Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie kafle , gresy

i 15mm merbau

ostatnie 12 godzin jedyne 25 kwh

fakt że odbiła z 25 na 45

zasilanie 45 powrót 38 temperatura posadzki 33stop

na chwilę obecną nie wyobrażam sobie zimy -wiem że to ględzenie ale tak jest

0statnie 24h 47 kwh

zważywszy że była noc

wychodzi mniej

parametry jak wyzej

Witam, mam do Was pytanie odnosnie kosztow zalozenia rekuperacji. bylem ostatnio na spotkaniu w pewnej firmie ktora prawdopodobnie bedzie zakladac mi pompe ciepla powietrzna z cala instalacja. maja oni w swojej ofercie takze systemy wentylacyjne i namawiaja mnie na rekuperacje. znam zalety rekuperacji i do tej pory jednak bylem zdania ze jej nie bede zakladal ze wzgl. na dodatkowe koszty na ktore chyba sobie nie moge pozwolic. Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje.

Witam, mam do Was pytanie odnosnie kosztow zalozenia rekuperacji. bylem ostatnio na spotkaniu w pewnej firmie ktora prawdopodobnie bedzie zakladac mi pompe ciepla powietrzna z cala instalacja. maja oni w swojej ofercie takze systemy wentylacyjne i namawiaja mnie na rekuperacje. znam zalety rekuperacji i do tej pory jednak bylem zdania ze jej nie bede zakladal ze wzgl. na dodatkowe koszty na ktore chyba sobie nie moge pozwolic. Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje.

na pewno warto, ale ta cena jest troszeczkę wygórowana, tak ze 30%

A skąd Ty możesz wiedzieć, czy cena wygórowana, czy nie, skoro nie wiadomo nawet, czy to instalacja dla domu 90m2, czy 190m2 ?

:)

co do wielkości domu przy takiej rozpiętości to masz rację. zakładałem średnią wielkość ok 130-150m2. wiem, że watro bo mam ( 137m2- cena 9tyś z montażem - centrala ProVentu Mistral 300)

Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacja wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje.

Wg mnie to drogo.

4 lata temu dałem około 19 tys za wentylację z rekuperatorem Nikol 320 [jeden z najlepszych] oraz GWC rurowym - nie warto w to tyle inwestować dzisiaj bo można mieć podobny sprzęt za znacznie mniejsze pieniądze.

Dzisiaj wybrałbym tańszy rekuperator Jan-Gaz z instalacją wykonaną przez jedną z firm z forum, a GWC rurowy zrobił sam za niecałe 900 zł.

Przy tej wentylacji i PPC warto byłoby mieć możliwość chłodzenia domu latem powietrzem wylatującym z PPC po ogrzaniu CWU.

Odpowiedni wątek do tego tematu jest pod linkiem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator/page216

drogo? Czasem sam rekuperator tyle kosztuje.

Rekuperację można wykonać na tysiąc sposobów.

Mogą być kanały spiro , mogą być w podłodze ,mogą być z przepustnicami napędzanymi ,mogą być z kanałów elastycznych.

drogo -tanio ,ale co porównujecie?

A gwc widziałem wykonane w kształcie studni z kręgów

mam nadzieję że będę musiał się wycofać ze slów które teraz napiszę

wiem że nie mam stropu ocieplonego

natomiast zużycie prądu pomimo że w czasie wygrzewania posadzki goni się pompę mocno jest zastanawiające-duże

mam dziwne uczucie że piszący o swoich powietrznych pomijają palenie w kominku niewinnych 2-3 m3 drewna

zważywszy na zamieszanie przy taryfach to gorąco namawiam do przemyślenia zasadności zakupu

przy malym domu dobrze zaizolowanym wszedłbym w prąd plus kominek

ewntualnie w gruntową za 30 tyś

Edytowane przez malux20

natomiast zużycie prądu pomimo że w czasie wygrzewania posadzki goni się pompę mocno jest zastanawiające-duże

mam dziwne uczucie że piszący o swoich powietrznych pomijają palenie w kominku niewinnych 2-3 m3 drewna

zważywszy na zamieszanie przy taryfach to gorąco namawiam do przemyślenia zasadności zakupu

Przemyśl jeszcze raz co napisałeś bo wypisujesz bzdury opierając się na kilku dniach doświadczenia w dodatku w warunkach dalekich od normalnych... Skoro "zastanawiająco dużo" zużywasz prądu za pomocą PC to co by było po zmianie na prąd? Podpowiem - zużycie byłoby minimum 2-3x większe. Gruntowa w obecnych warunkach pogodowych ma podobny COP jak powietrzna. Zalety jej DZ ujawniają się dopiero kiedy za oknem panują ujemne temperatury.

może i bzdury

te 2-3 razy to nie takie oczywiste jak chlopaki od prądu będą jechać tylko w 2 taryfie

a przy pompie człowiek będzie się zastanawial jaka jest wydajność nocą a jaka w dzien[przy gruntowej mniejszy problem]

za tydzień będę może mądrzejszy po ociepleniu stropu

po ostatniej nocy [7stop] nie mam pozytywnych wniosków

A co rozumiesz jako zastanawiająco duże???

Bo wygrzanie podłogi w domu około 120m2 to około 400-700kW w zależności od grubości i wilgotności posadzki:)