Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie zgodzę się - mam temperaturę gruntu sporo wyższą teraz niż powietrza na zewnątrz....

Jaką dokładnie? Moje dane z ostatnich 24h to minimalna temperatura powietrza 8,56 (ale w nocy kiedy PC nie działa), maksymalna 18,56, średnia 13.10 stopnia. W "produktywnym czasie" powietrze miało średnio jakieś 15-16 stopni.

Jaką dokładnie? Moje dane z ostatnich 24h to minimalna temperatura powietrza 8,56 (ale w nocy kiedy PC nie działa), maksymalna 18,56, średnia 13.10 stopnia. W "produktywnym czasie" powietrze miało średnio jakieś 15-16 stopni.

PC gruntowa, na potrzeby CWU, może latem pobrać tylko glikol znajdujący się w pomieszczeniu. Te kilka metrów rury ma temperaturę pomieszczenia a więc często powyżej 20*.

??? Skoro ranem, przed godziną 6, często mamy latem na zewnątrz w okolicach +10*? To co, czekamy aż temperatura wzrośnie i wtedy grzejemy powietrzną? Jak tak to gratulacje...

To jak dolne źródło w gruntówce w momencie startu.(rano i wieczorem)

A powietrzna ma taką temperaturę na parowniku rano (nie w ziemi) i lepszą wieczorem

Gość Arturo72
dla mnie PC p-w jest rozwiązaniem pośrednim, dużo tańszym inwestycyjnie, a droższym eksploatacyjnie od gruntówek - koniec i kropka.

Całkiem rozsądną opcją do domów energooszczędnych

A cała reszta, liczenie,udowadnianie z dokładnością do 3 miejsc po przecinku to tylko bicie piany...

A myślę, że jak malux przestanie wygrzewać podłogi i zacznie normalnie grzać, to wtedy zweryfikuje swoje wpisy tutaj....

Zgadzam się w 100% :)

Do domu 3-4 litrowego,zwłaszcza nie dużego montaż gruntowej za 40tys.zł jest bezsensem ale powietrzna za 16-20tys.zł,tym bardziej jak będzie się miało duże zużycie cwu jest najlepszą opcją.

może i bzdury

te 2-3 razy to nie takie oczywiste jak chlopaki od prądu będą jechać tylko w 2 taryfie

Bzdury,bzdury ;)

Nie mozesz porównywać zużycia prądu podczas wygrzewania posadzki do zużycia prądu podczas ogrzewania bo to jest bez sensu.

Budowlany_laik grzejąc bezpośrednio prądem pisał,że na wygrzewanie zużył ok.2500kWh,fakt,że w zimie ale miał bardzo dobrze ocieplony dom,Ty zużyłeś 500-600kWh bez ocieplenia stropu.

Jest różnica ?

Edytowane przez Arturo72