Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja mam kominy postawione i w obecnym stanie odpalenie kotłowni na ekogroszek kosztowałoby mnie do 14 tys, a PC ok 20 tys. Śmieciucha nie biorę pod uwagę. Co najmniej 6 tys to wychodzi 3 lata grzania domu węglem ;) Problem też w tym, że nikt nie jest w stanie powiedzieć, jakie będą podwyżki cen prądu po uwolnieniu cen. Do tego dochodzi jeszcze kolejny kryzys wiszący nam nad głowami. A jak mi prąd na wsi wyłączą? ;) Agregatem kocioł na ekogroszek jakoś obsłużę, PCI już nie dam rady chyba :) Dobra, to już trochę abstrakcyjne, ale pokazuje co mi w głowie siedzi :lol2: No dobra, wątek nie jest o ekogroszku, a o PC :) Chciałabym PC, ale po prostu nie wiem, czy nie wpakuję się za 3 lata w jakieś bagno.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Akurat miałem przyjemność być przez dwa sezony serwisantem kotłów na paliwa stałe - producenta który sprzedawała średnio 40k urządzeń rocznie od zwykłych zasypowców po inne ciekawe urządzenia z podajnikami.

Kotły te miały 5 lat gwarancji i w takich urządzeniach usuwałem tzw. usterki gwarancyjne..

Praca miała być dorywcza na zasadzie 3-5 reklamacji miesięcznie :)

Skończyło się że na rejon śląska i małopolski miałem średnio 45 reklamacji miesięcznie ;)

Ślimaki, podajniki , ślimaki, wentylatory, łożyska itp..

W dwu - trzy letnich kociołkach..

Oczywiście dla mnie jako dla kolesia robiącego to po godzinach od pracy rewelacja 90zł za godzinę na rękę plus 1,12zł za km :)

W styczniu i lutym wychodziło mi spokojnie 3 dodatkowe pensje a użytkowników tych bezawaryjnych kotłów było mi żal...

Problemy z opałem, ustawienia ( klienci którzy mieli zeszyciki i stołek w kotłowni :) )

Pompa czy gaz to jest dobre alternatywa ale paliwa stałe raczej dla kogoś kto ma zdrowie i nerwy:)

Dodatkowo gdzieś tam Pana informacja że producenci pomp ciepła wrzucają chińskie część więc proponuje dokładnie przestudiować czy silniki, wentylatory i bebechy w elektronice są made in poland :)

Jak ktoś kupił kiepski kocioł patrząc tylko na wielkość producenta lub słuchając rad instalatora [który miał z tego polecenia niezłą prowizję] to nie dziwne, że ma kłopoty - jakby wybrali lepiej to ani ustawienia ani ciągłe awarie by ich nie nękały.

Dlaczego zrezygnowałeś z takiej fajnej pracy ?

Nie wypowiadałem się nt "chińskości" podzespołów :no:

Jak ktoś kupił kiepski kocioł patrząc tylko na wielkość producenta lub słuchając rad instalatora [który miał z tego polecenia niezłą prowizję] to nie dziwne, że ma kłopoty - jakby wybrali lepiej to ani ustawienia ani ciągłe awarie by ich nie nękały.

Dlaczego zrezygnowałeś z takiej fajnej pracy ?

Nie wypowiadałem się nt "chińskości" podzespołów :no:

Z dwóch powodów - jestem przeciwnikiem paliw stałych ;) i drugi ogólnie panujący syf powrót do dom wiązał się z rozbieraniem w przedpokoju bo wyglądałem jak górnik na przodku..

Co do firmy to nie jest wcale g... po prostu tak się dzieje z dużą ilością kotłów na rynku :(

SAM_0297.JPGDzisiaj odpaliłem nowego ATLANTICA TRI 11 :)

Ogólnie bardzo ciekawe wrażenia :)

Sam hydrobox przeżył bardzo dużo zmian.

Pierwsza z nich to zmiana wielkości o 30% w dół..

Pompa cyrkulacyjna elektroniczna, nowy wymiennik ciepła, zmiany w rozstawie podejść ( lepiej dla nas - monterów ).

Nowa automatyka przygotowana pod wiele ciekawych opcji dodatkowych..

Z dwóch powodów - jestem przeciwnikiem paliw stałych ;) i drugi ogólnie panujący syf powrót do dom wiązał się z rozbieraniem w przedpokoju bo wyglądałem jak górnik na przodku..

Co do firmy to nie jest wcale g... po prostu tak się dzieje z dużą ilością kotłów na rynku :(

Masz rację - zdecydowanie lepiej sprzedawać i serwisować PC :)

Dlatego trzeba dobrze wybierać - np. RBR Ekouniwersal, Tilgner EKR, Skam-P Premium.

Arturo72

Wiesz, że na forum jest mnóstwo osób mających jakiś mniej lub bardziej komercyjny interes by pisać to co piszą. Jedni to sprzedawcy danych rozwiązań, inny płatni PR-owcy a jeszcze inna grupa to użytkownicy, którzy za wszelką cenę bronią decyzji, które podjęli - nawet wbrew rozsądnym argumentom. Trzeba się z tym pogodzić :(

Ciekawe, że bardzo wielu "ekogroszkowców", którzy są tak 100%-owo zadowoleni ze swojego taniego, czystego, ekologicznego i bezobsługowego źródła ciepła montuje solary lub PC... Chyba nie mają co z kasą robić.

Edytowane przez chcialbympompe

Masz rację - zdecydowanie lepiej sprzedawać i serwisować PC :)

Dlatego trzeba dobrze wybierać - np. RBR Ekouniwersal, Tilgner EKR, Skam-P Premium.

PC mają jedną zasadniczą wadę -nie wymagają serwisowania.

W początkowym okresie użytkowania trzeba wyczyścić filtry.

O pc można zapomnieć .

Najbardziej zadowoleni z ekogroszków są instalatorzy i serwisanci .Gwarantują stabilną pracę.Podobnie jak kotły olejowe i kondensacyjne.

A pompy ciepła to się wcale nie psują.

Nie można zbyt mocno do przodu rokować. Za 5 lat powstanie nowy wątek i wtedy dane będą rzetelniejsze niż zachwalanie PC mając ją od 3 lat. Nie twierdzę, że za 10lat się popsuje, bo może i będzie 15-20lat śmigać ale w tym czasie na pewno pompy będzie trzeba serwisować. Skoro w tradycyjnej kotłowni psują się elementy tutaj także będą i nie piszę tego złośliwie.

Kto pechowy przeżyje pierdyknięcie burzy, pompki obiegowe nawet te markowe lubią nawalić itd... Swoją drogą jak wymienniki ciepła zachowują się po 10latach pracy i braku jakichkolwiek czynności serwisowych, nie wpłynie to na COP? Można gdybać długo. Każdy system ma swoje wady. Brachol ma kopciucha z dmuchawą i jeszcze nic z piecem nie robił poza czyszczeniem i paleniem.

Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze temat pomp ciepla. od poczatku zakodowalem sobie w glowie ze bede zakladal u siebie w domu PC gruntowa. bo jak zaczynalem czytac o PC powietrznej to duzo komentarzy bylo ze to za slabe, nie daje rady w srogie zimy itp... widze jednak ze coraz wiecej osob decyduje sie na PC powietrza. Czyli rozumiem ze jednak PC powietrza daje rade. Moje pytanie jest co dom musi spelniac aby powietrzna pompa zapewniala komfort ciepla w domu. rozumiem ze dom dobrze ocieplony wykonany dobrze bez mostkow cieplnych. czy mam racje?? jaki jest sens zakladac gruntowa pompe i jaka jest jej przewaga nad powietrzna pompa?? tylko wyzsze COP czy cos wiecej?? jesli sie myle to prosze o sprostowanie.

Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze temat pomp ciepla. od poczatku zakodowalem sobie w glowie ze bede zakladal u siebie w domu PC gruntowa. bo jak zaczynalem czytac o PC powietrznej to duzo komentarzy bylo ze to za slabe, nie daje rady w srogie zimy itp... widze jednak ze coraz wiecej osob decyduje sie na PC powietrza. Czyli rozumiem ze jednak PC powietrza daje rade. Moje pytanie jest co dom musi spelniac aby powietrzna pompa zapewniala komfort ciepla w domu. rozumiem ze dom dobrze ocieplony wykonany dobrze bez mostkow cieplnych. czy mam racje?? jaki jest sens zakladac gruntowa pompe i jaka jest jej przewaga nad powietrzna pompa?? tylko wyzsze COP czy cos wiecej?? jesli sie myle to prosze o sprostowanie.

Niema czegoś takiego ,że nieda rady czy da radę.Nie musisz super izolować.

Jeżeli wybudujesz 50 m2 o zapotrzebowaniu 10 kW albo 300 m2 o zapotrzebowaniu 10 kW to dasz pompę 10 kW. I da radę.

A cop dla gruntowej zależy od wymiennika gruntowego. Może wynosić np 4,5 a dla powietrznej cop 3,3

I to kusi i to nęci.

Jedno jest pewne .Jaka robimy modernizację instalacji z olejakiem czy weglówką daję PC PW

A pytanie -jakie jest cop przy największych mrozach nic nie wnosi .To incydenty

Edytowane przez hydraulik_

ja sam się zgłaszam :)

tyle, że nie kupuje gotowej, a spróbuje ją sam zrobić

tylko na CWU, powietrze/woda ze schładzaniem jednego pomieszczenia na poddaszu

Nie liczysz się podobnie jak ja bo chodzi nam nie tyle o źródło ciepła [zamiast kotła na ekogroszek], co o 2 w jednym tj. grzanie CWU i chłodzenie pomieszczenia/domu i do tego PPC nadaje się doskonale ;)