malux20 03.09.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 zaczynam myśleć o jakimś buforkuw pierwszej zimy uruchomię swoją rezerwę n21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.09.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 u mnie kafle , gresy i 15mm merbau ostatnie 12 godzin jedyne 25 kwh fakt że odbiła z 25 na 45 zasilanie 45 powrót 38 temperatura posadzki 33stop na chwilę obecną nie wyobrażam sobie zimy -wiem że to ględzenie ale tak jest 0statnie 24h 47 kwh zważywszy że była noc wychodzi mniej parametry jak wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 temp posadzki 35 stop 8rano-20 wieczorem 18 kilowatówmodulacja 23-30 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.09.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) noc 12h 20 kwhdoba 37 kwh spadek jest -okna uchylone nocą następna noc wyniki bez większych zmian Edytowane 6 Września 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 06.09.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 spokojnie malux, ja tam pamiętam zużycie przy wyłaczonych pętlach na parterze gdzie jest czujnki, po uruchomieniu na parterze 13 stopni na piętrze 25, pompa ustaiona na 15 a zużycie dobijało spokojniutko do 100 kWh na dobę, mój instalator stweirdził "to dużo zużywałą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam, mam do Was pytanie odnosnie kosztow zalozenia rekuperacji. bylem ostatnio na spotkaniu w pewnej firmie ktora prawdopodobnie bedzie zakladac mi pompe ciepla powietrzna z cala instalacja. maja oni w swojej ofercie takze systemy wentylacyjne i namawiaja mnie na rekuperacje. znam zalety rekuperacji i do tej pory jednak bylem zdania ze jej nie bede zakladal ze wzgl. na dodatkowe koszty na ktore chyba sobie nie moge pozwolic. Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 09.09.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam, mam do Was pytanie odnosnie kosztow zalozenia rekuperacji. bylem ostatnio na spotkaniu w pewnej firmie ktora prawdopodobnie bedzie zakladac mi pompe ciepla powietrzna z cala instalacja. maja oni w swojej ofercie takze systemy wentylacyjne i namawiaja mnie na rekuperacje. znam zalety rekuperacji i do tej pory jednak bylem zdania ze jej nie bede zakladal ze wzgl. na dodatkowe koszty na ktore chyba sobie nie moge pozwolic. Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje. na pewno warto, ale ta cena jest troszeczkę wygórowana, tak ze 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 na pewno warto, ale ta cena jest troszeczkę wygórowana, tak ze 30% A skąd Ty możesz wiedzieć, czy cena wygórowana, czy nie, skoro nie wiadomo nawet, czy to instalacja dla domu 90m2, czy 190m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 09.09.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 A skąd Ty możesz wiedzieć, czy cena wygórowana, czy nie, skoro nie wiadomo nawet, czy to instalacja dla domu 90m2, czy 190m2 ? co do wielkości domu przy takiej rozpiętości to masz rację. zakładałem średnią wielkość ok 130-150m2. wiem, że watro bo mam ( 137m2- cena 9tyś z montażem - centrala ProVentu Mistral 300) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 09.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 a z drugiej strony to nie ten wątek kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.09.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 dom ma 170m2 uzytkowej. dla takiego domu ile mniej wiecej stoi dobrej klasy rekuperator z instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 zapytaj w odpowiednim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 dom ma 170m2 uzytkowej. dla takiego domu ile mniej wiecej stoi dobrej klasy rekuperator z instalacja? Tu ważna jest kwestia na jakich rozwiązaniach orurowania chcesz wykonać taką instalacją??? A tak przy okazji to w domu nowoczesnym, energooszczędnym rekuperacja jest wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje. Wg mnie to drogo. 4 lata temu dałem około 19 tys za wentylację z rekuperatorem Nikol 320 [jeden z najlepszych] oraz GWC rurowym - nie warto w to tyle inwestować dzisiaj bo można mieć podobny sprzęt za znacznie mniejsze pieniądze. Dzisiaj wybrałbym tańszy rekuperator Jan-Gaz z instalacją wykonaną przez jedną z firm z forum, a GWC rurowy zrobił sam za niecałe 900 zł. Przy tej wentylacji i PPC warto byłoby mieć możliwość chłodzenia domu latem powietrzem wylatującym z PPC po ogrzaniu CWU. Odpowiedni wątek do tego tematu jest pod linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.09.2012 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 drogo? Czasem sam rekuperator tyle kosztuje.Rekuperację można wykonać na tysiąc sposobów.Mogą być kanały spiro , mogą być w podłodze ,mogą być z przepustnicami napędzanymi ,mogą być z kanałów elastycznych.drogo -tanio ,ale co porównujecie? A gwc widziałem wykonane w kształcie studni z kręgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) mam nadzieję że będę musiał się wycofać ze slów które teraz napiszę wiem że nie mam stropu ocieplonegonatomiast zużycie prądu pomimo że w czasie wygrzewania posadzki goni się pompę mocno jest zastanawiające-dużemam dziwne uczucie że piszący o swoich powietrznych pomijają palenie w kominku niewinnych 2-3 m3 drewnazważywszy na zamieszanie przy taryfach to gorąco namawiam do przemyślenia zasadności zakupu przy malym domu dobrze zaizolowanym wszedłbym w prąd plus kominek ewntualnie w gruntową za 30 tyś Edytowane 13 Września 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.09.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 mam nadzieję że będę musiał się wycofać ze slów które teraz napiszę wiem że nie mam stropu ocieplonego natomiast zużycie prądu pomimo że w czasie wygrzewania posadzki goni się pompę mocno jest zastanawiające-duże mam dziwne uczucie że piszący o swoich powietrznych pomijają palenie w kominku niewinnych 2-3 m3 drewna zważywszy na zamieszanie przy taryfach to gorąco namawiam do przemyślenia zasadności zakupu przy malym domu dobrze zaizolowanym wszedłbym w prąd plus kominek ewntualnie w gruntową za 30 tyś Przemyśl jeszcze raz co napisałeś bo wypisujesz bzdury opierając się na kilku dniach doświadczenia w dodatku w warunkach dalekich od normalnych... Skoro "zastanawiająco dużo" zużywasz prądu za pomocą PC to co by było po zmianie na prąd? Podpowiem - zużycie byłoby minimum 2-3x większe. Gruntowa w obecnych warunkach pogodowych ma podobny COP jak powietrzna. Zalety jej DZ ujawniają się dopiero kiedy za oknem panują ujemne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.09.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 może i bzduryte 2-3 razy to nie takie oczywiste jak chlopaki od prądu będą jechać tylko w 2 taryfiea przy pompie człowiek będzie się zastanawial jaka jest wydajność nocą a jaka w dzien[przy gruntowej mniejszy problem]za tydzień będę może mądrzejszy po ociepleniu stropu po ostatniej nocy [7stop] nie mam pozytywnych wniosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.09.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 mam nadzieję że będę musiał się wycofać ze slów które teraz napiszę wiem że nie mam stropu ocieplonego natomiast zużycie prądu pomimo że w czasie wygrzewania posadzki goni się pompę mocno jest zastanawiające-duże mam dziwne uczucie że piszący o swoich powietrznych pomijają palenie w kominku niewinnych 2-3 m3 drewna zważywszy na zamieszanie przy taryfach to gorąco namawiam do przemyślenia zasadności zakupu przy malym domu dobrze zaizolowanym wszedłbym w prąd plus kominek ewntualnie w gruntową za 30 tyś A co rozumiesz jako zastanawiająco duże??? Bo wygrzanie podłogi w domu około 120m2 to około 400-700kW w zależności od grubości i wilgotności posadzki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2012 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Otwórz okna -będziesz bardziej zdziwiony:jawdrop: Z mojego doświadczenia wynika ,że koszt ogrzewania w pierwszym roku mieszkania idzie prawie dwa razy więcej energii niż w kolejnych latach.Więc jeszcze pocierpiszA cop teraz jest wyższy od gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts