Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma lekko

właśnie przed chwilą sobie pomyslałem że trzeba sprawdzić czy strop jest jeszcze na swoim miejscu

jak patrzyłem na robotę i efekt koncowy to raczej będzie dobrze

jutro po nocy będę już coś więcej wiedział

faktycznie skonczyła się teoria i zwalanie na brak stropu ociepl

Masz racje. Liczymy na Twoje spostrzezenia.

Czy masz podlaczony podlicznik w swojej Pci. Czy Atlantic w swojej ofercie ma taka opcje?

Tak wygląda moje zużycie z ostatnich 5-ciu tygodni.

http://images46.fotosik.pl/1847/6704ad36f98c9903m.jpg

Wiecie co jest najciekawsze? Największe zużycie przypada na 43/44 tydzień... Był to okres, kiedy nie było nas w domu! Ustawiłem na stałe 22 stopnie i nie zmniejszyłem temperatury na zasobniku. Fakt, że jeden dzień było w nocy -5 ale mam wrażenie, że po prostu spory wpływ mają działające w domu urządzenia (komputery, tv) i ciepło od gotowania potraw. Po naszym powrocie momentalnie spadło zużycie prądu przez PC a przecież zwiększyło się diametralnie zapotrzebowanie na CWU!

Ustawienie na stałe 22* spowodowało ewidentne taktowanie pompy. Jak widać nawet mając jedną taryfę warto podbijać temperaturę w określonych godzinach. A skoro tak, to czemu nie dwie taryfy? ;)

Nie mam pojęcia gdzie ty tam widzisz taktowanie... Wykres ma za małą rozdzielczość by to zobaczyć!!! Zagęszczenie "pików" to efekt grzania także w nocy (te 22 na stałe to trochę przez przypadek wyszło) - normalnie w nocy PC nie pracuje bo temperatura w domu (na razie) nie spada poniżej 21 stopni (mam ustawione 22 w dzień i 21 w nocy). Zagęszczenie pików nie świadczy absolutnie o taktowaniu!!! Raczej o pracy PC kilka razy podczas doby w równych odstępach.

DOSTAŁEM FAKTURĘ za prąd 1kWh kosztuje 52 grosze

To moja pompa robi 1 kWh (cop 3) za 17 gr

A za gaz w innym obiekcie 1 m3 2,03 zł czyli w najlepszym wypadku 1 kWh to 20 gr (zakładając b wysoka sprawność).:rolleyes:

U mnie nie wypada tak dobrze - wg faktur Z/Z/śr

prąd od 16.09.2011 do 18.09.2012 - 1424,34zł/2375kWh/0,5997zł/kWh

gaz od 28.10.2011 do 25.10.2012 - 808,05zł/249m3/3,2452zł/m3 - wg tar W-2.1, teraz zmiana na W-1.1 - będzie taniej,

ale w 2012r z drewnem przeciętnie zapłaciłem 0,1794zł/kWh

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

Edytowane przez kbab

13,6 kwh ostatnia doba

mam mieszane uczucia

ponieważ strop od 20 h juz ocieplony

fakt że wczoraj przez 7-8 h drzwi były maksymalnie otwarte

a wewnętrznych jeszcze nie ma

temperatura w domu 20-21 w zależności od pomieszczeń

jeszcze wczoraj było okolo 19stop

na dogrzanie domu z 10 do 20-21 poszło 135 kwh [ale to jeszcze bez stropu ociepl/]

pogodówka ustawiła zasilanie na 26,5

różnica między zasilaniem a powrotem dziś rano to 2 stop

w tygodniu to bylo około 5-6 stop

ciekawe czy choć temperatura doszła do docelowej czy dom chłonie i ile energii w betony , silikaty

Edytowane przez malux20