Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

miki ,możemy dyskutować ale proszę Cię nie pisz bzdur.Robiłeś mi w pewnej dyskusji (co sam zaproponowałeś !) ofertę JEDEN raz.Byłem niemal zdecydowany na projekt, na który robiłeś tą ofertę,a robiłeś bo dyskutowaliśmy na forum o cenach/wadach/zaletach a Ty zaczynałeś swą przygodę jako samodzielny instalator

Projekt ostateczny, na który za tydzień odbieram pozwolenie na budowę, a we wrzesniu chce zaczac,wysłałem Ci dawno temu z przypomnieniem swojej osoby i informacją,że to jest projekt który będę budował i prośbą o ofertę

NIe otrzymałem

Po jakis 2-3tygodniach przypomniałem się na forum

Obiecałeś ,rowniez na forum ,że już wysyłasz, bo prawie skończyłeś ,a miałeś sporo roboty

Napisałem ,jak jesteś zajęty ,spoko,dzień czy dwa nie stanowi

Ale minęły prawie 2 tyg i nic

Jeszcze raz przypomniałem sie na forum

Napisales zeby wyslac Ci maila ,bo cos ci sie pomylilo.

Wyslalem

Minely ze 2 tygodnie

Dalej nic

Jezszcze wcześniej pytałem Cię jakbyś rozwiązał WM w tym ostatecznym projekcie na poddaszu z uwagi na jego specyfikę,ale również nie odpowiedziałeś

Mozna bylo napisac,ze nie bedziesz odpowiadal ani wycenial, bo np pewnie nie buduje i tak spedzam wolny czas-na popisaniu se na forum.Ot takie hobby.Pewnie powiedzialbym Ci co o Tobie mysle,ale sytuacja byla by jasna

Edytowane przez tomek131

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że żale na temat niewysłanej oferty nadają się najwyżej na PW a nie na pisanie postów na forum.

IMHO - Skoro już na tym etapie ktoś ma tyle pretensji i żalu i to upublicznia to ja bym takiego klienta omijał...

ja też tak uważam. od załatwiania konkretnych spraw są telefony a nie forum.

mi właśnie miki zamonował TRI 11 ale mam takiego pecha że nowiutki kabel siłowy był walnięty imuszę zaczekać na uruchomienie bo z południa na mazury to jest troszkę asfaltu. jak tomku131 uważasz że tu sami monterzy i "podstawieni" klijenci to zapraszam do Prostek na mazurach to sobie obejrzysz

pozdrawiam i tak się nie irytuj. spkouj jest najważniejszy. kulturą można wiele zyskać:)

miki ,możemy dyskutować ale proszę Cię nie pisz bzdur.Robiłeś mi w pewnej dyskusji (co sam zaproponowałeś !) ofertę JEDEN raz.Byłem niemal zdecydowany na projekt, na który robiłeś tą ofertę,a robiłeś bo dyskutowaliśmy na forum o cenach/wadach/zaletach a Ty zaczynałeś swą przygodę jako samodzielny instalator

Projekt ostateczny, na który za tydzień odbieram pozwolenie na budowę, a we wrzesniu chce zaczac,wysłałem Ci dawno temu z przypomnieniem swojej osoby i informacją,że to jest projekt który będę budował i prośbą o ofertę

NIe otrzymałem

Po jakis 2-3tygodniach przypomniałem się na forum

Obiecałeś ,rowniez na forum ,że już wysyłasz, bo prawie skończyłeś ,a miałeś sporo roboty

Napisałem ,jak jesteś zajęty ,spoko,dzień czy dwa nie stanowi

Ale minęły prawie 2 tyg i nic

Jeszcze raz przypomniałem sie na forum

Napisales zeby wyslac Ci maila ,bo cos ci sie pomylilo.

Wyslalem

Minely ze 2 tygodnie

Dalej nic

Jezszcze wcześniej pytałem Cię jakbyś rozwiązał WM w tym ostatecznym projekcie na poddaszu z uwagi na jego specyfikę,ale również nie odpowiedziałeś

Mozna bylo napisac,ze nie bedziesz odpowiadal ani wycenial, bo np pewnie nie buduje i tak spedzam wolny czas-na popisaniu se na forum.Ot takie hobby.Pewnie powiedzialbym Ci co o Tobie mysle,ale sytuacja byla by jasna

Tomek mam od Ciebie trzy projekty :)

Masz racje może że za dużo nerwów ;)

Dla osób które mają zamiar wybrać się na nadchodzące targi na terenie śląska i małopolski chciałem podać informację o możliwości wysłania przez Nas wejściówek na targi:

01-02 wrzesień - Targi "Dom z Pomysłem" w Andrychowie

07-09 wrzesień - Expobud - Budowa i Wnętrze w Gliwicach

15-16 wrzesień - Targi Sibex Jesień 2012 w Sosnowcu

29-30 wrzesień - Targi "Stylo-Dom" w Wieliczce

Na każdą z imprez mamy pod 20 wolnych wejściówek.

Serdecznie zapraszamy także do odwiedzenia Naszego stoiska na w/w imprezach targowych.

Zapraszamy razem z Naszymi partnerami handlowymi:

WOLF HEIZTECHNIK, VAILLANT, NIBE BIAWAR, ATLANTIC, BROOKVENT oraz PURMO.

Zainteresowane osoby proszę o przesyłanie adresu do wysyłki zaproszeń na adres : [email protected].

No ja też się zdziwiłem że kabel położony przez ciebie miał uszkodzoną izolację wewnętrzną :(

Kurcze dobrze że nie nam elektronika nie poleciała :)

Będę w sobotę tak jak się umówiliśmy...

A twój nowy kabel najpierw sprawdzimy zanim podłączymy :)

kabel był sprawdzany przez pracowników w sklepie, mojego elektryka i wpiąłem go tak jak tamten i wszystko w domu działa, nic się nie działo.

mówiłem żonie że to złe miłego początki

kabel był sprawdzany przez pracowników w sklepie, mojego elektryka i wpiąłem go tak jak tamten i wszystko w domu działa, nic się nie działo.

mówiłem żonie że to złe miłego początki

I tak nie wepnę go w Naszą pod rozdzielnie jak i ja go nie sprawdzę :)

Jak to mówią lepiej dmuchać na zimne ;)

Edytowane przez miki121

:)

chłodek za oknem to jedno, a słoneczko za oknem to drugie

skur.... rano w pokoju 22 m2 przez okno balkonowe od wschodu w ciągu 1h temperatura rośnie o 5-6C

nawet licząc 500W/m2 to mam 4m2 zasłonki która generuje mi jak grzejnik 2 kW ciepła

mam klimę 2,1 kW chłodzenia i ledwo sobie z tym pokojem radzi, 3 kW na cały dom nie ma szans

Trzeba to więc ograniczyć :)

Na początek polecam grube, kremowe zasłony.

Od jakiegoś czasu szukam materiału z którego są robione markizy do okien dachowych [mam taką na Veluxie i działa świetnie] - są także dostępne roletki na boczne szyby samochodowe z podobnego materiału [nie zaciemnia a bardzo ogranicza nagrzewanie wnętrza].

W Allegro nie znalazłem go póki co a na pewno jest gdzieś do kupienia na metry ...

Gdy znajdę materiał to na lato będę go mocował do ram okien [mam na to pomysł] i nie będzie kłopotu z nagrzewaniem przez okna.

na okna w przyszłym roku pujdą rolety zew, te od wew raczej nie wiele dadzą.

A co do reku na stronach 89-90 wątku o pompach ciepła budowa i eksploatacja z elektrody ktoś napisał, że schłodzenie powietrza o kilka C i obniżenie jego wilgotności już daje poczucie komfortu. Pisał o pompie 4 kW na dom 160-180m2

na okna w przyszłym roku pujdą rolety zew, te od wew raczej nie wiele dadzą.

A co do reku na stronach 89-90 wątku o pompach ciepła budowa i eksploatacja z elektrody ktoś napisał, że schłodzenie powietrza o kilka C i obniżenie jego wilgotności już daje poczucie komfortu. Pisał o pompie 4 kW na dom 160-180m2

Też myślałem o roletach, ale nie chcę robić z domu bunkra latem, no i materiał jest sporo tańszy.

Dzięki za info o połączeniu reku z PC.

Gość Arturo72
w pompie mam dwie grzałki po 3 kw

Wg mnie to bardzo duży plus.

Ja tam wolę grzłeczki niż martwić się o dodatkowe źródło,tym bardziej w Twoim przypadku :)

W moim przypadku rozważałem same grzałki w ilości 9-12kW a tu mam jedynie 6kW w razie niedoboru mocy.

ja też tak uważam. od załatwiania konkretnych spraw są telefony a nie forum.

mi właśnie miki zamonował TRI 11 ale mam takiego pecha że nowiutki kabel siłowy był walnięty imuszę zaczekać na uruchomienie bo z południa na mazury to jest troszkę asfaltu. jak tomku131 uważasz że tu sami monterzy i "podstawieni" klijenci to zapraszam do Prostek na mazurach to sobie obejrzysz

pozdrawiam i tak się nie irytuj. spkouj jest najważniejszy. kulturą można wiele zyskać:)

jaki kabel dales? pytam sie , bo jestem na etapie gdzie moge schowac kabel pod posadzka :rolleyes:

u mnie na sezon ma wyjść max 4600 kwh rok

tak sobie kalkuluję że 2000 kwh dostarczę kominkiem -to jakieś 2metry dębiny za 280 zł

1500 kwh uzyskam z pompy przy copie 2,5 za jakieś 250 zł

1100 kwh uzyskam w drugiej taryfie za 450 zł

suma 980 na grzanie.

jakoś te obliczenia dziwnie wyglądają

przyznam się że gdyby nie cwu to poszedłbym w elektrykę

aha pompę jeśli będzie można zablokuję przy minus 15

Dał 5 x 4mm2 ale niestety nowy kabel był trafiony :)

Ale kabel już wymienił i dzisiaj pompa już śmiga :)

To chyba podobny jak do płyt grzewczych :) Dzięki za info. Taki kabel chciałbym położyć na wysokości lawy fundamentowej w peszlu (został mi ten niebieski fi50mm) i oczywiście bezpośrednio z rozdzielni :)

właśnie wczoraj miki121 odpalił mi Atlantica TRI11. były problemy z kablem ale po wymianie jest wszystko ok. przeczulam przyszłych inwestorów - sprawdzajcie dobrze okablowanie, bo też bym obstawiał że szybciej szóstkę trafię niż kupię kabel z walniętą izolacją, a jednak. wracając do mojej pompki chodzi cichutko i będzie czyściutko, koniec z tym eko.....coś tam. mam zamontowany podlicznik tak więc zużycie będzie wiarygodne całej pompy z pompami obiegowymi, wyświetlaczem itp. :lol2: zostało teraz doprowadzić kotłownie do normalnego wyglądu i czekać na zimę.

poprzestawiałem dzisiaj ustawienia na cwu z 55 na 45 i grzanie tylko w II taryfie. tylko patrzeć na licznik i zbierać kasę na rachunek na wiosnę:rotfl:

....Ale mam pytanie do elektryków .

Czy można zasilić trzy urządzenia np 4 kW 1 fazowe z kabla 5 x 6 mm2 .Sa bowiem 3 żyły fazowe ale tylko jeden zerowy?

Można. Z prądem trójfazowym to Panie są takie cuda, że ja Pan dasz po równo w fazach to w neutralnym (zerowym) nic nie popłynie :p