modena 17.09.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam Miki , będziesz może na targach budowlanych w Bielsku:) ( warto się tam wogóle wybrać )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek... 19.09.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam,Od dłuższego czasu zagłębiam się w temat z pompami ciepła powietrze-woda i już na 100% jestem zdecydowany że coś takiego bedzie ogrzewać mój domek (brak gazu i miejsca na kocioł) który zacznie sie budować w marcu 2013, aktualnie jestem na etapie adaptacji projektu Z24 z niewielkimi zmianami. Teraz zastanawiam się jakiego producenta pomp wybrać, biorę pod uwagę Atlantic, Panasonic lub Biawar Nibe Wiem że pompe nalezy dobierać indywidualnie do każdego domu ale ważna jest też gwarancja ceny części które mogą się popsuć oraz serwis.Czy pompy jednego z tych producentów są zdecydowanie lepsze od pozostałych czy poprostu kierować sie ceną? . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.09.2012 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 biawar ma dziwny algorytm pracy ,najpierw uruchamia grzałkę a po osiągnięciu temperatury 25 C uruchamia agregat.Ponadto pompa zintegrowana ze zbiornikiem ma wadę polegającą na tym ,że w wyniku awarii zbiornika jest większy problem ,bo pasuje tylko ten jeden.Weź pod uwagę też daikina (chociaż algorytm jest podobny).Panasonic i Atlantic bez uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek... 20.09.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Dziękuje za odpowiedz.Jeszcze mam pytanie czy montować zwykły kominek? w razie jakby pompa nie dała rady przy bardzo niskich temperaturach na zewnątrz, moze też sie zdażyć awaria prądu lub urządzenia i co wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.09.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 pełen cykl łacznie z wygrzewaniem wstępnym zmieszczę się 550 kwhpewnie ze 100 kwh poszlo przez strop nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.09.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 To standard A jak tam z wilgotnością wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.09.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Czyli pikawka trochę się uspokoiła i możesz teraz na luzaku iść na piwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.09.2012 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Dziękuje za odpowiedz. Jeszcze mam pytanie czy montować zwykły kominek? w razie jakby pompa nie dała rady przy bardzo niskich temperaturach na zewnątrz, moze też sie zdażyć awaria prądu lub urządzenia i co wtedy. Radzę zwykły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.09.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 poprzyklejAłem folię na posadzkę po kilku dniach zero wilgoci plytkarz się piekli -a posadzkę za bardzo nie chcę zejść z temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.09.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 plytkarz się piekli -a posadzkę za bardzo nie chcę zejść z temperatury Włącz chłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eastman76 21.09.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witam,Chcę zamontować pompę ciepła powietrze-woda i już na 100% byłem zdecydowany na zintegrowaną ze zbiornikiem, do zamontowania w domu. Ale nie mam odpowiedniego pomieszczenia - jedyne miejsce to schowek w kuchni. I tu wszyscy zaczęli odradzać, bo: " zasysa dużo powietrza i w zimę będzie zimno i przeciąg".No to szukam pompy z modułem zewnętrznym..podpowiedzcie, która pracuje przy najniższych temperaturach (rozumiem, że jest to moment kiedy COP osiąga 1).Zależy mi na grzaniu wody w zimę - wspomagana będzie przez kocioł na ekogroszek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.09.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witam,Nie do końca rozumie twoje ostatnie stwierdzenie. Chcesz pompe i kociol na eko. Moim zdaniem mając kociol na eko to nim w zime bedzie grzal wode przy okazacji grzania domu, a w okresie gdy nie bedziesz korzystal z kotla uruchomisz pompe. wersja, ktora ty proponujesz jest moim zdaniem nielogiczna, bo i w piecu bedziesz palil i prad bedziesz zuzywal na dzialanie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eastman76 21.09.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) W lato (gdy kocioł nie działa) tylko pompa będzie grzała CWU, w sezonie grzewczym dodatkowo CWU będzie podgrzewane za pomocą wspomnianego kotła.Nie widzę w tym braku logiki.Bo kocioł owszem grzeje CWU przy okazji, ale w tym czasie nie grzeje domu - z pompą kocioł mniej energii i czasu będzie zużywał na CWU. Edytowane 21 Września 2012 przez eastman76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 22.09.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 W lato (gdy kocioł nie działa) tylko pompa będzie grzała CWU, w sezonie grzewczym dodatkowo CWU będzie podgrzewane za pomocą wspomnianego kotła. Nie widzę w tym braku logiki. Bo kocioł owszem grzeje CWU przy okazji, ale w tym czasie nie grzeje domu - z pompą kocioł mniej energii i czasu będzie zużywał na CWU. Czyli w zasadzie chodzi Ci o pompę do grzania jedynie CWU ? Jeśli tak, to jest wątek dotyczący tylko takich pomp, poczytaj, jakie są rozwiązania i możliwości. Jeżeli zamontujesz taką pompę, to możesz ją też wpiąć w układ CO i znacznie wydłużyć okres, kiedy ekogroszek będzie nieużywany, np. od marca do listopada. Później włączysz ekogroszek. Jeśli chodzi o wydajność niedrogiej pompy do CWU, pracują ekonomicznie w zasadzie jedynie do ok. 0 do +5 st.C, więc w zimę i tak liczyłbym jedynie na ekogroszek do podgrzania CWU. Jeżeli natomiast zainwestujesz w droższą PC, która pracuje dobrze również w ujemnych temp. (nawet do -25), zasadne jest całkowie zrezygnowanie z ekogroszku albo włączanie go, jeżeli zacznie brakować mocy z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.09.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 543 kwh wynik koncowy całego cyklu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.09.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ciekawe zjawisko Klientów dziwi ,że pompa po uruchomieniu pobiera strasznie dużo prądu. np Podgrzałem dom z 19 do 22-strasznie dużo poszło. Albo" uruchomiłem podłogówkę i pierwsze 6 godzin strasznie żarła potem się popsuła i przestała pracować" Co robić w takim wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 u mnie mniej by wyszło ale strop nieocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Albo" uruchomiłem podłogówkę i pierwsze 6 godzin strasznie żarła potem się popsuła i przestała pracować" Co robić w takim wypadku Przecież jesteś fachowiec - to poradź aby mądrze - jak sobie z tym poradzisz to przybędzie Ci klientów - czego życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.09.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Ciekawe zjawisko Klientów dziwi ,że pompa po uruchomieniu pobiera strasznie dużo prądu. np Podgrzałem dom z 19 do 22-strasznie dużo poszło. Albo" uruchomiłem podłogówkę i pierwsze 6 godzin strasznie żarła potem się popsuła i przestała pracować" Co robić w takim wypadku Oj tam trafiają się lepsze smaczki Ostatni hydraulik ściągnął rozdzielacze od podłogówki metr niżej do podłogówki I dziwili się że tak ciężko się odpowietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 dobre mnie facet dziś zrąbał bo musię roleta zerwałapowód był prozaicznyjak zakładaliśmy rolety to zostawiłem kliny żeby pancerz nie zjeżdżał poniżej końca prowadnicy pech polegał że tam akurat był nadmiar pianki pod dolną ramą pancerz zjechał ale się nie chciał podnieść ponieważ się o spód prowadnicy się klinował no to ktoś zrobił na siłę na moją uwagę że stało się ponieważ ktoś mu te kliny wypchnął [chłopaki od parapetów wewnętrznych bo im przeszkadzały]to facet stwierdził że kiepsko je zamontowałem bo wypadły pewnie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts