Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ale zasobnik ma 300l

Więc idąc drogą dedukcji 2 zbiornik po 150l nagrzewał by przy zużyciu 9-10kW a teraz ma jeden zbiornik 300l który zużywa 1,5-2,5kW na podgrzanie w taniej taryfie :)

Przy pierwszym nagrzaniu TAK - 300l to 2x więcej niż 150. Ale już podczas normalnego używania ogrzewa się tylko taką ilość wody, jaka zostanie zużyta. Czy zużyjesz 100l z zasobnika 150-cio litrowego czy 100l z zasobnika 300-tu litrowego to potrzebna na nagrzanie 100l zimnej wody energia będzie taka sama. Różnica jest tylko w stratach postojowych zasobnika ale one są porównywalne przy 150 i 300 litrowych zasobnikach.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podstawy fizyki się kłaniają kolego!

Ale jest istotna sprawa że dopiero po montażu przez Nas pompy ciepła wraz z podlicznikiem który pokazuje zużycie prądu na dzień inwestor dokładnie wie co zużywa na dom a co na pompę :)

Pytanie też do zużycia ciepłej wody:)

Czy zużywał mniej czy więcej czy to jest 150L czy to jest 300L :)

Tak naprawdę można rozmawiać o różnicach po pełnym miesiącu rozliczeniowym :)

Ile było za miesiąc wcześniejszy a ile jest za miesiąc obecny :)

Ale jest istotna sprawa że dopiero po montażu przez Nas pompy ciepła wraz z podlicznikiem który pokazuje zużycie prądu na dzień inwestor dokładnie wie co zużywa na dom a co na pompę :)

No to przepraszam ale skąd informacja o ilości prądu jaką wcześniej zużywał zasobnik 150l ????

odnośnie podlicznika dwutaryfowego

droga zabawka 400zł najtaniej znalazłem

szukać dalej?

To zależy na ile informacja o zużyciu w podziale na strefy czasowe są dla Ciebie niezbędne. Mam licznik 2-taryfowy na półce i brak motywacji do zmiany z 1-taryfowego. Ostatecznie (w moim przypadku) decyzja o ogrzewaniu przez PCi i rezygnacji z gazu skutkuje przyjęciem cen energii z wadami i zaletami korzystania wyłącznie z "elektryki". Wadą jest brak dywersyfikacji (oprócz piecokominka na wypadek "w"), a zaletą brak opłat "stałych" od innych (również gazowych) źródeł energii. Jak do tej pory wystarcza mi informacja o tym, ile "średniocenowo" wydaję na cwu i c.o. Ustawienia PCi powodują obniżenie średniej ceny kWh en.el. co kompensuje mi gotowanie i pieczenie prądem. Summa summarum bilans wychodzi na plus. A udowadnianie sobie i innym wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą mnie osobiście nie "rajcuje"

odnośnie podlicznika dwutaryfowego

droga zabawka 400zł najtaniej znalazłem

szukać dalej?

Analogowy można kupić za 40zł.

Licznik czterotaryfowy (cokolwiek to znaczy) za 265zł.

A można też kupić jednotaryfowy + monitorowanie i jeżeli masz trochę pojęcia to zmieścisz się z całością w tych 400zł.

dobowe zużycie to2,5 - 3kwh= nie cały 1zł. wcześniej było 150l i ok 4-5kwh. wychodzi 3,5 - 4 razy taniej na cwu. a w zimie zobaczymy.

gdzie tu jest 3-4 razy taniej ...?

wcześniej wystarczało 150 L ...

a teraz już musi być 300...?

jak dla Mnie grzejesz wielki zbiornik a zużywasz tylko połowę ...

resztę pochłania strata dobowa ...

tak nabija sztucznie wielkie uzyski roczne większość instalacji solarnych ...

gdzie tu jest 3-4 razy taniej ...?

wcześniej wystarczało 150 L ...

a teraz już musi być 300...?

jak dla Mnie grzejesz wielki zbiornik a zużywasz tylko połowę ...

resztę pochłania strata dobowa ...

tak nabija sztucznie wielkie uzyski roczne większość instalacji solarnych ...

nie jestem fizykiem. ale tak na chłopski rozum przy poprzednim układzie żeby mieć do dyspozycji 300l cwu musiałbym podgrzać zbirnik 2 razy na dobę po 4-5kwh co dałoby mi ok 8-10kwh, teraz mam to samo za 2,5-3kwh. to chyba taniej. pewnie z naukowego punktu widzenia macie racje. ja z użytkowego widzę dużą korzyść w ilości cwu i niższych rachunków.:rotfl: wszystko wyjaśni się podczas zimy. mój cel to 3 tysie za sezon przy tych samych temp. wewnętrznych.:cool: