Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wreszcie nowe atlantici dostępne w Polsce :)

Co prawda trochę to trwało i się opóźniło ale w czwartek wychodzi do Nas pakiet 5 TRI11 i 1 TRI16.

Ale nerwy z powodu oczekiwania troszkę puściły bo jednak 2 tygodniowy poślizg się wydarzył.

Co prawda wytłumaczona Nam że najpierw wietrzono magazyny ze starszych modeli aby ściągnąć nowe :)

Wreszcie nowe atlantici dostępne w Polsce :)

Co prawda trochę to trwało i się opóźniło ale w czwartek wychodzi do Nas pakiet 5 TRI11 i 1 TRI16.

Ale nerwy z powodu oczekiwania troszkę puściły bo jednak 2 tygodniowy poślizg się wydarzył.

Co prawda wytłumaczona Nam że najpierw wietrzono magazyny ze starszych modeli aby ściągnąć nowe :)

I trochę droższe

Wymiana pewnie tyle damo, co pompki zwykłej :-), tylko jej cena jest zapewne wyższa. Nie wiem o ile.

Z drugiej strony mamy jednak dodatkowe oszczędności w prądzie ...

Wiesz czego się boję, że mi siądzie w mojej pompie? Chodzi o sterownik, gdyż jest elektroniczny i nie tani. Pytanie jakiego rzędu są te oszczędności w okresie eksploatacji pompki. Może rzeczywiście ma to sens, a może i nie...

Bardziej około 40kWh rocznie. Przy średniej 0,42zł (w moim przypadku) daje 16,80zł rocznie. Ale to tylko gdybanie...

Ale też nie. Skoro moja pompka na najwyższym biegu zużywa 45W to oszczędności nie mogą być na poziomie 20W. Niech będzie 5W, to roczne oszczędności w moim przypadku będą na poziomie, uwaga, całe 4,20zł!!! Ile taka pompka jest droższa od zwykłej?

dziękuję

a masz gdzieś opracowanie temperatur względem taryf:bye::bye::bye:

Wchodzisz na:

http://www.transport.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735.html

pliki iso nie-stat mają dane godzinowe. Importujesz do excela, kilka fajnych formułek, dzień pracy, i masz co do grosza. Dobrej zabawy! Ja już jestem po.

dlaczego jest ważna elektroniczna pompa obiegowa większość PCi jest z 100% ogrzewaniem podłogowym?

czy aby ma to znaczenie? czy czasem nie jest to tylko marketing?

czy rzeczywiście przy tych samych jednostkach zewnętrznych (jak napisał chciałbympompę) zwiększył się zakres temperatur zewnętrznych?