypadku udział grzałki w przygotowaniu cwu będzie w granicach 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 20.07.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Dokładnie tak, znakomita większość tego zużycia to przegrzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) Pomyślałem, ze warto wrzucić informacje na temat historycznych danych meteorologicznych (głównie dot. temperatury powietrza) dla konkretnych regionów kraju, co pozwoli na oszacowanie kosztów eksploatacji pompy PW w danym regionie kraju. Na pierwszy ogień Warszawa:http://www.meteo.waw.pl/history/ Edit:i dla całej praktycznie Polski:http://freemeteo.com/default.asp?pid=155&gid=756135&la=20&sid=123750 Edytowane 21 Lipca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.07.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 dziękuję a masz gdzieś opracowanie temperatur względem taryf:bye::bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Nie mam. Ale jeśli ktoś jest chce poświęcić trochę czasu, możne sobie przeliczyć korzystając z tych danych : http://www.ogimet.com/gsynres.phtml.en trzeba tylko podać nr WMO najbliższej stacji meteo ( u mnie 12540 - Racibórz) Można z tej strony zebrać dane GODZINOWE, jeśli chodzi o temperaturę, wkleić do arkusza kalkulacyjnego i zrobić symulację kosztów. CO wynika na pierwszy rzut oka ? Ze jednak dwie taryfy mają sens w przypadku pompy PW. Wprawdzie są dni, w których temp maksymalna sięga -9C w dzień, a zaraz póżniej w nocy -24C, ale po pierwsze, w 2012 było takich dni mniej, niż tydzień, poza tym, przez dwie godziny mozna wykorzystywać te -9C w taniej taryfie. Jednak większość dni charakteryzuje się dobową amplitudą temperatur na poziomie ~4-5C, co oznacza, że nocny spadek COP jest z nawiązką rekompensowany przez spadek kosztów kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.07.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 plus cała sobota i niedziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts