SUSPENSER 05.08.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Czy w tych urządzeniach nie trzeba dosypywać węgla co jakiś czas ? Czy w tych urządzeniach nie trzeba przerzucać ileś ton węgla ? Czy w tych urządzeniach można wyjechać na dwa,trzy bezstresowe tygodnie ? Czy w tych urządzeniach co jakiś czas nie trzeba wzywać serwisu do wymiany zawleczki ? Czy te urządzenia są całkowicie bezobsługowe ? Czy w tych urządzeniach nie trzeba mieć osobnego pomieszczenia na kilka ton węgla ? Czy w tych urządzeniach gdzie pracują można w tym samym pomieszczeniu zrobić pralnię ? Jeśli tak,to biorę je za 15tys.zł,a jak nie to Ty dajesz mi kolejne 15tys.zł odszkodowania SUSPENSER-nie błaźnij się,odpowiedz na pytania i zbieraj na odszkodowanie Piszesz jak dzieciak i do tego poziomu nie zamierzam dać się sprowadzić. Proponuję podszkolić się z: czytania ze zrozumieniem, fizyki, matematyki, żeby nie trzeba było prostować Twoich wpisów, i żebyś nie musiał tłumaczyć błędów w dodawaniu "chińskim kalkulatorem" - gdy opanujesz dobrze materiał z poziomu gimnazjum wtedy zaczniesz więcej rozumieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 mniejsza o większość, czy się liczę czy nie natomiast mam tak samo dosyć upałów jak i palenia w kotle latem a że był pod ręką niepotrzebny osuszacz powietrza z pompą 1 kW, to postanowiłem go wykorzystać i coś z tego sklecić. Ja także mam dość upałów i dlatego myślę o PPC, ale nie wiem czy takie chłodzenie [na wylocie PPC poniżej 5 st C] nie wysuszałoby powietrza w pomieszczeniach. Na razie nie znalazłem wpisów na forum nt używania PPC podłączonej do wentylacji mechanicznej w celu chłodzenia domu - jak ktoś takie widział proszę o linki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.08.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Pewnie bez problemu wymienisz 3 lub 5 z forum ? Nie będę bawił się w detektywa. Polecam jednak zajrzeć do wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.08.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 każde chłodzenie będzie wysuszało, w letnich warunkach wystarczy powierzchnia o kilka stopni chłodniejsza i już masz skraplanie wody. Szczególnie rekuperatorami się nie interesowałem, ale widziałem takie z pompą ciepła, podgrzewające dodatkowo powietrze wtłaczane do pomieszczeń i schładzające te zużyte. Nic też nie stało by na przeszkodzie, by jak w klimie wstawić zawór 4d i obrócić obieg w drugą stronę, wtedy byś miał chłodzenie i wyrzucanie ciepła. tylko pozostaje pytanie jaką to będzie miało wydajność i czy wystarczy by zapewnić komfort w całym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.08.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 skoro pompy są tak bezawaryjne to zapewne bez problemu można dostać 5lub 10 letnią gwarancję i serwis darmowy na te lataprzy piecu-jego ewentualne usterki są do opanowania przez lewusa technicznego. z podajnikami nie jest tak żle a pompami tak niebiansko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.08.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 ile to mniej wiecej moze przekladac sie na rachunek za prad w okresie najwiekszych mrozow?? rozumie ze pompa powietrza ma wtedy COP = 1 a gruntowa ile?? Przez dłuższy czas analizowałem forum i jakoś chyba nie znalazłem użytkownika, któremu by COP spadł poniżej 3,0 przy pompie gruntowej w największe mrozy. Szczególnie przy odwiertach pionowych, chociaż użytkownicy płaskich też nie narzekają (pod warunkiem posiadania odpowiedniej działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.08.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 ile to mniej wiecej moze przekladac sie na rachunek za prad w okresie najwiekszych mrozow?? rozumie ze pompa powietrza ma wtedy COP = 1 a gruntowa ile?? Już chyba kilka razy wklejałem link, ale wkleję jeszcze raz do strony Viessmann Popatrz sobie jak się zachowuje pompa "jedynego i słusznego" producenta latem i zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 06.08.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 ile to mniej wiecej moze przekladac sie na rachunek za prad w okresie najwiekszych mrozow?? rozumie ze pompa powietrza ma wtedy COP = 1 a gruntowa ile?? Pompa gruntowa w eksploatacji jest ok. 15-30% tańsza. W przeliczeniu na pieniądze jest to kwota 500-1500 zł na sezon dla domu 100-200 m2 Źle rozumiesz COP 1 i nie patrz na rachunek w największe mrozy. No chyba, że przy "nie największych" mrozach czy przy +2 stopniach nie chcesz w ogóle ogrzewać domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.08.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 To chyba jeszcze zależy od proporcji zużycia CWU/CO, no nie? Bo powietrzna latem będzie miała przeważnie lepsze COP niż gruntowa i tak samo może być na wiosnę. Gruntowa "rozwinie skrzydła" przy dużych mrozach, kiedy grunt nadal będzie miał około zera albo lekko na minusie (po wychłodzeniu DZ i braku regeneracji) a DZ powietrznej będzie miało np. -10 stopni. W całorocznym ujęciu przy bardzo energooszczędnym domu ale lubiących się myć mieszkańcach różnica może wyjść więc jeszcze mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.08.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie będę bawił się w detektywa. Polecam jednak zajrzeć do wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu Skoro napisałeś: http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał chcialbympompe http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png Ciekawe, że bardzo wielu "ekogroszkowców", którzy są tak 100%-owo zadowoleni ze swojego taniego, czystego, ekologicznego i bezobsługowego źródła ciepła montuje solary lub PC... Chyba nie mają co z kasą robić. to chyba wiesz na pewno, że montują a nie tylko, że rozmawiają o tym, że się zastanawiają nad zamontowaniem ? A może napisałeś pochopnie i wcale nie jest to "bardzo wielu", lecz przypadki jednostkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.08.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 każde chłodzenie będzie wysuszało, w letnich warunkach wystarczy powierzchnia o kilka stopni chłodniejsza i już masz skraplanie wody. Szczególnie rekuperatorami się nie interesowałem, ale widziałem takie z pompą ciepła, podgrzewające dodatkowo powietrze wtłaczane do pomieszczeń i schładzające te zużyte. Nic też nie stało by na przeszkodzie, by jak w klimie wstawić zawór 4d i obrócić obieg w drugą stronę, wtedy byś miał chłodzenie i wyrzucanie ciepła. tylko pozostaje pytanie jaką to będzie miało wydajność i czy wystarczy by zapewnić komfort w całym domu? Dokładnie - jeden problem to wysuszanie, a drugi możliwość kapania wody z anemostatów [i to może być większy problem]. Co do wydajności to skoro taka PPC daje 3,8 kW ciepła to musi dać co najmniej 2,8 kW chłodu co przy domu z zapotrzebowaniem na ciepło na poziomie 7 kW przy różnicach temp. zewn - wewn około 50 st C powinno spokojnie wystarczyć przy różnicy około 10 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.08.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 skoro pompy są tak bezawaryjne to zapewne bez problemu można dostać 5lub 10 letnią gwarancję i serwis darmowy na te lata przy piecu-jego ewentualne usterki są do opanowania przez lewusa technicznego. z podajnikami nie jest tak żle a pompami tak niebiansko. Dokładnie - skoro RBR daje 5 lat gwarancji to na PC też powinno być co najmniej tyle - jestem zaskoczony, że nie ma skoro są tak bezawaryjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.08.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dokładnie - jeden problem to wysuszanie, a drugi możliwość kapania wody z anemostatów [i to może być większy problem]. Co do wydajności to skoro taka PPC daje 3,8 kW ciepła to musi dać co najmniej 2,8 kW chłodu co przy domu z zapotrzebowaniem na ciepło na poziomie 7 kW przy różnicach temp. zewn - wewn około 50 st C powinno spokojnie wystarczyć przy różnicy około 10 st C. chłodek za oknem to jedno, a słoneczko za oknem to drugie skur.... rano w pokoju 22 m2 przez okno balkonowe od wschodu w ciągu 1h temperatura rośnie o 5-6C nawet licząc 500W/m2 to mam 4m2 zasłonki która generuje mi jak grzejnik 2 kW ciepła mam klimę 2,1 kW chłodzenia i ledwo sobie z tym pokojem radzi, 3 kW na cały dom nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.08.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) może się to przyda komuś ja pompę s10 z grupą bezpieczenstwa i jakimś zestawem przyłączeniowym zasobnikiem 300l cwh zapłaciłem 14 600 netto fakt że to było w grudniu montaż zależy jak to liczyć 1000-1500 zł ja przy tej cenie stwierdziłem że taniej to wyjdzie od podajnika ekowęg plus solary Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.08.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Za 1500zł montaż uwzględniając w to instalację elektryczną, chłodniczą, grzewczą, zawory itp.Szczerze mówiąc nierealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.08.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 miki przygrałeś w przysłowiowego ciula.A może bałeś się założyć u mnie WM z reku i powietrzną pompę ,bo wreszcie jeden człowiek od lat na tym forum napisałby prawdę na w/w temat?Bo 99% pozytywnych opinii w tych tematach ,to póki co sprzedawcy,handlowcy,monterzy oraz tacy, którzy prędzej czy pożniej się takimi okazująTo jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.08.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Za 1500zł montaż uwzględniając w to instalację elektryczną, chłodniczą, grzewczą, zawory itp. Szczerze mówiąc nierealne... możliwe i to bardziej 1 niż 1,5 Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.08.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 miki przygrałeś w przysłowiowego ciula.A może bałeś się założyć u mnie WM z reku i powietrzną pompę ,bo wreszcie jeden człowiek od lat na tym forum napisałby prawdę na w/w temat?Bo 99% pozytywnych opinii w tych tematach ,to póki co sprzedawcy,handlowcy,monterzy oraz tacy, którzy prędzej czy pożniej się takimi okazują To jak to jest Szczerze mówiąc Tomku to wysłałem Tobie oferty już kilka raz do kilku projektów.. I sam już nie wiem czy ty chcesz budować dom czy tylko wysyłasz zapytania.. Z całym szacunkiem do Ciebie osobę która krytykuje wszystkie systemy wentylacji i pompy ciepła miej też trochę szacunku do tzw. handlowca i zdecyduj się czy budujesz ten czy nie i czy to jest ten czy inny projekt.. A jeżeli podchodzisz do tej sprawy poważnie to masz w stopce telefon do mnie i zadzwoń i określ się co gdzie i jak masz zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.08.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 możliwe Jeżeli mówisz o osobie która przyjedzie podpiąć tylko urządzenie a ty zrobisz wszystkie instalacje to jak najbardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.08.2012 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 może się to przyda komuś ja pompę s10 z grupą bezpieczenstwa i jakimś zestawem przyłączeniowym zasobnikiem 300l cwh zapłaciłem 14 600 netto fakt że to było w grudniu montaż zależy jak to liczyć 1000-1500 zł ja przy tej cenie stwierdziłem że taniej to wyjdzie od podajnika ekowęg plus solary Przyjmuję ,że pracowali 3 dni -2 osoby.Dojazdy ,sprzęt (pompa ,zegary,azot itp).I jeszcze podatek dochodowy 20%. PC 10 S to chyba 20000 netto katalog 40 % to 12000 zł .14600 za Pc + zbiornik + pakiet przyłączeniowy (zawór 3 drogowy) GODNE PODZIWU albo skrajna głupota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts