Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziwne tylko że przy czymś takim nie pojawia się awaria na wyświetlaczu i np pompa automatycznie się nie wyłącza.

Jakiś przepływ był. PC raczej nie ma "przepływki" rodzaju tej z silników samochodów. Sprawdza pewnie tylko temperaturę. Pewnie przy bardzo skrajnie złych warunkach odprowadzania ciepła wygeneruje błąd ale jej zadaniem jest pracować a nie "szukać powodów do strajku" ;)

Oczywiście że u Pana.

Pompa i tak mało nabiła..

W każdym układzie czy to odpowiedzialnym za grzanie - pompa ciepła czy za chłodzenie - klimatyzator najważniejszy jest płynny przepływ powietrza.

W Pana przypadku przepływ powietrza nie miał łatwo co obrazują poniższe zdjęcia..

Z których wynika jasno że podczas prac ociepleniowych PC musiała pracować.. :(

[ATTACH=CONFIG]148931[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]148932[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]148933[/ATTACH]

Tak wyglądał po ściągnięciu ze ściany i kilkunastominutowym dmuchanku z kompresora

[ATTACH=CONFIG]148939[/ATTACH]

A jak jest zaszroniona to jak wygląda i jaki jest przepływ?

A jak zatkają nasiona ,pająki .

To niema prawa się zepsuć :rolleyes:

P odnośnie pytania o metraż to 123m2 to jest stan faktyczny łącznie z altanami,kołowniami , spiżarkami

nie planowaliśmy ale poddasze robimy jednak w standardzie do zamieszkania[45m2]

i właściwie jak dodam te metry a nie będę ogrzewał to zejdę poniżej 20kwhm2;)

na forum niektórzy liczą m2 na poddaszach już od wysokości 1,5m

aha u mnie wody nie zużywam jeszcze

ale dzisiejszy wynik szcerze mnie zdziwił

fakt że noc była 5stop na plusie no ale dzisiaj nie było grama słońca

choć trochę wiem o co chodzi zwiekszam regularnie faze redukcji kosztem okresu komfortowego dziś było w domu 21-22 ale już nie było uczucia przegrzania

trochę mnie kusi żeby zmniejszyć temperturę na 20-21

Edytowane przez malux20

A takie pytanko o wysokość montażu czujnika temperatury???

Czy nie za nisko :)

A co robi ten czujnik w czasie grzania?

Chyba mierzy temperaturę powietrza .A w tym miejscu temperatura powietrza jest równa temperaturze powietrza w okolicy.Wysokość niema tu znaczenia.

Ewentualny błąd jest nieistotny

Miki jak można przegrzać chłodnicę?.A zaszronienie pojawia się natychmiast po rozpoczęciu cyklu .W dni z mgłą trwa to nawet parę godzin.

Kiedyś widziąłem w siedzibie atlantica jednostkę pokrytą grubą warstwą nasion ,pajęczyn, kurzu tek ,że nie było widać lameli i działalo

Tym lepiej, bo będąc w 90% zadecydowany na Panasa miałem do dyspozycji tylko firmę z Częstochowy, oraz jedną konurencję z Wrocławia.

Przyda sie trzecia opcja :)

W Panasonicu nie podoba mi się to, że panel sterujący jest wbudowany w moduł hydrauliczny, trzeba biegać do "kotłowni".

Wcześniej się pomyliłem, sprężarka się wyłącza przy -28, a załącza ponownie przy -25.

No i nie wiem dlaczego Panasonic zaleca dodatkowy zbiornik buforowy.

A co robi ten czujnik w czasie grzania?

Chyba mierzy temperaturę powietrza .A w tym miejscu temperatura powietrza jest równa temperaturze powietrza w okolicy.Wysokość niema tu znaczenia.

Ewentualny błąd jest nieistotny

Miki jak można przegrzać chłodnicę?.A zaszronienie pojawia się natychmiast po rozpoczęciu cyklu .W dni z mgłą trwa to nawet parę godzin.

Kiedyś widziąłem w siedzibie atlantica jednostkę pokrytą grubą warstwą nasion ,pajęczyn, kurzu tek ,że nie było widać lameli i działalo

No i oczywiście nie ma to żadnego wpływu na zużycie prądu - w przypadku tej pompy prawie 40% więcej??