malux20 31.08.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 o zużyciu cholera wie co myśleć przy tych temperaturach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 jasiu jakąś szyderę czuję[taki pewien sam nie jestem] he he he ... ani odrobinki ... te 3,4 kwh mnie wcale nie dziwią bo faktycznie w podłogę poszło pewnie ze 12kwh ( COP ) bardziej mnie interesuje jak będzie trzeba utrzymać te 55* ( ?? ), to jest temp. wody czy podłogi ? jakoś nie bardzo sobie wyobrażam taką temperaturę wylewki, w domu to pewnie będzie z 45* ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.08.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 temperatura zasilania podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.08.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 o zużyciu cholera wie co myśleć przy tych temperaturach jest OK podłoga rozbujała sie do tych 25* zużywając te 3,4 kwh i nie bardzo ma chęć spadać bo za małe straty ... u mnie na piętrze podłogi w tej chwili mają ok. 24* bez ogrzewania... na parterze jest ok. 22,5* w podłogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.08.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 jasiu jakąś szyderę czuję jasiek dzisiaj lewą nogą wstał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.08.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) spadam do domumam nadzieję że nie będę miał palpitacji przy licznikumam nadzieję że z 3kwh o 8 rano dobije do 5 kwh o 8 wieczorem pierwsze 24 h 6kwh Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.08.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 kużwa strop nieocieplonywiem że na początku nie ma co myśleć no ale po pierwszych 24 h trudniej mi jest wyobrazić sobie srogą zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ile wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 6 kwh za 5 minut idę na budowę zobaczyć co przez noc wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) przez noc 3,7 [12h] 3.7 kwh tyle samo co w pierwszej nocytendencji spadkowej brak niestety cały czas zasilanie 25 powrót 23,7 fakt że na mojej dziurawej budowie utrzymuje sie temperatura 22 stop cała dobę Edytowane 1 Września 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.09.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Nie rozumiem... Uważasz, że idzie za dużo prądu? Zapomniałeś chyba, że ty nie ogrzewasz domu ale wygrzewasz posadzkę! Gdyby do tego nie było potrzeba dużo energii to by samo wyschło w 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 w sumie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 01.09.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 witam jestem posiadaczem pompy powietrze woda viessman vitocal 200s 10,kw od 1 dnia!!!!!!!! hehe -do tej pory miałem kocioł kondensacyjny wiessman vitodens 200w 18kwprzy jakiej temperaturze otocznia nie opłaca sie grzac pompą?dom 270m2 dół podłogówka góra kaloryfery pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.09.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 przy jakiej temperaturze otocznia nie opłaca sie grzac pompą? dom 270m2 dół podłogówka góra kaloryfery pozdrawiam Musisz dotrzeć do wykresu, który pokazuje COP w zależności od temp. zasilania i otoczenia. Na tymże musisz znaleźć punkt, w którym cena kWh prądu dzielona na COP jest większa od ceny kWh gazu (razem ze sprawnością). Przy zasilaniu 55* strzelam, że będzie to w okolicach ciut poniżej zera. Gdybyś rozdzielił instalację na: pompa - podłogówka, gaz - grzejniki, powinno być lepiej. Sporo czytania przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 01.09.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 dzięki wynalazłem artykuł w którym dla kotła gazowego kondensacyjnego jest to -2 stopnieale znajomy ma taki patent ze ustawia grzanie w dzień na 25 stopni temperaturę nocna na 18 i wtedy pompa w nocy nie chodzi i suma summarum wychodzi ekonomiczniej niżby sutawił tem 22/20 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.09.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Może ktoś polecić sklep Za taką nieudolną reklamę twój zleceniodawca powinien cię wykopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 01.09.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Dzisiaj dotarła do Nas pierwsza pompa powietrzna marki WOLF model BWL-1-08 o mocy 8kW. Rozebraliśmy całą pompę i porobiliśmy kilka zdjęć zarówno pompy jak i sterowania. Już niedługo będziemy ją odpalać i podpinać do monitoringu. Pompka jest bardzo dobrze wykonana. Z ciekawszych parametrów pracy urządzenie są: - zakres mocowy od 8 - 14kW - maksymalna temperatura na zasilaniu +63; - minimalna temperatura powietrza -25; - niski poziom emisji dźwięku <27dbA; - zintegrowany licznik ciepła; Ciekawa alternatywa dla splitów Pompa zdjęcie [ATTACH=CONFIG]133093[/ATTACH] Moduł sterowania [ATTACH=CONFIG]133094[/ATTACH] Moduł sterowania - podpięcia [ATTACH=CONFIG]133095[/ATTACH] Witam, jestem na etapie wyboru pompy ciepla tzn. decyzja czy gruntowa czy powietrzna. W tym momencie sklaniam sie ku powietrznej ale ciagle drazni mnie pytanie o jej mozliwosci przy bardzo duzych mrozach. wiem ze w polsce nie mamy miesiac czasu -30 ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z ta pompa przy takiej niskiej temp. mam rozumiec ze przy -30 ma ona COP = 1 ale dziala (tzn dom jest nagrzany do zadanej temperatury) czy jednak jest cos o czym musze wiedziec?? co oznacza parametr "minimalna temperatura powietrza" podona w tej specyfikacji?? ze ponizej temp co sie dzieje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.09.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z ta pompa przy takiej niskiej temp. mam rozumiec ze przy -30 ma ona COP = 1 ale dziala (tzn dom jest nagrzany do zadanej temperatury) czy jednak jest cos o czym musze wiedziec?? Nie wiem co do algorytmu działania pompy, ale weź pod uwagę, że: 1. pompa ma sens głównie przy taryfie G12, gdzie taryfa nocna jest ca. połowę tańsza 2. przy sensownym wymiarowaniu i b. niskich temp. pompa musi wychodzić poza nocną taryfę, a przy -30* chodzić całą dobę. 3. takie duże różnice temp. nie służą żywotności sprężarki. Mój osobisty wniosek: kiedy temp. okazjonalnie spadają poniżej powiedzmy -12*, nie ma sensu męczyć urządzenia - lepiej wyrobić się z grzałką tylko w drugiej taryfie. A koszt dodatkowej grzałki poza pompą to pewnie ze 300 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Nie wiem co do algorytmu działania pompy, ale weź pod uwagę, że: 1. pompa ma sens głównie przy taryfie G12, gdzie taryfa nocna jest ca. połowę tańsza 2. przy sensownym wymiarowaniu i b. niskich temp. pompa musi wychodzić poza nocną taryfę, a przy -30* chodzić całą dobę. 3. takie duże różnice temp. nie służą żywotności sprężarki. Mój osobisty wniosek: kiedy temp. okazjonalnie spadają poniżej powiedzmy -12*, nie ma sensu męczyć urządzenia - lepiej wyrobić się z grzałką tylko w drugiej taryfie. A koszt dodatkowej grzałki poza pompą to pewnie ze 300 PLN. To nie do końca prawda .Są PC które mają w środku pewne wynalazki .Powodują one odciążenie sprężarki np wtrysk czynnika do sprężarki. wtedy spręż jest mniejszy i -20 /+60 jest normalnym parametrem pracy.Ale oczywiście im mniej dt tym taniej Dla PC tych do -15 można przeanalizować spręż ,powinien być w granicach 6-8 .Wtedy czas pracy sprężarki przyjmuję się 100 000 h Ale nie wiem ile pochodzi jeżeli ma modulację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 6kwh ostatnia doba zasilanie 25 powrót 23,5 w domu 22 bez stropu ocieplonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts