Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja wiem co miał na myśli hydraulik, przecież nie powiedziane jest, że każde 'brudne' urządzenie zaraz padnie, ono będzie pracowało, ale zostanie nadwyrężone. Gdyby popracowało w takim stanie przez dłuższy czas to mogło by być różnie... Pył budowlany w tym przypadu jest gorszy od zwykłego kurzu. Gduy na domu nie ma elewacji, nauczeni doświadczeniem podczas montażu mówimy klientowi o tym, że jak będzie robiona elewacja trzeba wóczas jednostkę zabezpieczyć

Dlatego mam obiecane że dojedzie do mnie również pudełko po sprężarce do pełnego zabezpieczenia, bo kolejna część prac elewacyjnych na wiosnę.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mówiłem mówiłem ale wyszło jak wyszło..

W poniedziałek go podpinamy na nowo...

A Panów od elewacji bardzo ale to bardzo pozdrawiam :(

Jak to też napisał inny forumowicz już wcześniej, nie jest to tylko wina panów od elewacji, a również moja wynikająca z niewiedzy.

Sprężarka była dobrze zabezpieczona ale tylko gdy była robiona właśnie ta ściana gdzie jest ona zamontowana, a trzeba było zabezpieczyć na cały okres.

Ty mówiłeś dopiero w momencie gdy dzwoniliśmy do Ciebie przed rozpoczęciem prac ociepleniowych, czy można ją wyłączyć ale pewnie błędnie się zrozumieliśmy i dlatego była nie zabezpieczona przez cały okres prac, a tylko jego część. Sugerowałem się tym iż przy montażu powiedziałeś mi żeby nigdy jej nie wyłączać przyciskiem 0/1.

Miki!!!

Zakładając, że moja gruntowa przez okres 22 dni pracuję przez pełną dobę, to zużywa nie 10% a 25%!!! całego rocznego zużycia i to z COP w okolicach 4!!!

Nie stosuj kreatywnej matematyki.

Przeczytaj dokładnie to co napisałem,nie piszę o ogólnym zużyciu w kWh,sens mojej wypowiedzi jest taki,że przez 10% sezonu grzewczego gdzie występuje temperatura -20st.C COP pompy będzie niski,na poziomie 2 i zależnie jak została pompa dobrana,grzałki się włączą lub nie.

Przez pozostałe 90% sezonu grzewczego COP będzie wyższy bez załączających się grzałek.

Przecież łatwo obliczyć jakie będzie zużycie energii przy pracy pompy z COP2 a jaki przy COP np.4

Jakie masz zużycie energii przez 22 dni przy temp.-20st.C u siebie w kWh ?

Przeczytaj dokładnie to co napisałem,nie piszę o ogólnym zużyciu w kWh,sens mojej wypowiedzi jest taki,że przez 10% sezonu grzewczego gdzie występuje temperatura -20st.C COP pompy będzie niski,na poziomie 2 i zależnie jak została pompa dobrana,grzałki się włączą lub nie.

Przez pozostałe 90% sezonu grzewczego COP będzie wyższy.

Przecież łatwo obliczyć jakie będzie zużycie energii przy pracy pompy z COP2 a jaki przy COP np.4

Jakie masz zużycie energii przez 22 dni przy temp.-20st.C u siebie w kWh ?

No po prostu skrzętnie tego nie dopowiedziałeś. Zastanów się, w jaki sposób zinterpretował by laik twoje słowa? Podzielił by roczne zużycie przez 10 i trąbił by tylko o tych 10%. A prawda jest inna i powinna, z całą stanowczością być ukazywana.

U mnie PC pracuje przez 24h przy -27, -30 i to jest już kres jej możliwości. W tym czasie zużywa około 48kWh

U mnie PC pracuje przez 24h przy -27, -30 i to jest już kres jej możliwości. W tym czasie zużywa około 48kWh

Dałbyś radę oszacować ile prądu Twoja pc zużywa w sezonie, ile podczas tych dużych mrozów i jak się to ma do kosztów z uwzględnieniem taryf ? U mnie w sezonie 2010/11 w styczniu i lutym zużyło się na ogrzewanie około 500zł, a koszt ogrzewania w całym sezonie wyniósł niecałe 1200zł (94% w taniej taryfy). W 2009/10 było podobnie, z tym że styczeń i luty zabrał prawie 500zł, a cały sezon 1100zł (96% taniej). Gdybym w styczniu i lutym grzał przez np. 20h na dobę, to obawiam się, że by poszło ponad 50% sezonowych wydatków na ogrzewanie, bo zużycie w drogiej byłoby o wiele większe. Gdybym jeszcze musiał włączyć grzałki, albo miał pc-pw to...

To tak na rzeczywistych danych odnośnie tych 10% dni z dużym mrozem w sezonie...

Edytowane przez rwxw

Nie mów że teraz dopiero to do Ciebie dotarło:wave:

Uspil moja "czujnosc" skubany. :)

O zesz...Ale patrz jak zgrzecznial "przykryty" platnym profilem. Ja go delikatnie "kasam" a on nic! Cichutko! Normalnie juz by taki flame byl na 3 (standardowe) strony.

Arturek: Czemu nie dajesz linka jakiegos wynikow SPF dla pomp PW dla temperatur "zimowych" o ktore Cie tak grzecznie prosilem?!

:D

Dałbyś radę oszacować ile prądu Twoja pc zużywa w sezonie, ile podczas tych dużych mrozów i jak się to ma do kosztów z uwzględnieniem taryf ? U mnie w sezonie 2010/11 w styczniu i lutym zużyło się na ogrzewanie około 500zł, a koszt ogrzewania w całym sezonie wyniósł niecałe 1200zł (94% w taniej taryfy). W 2009/10 było podobnie, z tym że styczeń i luty zabrał prawie 500zł, a cały sezon 1100zł (96% taniej). Gdybym w styczniu i lutym grzał przez np. 20h na dobę, to obawiam się, że by poszło ponad 50% sezonowych wydatków na ogrzewanie, bo zużycie w drogiej byłoby o wiele większe. Gdybym jeszcze musiał włączyć grzałki, albo miał pc-pw to...

To tak na rzeczywistych danych odnośnie tych 10% dni z dużym mrozem w sezonie...

U mnie za styczeń i luty tego roku wyszło 570zł. A za cały rok 1500 (CO, CWU). Jak widać nawet przy gruntówkach te dwa miesiące tworzą 1/3 kosztów rocznych, A pomijając CWU nawet prawie połowę!!!

U mnie za styczeń i luty tego roku wyszło 570zł. A za cały rok 1500 (CO, CWU). Jak widać nawet przy gruntówkach te dwa miesiące tworzą 1/3 kosztów rocznych, A pomijając CWU nawet prawie połowę!!!

ale nie ważne czym się grzejemy: pompa, czysty prąd, węgiel, gaz itp. to wiadomo że te dwa miesiące pochłaniają prawie połowę kosztów. ja jak grzałem ekogrochem to też przez dwa miechy szło mi prawie dwie tony a reszta sezonu drugie tyle. teraz na szczęście juz mam PPW i porównam koszty, zakłądam 20% większe koszty ale spokój bezcenny;)

ale nie ważne czym się grzejemy: pompa, czysty prąd, węgiel, gaz itp. to wiadomo że te dwa miesiące pochłaniają prawie połowę kosztów. ja jak grzałem ekogrochem to też przez dwa miechy szło mi prawie dwie tony a reszta sezonu drugie tyle. teraz na szczęście juz mam PPW i porównam koszty, zakłądam 20% większe koszty ale spokój bezcenny;)

Dokładnie, ale pamiętasz jak pod niebiosa wychwalano wyższość pomp powietrznych nad gruntowymi latem? A to raptem 10% rocznych kosztów. Do tego okazało się, po odczytach użytkowników, że niewiele z prawdą ma to wspólnego.

Chyba nikt nie kwestionuje lepszego COP gruntówek. Sam stawiałem tylko tezę, że różnica w kosztach inwestycji grutnówka/powietrzna pozwala na wieloletnią kompensację zwiększonych kosztów eksploatacji PC P-W. Wyższość (lepsza efektywność) jednej nad drugą będzie zauważalna wg mnie dopiero przy eksploatacji na poziomie >15 lat. Tylko czy te urządzenia mają taką trwałość?

Ja zainstalowałem PC P-W jako alternatywę do posiadanego ogrzewania propanem. Za okres od maja do teraz mam na razie 3x taniej a używam prądu w całodobowej taryfie (0,56zł/kWh). "Plan" zakładał oszczędność 50% kosztów. Prawdziwa zima przed nami. Okaże się czy szacowane koszty eksploatacji PC się potwierdzą.

Jeszcze jedna uwaga...

Nie można na podstawie podawanego przez kogoś zużycia prądu lub tym bardziej płaconych rachunków oceniać czy jego PC jest lepsza czy gorsza. Masz w stopce:

Rachunek za prąd na całość (CO, CWU, pozostałe) od 1.2011 do 1.2012-3200zł. W domu wszystko na prąd.

Zanim zainstalowałem PC płaciłem rocznie za prąd jakieś 2600PLN. Gotowanie na gazie, ogrzewanie gazem... Czyli jak zainstaluję PC gruntową to ogrzewanie i CWU będzie mnie kosztowało 600zł na cały rok? Jak mi to dasz na piśmie (z gwarancją zwrotu kosztów jeżeli nie okaże się to prawdą) to jutro wpuszczam koparkę do ogrodu ;(

Edytowane przez chcialbympompe