malux20 14.09.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 no jest zmieszczę się w 550 kwh na dzień dzisiejszy to mam mieszane uczuciaz dużą nadzieją na poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 14.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Sory, że wetnę sie w dyskusję - póki co czytam jedynie bo temat ogrzewania u mnie to jeszcze ok 1,5 roku, a obecnie jestem na etapie płyty iz racji ze planuje pompę ciepła (nie zdecydowałem czy gruntową czy powietrzną) mam do Was pytanie: zastanawia mnie jak lepiej rozwiązać temat z ociepleniem... 1. 10cm styro pod płytą i 10cm pod wylewką (10cm xps i 10 eps)2. 20 cm styto pod plytą i brak? pod wylewką ? - nie wiem jak to sie wtedy robi.. (ok 2.000 drożej niż opcja powyżej... jakieś 160m2) Pytanie czy warto kombinować teraz z 20 cm ? 2 taryfa pozwoliłaby na akumulację większą w opcji nr 2, ale czy to będzie zauważalne ?co sądzicie ? i pytanie drugie - czy robiąc płytę warto już zrobić jakieś przepusty czy zostawić to na etap ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Na pierwsze pytania masz odpowiedz w drugim wątku. Co do przepustów to jak to sobie wyobrażasz. W płycie już dziur nie zrobisz. Będziesz dziurawił ściany? Wszystkie przepusty już muszą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.09.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Sory, że wetnę sie w dyskusję - póki co czytam jedynie bo temat ogrzewania u mnie to jeszcze ok 1,5 roku, a obecnie jestem na etapie płyty i z racji ze planuje pompę ciepła (nie zdecydowałem czy gruntową czy powietrzną) mam do Was pytanie: zastanawia mnie jak lepiej rozwiązać temat z ociepleniem... 1. 10cm styro pod płytą i 10cm pod wylewką (10cm xps i 10 eps) 2. 20 cm styto pod plytą i brak? pod wylewką ? - nie wiem jak to sie wtedy robi.. (ok 2.000 drożej niż opcja powyżej... jakieś 160m2) Pytanie czy warto kombinować teraz z 20 cm ? 2 taryfa pozwoliłaby na akumulację większą w opcji nr 2, ale czy to będzie zauważalne ? co sądzicie ? i pytanie drugie - czy robiąc płytę warto już zrobić jakieś przepusty czy zostawić to na etap ścian ? Na pytanie 1 odpowiedziałem Ci w temacie płyty,ja zrobiłem 20cm pod płytą pod grzanie prądem bo taki miałem zamiar ale zrobiłbym tak samo pod grzanie pompą Pytanie 2,pod płytą zrobiłem przepust fi 160 w razie czego jakby pompy staniały,gdyż na etapie budowy płyty były drogie. Okazało się to bardzo pomocne bo pompy staniały(albo mój sprzedawca ma małą marżę) i zamiast ogrzewania prądem będę grzał powietrzną pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 14.09.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Na pytanie 1 odpowiedziałem Ci w temacie płyty,ja zrobiłem 20cm pod płytą pod grzanie prądem bo taki miałem zamiar ale zrobiłbym tak samo pod grzanie pompą Pytanie 2,pod płytą zrobiłem przepust fi 160 w razie czego jakby pompy staniały,gdyż na etapie budowy płyty były drogie. Okazało się to bardzo pomocne bo pompy staniały(albo mój sprzedawca ma małą marżę) i zamiast ogrzewania prądem będę grzał powietrzną pompą Arturo, bezpośrednio do płyty przymocowałeś rurki do ogrzewania podłogowego i na to wylewka ? czy inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.09.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Arturo, bezpośrednio do płyty przymocowałeś rurki do ogrzewania podłogowego i na to wylewka ? czy inaczej ? Rurki mocuje bezpośrednio do płyty za pomocą listew systemowych,na to 7cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No najpierw chciałeś na siatce Ale wyleczyłem Cibie z siatki na poczet listw montażowych fakt że parę setek więcej ale cóż klient przeżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 14.09.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No najpierw chciałeś na siatce Ale wyleczyłem Cibie z siatki na poczet listw montażowych fakt że parę setek więcej ale cóż klient przeżyje miki - jest szansa ze znajdziesz chwile na odpowiedz na moja PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.09.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 No najpierw chciałeś na siatce Ale wyleczyłem Cibie z siatki na poczet listw montażowych fakt że parę setek więcej ale cóż klient przeżyje Fakt,po głebokich przemyśleniach zrezygnowałem z mocowania do siatki zbrojeniowej na koszt listew systemowych... Prościej i przyjemniej,przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.09.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 zaczynam się zastanawiać jak sie okaże że pompa po wygrzewaniu posadzki i nasypaniu 50 cm granulatu na strop będzie zużywała w dalszym ciągu tyle prądu można dorobić kolektor do niej poziomy -gruntowy bez jaj-nie dzwoncie po psychiatrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.09.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 zaczynam się zastanawiać jak sie okaże że pompa po wygrzewaniu posadzki i nasypaniu 50 cm granulatu na strop będzie zużywała w dalszym ciągu tyle prądu można dorobić kolektor do niej poziomy -gruntowy bez jaj-nie dzwoncie po psychiatrę Kup sobie na mój koszt skrzynkę piwa i przestań się stresować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.09.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Pewnie będzie zużywała tyle samo... ale będzie zdecydowanie cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.09.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Każdy budynek pierwszej zimy potrzebuje dużo więcej energii na ogrzanie Czy będziesz grzał gazem czy olejem czy pompą zawsze rachunki będą większe o około 40%. Więc na to trzeba się przygotować albo wysezonować budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.09.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 malux20 strzel sobie piwko i zero stresu. A za rok będziesz się z tego śmiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.09.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 się wkurzyłem i rozpaliłem w kominku12 h palę wplyw palenia kominka na pompie zauważyłem po 5-6 h [chodzi o modulację , powrót i zuzycie]dzis sprawdziłem sufit z góry -ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 16.09.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 miki , jak trzeba będzie uruchomić c.o. to sam dam radę to wszystko poustawiać i uruchomić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.09.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 A instalacja CO ogarnięta??? Jak tak to niedaleko ciebie będę za około tydzień i sprawdzę czy nie nabroiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 16.09.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 nic nie robiłem, choć korci mnie , żeby te zasilanie i powrót c.o. podłączyć taj jak było po staremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.09.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 nic nie robiłem, choć korci mnie , żeby te zasilanie i powrót c.o. podłączyć taj jak było po staremu. ok podjadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 16.09.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 dzieki. jeszcze jedno, kolega prosił żeby zapytać Ciebie o ofertę (zaczyna budowę) na pompę , całe centralne i na wentylację. projekt jest z kolekcji muratora - "ZGODNY" POZDRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts