Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasiu jakąś szyderę czuję[taki pewien sam nie jestem]

he he he ...

ani odrobinki ...

te 3,4 kwh mnie wcale nie dziwią bo faktycznie w podłogę poszło pewnie ze 12kwh ( COP )

bardziej mnie interesuje jak będzie trzeba utrzymać te 55* ( ?? ), to jest temp. wody czy podłogi ?

jakoś nie bardzo sobie wyobrażam taką temperaturę wylewki, w domu to pewnie będzie z 45* ???:jawdrop:

przy jakiej temperaturze otocznia nie opłaca sie grzac pompą?

dom 270m2 dół podłogówka góra kaloryfery pozdrawiam

Musisz dotrzeć do wykresu, który pokazuje COP w zależności od temp. zasilania i otoczenia. Na tymże musisz znaleźć punkt, w którym cena kWh prądu dzielona na COP jest większa od ceny kWh gazu (razem ze sprawnością). Przy zasilaniu 55* strzelam, że będzie to w okolicach ciut poniżej zera. Gdybyś rozdzielił instalację na: pompa - podłogówka, gaz - grzejniki, powinno być lepiej. Sporo czytania przed Tobą ;)

Dzisiaj dotarła do Nas pierwsza pompa powietrzna marki WOLF model BWL-1-08 o mocy 8kW.

Rozebraliśmy całą pompę i porobiliśmy kilka zdjęć zarówno pompy jak i sterowania.

Już niedługo będziemy ją odpalać i podpinać do monitoringu.

Pompka jest bardzo dobrze wykonana.

Z ciekawszych parametrów pracy urządzenie są:

- zakres mocowy od 8 - 14kW

- maksymalna temperatura na zasilaniu +63;

- minimalna temperatura powietrza -25;

- niski poziom emisji dźwięku <27dbA;

- zintegrowany licznik ciepła;

Ciekawa alternatywa dla splitów :)

Pompa zdjęcie

[ATTACH=CONFIG]133093[/ATTACH]

Moduł sterowania

[ATTACH=CONFIG]133094[/ATTACH]

Moduł sterowania - podpięcia

[ATTACH=CONFIG]133095[/ATTACH]

Witam, jestem na etapie wyboru pompy ciepla tzn. decyzja czy gruntowa czy powietrzna. W tym momencie sklaniam sie ku powietrznej ale ciagle drazni mnie pytanie o jej mozliwosci przy bardzo duzych mrozach. wiem ze w polsce nie mamy miesiac czasu -30 ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z ta pompa przy takiej niskiej temp. mam rozumiec ze przy -30 ma ona COP = 1 ale dziala (tzn dom jest nagrzany do zadanej temperatury) czy jednak jest cos o czym musze wiedziec?? co oznacza parametr "minimalna temperatura powietrza" podona w tej specyfikacji?? ze ponizej temp co sie dzieje??;)

ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z ta pompa przy takiej niskiej temp. mam rozumiec ze przy -30 ma ona COP = 1 ale dziala (tzn dom jest nagrzany do zadanej temperatury) czy jednak jest cos o czym musze wiedziec??

Nie wiem co do algorytmu działania pompy, ale weź pod uwagę, że:

1. pompa ma sens głównie przy taryfie G12, gdzie taryfa nocna jest ca. połowę tańsza

2. przy sensownym wymiarowaniu i b. niskich temp. pompa musi wychodzić poza nocną taryfę, a przy -30* chodzić całą dobę.

3. takie duże różnice temp. nie służą żywotności sprężarki.

Mój osobisty wniosek: kiedy temp. okazjonalnie spadają poniżej powiedzmy -12*, nie ma sensu męczyć urządzenia - lepiej wyrobić się z grzałką tylko w drugiej taryfie. A koszt dodatkowej grzałki poza pompą to pewnie ze 300 PLN.

Nie wiem co do algorytmu działania pompy, ale weź pod uwagę, że:

1. pompa ma sens głównie przy taryfie G12, gdzie taryfa nocna jest ca. połowę tańsza

2. przy sensownym wymiarowaniu i b. niskich temp. pompa musi wychodzić poza nocną taryfę, a przy -30* chodzić całą dobę.

3. takie duże różnice temp. nie służą żywotności sprężarki.

Mój osobisty wniosek: kiedy temp. okazjonalnie spadają poniżej powiedzmy -12*, nie ma sensu męczyć urządzenia - lepiej wyrobić się z grzałką tylko w drugiej taryfie. A koszt dodatkowej grzałki poza pompą to pewnie ze 300 PLN.

To nie do końca prawda .Są PC które mają w środku pewne wynalazki .Powodują one odciążenie sprężarki np wtrysk czynnika do sprężarki.

wtedy spręż jest mniejszy i -20 /+60 jest normalnym parametrem pracy.Ale oczywiście im mniej dt tym taniej

Dla PC tych do -15 można przeanalizować spręż ,powinien być w granicach 6-8 .Wtedy czas pracy sprężarki przyjmuję się 100 000 h

Ale nie wiem ile pochodzi jeżeli ma modulację