moncik 03.08.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ja mam kominy postawione i w obecnym stanie odpalenie kotłowni na ekogroszek kosztowałoby mnie do 14 tys, a PC ok 20 tys. Śmieciucha nie biorę pod uwagę. Co najmniej 6 tys to wychodzi 3 lata grzania domu węglem Problem też w tym, że nikt nie jest w stanie powiedzieć, jakie będą podwyżki cen prądu po uwolnieniu cen. Do tego dochodzi jeszcze kolejny kryzys wiszący nam nad głowami. A jak mi prąd na wsi wyłączą? Agregatem kocioł na ekogroszek jakoś obsłużę, PCI już nie dam rady chyba Dobra, to już trochę abstrakcyjne, ale pokazuje co mi w głowie siedzi No dobra, wątek nie jest o ekogroszku, a o PC Chciałabym PC, ale po prostu nie wiem, czy nie wpakuję się za 3 lata w jakieś bagno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.08.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 typowe rozterkijakas alternatywa zawsze dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 03.08.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Także,podstawa niskich rachunków to dobry dom Tu się zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.08.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Akurat miałem przyjemność być przez dwa sezony serwisantem kotłów na paliwa stałe - producenta który sprzedawała średnio 40k urządzeń rocznie od zwykłych zasypowców po inne ciekawe urządzenia z podajnikami. Kotły te miały 5 lat gwarancji i w takich urządzeniach usuwałem tzw. usterki gwarancyjne.. Praca miała być dorywcza na zasadzie 3-5 reklamacji miesięcznie Skończyło się że na rejon śląska i małopolski miałem średnio 45 reklamacji miesięcznie Ślimaki, podajniki , ślimaki, wentylatory, łożyska itp.. W dwu - trzy letnich kociołkach.. Oczywiście dla mnie jako dla kolesia robiącego to po godzinach od pracy rewelacja 90zł za godzinę na rękę plus 1,12zł za km W styczniu i lutym wychodziło mi spokojnie 3 dodatkowe pensje a użytkowników tych bezawaryjnych kotłów było mi żal... Problemy z opałem, ustawienia ( klienci którzy mieli zeszyciki i stołek w kotłowni ) Pompa czy gaz to jest dobre alternatywa ale paliwa stałe raczej dla kogoś kto ma zdrowie i nerwy:) Dodatkowo gdzieś tam Pana informacja że producenci pomp ciepła wrzucają chińskie część więc proponuje dokładnie przestudiować czy silniki, wentylatory i bebechy w elektronice są made in poland Jak ktoś kupił kiepski kocioł patrząc tylko na wielkość producenta lub słuchając rad instalatora [który miał z tego polecenia niezłą prowizję] to nie dziwne, że ma kłopoty - jakby wybrali lepiej to ani ustawienia ani ciągłe awarie by ich nie nękały. Dlaczego zrezygnowałeś z takiej fajnej pracy ? Nie wypowiadałem się nt "chińskości" podzespołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jak ktoś kupił kiepski kocioł patrząc tylko na wielkość producenta lub słuchając rad instalatora [który miał z tego polecenia niezłą prowizję] to nie dziwne, że ma kłopoty - jakby wybrali lepiej to ani ustawienia ani ciągłe awarie by ich nie nękały. Dlaczego zrezygnowałeś z takiej fajnej pracy ? Nie wypowiadałem się nt "chińskości" podzespołów Z dwóch powodów - jestem przeciwnikiem paliw stałych i drugi ogólnie panujący syf powrót do dom wiązał się z rozbieraniem w przedpokoju bo wyglądałem jak górnik na przodku.. Co do firmy to nie jest wcale g... po prostu tak się dzieje z dużą ilością kotłów na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.08.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Z tego co wiem to miki po prostu "poszedł na swoje". A ten kiepski kocioł to jaki z tej uznanej "wielkości producenta"? A jaka marka i za ile jest w takim razie godna polecenia? EDIT:miki121 odpowiedział sam ale nie będę kasował postu z uwagi na zamieszczone pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.08.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Dzisiaj odpaliłem nowego ATLANTICA TRI 11 Ogólnie bardzo ciekawe wrażenia Sam hydrobox przeżył bardzo dużo zmian. Pierwsza z nich to zmiana wielkości o 30% w dół.. Pompa cyrkulacyjna elektroniczna, nowy wymiennik ciepła, zmiany w rozstawie podejść ( lepiej dla nas - monterów ). Nowa automatyka przygotowana pod wiele ciekawych opcji dodatkowych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.08.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Atlantica odpaliłeś a ja oferty na pompę i WM jak ni miołem,tak ni mom.To robię grawitację i gaz ,łaski bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.08.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Z dwóch powodów - jestem przeciwnikiem paliw stałych i drugi ogólnie panujący syf powrót do dom wiązał się z rozbieraniem w przedpokoju bo wyglądałem jak górnik na przodku.. Co do firmy to nie jest wcale g... po prostu tak się dzieje z dużą ilością kotłów na rynku Masz rację - zdecydowanie lepiej sprzedawać i serwisować PC Dlatego trzeba dobrze wybierać - np. RBR Ekouniwersal, Tilgner EKR, Skam-P Premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.08.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Arturo72 Wiesz, że na forum jest mnóstwo osób mających jakiś mniej lub bardziej komercyjny interes by pisać to co piszą. Jedni to sprzedawcy danych rozwiązań, inny płatni PR-owcy a jeszcze inna grupa to użytkownicy, którzy za wszelką cenę bronią decyzji, które podjęli - nawet wbrew rozsądnym argumentom. Trzeba się z tym pogodzić Ciekawe, że bardzo wielu "ekogroszkowców", którzy są tak 100%-owo zadowoleni ze swojego taniego, czystego, ekologicznego i bezobsługowego źródła ciepła montuje solary lub PC... Chyba nie mają co z kasą robić. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.08.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Masz rację - zdecydowanie lepiej sprzedawać i serwisować PC Dlatego trzeba dobrze wybierać - np. RBR Ekouniwersal, Tilgner EKR, Skam-P Premium. PC mają jedną zasadniczą wadę -nie wymagają serwisowania. W początkowym okresie użytkowania trzeba wyczyścić filtry. O pc można zapomnieć . Najbardziej zadowoleni z ekogroszków są instalatorzy i serwisanci .Gwarantują stabilną pracę.Podobnie jak kotły olejowe i kondensacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.08.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A pompy ciepła to się wcale nie psują.Nie można zbyt mocno do przodu rokować. Za 5 lat powstanie nowy wątek i wtedy dane będą rzetelniejsze niż zachwalanie PC mając ją od 3 lat. Nie twierdzę, że za 10lat się popsuje, bo może i będzie 15-20lat śmigać ale w tym czasie na pewno pompy będzie trzeba serwisować. Skoro w tradycyjnej kotłowni psują się elementy tutaj także będą i nie piszę tego złośliwie.Kto pechowy przeżyje pierdyknięcie burzy, pompki obiegowe nawet te markowe lubią nawalić itd... Swoją drogą jak wymienniki ciepła zachowują się po 10latach pracy i braku jakichkolwiek czynności serwisowych, nie wpłynie to na COP? Można gdybać długo. Każdy system ma swoje wady. Brachol ma kopciucha z dmuchawą i jeszcze nic z piecem nie robił poza czyszczeniem i paleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 05.08.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze temat pomp ciepla. od poczatku zakodowalem sobie w glowie ze bede zakladal u siebie w domu PC gruntowa. bo jak zaczynalem czytac o PC powietrznej to duzo komentarzy bylo ze to za slabe, nie daje rady w srogie zimy itp... widze jednak ze coraz wiecej osob decyduje sie na PC powietrza. Czyli rozumiem ze jednak PC powietrza daje rade. Moje pytanie jest co dom musi spelniac aby powietrzna pompa zapewniala komfort ciepla w domu. rozumiem ze dom dobrze ocieplony wykonany dobrze bez mostkow cieplnych. czy mam racje?? jaki jest sens zakladac gruntowa pompe i jaka jest jej przewaga nad powietrzna pompa?? tylko wyzsze COP czy cos wiecej?? jesli sie myle to prosze o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.08.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Aż wyższe COP, o to się tutaj rozchodzi. Im wyższy współczynnik tym tańsze ogrzewanie. Trzeba tylko znaleźć złoty środek pomiędzy wartością COP a inwestycją i czasem zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 05.08.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 ile to mniej wiecej moze przekladac sie na rachunek za prad w okresie najwiekszych mrozow?? rozumie ze pompa powietrza ma wtedy COP = 1 a gruntowa ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.08.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze temat pomp ciepla. od poczatku zakodowalem sobie w glowie ze bede zakladal u siebie w domu PC gruntowa. bo jak zaczynalem czytac o PC powietrznej to duzo komentarzy bylo ze to za slabe, nie daje rady w srogie zimy itp... widze jednak ze coraz wiecej osob decyduje sie na PC powietrza. Czyli rozumiem ze jednak PC powietrza daje rade. Moje pytanie jest co dom musi spelniac aby powietrzna pompa zapewniala komfort ciepla w domu. rozumiem ze dom dobrze ocieplony wykonany dobrze bez mostkow cieplnych. czy mam racje?? jaki jest sens zakladac gruntowa pompe i jaka jest jej przewaga nad powietrzna pompa?? tylko wyzsze COP czy cos wiecej?? jesli sie myle to prosze o sprostowanie. Niema czegoś takiego ,że nieda rady czy da radę.Nie musisz super izolować. Jeżeli wybudujesz 50 m2 o zapotrzebowaniu 10 kW albo 300 m2 o zapotrzebowaniu 10 kW to dasz pompę 10 kW. I da radę. A cop dla gruntowej zależy od wymiennika gruntowego. Może wynosić np 4,5 a dla powietrznej cop 3,3 I to kusi i to nęci. Jedno jest pewne .Jaka robimy modernizację instalacji z olejakiem czy weglówką daję PC PW A pytanie -jakie jest cop przy największych mrozach nic nie wnosi .To incydenty Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ciekawe, że bardzo wielu "ekogroszkowców", którzy są tak 100%-owo zadowoleni ze swojego taniego, czystego, ekologicznego i bezobsługowego źródła ciepła montuje solary lub PC... Chyba nie mają co z kasą robić. Pewnie bez problemu wymienisz 3 lub 5 z forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.08.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 ja sam się zgłaszam tyle, że nie kupuje gotowej, a spróbuje ją sam zrobić tylko na CWU, powietrze/woda ze schładzaniem jednego pomieszczenia na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 ja sam się zgłaszam tyle, że nie kupuje gotowej, a spróbuje ją sam zrobić tylko na CWU, powietrze/woda ze schładzaniem jednego pomieszczenia na poddaszu Nie liczysz się podobnie jak ja bo chodzi nam nie tyle o źródło ciepła [zamiast kotła na ekogroszek], co o 2 w jednym tj. grzanie CWU i chłodzenie pomieszczenia/domu i do tego PPC nadaje się doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.08.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 mniejsza o większość, czy się liczę czy nienatomiast mam tak samo dosyć upałów jak i palenia w kotle latem a że był pod ręką niepotrzebny osuszacz powietrza z pompą 1 kW, to postanowiłem go wykorzystać i coś z tego sklecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts