yaiba83 11.11.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jak nie ma rozbioru wody, to ile będzie tych załączeń? 1 dziennie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Co w sumie tak mocno zabija sprężarkę przy załączeniach? To normalne, że wcześniej sprężarka padnie więcej i częściej pracując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 1 dziennie ? Pewnie tak, więc czy jest się o co bić? Ja tam przed wyjazdem nic nie grzebię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.11.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Pewnie tak, więc czy jest się o co bić? Ja tam przed wyjazdem nic nie grzebię. Ja celowo zostawiłem wszystko włączone by zobaczyć co się będzie działo. Zasobnik był podgrzewany raz dziennie co zabiera około 1,5-2kWh. Przez 9 dni, które nie było nas w domu można więc zaoszczędzić jakieś 18kWh = (u mnie) 10zł. Jednak w okresie kiedy pracuje C.O. będzie to mniej bo część ze strat ciepła zasobnika ogrzewa dom... Gdyby zmniejszyć temperaturę do 18 stopni to pewnie kolejne 10zł by się urwało. Tak więc od strony finansowej "szału nie ma" Można sobie dorabiać ideologię, że będzie to 20 startów sprężarki mniej co przy teoretycznej jej żywotności jest też bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 pompa chodzi mi na 16% modulacjipodbić temp z 21 na np 23 i ograniczyć czas z 24 h na np 8 h?czy w atlanticu można sprawdzić ilość włączeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 pompa chodzi mi na 16% modulacji podbić temp z 21 na np 23 i ograniczyć czas z 24 h na np 8 h? czy w atlanticu można sprawdzić ilość włączeń? Nie ograniczaj czasu. Jeżeli masz jedną taryfę, to podbij temperaturę w dzień o kilka stopni. Będzie ładowała podłogę z lepszym COP i jest szansa, że przez większość okresu nie będzie pracowała w nocy, gdy zazwyczaj jest zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 zrobię dzień 22,523- 8rano 20,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 zrobię dzień 22,5 23- 8rano 20,5 No tak spróbuj. Ogólnie sam musisz poeksperymentować. Każdy dom jest inny jak i upodobania mieszkańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 jeśli w taki dzień jak dziś potrzeba bedzie +- 10 kwhto podejrzewam że jak bedziemy mieszkać płyta ,piekarnik będzie używać się, telewizor komp się włączyplus 3 moje pierdnięcia po obiedzie to będzie jeszcze mniej potrzebakilowatóww taki dzień pompa to może w ewentualnej taniej taryfie 13-15 pompa spokojnie wyprodukowalaby potrzebną ilość ciepłapewnie byłby problem z komfortem w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.11.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 czy w atlanticu można sprawdzić ilość włączeń? W opcjach instalatora w podmenu "konserwacja/serwis" można zobaczyć ilość włączeń na godzinę. Ogólna liczba włączeń od początku pracy chyba nie jest dostępna dla użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 11.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 jeśli w taki dzień jak dziś potrzeba bedzie +- 10 kwh to podejrzewam że jak bedziemy mieszkać płyta ,piekarnik będzie używać się, telewizor komp się włączy plus 3 moje pierdnięcia po obiedzie to będzie jeszcze mniej potrzeba kilowatów w taki dzień pompa to może w ewentualnej taniej taryfie 13-15 pompa spokojnie wyprodukowalaby potrzebną ilość ciepła pewnie byłby problem z komfortem w domu ja mam tri 11, i mam ustawione 21,5 w taniej taryfie (tj. 00.00-06.00 i 13.00 - 15.00) i w drogiej 19* ale temp. na razie jeszcze mi nie spadła poniżej 20*. jak się ochłodzi zaczniemy czasy pracy wydłużać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 programator jest prostyfazy godzinowe ustawiać łatwonie wiem jak ustawiać różną temperaturę w różnych fazachustawiam wartość zadaną temp. komfortuale tylko jedną dla wszystkich faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 To normalne, że wcześniej sprężarka padnie więcej i częściej pracując. A masz przybiżone chociaz dane ile set/tysięcy/dziesiątek tysięcy razy wystartuje sprżarka nim padnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 11.11.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 programator jest prosty fazy godzinowe ustawiać łatwo nie wiem jak ustawiać różną temperaturę w różnych fazach ustawiam wartość zadaną temp. komfortu ale tylko jedną dla wszystkich faz jak ust sobie temp. komfortu i zredukowaną to godziny które poustawiasz w fazach tzn godz załączani i wyłączania to w tych godzinach będzie obowiązywać temperatura komfortu. pozostały czas nie ustawiony w fazach to temp ustawoina jako zredukowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 a to nawet nie wiedziałem że to sobie ustawiłemmam 22,5 i 20 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 A masz przybiżone chociaz dane ile set/tysięcy/dziesiątek tysięcy razy wystartuje sprżarka nim padnie? Z tego co pamiętam, Copeland podaje 100 000h lub 50 000 start-stopów. U mnie sprężarka rocznie pracuje około 2000h, ale ile start-stopów nie mam zielonego pojęcia. Myślę że w okolicach 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 LiwkoTo dane dla scrolla.Masz może jakieś dane na temat żywotności tłokówek? Jak zapewne pamiętasz, jednemu koledze na forum padła tłokówka po 12 latach w PC. Zastanawiam się, czy po takim czasie mogła się po prostu zużyć, czy powodem awarii było coś innego? Tłokówki kojarzyły mi się z żywotnością sięgającą nawet 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Ponoć tamtą pompę mają naprawić. Wtedy może czegoś więcej się dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.11.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Liwko To dane dla scrolla. Masz może jakieś dane na temat żywotności tłokówek? Jak zapewne pamiętasz, jednemu koledze na forum padła tłokówka po 12 latach w PC. Zastanawiam się, czy po takim czasie mogła się po prostu zużyć, czy powodem awarii było coś innego? Tłokówki kojarzyły mi się z żywotnością sięgającą nawet 20 lat. Tłokówka tłokówce nierówna, w chłodnictwie "większym" są stosowane wielocylindrowe WOLNOOBROTOWE sprężarki które sporo wytrzymują. Tłokówki w PC mają silnik z jedną parą biegunów i prędkość synchroniczną 3000 obr/min, a uwzględniając poślizg rzeczywista prędkość wirnika to około 2800-2900 obr/min. To gorsze warunki, podobnie do starych silników samochodowych - wolnoobrotowe żyją zdecydowanie dłużej. Podobnie w lodówkach, tutaj dochodzi jeszcze sprawa czynnika chłodniczego. O ile sprężarki na R12 czy później R134a były ogólnie bez zastrzeżeń to teraźniejsze na izobutanie (R600a) padają o wiele częściej - po prostu dla tej samej mocy chłodniczej potrzebna jest większa pojemność skokowa czyli większa średnica cylindra, a to znaczy dłuższe blaszki zaworowe. One zwyczajnie PĘKAJĄ i koniec przedstawienia... Rozgadałem się. A co do sprężarek scroll: z moich doświadczeń zdecydowanie wygrywa Copeland, ale irlandzki lub dla większych wydajności belgijski. Chińskie to nie wiem bo nie zamawiam. Sanyo - dwie mi niedawno padły w jednej maszynie, naprawiałem w powietrznej pompie. Mało wybaczają, o wiele wrażliwsze od Copelanda. Ale i tańsze, duuuużo tańsze. Mitsubishi - jedna padła w trzecim roku działania, ledwo po gwarancji. Przytarta, przegrzewa się (kiedyś Nibe to montowało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts