Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sory, że wetnę sie w dyskusję - póki co czytam jedynie bo temat ogrzewania u mnie to jeszcze ok 1,5 roku, a obecnie jestem na etapie płyty i

z racji ze planuje pompę ciepła (nie zdecydowałem czy gruntową czy powietrzną) mam do Was pytanie:

zastanawia mnie jak lepiej rozwiązać temat z ociepleniem...

1. 10cm styro pod płytą i 10cm pod wylewką (10cm xps i 10 eps)

2. 20 cm styto pod plytą i brak? pod wylewką ? - nie wiem jak to sie wtedy robi.. (ok 2.000 drożej niż opcja powyżej... jakieś 160m2)

Pytanie czy warto kombinować teraz z 20 cm ? 2 taryfa pozwoliłaby na akumulację większą w opcji nr 2, ale czy to będzie zauważalne ?

co sądzicie ?

i pytanie drugie - czy robiąc płytę warto już zrobić jakieś przepusty czy zostawić to na etap ścian ?

Gość Arturo72
Sory, że wetnę sie w dyskusję - póki co czytam jedynie bo temat ogrzewania u mnie to jeszcze ok 1,5 roku, a obecnie jestem na etapie płyty i

z racji ze planuje pompę ciepła (nie zdecydowałem czy gruntową czy powietrzną) mam do Was pytanie:

zastanawia mnie jak lepiej rozwiązać temat z ociepleniem...

1. 10cm styro pod płytą i 10cm pod wylewką (10cm xps i 10 eps)

2. 20 cm styto pod plytą i brak? pod wylewką ? - nie wiem jak to sie wtedy robi.. (ok 2.000 drożej niż opcja powyżej... jakieś 160m2)

Pytanie czy warto kombinować teraz z 20 cm ? 2 taryfa pozwoliłaby na akumulację większą w opcji nr 2, ale czy to będzie zauważalne ?

co sądzicie ?

i pytanie drugie - czy robiąc płytę warto już zrobić jakieś przepusty czy zostawić to na etap ścian ?

Na pytanie 1 odpowiedziałem Ci w temacie płyty,ja zrobiłem 20cm pod płytą pod grzanie prądem bo taki miałem zamiar ale zrobiłbym tak samo pod grzanie pompą :)

Pytanie 2,pod płytą zrobiłem przepust fi 160 w razie czego jakby pompy staniały,gdyż na etapie budowy płyty były drogie.

Okazało się to bardzo pomocne bo pompy staniały(albo mój sprzedawca ma małą marżę) i zamiast ogrzewania prądem będę grzał powietrzną pompą ;)

Na pytanie 1 odpowiedziałem Ci w temacie płyty,ja zrobiłem 20cm pod płytą pod grzanie prądem bo taki miałem zamiar ale zrobiłbym tak samo pod grzanie pompą :)

Pytanie 2,pod płytą zrobiłem przepust fi 160 w razie czego jakby pompy staniały,gdyż na etapie budowy płyty były drogie.

Okazało się to bardzo pomocne bo pompy staniały(albo mój sprzedawca ma małą marżę) i zamiast ogrzewania prądem będę grzał powietrzną pompą ;)

Arturo, bezpośrednio do płyty przymocowałeś rurki do ogrzewania podłogowego i na to wylewka ? czy inaczej ?

Gość Arturo72
No najpierw chciałeś na siatce :)

Ale wyleczyłem Cibie z siatki na poczet listw montażowych fakt że parę setek więcej ale cóż klient przeżyje ;)

Fakt,po głebokich przemyśleniach zrezygnowałem z mocowania do siatki zbrojeniowej na koszt listew systemowych...

Prościej i przyjemniej,przynajmniej dla mnie ;)

zaczynam się zastanawiać jak sie okaże że pompa po wygrzewaniu posadzki i nasypaniu 50 cm granulatu na strop będzie zużywała w dalszym ciągu tyle prądu można dorobić kolektor do niej poziomy -gruntowy

bez jaj-nie dzwoncie po psychiatrę

Kup sobie na mój koszt skrzynkę piwa i przestań się stresować!