Instaltechnic 02.12.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) ... A wiesz może jak jest zbudowany zasobnik? Pytanie retoryczne tutaj widzę pozostanie. Wiesz na jakiej wysokości są wpuszczone króćce cyrkulacji? Jeśli jednak wiesz to o jakim wymieszaniu mówisz? BZDURA. ! Może Pan "uczyć ojca dzieci robić"... - mnie to nie przeszkadza. Nie jestem najmądrzejszy w temacie, ale sobie radzę (szkoły techniczne i praca w zawodzie hobbistycznie i z zamiłowania). Pisałem odnośnie samego sensu mieszania oraz możliwości korzystnego wpływu. Nie napisałem że zawsze i nie napisałem że miesza w całej objętości. Zaznaczyłem cytuję - "Oczywiście nie można tego też generalizować na wszystkie przypadki". Zajmuję się w dużej części optymalizacją rozwiązań cieplnych i widuję nierzadko niepoprawne podłączenia, niepoprawne zasobniki biorąc pod uwagę źródło ciepła itd. Często instalatorzy montują to co tańsze niestety, a potem np. PC się włącza X razy na dobę do grzania CWU. Wiem co piszę i wiem na jakich wysokościach są powroty z cyrkulacji i co ważniejsze - wiem dokładnie dlaczego. To nie jest tajemna wiedza Czy zatem podważa Pan to co stwierdził chcialbympompe u siebie ? ... "PC pracuje bardziej efektywnie (większa delta) a w zasobniku jest po cyklu grzania większy zapas gorącej wody. W efekcie mniej cykli CWU na dobę. " ...skoro lubi Pan pytania retoryczne: rwxw napisał: Mieszanie można zrobić montując na wlocie i wylocie zasobnika trójniki, a pomiędzy nimi zawór zwrotny i obiegówkę. Nie trzeba nic podpinać do cyrkulacji, która jest u góry zasobnika. Moje pytanie retoryczne dla Pana (i retorycznym pozostawiam): Czy wie Pan po co można coś takiego zastosować, gdzie podłączyć (o wysokości pytam) i kiedy włączać? Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.12.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Miki. Planuje za kilka lat postawic maly budynek gospodarczy razem z mieszkalnym...czesc mieszkalna pewnie zamknie sie w 50 m2. Bardzo mocno zastanawiam sie nad pompa PW...oczywiscie wszedzie podlogowka. Jak myslisz jaki bylby przyblizony koszt na taka powierzchnie. CWU tez z pompy. Ale jakis maly zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.12.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 >> InstaltechnicPo pierwsze skończ PAN z tym "Pan", pisz bezpośrednio, to jest forum i piszemy na "ty". (jeśli nie zauważyłeś przez te kilka tygodni obecności). Po drugie jeśli to Cię dowartościuje to napisz jakie to tytuły posiadasz i jakie uczelnie odwiedzałeś, nie hamuj się. Po trzecie i najważniejsze, zastanów się nad swoją bzdurą jeszcze raz i nad mieszaniem "pompeczką" cyrkulacyjną zasobnika które to rzekomo poprawi wymianę ciepła.NIC nie poprawi za małej wężownicy, żadna pompka ani pompa cyrkulacyjna!!! Jedynie ewentualnie dodatkowy wymiennik ciepła "po" wężownicy da jakiś sensowny i mierzalny efekt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 jeszcze pół biedy jak koleś prowadzi działalnośc podpisuje umowy , wystawia faktury ale pełno tu takich cichaczy co chetnie pomogą he he a potem wyślą smsem odpowiedż żeby klient go nie męczył bo przecież nie pojedzie 300 km żeby poprawiać jakąś pierdołę[ale na zarobek to gnał 300km[ w przyszłym tygodniu klient wam to opiszę Przegapiłem, czy nadal czekamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 NIC nie poprawi za małej wężownicy, żadna pompka ani pompa cyrkulacyjna!!! Jedynie ewentualnie dodatkowy wymiennik ciepła "po" wężownicy da jakiś sensowny i mierzalny efekt.. A jak to będzie wyglądało dla zasobników z mamką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.12.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 A jak to będzie wyglądało dla zasobników z mamką? W jakim sensie będzie wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.12.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jutro prześlę ci na priva schemat z zaznaczoną wtyczką Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 W jakim sensie będzie wyglądało? Czy będzie jakiś mieszanie jak włączymy pompkę podczas grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Czy będzie jakiś mieszanie jak włączymy pompkę podczas grzania CWU? W zbiorniku jak piszesz "z mamką" (Niejaki Bogdan, obecnie spod Warszawy, zaproponował taką nazwę w analogii do zasilania paliwem daaawnych samolotów ) jest większość wody kotłowej w stosunku do wody użytkowej i czy wewnątrz właściwego zbiornika c.w.u. jest mieszanie czy nie, to i tak nie ma znaczenia żadnego. Tam większość wody grzewczej (kotłowej) jest w dolnej części i to ona jest "buforem ciepła" oddającym energię do małego zbiornika wewnątrz gdy ten się ochładza. Ale to już wiesz, chyba taki zasobnik posiadasz? A czy będzie jakieś mieszanie w samym właściwym zbiorniku c.w.u. - będzie niewielkie bo króciec cyrkulacji jest niewiele poniżej wyjścia c.w. Ogólnie, te zbiorniki zapewniają dogrzewanie c.w.u. do wysokich temperatur w jednym cyklu i ja je bardzo lubię, także dzięki innym możliwościom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Dzięki. Kilka lat temu coś podobnego czytałem, jak widać pamięć już nie ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 05.12.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam.Przymierzam się do zakupu pompy ciepła do cwu, Ariston Nuos 250 sol z dodatkową wężownicą. Proszę o poradę, czy to dobry zakup? Macie jakieś doświadczenie z tą pompą. Cena atrakcyjna w porównaniu do Dimplexa, Biawara.Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła do cwu, Ariston Nuos 250 sol z dodatkową wężownicą. Proszę o poradę, czy to dobry zakup? Macie jakieś doświadczenie z tą pompą. Cena atrakcyjna w porównaniu do Dimplexa, Biawara. Dziekuję Przepędzili Cię z wątku "węglowego" Jeśli tak przeglądałeś ceny ogrzewania to nie dziwie się,że grzejesz węglem A co powiesz na cenę tych pomp ?: http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-36-kw Wszystkie pompy tego typu mają takie same bebechy,różnią się opakowaniem i naklejką. Poniżej przykład zmiany tylko naklejki no i ceny: http://www.buderus.lublin.pl/-wolf-rickenbacher-ultrax-hpw-c5c2i328.htm Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 05.12.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Przepędzili Cię z wątku "węglowego" Jeśli tak przeglądałeś ceny ogrzewania to nie dziwie się,że grzejesz węglem A co powiesz na cenę tych pomp ?: http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-36-kw Nie znałem tego wątku, a że fachowcy od kotłów nie chcą udzielać informacji na temat pomp ciepła to nic nie poradzę. To tak jak podzielić mechanika samochodowego na tego co zmienia klocki i co zmienia olej. A tak bardziej poważnie to jeszcze nie grzeję. Wiem że jesteś zagorzałym zwolennikiem PC ale w moim przypadku to juz musztarda po objedzie. Dom budowałem pod inny rodzaj ogrzewania i poczyniłem juz pewne prace instalacyjne tak więc na PC juz za późno. Chciałem więc odpocząć trochę od kotłowni w okresie letnim i myślę o pompie ciepła do cwu. Mam dobrą cenę na Aristona Nuos 250 sol. To dobry kierunek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Mam dobrą cenę na Aristona Nuos 250 sol. To dobry kierunek??? Jeśli cena tej pompy będzie na poziomie max.6tys.zł to ok. Edytowałem powyższy post ale powtórze,że tego typu pompy są pod względem techicznym praktycznie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 05.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Jeśli cena tej pompy będzie na poziomie max.6tys.zł to ok. Edytowałem powyższy post ale powtórze,że tego typu pompy są pod względem techicznym praktycznie takie same. Przeglądałem kilka modeli na rynku i niczym się nie różnią parametry te same, różnica jest właśnie w opakowaniu, cenie. Instalator namawia mnie na Biawara ale droższa jest o 1300zł. Chyba ma lesze bonusy na niej!!!! Nie umie mnie do niej przekonać argumentami dlatego wyczułem go o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 05.12.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Jeśli cena tej pompy będzie na poziomie max.6tys.zł to ok. Edytowałem powyższy post ale powtórze,że tego typu pompy są pod względem techicznym praktycznie takie same. 6700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ta jest przyzwoita http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ta jest przyzwoita http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ Faktycznie,zapomniałem o niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 05.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ta jest przyzwoita http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/energie_odnawialne/explorer/ Jak cenowo wychodzi? Tak na szybkiego znalazłem ale droga w porównaniu do Aristona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Wychodzi bardzo podobnie - dokładnie 400zł więcej w wersji z dodatkową wężownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts