Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym budował dzisiaj też miałbym PPC i wszędzie podłogówki, niestety 5 lat temu nie było jeszcze takich dobrych PPC a ceny gruntowych były kosmiczne i dlatego mam ekogroszkowca i grzejniki [tylko w łazience podłogówka].

5 lat temu budował się np. HenoK, który kupił tanią polską PC. Byli i inni z których wziąłem przykład. Zwyczajnie albo nie doczytałeś, albo co bardziej prawdopodobne nie wierzyłeś:)

@ miki - a gdzieś na śląsku robiłeś instalacje PC PW ? czy to to ustrojstwo pracuje w miarę cicho ?

raz byłem obejrzeć taką instalkę ale było to zamontowane na ścianie (nie na osobnym fundamenciku) i niestety chodziło to wg mnie głośno w dodatku w jakieś wibracje wpadało, zainstalowane było obok salonu i w domu było to słychać jak pracuje

5 lat temu budował się np. HenoK, który kupił tanią polską PC. Byli i inni z których wziąłem przykład. Zwyczajnie albo nie doczytałeś, albo co bardziej prawdopodobne nie wierzyłeś:)

Jeździłem wtedy na wszystkie targi, szukałem w internecie i nic ciekawego nie było, więc to nie kwestia wiary - zresztą to, że mam porządną went. mech z rekuperatorem i GWC - całość za baardzo rozsądne pieniądze [zwłaszcza jak na tamte czasy] świadczy o mojej otwartości na nowe, ciekawe rozwiązania.

Faktem jest także, że wtedy wszystkie pisma branżowe straszyły kosztami grzania prądem i tym co na prąd.

Na wiosnę planuję zakup jakiejś taniej PPC do CWU [np. Hewalex] i chłodzenie nią latem domu [wylot podłączę do kanałów wentylacji mechanicznej] i wtedy okaże się czy w okresach przejściowych da radę ogrzewać nią także dom [obecnie 42 st na kotle spokojnie daje radę].

Nie za sugestię, ze są głośniejsze po gruntowych, bo to chyba normalne, skoro te drugie na zewnątrz nie posiadają żadnej jednostki (choć, skoro z odległości kilku metrów dobrej PPW nie słychać to żaden problem).

Zostałeś obśmiany za to stwierdzenie, ze słyszysz "non stop jojczenie" użytkowników, jaki to głośny sprzęt, podczas, kiedy tyczyło to trzech opinii odkąd tu jesteś :)

Spier...c można każdy sprzet nieodpowiednim montażem - to raz.

Dwa, że tania chińszczyzna może mieć wentylatory gorszej jakości.

Trzy - czytałem na tym forum o głośmym i wibrującym Ekontechu, a jest tu użytkowników tych pomp chyba niewielu :)

Edytowane przez fotohobby