Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o wlasnie znowu zauwazylem ze defrost active a nie latam co chwile to nie wiem ile tych defrostow juz bylo ale osobiscie od mniej wiecej 19.00 zauwazylem 4szt.

ustawien nie zmienialem bo i po co . jedynie krzywa 2x podnioslem myslac, ze to cos da

wicher po pokojach nie hula, sople byly przesadzone :)

niemoc moja mnie boli wylacznie :p

pierwsze mrozy dwucyfrowe i byla opcja coby testy przeszla bojowe a tu skucha natenczas

wychodzi mi, ze ta moja No Name nie wyglada tak tragicznie, bo ogrzala mi CWU 250l z 22 do 39C w niewiele ponad 30 minut, co daje ok 7KW mocy grzejnej. Czy grzalki elektryczne pracuja razem z pompa zwiekszając jej moc grzejną, czy tylko mogą przejąć grzanie od pompy (co dla mnie byłoby trochę bez sensu patrząc na ich moc?

miki co z twoją sygnaturą, brak kontaktu telefonu, informacji o sprzedawanych pompach. tylko "relaks" :)

A bo ja się nie zajmuję sprzedażą :)

Za to jest odpowiedzialny Artur...

Ja tylko na montuję :)

Ci co chcą to mnie znajdą :)

Dodatkowo trochę kierunek rozwoju firmy się zmienia :)

Dokładnie na montaż i serwis:)

Ja serwisantem z wykształcenia jestem i tym się zajmuję..

Powolutku podpisujemy umowy na obsługę serwisową obiektów użyteczności publicznej, kotłowni.

Pierwsze uruchomienia kilku producentów pomp ciepła :)

W następnym roku chcę obniżyć sprzedaż z montażem pomp ciepła z ponad 40 do maksymalnie 20 kotłowni...

Ostatnio też dogadałem się na obsługę kotłowni w biogazowniach i od marca co 3 miesiące wypadają mi przeglądy do około 25 palników :)

A Artur z Naszymi monterami działają z montażami pomp ciepła i rekuperacji ja tylko zajmuje się kotłowniami...

Co do nękania klientów to fakt bardzo często dzieje się tak że niektórzy nagrzebią w pompach tak że potem nie wiedzą jak wybrnąć i zaczyna się nękanie :)

Edytowane przez miki121

Magnolia18 ta cieńka rurka chłodnicza łącząca agregat z modułem hydraulicznym jest ciepła czy zimna

goraca

wlasnie chwile poobserwowalem sterwonik ale juz mi sie nie chce stac tam, z 38* do 52* na zasilaniu poszla szybko dosc w ok 10 minut moze mniej i trzyma sie na tym poziomie, powrot 40.7* ... czekalem na defrosta aaa zerkne jeszcze w8.

hmm, minelo jakies 10min i teraz podczas heating mode mamy na zasilaniu nieco ponad 43 i rosnie i powrot jakos 37.5

czyli COS sie wydarzylo w ciagu tych 10-15min jak 'opuscilem' stanowisko obserwacyjne. hmmm

mam podobnie. pompa zadaje sobie np. 50* a na zasilaniu jest 40 i stop. wziąłem więc instrukcje i szukałem i szukałem. i chyba coś znalazłem. w instrukcji jest napisane że pompa grzeje wg krzywej grzania. popatrzyłem i te 50* zadane przy danej krzywej ( u mnie 0,9) to będzie przy -20* na zewnątrz, a jak było w nocy -5* to wg krzywej powinno być ok 41* i tyle było. są trzy parametry, które można zmieniać żeby temp na zasilaniu zwiększyć:

1- podnosić krzywą grzania ale to małe ale przy mniejszych mrozach małe zmiany temp

2- przesunąć krzywą co daje max 5-6*

3- zwiększyć udział czujnika wewnętrznego, tzn. przy ust na 100% pompa stara się jak najszybciej osiągnąć zadaną temp nie patrząc już na krzywą.

dziś sprawdzę przede wszystkim ten ostatni punkt ale to o 13.00 w drugiej taryfie

ciepełka życzę

Witam.

Więc u mnie się poprawiło. Racja jest że u każdego jest indywidualny przypadek. Trochę wczoraj popytałem (mikiego) trochę poobserwowałem to moje urządzenie, przeanalizowałem i mam pewne wnioski co do mojego przypadku z ostatnich 2 dni.

Zaczynając od początku; są to pierwsze dni z tym urządzeniem z temperaturami w okolicach -15 no i to pierwszy szok (o dziwo nie grzeje tak samo jak przy +20 :) ) Po drugie jakoś mnie napadło i zwiększyłem temperaturę grzania wody w noc poprzedzającą owe niedogrzewanie, po trzecie i chyba tutaj dość ważne miejsce w którym mieszkamy, 100m od duuużego jeziorka (no niby warunki idealne zbiornik duży akumulator ciepła, dużo wilgoci przecież ona transportuje energię ale jest małe ale) teoretycznie przy -12,-15 powinno być sucho i pompa nie powinna się tak często odmrażać ale ja byłem wczoraj wieczorem nad jeziorem to nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem na dworze ok. -12 a z jeziora paruuuujeee że hej (mój syn pytał skąd ten dym) więc sytuacja wygląda tak że pompa chłodzi i to dość mocno na zewnątrz ten swój wymiennik (chłodnicę) na dworze -12 wilgoci od groma i po 20-40 minutach cała chłodnica zapchana - oszroniona więc nie ma wymiany ciepła zaczyna spadać wydajność i pompka się odszrania, Druga kluczowa rzecz mnie się wydaje że algorytm sterowania w tej pompie wymaga jeszcze dopracowania (tyczy się to zarządzania modulacją) ale to jest moje osobiste zdanie.

Poobserwuje jeszcze to moje urządzenie i podzielę się uwagami. Chętnie też skonfrontuje uwagi i ustawienia z posiadaczami Atlantica TRI.

"Zwalanie" na jeziorko niestety chyba nie bardzo sensowne, bo jesli nie masz mgly wokol domu ciagnacej od strony zbiornika wody, to powietrze o zadanaej temp nie przetransportuje wiecej wilgoci pomimo obecnosci wody w okolicy, nawet jesli by chcialo. Nadmiaru musi sie pozbyc. Fizyka.

Te opary ktore obserwujesz nad woda, to wlasnie proces bozbywania sie wilgoci na skutek spadku temperatury tego wilgotnego powietrza, ktore stosunkowo cieple i wilgotne unosi sie z nad tafli wody. Woda sie tak szybko nie wychladza jak powietrze.

"Zwalanie" na jeziorko niestety chyba nie bardzo sensowne, bo jesli nie masz mgly wokol domu ciagnacej od strony zbiornika wody, to powietrze o zadanaej temp nie przetransportuje wiecej wilgoci pomimo obecnosci wody w okolicy, nawet jesli by chcialo. Nadmiaru musi sie pozbyc. Fizyka.

Te opary ktore obserwujesz nad woda, to wlasnie proces bozbywania sie wilgoci na skutek spadku temperatury tego wilgotnego powietrza, ktore stosunkowo cieple i wilgotne unosi sie z nad tafli wody. Woda sie tak szybko nie wychladza jak powietrze.

Jakie zwalanie winy?? Nie czaje??

a fakt zwalone urządzenie mam... tak??? pompę powietrzną naiwnie kupiłem. No że też nie byłem teak przebiegły i nie kupiłem innej.

Może daj spokój... a może u mnie jest mgła taka że nie widzę ogrodzenia po drugiej stronie działki, a może tylko opisałem co się dzieje nad jeziorem ... dżizas tak obserwuje jak; nie wje..sz szpili to dzień stracony?? Nie chce mi się użerać i zaśmiecać wątku. Może jest tak że czekam aż zamarznie jezioro i wtedy zweryfikuje to co pisze.

a fakt zwalone urządzenie mam... tak??? pompę powietrzną naiwnie kupiłem. No że też nie byłem teak przebiegły i nie kupiłem innej.

Może daj spokój... a może u mnie jest mgła taka że nie widzę ogrodzenia po drugiej stronie działki, a może tylko opisałem co się dzieje nad jeziorem ... dżizas tak obserwuje jak; nie wje..sz szpili to dzień stracony?? Nie chce mi się użerać i zaśmiecać wątku. Może jest tak że czekam aż zamarznie jezioro i wtedy zweryfikuje to co pisze.

Widze, ze glownie to siada Ci psychika. ;)

Zauwaz, ze poki co, to jeszcze nie zaczalem wyciagac zadnych wnioskow. Podalem tylko male "sprostowanie". Nie wiedzialem, ze to jeziorko jest tak "terapeutycznie istotne" :D

Na którym biegu pracuje pompa obiegowa?

na nizszym niz pompa w PCi, bodajze na 2 i tak zawsze pracowala, nie zmienialem ZADNYCH ustawien poza podniesieniem krzywej

2- przesunąć krzywą co daje max 5-6

w ktora strone ? na plus czy na minus ?

3- zwiększyć udział czujnika wewnętrznego, tzn. przy ust na 100% pompa stara się jak najszybciej osiągnąć zadaną temp nie patrząc już na krzywą. dziś sprawdzę przede wszystkim ten ostatni punkt ale to o 13.00 w drugiej taryfie

hmm, u mnie raczej czujnik wewnetrzny ma spory udzial, oka 'dam im' po polowie zobaczymy co to da ... troche cieplej za oknem.

Widze, ze glownie to siada Ci psychika. ;)

Zauwaz, ze poki co, to jeszcze nie zaczalem wyciagac zadnych wnioskow. Podalem tylko male "sprostowanie". Nie wiedzialem, ze to jeziorko jest tak "terapeutycznie istotne" :D

Nie no psycha mi już dawno siadła.

Jakie sprostowanie?? Jesteś moim sąsiadem??

Odpuść.